Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

za długa zima i zła

dieta south beach

Polecane posty

witam. Szukam chętnych dziewczyn do wspólnego odchudzania na diecie south beach. może powiem cos o sobie. jestem Majka mam 21 lat waze 80kg niestety po odstawieniu tabletek anty duzo mi przybylo kilo :( mam nadzieje szybko to zrzucic ale rozsadnie. Pozdrawiam i czekam na zdecydowane kompanki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MA-ryśka
ja kiedys byłam a , teraz jestem na 2 fazie mam oponke na brzuchu , ale juz maleje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jjjjjaaa33
chetnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MA-ryśka
tzn jestem teraz drugi raz, na 2 fazie obecnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MA-ryśka
ja 1 raz byłam na sb 5 lat temu - schudłam ok 14 kg w 2 miesiace teraz mi sie przytylo od tego czasu troche jakies 3-4 kg wiec nie duzo, ale mam oponke wiec chce ja zlikwidowac i stad ta dieta teraz nie schudne duzo bo wiadomo , nie mam z czego za bardzo ale chce miec płaski brzuch ,wiec stad ta dieta znowu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MA-ryśka
dziekuje,, ja jadłam normalnie i nie tylam mniej wiecej w granicach 2000 kcal, ale tak jak sie odzywia na 3 fazie sb, bo odpowiada mi takie zywienie a w te wakacje troche pofolgowałam , bylam miesiac za granica , no i wiadomo, zarelko wypasoione i doszlo troche, ale tylko w brzuch poszlo, bo ja tak mam jak zaczynam tyc to najpierw odkłada sie w brzuchu a potem reszta ale juz nie dopuszczam dio tego zeby zaczac tyc wiecej , wiec konczy sie na brzuchu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MA-ryśka
dasz rade ta dieta jest swietna , zdrowa i nie chodzisz głodna na niej znasz stronki z przepisami ? czy ci podac jakas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MA-ryśka
jak chcesz to moge tu pisac jezeli ci nie przeszkadza ze jestem na 2 fazie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość MA-ryśka
a owgole to jestem na 2 a czasem zrobie dzien z 1 fazy jakos tak wychodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość shila0001
Witam, Ja zaczęłam od dzisiaj dietkę sb tak konkretnie bo przez ostatnie 4 dni się do niej tylko przymierzałam nie jadłam w ogóle chleba i makaronu ale za to reszty zakazanych produktów sobie nie odmawiałam i o dziwo spadło mi 2kg moja obecna waga to 56kg (przy wzroście 160cm). Widząc jakieś efekty postanowiłam wziąć się za tą dietkę prawidłowo bo chcę pozbyć się tłuszczu który spędza mi sen z powiek. Tak więc czuję się zaproszona do wspólnego odchudzania :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uhehehe
tu nikt nie zagłada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość shila0001
skoro coś napisałaś/łeś to znaczy że jednak ktoś zagląda :P... a teraz kilka słów o tym jak wyglądało moje odchudzanie... więc nigdy nie miałam problemu ze szczupłą figurą dzięki szybkiej przemianie materii do momentu kiedy sięgnęłam poo tabletki anty... rok zażywania plus ślub = kilka nadprogramowych kilogramów. Próbowałam wielu patentów na odchudzanie starałam się także ćwiczyć ale brak rezultatów szybko studził mój zapał i tak kolejne próby kończyły się niepowodzeniem. Dopiero teraz gdy przeczytałam o tej diecie i wyeliminowałam chleb i makaron coś ruszyło... zobaczymy jak to będzie za 2tyg :) dzisiaj na śniadanie zjadłam bigos w wersji light (kapucha, pieczarki, 2 piersi z kurczaka) w pracy zjem na lunch twarożek z rzodkiewką a na obiad przygotuję sałatkę z tuńczykiem i jajkiem powodzenia dla wszystkim odchudzających się :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uhehehe
zaglada ale nie pisze :P) nie dietuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szsszaaaaaaaaa
bo zaraz jej na diecie nie bedzie zaczynaja a potem lage klada. kazdy obiecuje ze bedzie do konca diety i co lipa? wiec po sie angazowac i potem zostac samemu na topiku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaa121
zakładaja takie same topiki a potem upadja zaraz te topiki zamiast sie dołaczac do juz istniejacego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość shila0001
Potraktuję to jak wyzwanie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość shila0001
No dobra pierwszy dzień dietki za mną dzisiaj leci drugi... spostrzeżenia: senność, zmęczenie i trochę czuję głód. A to dlatego że zjadam 3 posiłki dziennie i to dosyć skromne co spowodowane jest niedouczenia w kwestii tego co można jeść a czego nie przyznam że ciągłe jedzenie jajek pod każdą postacią ogromnie demotywuje więc muszę poszukać jakiś pomysłów na dania w diecie sb i koniecznie muszą to być posiłki nie zabierające mi zbyt dużo cennego czasu... a tymczasem plan posiłków na dzisiaj: śniadanie jajecznica z tuńczykiem, lunch: serek wiejski, obiad: bigos. Staram się pić też dużo wody z cytrynką, zieloną i czerwoną herbatę dla zabicia uczucia głodu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość shila0001
Frittata z warzywami 1 średniego brokuła podziel na małe różyczki, wrzuć do wrzątku na 3 minuty, odcedź. 1 czerwonej papryki pokrój niskokaloryczna zupę w kostkę, uduś z posiekaną dymką ze szczypiorem na patelni do smażenia bez tłuszczu. Wystudź warzywa, wymieszaj z 40 g poruszonej twardej fety, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej 2 całymi jajkami roztrzepanymi z 1 białkiem, solą i pieprzem. Zapiecz w gorącym piekarniku. Fasolka z wody 250 g fasolki szparagowej ugotowanej w lekko osolonej wodzie, posypanej wiórkami sera żółtego light; 2 duże pomidory z listkami bazylii. Twarożek z rzodkiewkami 150 g serka wymieszaj z 10 startymi rzodkiewkami i łyżką szczypioru. Sałatka z szynką i pomarańczą Umyj 1/2 główki sałaty, porwij na kawałki. Wymieszaj z 50 g pokrojonej szynki drobiowej i pokrojoną w cienkie półplasterki połową pomarańczy. Polej sosem z soku powstałego podczas krojenia, łyżki oliwy i octu balsamicznego. Posyp natką albo czerwonymi porzeczkami. Quiche: 300 g mrożonego szpinaku włóż na 2,5 minuty do mikrofalówki. 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce 3 jajka, 3/4 szklanki startego sera żółtego light, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli i 3 krople ostrego sosu paprykowego. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temp. 180C ok. 20 minut. Leczo warzywne: 3 duże cebule, 4 papryki (kolorowe), 4 ząbki czosnku, cukinia, pieczarki, natka z pietruszki przecier pomidorowy lub świeże obrane ze skórki i pokrojone), oliwa z oliwek, sól, pieprz, papryka w proszku, oregano, bazylia, kurkuma Proste w wykonaniu kroimy wszystko w kosteczkę i wrzucamy do gara potrawa robi się sama :) Strogonow: 800 g strogonowa wieprzowego z szynki lub polędwicy wieprzowej, 3 duże cebule, 500 g pieczarek, 1 litrowy słoik ogórek konserwowych, 1 litrowy słoik papryki konserwowej lub jedna świeża papryka, oliwa z oliwek do smażenia, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz Danie jednogarnkowe wykonanie jak leczo :) Pstrąg pieczony z surówką z kapusty kiszonej Sałatka szefa kuchni: na liściu sałaty połóż plaster gotowanej szynki wieprzowej, plaster wędliny drobiowej i sera niskotłuszczowego. Skrop oliwą z oliwek i octem winnym, przypraw do smaku świeżymi ziołami. Szaszłyki: pierś z kurczaka, papryka, cebula, chude mięso wieprzowe. Pokroić i nabić na szpikulce. Piec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym. Znalazłam fajny przepis na majonez light :) Serek wiejski ziarnisty, jedno ugotowane na twardo jajko, sól, pieprz wszystko zmiksować blenderem na jednolitą masę i gotowe. sos czosnkowy: łyżka majonezu light (przepis wyżej), czosnek wyciśnięty, zioła suszone, łyżka jogurtu naturalnego 0% wymieszać składniki i gotowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość shila0001
Jak opanować wilczy głód? 1.Chudy jogurt naturalny ze sporą łyżką otrębów. To naprawdę zatyka, głównie dzięki dużej zawartości błonnika w otrębach, ale jedzenia otrąb na sucho nikomu nie polecam 2.Jajko na twardo. Zjedzenie jajka na twardo bez popijania go zatyka na amen. Trudno już potem zjeść cokolwiek innego. 3.Wielki kubek herbaty z odrobiną mleka. Trochę łagodzi głód Unikamy: owęglowodanów prostych - słodyczy, DUŻEJ ilości owoców i miodu(zawierających fruktozę), odwucukrów, a więc sacharozy(właśnie słodycze, czasami dosładzane soki owocowe, płatki sniadaniowe itp.) ow mniejszym stopniu laktozy zawartej w produktach mlecznych(tu jednak spokojnie można rano wciąć sporą porcję produktów mlecznych, aby zapewnić organizmowi wapń i witaminy D, B12 itp.) Zła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!: fruktoza, sacharoza (dwucukier), laktoza może w mniejszym stopniu. Jak się odżywiamy?: 1. Staramy się jeść jak najwięcej ciepłych rzeczy (obowiązkowo ciepły obiad) i pić ciepłych napojów bezkalorycznych. Ciepłe posiłki sycą na dużo dłużej. 2. Dbamy o odpowiednią ilość błonnika w diecie, który pozwala dłużej czuć się sytym, a także działa jak miotełka na układ pokarmowy. Jemy więc dużo warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych. 3. Pijemy dużo wody, przede wszystkim niegazowanej, mineralnej, średnio, lub nisko mineralizowanej, herbaty, naparów ziołowych. To pomaga organizmowi oczyścić się z toksyn, których produkuje szczególnie dużo w trakcie odchudzania. Picie dużych ilości wody pozwala też osłabić nieco uczucie głodu, co w początkowej fazie diety może mieć kluczowe znaczenie. 4. Ograniczamy spożycie soli, która może być przyczyną opuchlizny, a tym samym fałszować wyniki diety. Poza tym warto dać odpocząć nerkom. Soli i tak jest wystarczająco dużo w naszym jadłospisie bez dodatkowego dosalania potraw. 5. Mocno zmniejszamy spożycie tłuszczy nasyconych, a zamieniamy je na cenne tłuszcze nienasycone, a więc głównie roślinne( oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, wszelkiego rodzaju pestki, orzechy dostarczające także dużo witaminy E) i rybie, które są źródłem m. in. tzw. kwasów omega 3, bardzo cenionych w profilaktyce chorób układu krążenia. W żadnym wypadku nie należy zupełnie unikać tłuszczy, są one niezbędne i dla zdrowia i dla urody(szczególnie, jeśli chodzi o cerę). 6. Unikamy smażenia-to najgorszy sposób przyrządzania potraw. zapominamy o panierkach, które ciągną tłuszcz jak gąbka, a potrawy przyrządzamy piekąc, dusząc, gotując tradycyjnie i na parze. Jeśli już decydujemy się na smażenie to na teflonie i przy użyciu minimalnej ilości zdrowego tłuszczu. 7. Ostatni posiłek ok. 18.00 8. Nigdy nie jemy w biegu, ale powoli. Na posiłek trzeba czasu i spokoju. Mózg dowiaduje się o sytości dopiero po pewnym czasie od zaspokojenia głodu. Warto więc zastanowić się nad każdym kęsem. 9. Jemy na małych talerzykach-taki trik działa na sporo osób. Na małych talerzykach jedzenia wydaje się być więcej. 10. Nie ważymy się codziennie, to może stać się tylko przyczyną frustracji, gdyż waga kobiety naturalnie waha się nawet o 2 kilogramy na dobę, zwłaszcza przed okresem i bynajmniej nie wiąże się to z przytyciem, ale z zatrzymaniem wody w organizmie. Lepiej w ogóle schować wagę w kąt, lub ważyć się co tydzień, a raczej zdecydować się na mierzenie efektów centymetrem i tzw. "testem ubraniowym"- przymierzając po prostu co jakiś czas nierozciągliwy ciuch, który pokaże nam czy schudłyśmy, czy nie. To zdecydowanie bardziej obiektywna metoda. " przykladowy jadlospis: jajecznica z 2 jajek na oliwie z pestek winogron herbata trochę orzeszków laskowych, ziemnych i włoskich w niewielkiej ilości (przy orzechach trzeba uważać) 1/4 szklanki soku pomidorowego sałatkę z ogórków i groszku "krakus" gotowany kalafior (ale nie cały oczywiście)i trochę gotowanego mięsa herbata 2 płatki ryżowe herbata Wafle ryżowe z dwoma kawałkami twarogu chudego zielona herbata trochę orzeszków sałatka z ogórków i groszku chude gotowane mięso herbata Omlet kalafior albo brokuły posypane startym serem i z pomidorami, sałatkę z jakimś mięsem np na dwa dni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość shila0001
PRODUKTY DOZWOLONE: Chude mięso Ryby Sery białe Jaja Orzechy Grzyby Serek tofu Bakłażany Brokuły Cukinia Fasola szparagowa Soczewica czerwona gotowana Bób Soja gotowana Czerwona fasola gotowana Groszek zielony Jarmuż Kalafior Kapusta Karczochy Kiełki lucerny Ogórki Brukiew wodna Rzepa Sałata Seler Szparagi Szpinak Produkty poniżej 60 IG - wskazane bakłażan 10 banan 59 baton Snickers 57 brokuły 10 brukselka 18 brzoskwinie 50 chleb z otrębami 50 cukinia 10 cykoria 10 czereśnie 22 czekolada biała 44 czekolada gorz. 22 fasolka szp. 30 fasola Jaś 30 grejfrut 25 groch 32 groszek zielony 40 gruszka 35 grzyby 10 jabłko 30 jogurt 0 proc. 30 jogurt owocowy 47 kalafior 10 kapusta 15 kasza perłowa 36 makaron razowy 55 mleko 3 proc. 27 mleko czekol. 34 mleko sojowe 43 mleko chude 46 morele suszone 43 morele świeże 5 M&M orzechowe 46 ogórek 20 orzeszki ziemne 15 papryka 10 płatki owsiane 40 pomarańcza 35 pomidor 10 pumpernikiel 40 ryż dziki 50 ryż brązowy 50 sałata 10 soja gotowana 23 sok grejfrutowy 40 sok jabłkowy 41 seler 10 śliwki 22 wiśnie 22 ziemniaki młode 57 Produkty powyżej 60 IG - niedozwolone arbuz 103 bagietka 70 baton Mars 70 burak gotowany 65 chipsy ziemn. 90 chleb pszenny 70 chleb tostowy 95 dżemy 70 frytki 95 kajzerka 70 kiwi 83 kopytka 70 kukurydza 78 lody 87 makaron 65 marchew got. 80 miód 83 mleko słodzone 61 pączek 108 popcorn 72 porcja pizzy 86 ryż biały 64 ziemniaki got. 95 żelki 104 Dieta plaż południa Ta dieta jest marzeniem każdego łasucha! Jesz same pyszności, a mimo to chudniesz. A na dodatek masz zdrowsze serce. Co to jest? Przede wszystkim zdrowy styl życia. Dietę South Beach (nazywaną czasami dietą Plaż Południa) wymyślił amerykański kardiolog, dr Arthur Agatston. Jest to właściwie sposób odżywiania na całe życie. Polega na ograniczeniu jedzenia wysoko przetworzonych węglowodanów (np. białego pieczywa, makaronu), które są szybko trawione, co sprawia, że zaraz po posiłku znów jesteś głodna. Należy unikać także tłuszczów nasyconych. W jadłospisie powinny się za to znaleźć białka, węglowodany złożone i tłuszcze nienasycone (oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Jedną z głównych zalet tej diety jest bezpieczeństwo jej stosowania i dobroczynny wpływ na zdrowie. Dieta South Beach jest ostatnio bardzo popularna w USA. Stosował ją m.in. Bill Clinton. Co zyskujesz? Podczas pierwszej fazy (w ciągu 2 tygodni) możesz schudnąć nawet 6,5 kg bez szkody dla zdrowia, unikniesz efektu jo-jo, szybko pozbędziesz się brzuszka, skutecznie poskromisz apetyt, zapomnisz o zachciankach na słodycze, obniżysz poziom cholesterolu. Na czym to polega? Nie musisz liczyć kalorii ani odmierzać porcji. Jesz po prostu zalecane produkty. Dieta jest podzielona na trzy fazy. Pierwsza trwa 2 tygodnie, druga zazwyczaj nieco dłużej (to zależy od Ciebie), a trzecia... przez resztę życia. W diecie South Beach, podobnie jak w diecie Montignaca dużą rolę odgrywa indeks glikemiczny. Na początku trzeba jeść produkty o jak najniższym IG. Potem można powoli włączać z powrotem do menu te o wyższym IG. Dlaczego ten program jest skuteczny? - najpierw uderza w najgroźniejszy i najtrudniejszy do zgubienia tłuszcz nagromadzony na brzuchu i tali, - możliwa utrata aż 6 kilogramów w ciągu pierwszych dwóch tygodni, - przyjemna dla kobiet i mężczyzn, - proste reguły: zastąp złe tłuszcze i węglowodany dobrymi, mającymi pozytywne skutki dla zdrowia, - nie ma efektu "jo-jo". OGÓLNE ZASADY Dieta składa się z 3 etapów: Etap pierwszy- Jesz inaczej i tracisz kilogramy Trwa 2 tygodnie, ale można go przedłużyć, aż do osiągnięcia pożądanej wagi. Jest najtrudniejszy, bo organizm musi się przyzwyczaić do nowego (często znacznie różniącego się od obecnego) sposobu odżywiania. Zdarza się, że chęć na ulubione produkty jest trudna do pokonania. Na talerzu powinno się teraz znaleźć dużo białka, ale mało węglowodanów. Zjadasz trzy główne posiłki i dwie przekąski. Komponujesz je sama - nie liczysz kalorii ani nie ważysz produktów. Wskazane: chude mięsa, ryby, jaja, orzechy, grzyby, serek tofu, warzywa o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 50). Niedozwolone: cukier, pieczywo, ryż, ziemniaki, kukurydza, marchewka, buraki, makaron, tłuste sery, masło, tłuste mleko, jogurt, ciasta i słodycze, alkohol, owoce i soki owocowe. Po za tym jedzenie powinno być chude, a więc jeśli majonez to light, jeśli ser to też chudy lub odtłuszczony. Ogólnie po za żółtym raczej nabiał typu mleko, jogurt, twaróg nie są wskazane. Warzywa prawie wszystkie (wyjątek jw) - pomidor - tylko 1 mały dziennie. Zalecane wszelkie warzywa zielone w dowolnych ilościach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość shila0001
Przykładowe meni: 14 dni bez cukru i mąki normuje produkcję insuliny. Dzięki temu maleje ochota na słodycze. Po 2 tygodniach powinnaś ważyć kilka kilogramów mniej i mieć płaski brzuch. Przykładowy jadłospis Śniadanie: sok pomidorowy 180 ml, omlet z pieczarkami, herbata ziołowa lub kawa z odtłuszczonym mlekiem Przekąska (godz. 10-11): wędlina z indyka zawinięta w kilka liści sałaty Obiad: sałatka z szynki, kapusty pekińskiej, orzechów, doprawiona sosem z oliwy z oliwek i octu winnego Przekąska (ok. godz. 16): pomidory z odtłuszczoną mozzarellą (np. Santa Lucia Light lub Valbone). Kolacja: pierś kurczaka z grilla, gotowane na parze brokuły, seler i świeży pomidor, sałata lub dobre są sałatki na bazie sałaty zielonej z plasterkiem chudej szynki, ogórkiem, łyżką startego odtłuszczonego żółtego serka, czy z jajkiem na twardo - jednym słowem wszystko co się akurat znajduje w lodówce Deser: SB proponuje Riccottę w następujących postaciach, zawsze jako deser. We wszystkich przepisach baza wyjściowa to 1/2 szklanki serka wymieszana do wyboru z: a) 1/4 łyżeczki skórki cytrynowej, 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, słodzik do smaku. b) 1/4 łyżeczki olejku migdałowego, słodzik do smaku, 1 łyżeczka prażonych płatków migdałowych c) 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, słodzik do smaku. d) 1/2 łyżeczki kakao bez cukru, szczypta kawy, 5 małych kawałeczków czekolady, 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, słodzik do smaku. Ponieważ nie mogłam znaleźć Ricotty, tylko raz zamiast użyłam ostrovii 0%, niestety w połączeniu ze sproszkowanym słodzikiem nabrała gumowej konsystencji i nie byłam w stanie tego zjeść.Jeśli zdołacie zrezygnujcie z deseru. Naprawdę po 3-4 dniach już się nie odczuwa ani głodu ani ochoty na słodycze. Etap drugi wzbogacasz menu, a waga nadal spada Sama ustalasz, jak długo potrwa - najlepiej do uzyskania wymarzonej wagi. Kilogramy będziesz teraz tracić nieco wolniej, powinnaś jednak swój codzienny jadłospis wzbogacić o nowe produkty. Wskazane: razowe pieczywo, niełuskane kasze, brązowy ryż, niektóre owoce, gorzka czekolada. Niedozwolone nadal są: cukier, ziemniaki, pszenny chleb, buraki, marchewka, kukurydza, lody, dżemy, z owoców: arbuz, banany, brzoskwinie, ananas. Cały czas obserwuj swoją wagę. Jeśli dłuższy czas stoi w miejscu, zredukuj owoce do jednej sztuki dziennie, a chleb zastąp owsianką, ale nie błyskawiczną! (1/2 filiżanki płatków owsianych gotuj w filiżance wody lub chudego mleka mniej więcej przez 4 minuty). Przykładowy jadłospis Śniadanie : jogurt odtłuszczony, bez cukru z truskawkami lub jagodami oraz otrębami, herbata ziołowa lub kawa z odtłuszczonym mlekiem Przekąska (godz. 10-11): jajko na twardo lub jabłko Obiad: pieczony pstrąg, mieszanka warzyw (np. brokuły, papryka, zielony groszek) polana 2 łyżkami sosu sojowego, pół główki dużej sałaty, przyprawionej oliwą i octem winnym Przekąska (ok. godz. 16): gruszka, kawałek chudego sera Deser: 4 truskawki polane łyżeczką rozpuszczonej, gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) Kolacja: filet z indyka, kasza gryczana, sałata z pomidorami Etap trzeci trzymasz wagę, ale uważasz na to, co jesz Tak naprawdę ten etap nie jest żadną dietą. Znowu możesz jeść prawie wszystko. Ważysz już przecież tyle, ile chciałaś. Teraz najważniejsze, żebyś odżywiała się według zasad, których nauczyłaś się w pierwszym i drugim etapie. Dania główne mogą być bogatsze, nie trzeba również rezygnować z deseru - ważne jest tylko, abyś posiłki komponowała z produktów o IG poniżej 60. Od czasu do czasu możesz nawet sięgać po złe węglowodany, ale powinnaś nauczyć się je neutralizować. Jeśli masz ochotę np. na bagietkę czy marchewkę, jedz ją z dodatkiem sera lub oliwy z oliwek - to spowolni przetwarzanie cukrów. Jeśli jednak zbyt często będziesz ulegała pokusie i zauważysz, że waga niebezpiecznie idzie w górę - wróć na tydzień do pierwszego etapu, a po odzyskaniu dawnej wagi łagodnie przejdź do trzeciego. Dla regularnej pracy trzustki (wydzielającej insulinę) trzy posiłki dziennie wystarczają. Aby jednak nie ryzykować, że między posiłkami poczujesz nieznośne ssanie w żołądku, miej zawsze pod ręką coś na przekąskę, np. kilka orzeszków (30 pistacji lub 15 migdałów) PANIEROWANIE: zabronione, w 1 fazie można panierować w jajku i orzechach lub sezamie / słoneczniku, w 2 -ej w otrębach. PIECZYWO 2 faza, Wyłącznie pełnoziarniste, bez dodatku mąki oczyszczanej, trzeba czytać skład i uważać na dodatek karmelu, który powoduje, ze pieczywo jest ciemne i wygląda jak razowe. NABIAŁ: Wg książki nabiał w pierwszej fazie jest raczej nie wskazany ( wyjątek mleko % w niewielkiej ilości do kawy, Mozzarella light i Riccotta odtłuszczona, bardzo trudna do kupienia SNIADANIA 1 faza- najlepsze są w 1 fazie jaja w każdej postaci: omlety, jajecznice z dodatkami, pasty jajeczne. Może być jeszcze np. wędzona makrelka lub chude wędliny. Ogólnie chodzi o dużo białka, które ma zrekompensować brak węglowodanów RYBY - każda ilość i zawsze, nawet te tłuste (kwasy nienasycone) MAKARON - z mąki z pełnego przemiału, musi być aldente, bo pod wpływem gotowania zwiększa mu się IG. Ta bywa z niektórymi produktami. WĘGLOWODANY dołączenie w 2 etapie -uwaga z dołączeniem do diety węglowodanów. Pomału i niewiele, bo zdarza się, " że brzuch lubi powracać". Nie ma zaleceń ilościowych, ale im mniej tym lepiej. Trzeba się raczej odzwyczajać i zamieniać na jeszcze więcej warzyw. OMLETY SB robi się z rozbełtanych jajek z solą ( niektórzy dodają 2-3 łyżki wody lub mleka), ja nie. Najpierw na patelni podsmażam wkład (np chuda szynka, pieczarki, papryka, cebula, potem jak to się zrumieni wlewam na patelnię jaja. Podważam brzegi, tak żeby całość się ścięła, a już jak się zetnie to (niekoniecznie) posypuję albo świeżymi ziołami albo startym, odtłuszczonym żółtym serem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość shila0001
BŁYSKAWICZNA ZIELONA SAŁATA Z AWOKADO - 1 faza zieloną sałatę z dresingiem zrobionym z 1 awokado, połowy soku z cytryny i dużej łyżki majonezu light + szczypta soli. Tak naprawdę kalorii pewnie sporo (awokado - ponad 300) ale co tam wszystko dozwolone i fajnie smakowało. Do tego smażona rybka i wiesz pyszny obiadek PSTRAG Z PIEKARNIKA 1 faza Składniki - 1 ładny średniej wielkości pstrąg na osobę; da każdego pstrąga: - 2-3 łodyżki z listkami koperku; - ząbek czosnku; - łyżka oliwy do posmarowania folii aluminiowej; - sól; - pieprz ziołowy; - 1/2 cytryny. Pstrągi wypatroszyć (jeśli jest taka potrzeba), wytrzeć ze śluzu, oskrobać z łuski i umyć. Ryby natrzeć solą na zewnątrz i wewnątrz. Odpowiedniej wielkości kawałki folii aluminiowej natłuścić, na każdym ułożyć pstrąga, obłożyć rybę cienkimi plasterkami czosnku i koperkiem (w całości wzdłuż ryby), posypać odrobinę pieprzem ziołowym. Folię zwinąć na kształt łódeczki (zostawiając odkrytą górę). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika z łódeczek usunąć kawałki czosnku i łodyżki koperku. Cytryny oparzyć, nie obierając ze skórki pokroić wzdłuż na ósemki. Pstrągi podawać w folii, w której się piekły, przybrane cząstkami cytryny. można użyć w zasadzie każdej ryby BŁYSKAWICZNY OMLET 1 faza Z 3 jajek oddzielacie białka od żółtek(tak aby w białku nie było ani odrobiny żółtka!) i ubijacie białka z odrobiną soli na sztywno. Potem ciągle ubijając dodajecie po jednym żółtku. Gdy już je dodacie przychodzi czas na 1 łyżkę wody lub mleka(ja dzisiaj wzięłam wodę) i troszkę słodziku lub fruktozy. Następnie trzecie na tarce ser żółty(niskotłuszczowy) i drewnianą łyżką delikatnie łączycie go z masą. Na rozgrzaną patelnie(na oliwie z oliwek) wlewacie połowę masy(ponieważ będą dwa omlety) i smażycie na małym ogniu z dwóch stron. Ponieważ masa na omleta jest jak pianka trudno będzie ją przewracać dlatego poczekajcie troszkę aż się górna warstwa zetnie. Można jeść tego omleta z warzywami, a jeśli chcecie żeby był na słodko to nie dodajecie do masy sera tylko więcej słodziku i jecie go z np. dżemem lub z owocami(Faza2). Smacznego! I widzicie, okazuje się że bez mąki można się obejść FASOLKA PO BRETOŃSKU 1 faza, ale nie za często Białą fasolę umyłam i namoczyłam na 24 godziny, potem ugotowałam w tej samej wodzie z odrobiną soli (można nie moczyć, ale wtedy dłużej się gotuje). Nie dolewałam wody i kiedy fasola była prawie miękka wody było w garnku niewiele (ok. szklanki). Potem podsmażyłam na odrobinie oliwy 1 dużą, pokrojoną w kostkę cebulę i kawałka chudego bekonu, trochę wędliny (głównie schab wędzony i chudą kiełbaskę z indyka). Z ekonomicznego punktu widzenia trochę droga ta wędlina, ale dzięki temu było naprawdę chudziutkie. Potem dołożyłam podsmażoną wędlinkę do fasoli dodałam soku pomidorowego ok. 1,5 szklanki, dosoliłam do smaku i zagotowałam. Bajka. Naprawdę pyszne i okropnie syczące. BŁYSKAWICZNA SAŁATKA LUNCHOWA 1 faza: sałata lodowa - kilka liści ser feta light - nie dużo w kostkę winegret - wersja dozwolona bez cukru pestki słonecznika prażone na patelni SAŁATKA nr 2 - 1 faza kapusta pekińska jajka na twardo pomidor ogórek szyneczka cebulka pieprz, Sól wszystko pokroić w kostkę, wymieszać. Też dobre BŁYSKAWICZNE MIESKO - 1 faza rozbijam pierś kurczaka, posypuję ziołami do mięska i wrzucam na gorącą oliwę. Jak się zrumieni to szamka. Jak mam więcej czasu to duszę np. udka lub podudzia (dużo mięska). Solę i majrankuję + ew. czosnek. Rumienię na patelni i potem do gara, zalewam trochę wodą i duszę do miękkości pod pokrywką, czasem dowalam do tego smażone pieczarki. Pycha również na zimno, tylko bez pieczarek. To są takie stosunkowo wymagające chyba najmniej pracy przepisy. SAŁATKA Z TOFU - 1 faza kostka tofu (około 300gr) 100g kapusty pekińskiej 2 średnie cebulki 150g kiełków sojowych (obowiązkowo, dają pyszny smak) 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sos sojowy, carry przygotowanie: tofu i kiełki umyć i osuszyć, pokroić tofu na 4 cm. kawałki. kapustę pekińską poszatkować, cebulkę w plasterki, czosnek bardzo drobno posiekać na dużej patelni mocno rozgrzać oliwę. dodać tofu i przyrumienić na brązowo po obu stronach( około 6-7 minutek)po czym zdjąć z patelni. Ponownie dodać oliwy, rozgrzać, i smażyć czosnek na brązowo i dodać cebulkę po chwili jak się przyrumieni. następnie dodać poszatkowana kapustę, kiełki sos sojowy( ja salę na oko, sól, carry) i dusić kolejne 5 minutek to wszystko razem CHWILI DO CALOSCI DODAC TOFU. PYSZNA ZAPIEKANKA 1 faza. Polecam z czystym sumieniem. To z gatunku danie jednogarnkowe: Przepis na 2 osoby (ew. można podgrzać na następny dzień). -0,5 kg mięsa mielonego (ja kupiłam indyka i karkówkę) -2 średnie cebule -3 ząbki czosnku -2 spore pomidory -2 nieduże cukinie/kabaczki -3-4 łyżki tartego sera niskotłuszczowego (Light, albo Prymus lub Hit z Ryk) Pokrojoną w kostkę cebulę smażę na niewielkiej ilości oliwy, na sporej patelni. Dodaję zmiażdżony czosnek. Jak się zrumieni dorzucam mięsko. Cały czas mieszam drewnianą łyżką starając się porozdzielać grudki mięsa. Dodaję sól i pieprz ziołowy i pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory. Odparowuję powstały sos i po kilku minutach wyłączam. Cukinię obieram ze skórki, kroję w sporą kostkę i zalewam w niedużym garnku wrzątkiem. Solę. Blanszuję ok 3 min. od zagotowania. Odcedzam i wkładam do żaroodpornego naczynia, na to wykładam mięsko i całość przykrywam wiórkami serka. Naczynko przykrywam (jak nie ma oryginalnej pokrywki, to robię z folii aluminiowej) i wkładam do piekarnika na 20 minut. Pycha. Zamiast cukini mogą być pokrojone w ćwiartki pieczarki, ale ja wolę wersję podstawową BŁYSKAWICZNA SAŁATA SUPER LIGHT - 1 faza Np. zielona sałata z prażonymi słonecznikiem i sezamem i oblana octem ryżowym ze słodzikiem jest EXTRA SUPER!!!! To przepis z czasów fascynacji kuchnią fusion. Może być do tego jeszcze zielony ogór plasterkowany i marynowany przez 2 godziny w tymże occie ryżowym (ja się zakochałam w tym specyfiku) i z 2 łyżeczkami słodziku. Potem odciśnięty dołożony do sałaty, polany marynatą i posypany ziarnami. Mniam. BŁYSKAWICA - ZAMIAST ZIEMNIAKÓW do mięska, lub ryby 1 faza Pokroiłam więc w kostkę (mniej więcej 2 x 2 cm) cukinię bez skóry i ją ugotowałam na parze. Potem posypałam solą ziołową i wyszło super! Bardzo szybko się gotuje i na pewno zdrowe i niskokaloryczne. Polecam. CUKINIA INACZEJ 1 faza -Poszatkować cukinie (ja dzisiaj obrałam ale poprzednio jak robiłam to nie obierałam) posolić -Na patelnie lub do rondelka dać malutko oliwki (ja z pestek winogron) -Podgrzać i dać cukinię -Doprawić - pieprz , zgnieciony czosnek W przepisie jest jeszcze ostra papryka ale ja nie miałam BŁYSKAWICZNA FAJNA RYBKA - 1 faza - 1 łyżka hasła -1 łyżka musztardy francuskiej - 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki Wszystkie te składniki podgrzać na małej patelence aż się masło rozpuści Dobrze wymieszać -W żaroodpornym naczyniu ułożyć np. filet z pstrąga mogą być dzwonka łososia. Rybkę doprawić ziołami wg uznania np. Kamis przyprawa do ryb. Polać rybę roztopionym masełkiem (jak więcej ryby to zrobić z 2 łyżek) -naczynie włożyć do piekarnika i piec 30 minut Błyskawiczna SAŁATKA Z TUŃCZYKA 1 faza składniki - puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju lub w sosie własnym) -puszka fasoli czerwonej (kupując patrzeć nawęglowodany żeby zalewa nie niała cukru) -1 cebula -2-3 ogorki kiszone - sól, pieprz Do miski przełożyć tuńczyka ,fasolę odsączyć na sitku i przelać wodą -dodać do tuńczyka Następnie pokroić w kostkę cebulę i ogórka kiszonego Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem SMACZNEGO Tą sałatkę można sobie wziąść do pracy ŚLEDZIE W POMIDORACH - 1 faza 1/2 kg matiasów (niedoprawione, bez cukru i konserwantów) 2 cebule koncentrat pomidorowy bez cukru Cebule kroję w prążki i podsmażam na oliwie z oliwek aby zmiękła. Do cebuli dodaję koncentrat i podlewam wodą aby nie było zbyt gęste. Dodaję przyprawy: liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i suszoną pietruszkę, pozostawiam do wystygnięcia. Śledzie kroję w paski i przekładam na przemian: śledzie, cebula, śledzie, cebula itd. Do tego przepisu można zastosować również inne ryby np. łososia, makrelę wędzoną czy halibuta. sałatka wiosenna -I faza składniki: kalafior jajka na twardo ogórek pomidor koperek zielony,szczypiorek majonez light wykonanie: kalafior i jajka ugotowac(osobno ,potem wszystkie składniki pokoic w plastry i przekładać w salaterce na przemian, doprawić do smaku według uznania(sól pieprz) Ziołowe kotlety - I faza składniki: 50 dag mielonego mięsa z indyka jajko pęczek natki pietruszki ząbek czosnku mała cebulka sól pieprz oliwa do smażenia wykonanie: mięso +jajko+roztarty z sola i żabkiem czosnku+posiekana cebulka uformowac kotelty i usmażyc ,przykryc i zmiejszyc ogień zeby sie dosmażyły Sałatka kalafiorowa - I faza surowy kalafior orzeszki ziemne lub pistacjowe sok z cytryny oliwa sól Różyczki kalafiora umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odłożyć część całych orzeszków, resztę posiekać, całość dodać do kalafiora. Przygotować dresing z oliwy, soku z cytryny, soli i wymieszać z sałatką, odstawić „do przegryzienia na około 30 min. Ekspresowa pierś z kurczaka I faza 2 filety z piersi kurczaka sól, pieprz, curry, słodka papryka łyżka oliwy szklanki wody Mocno rozgrzać oliwę, włożyć posypane przyprawami (nie rozbite) filety. Smażyć do zarumienienia z każdej strony, wlać wodę, nie przykrywać. Kiedy woda odparuje mięsko jest gotowe. Równie dobrze smakuje na zimno np. w sałatce (sałata lodowa, pomidor, ogórek, oliwki, oliwa). Sałatka kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym I faza kapusta pekińska 1-2 ząbków czosnku (w zależności co kto lubi) cebulki jogurt 0 % mieszanka ziołowa do sałatek i/ lub koperek sól, pieprz (ewentualnie łyżeczka majonezu) Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z solą, dodać jogurt (majonez), drobno posiekaną cebulkę, sól, pieprz i dużo siekanego koperku, troszkę mieszanki ziółek wszystko dokładnie rozmieszać. Polać sosem pokrojoną w paski kapustę, odstawić do lodówki na około 15 min, żeby smaki się połączyły. SAŁATKA KURCZAKOWO-PISTACJOWA przepis na 4 osoby - 1 faza -poł szklanki wyłuskanych orzechów pistacjowych, drobno zmielonych -zmielony czarny pieprz -sól -4 połówki piersi z kurczaka bez kości i skóry -2 łyżki oliwy z oliwek -1 główka sałaty rzymskiej SOS: -1 łyżeczka startej słodkiej cebuli -1 duże dojrzałe awokado, obrane i wypestkowane -3 łyżki oliwy z oliwek -3 łyżki soku z cytryny -1 łyżka wody. Rozgrzać piekarnik do 190C. Na blaszce do pieczenia wymieszać orzeszki z połową łyżeczki soli i połową łyżeczki pieprzu. Obtoczyć pierś z kurczaka w orzechach, mozno przyciskając je do mięsa. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i smazyć piersi w orzechach przez 2 minuty z każdej strony. Przełożyć je do naczynia do zapiekanek i piec przez 15 minut. Pozostała łyżkę oliwy rozgrzać mozno na patelni z powłoką nieprzyczepną i smazyć na niej pokrojoną cebulę z 1/4 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu, az się zarumieni. Ułożyć sałatę na czterech talerzach. Pokroić upieczonę piersi i położyć po jednej na każdym talerzu. Podawać z sosem. Przygotowanie sosu: Zmiksować razem cebulę, awokado, oliwę, sok z cytryny i wodę. PIERŚ Z KURCZAKA W IMBIRZE porcja dla 4 osób, 1 faza -1łyżka świerzego soku z cytryny -1 i 1/2 łyżeczki utartego świeżego imbiru -1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu -2 ząbki -4 połówki piersi kurczaka bez kości i skóry W małej misce wymieszać sok cytrynowy, imbir, pieprz i czosnek. Umieścić piersi z kurczaka w głebokiej misce i polać otrzymaną mieszaniną, obracając, żeby pokryła obie strony. Nakryć i włożyć do lodówki na ok 1 h. Dużą patelnię z powłoką nieprzyczepną nasmarować oliwą i rozgrzać silnie na dość moznycm ogniu. Mięso smazyć do miękkości, około 8 minut. W połowie smażenia pierś przewrócić na drugą stronę. WARZYWA PIECZONE W PIEKARNIKU porcja dla 4 osób, 1 faza -1 średnia cukinia pokrojona na kawałki wielkości kęsa -1 średni kabaczek pokrojony na kawałki -1 średnia czerwona papryka pomidorowa pokrojona na kawałki -1średnia żółta papryka pomidorowa pokrojona na kawałki -45 dag świeżych szparagów pokrojonych na kawałki -1 czerwona cebula -3 łyżki oliwy -1 łyżeczka soli -1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Rozgrzać piekarnik do 230C. Umieścić cukinię, kabaczek, paprykę, szparagi i cebulę w duzym naczyniu do zapiekanek. Wymieszać dokladnie z oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć na dnie naczynia pojedynczą warstwę. Piec przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa zmiekną i lekko sie zarumienią. PIECZONY BAKŁAŻAN Z Papryki porcja dla 4 osób, 1 faza -1 bakłażan, obrany, przepołowiony i pokrojony w plasterki -2 czerwone papryki pomidorowe pokrojone w grube paski -1 zielona papryka pomidorowa pokrojona w grube paski -cebula pokrojona w plasterki -1/4 szklanki oliwy z oliwek -świeża bazylia (wg uznania) Rozgrzac piekarnik do 180C. Umieścić bakłażan, paprykę i cebulę w naczyniu do zapiekanek . Skropić oliwą. Piec 20 minut, regularnie polewając powstałym sosem. Ułożyć warzywa na półmisku i przybrać bazylią. PUREE KALAFIOROWE porcja dla 4 osób, 1 faza -4 szklanki różyczek kalafiora -3dag margaryny Flory -3dag mleka 0% szczypta soli -szczypta świezo zmielonego czarnego pieprzu Ugotuj kalafior do miękkości na parze. Zmiksuj z tłuszczem i mlekiem. Doprawić solą i pieprzem. Błyskawiczna sałatka jajeczna 1 FAZA składniki : - 4jajka ugotowane na twardo -pokroić w kostkę - 1 spory por -jego białą część przekroić na pół i pokroić w talarki -1 słoik selera - odcedzić na sitku - 1 słoik kiełków sojowych - też odcedzić - i jak kto lubi lub ma pokroić z 4 plasterki szyneczki - w kostkę Wszystkie składniki dać do miski ,dokładnie wymieszać - posolić i popieprzyć wg uznania i na koniec dodać 2-3 łyżki majonezu Błyskawiczna SAŁATKA KALAFIOROWO-POMIDOROWA 1 faza Pół małego kalafiora, zalać wrzątkiem z solą i po 5 minutach odcedzić 2 pomidory, w większą kostkę 1/2 cebulki w kosteczkę. 2 łyżki jogurtu naturalnego 0% (np. Obory) 1 łyżka majonezu. Sól do smaku Wymieszać i smacznego. Jajka z pieczarkami Faza I 5 JAJ 10 DAG PIETRUSZKI LUB SZCZYPIORKU SALATA MAJONEZ OLIWA PIEPRZ,SOL jaja ugotowac na twardo. Gdy przestygna,zdjac skorupki, przekroic na pol i wyjac zoltka. Pieczarki umyc i oczyscic dokladnie, zetrzec na tarce i udusc na oliwie. zoltka rozgniesc widelcem, zielenine drobno posiekac.polaczyc z zoltkiem i z zielenina. doprawic sola i pieprzem. otrzymana mase napelnic bialka jajek i ulozyc na polmiaku wylozonym salata. calosc udekorowac majonezem oraz galazkami pietruszki. smacznego ŁOSOŚ Z RUSZTU Z ROZMARYNEM porcja dla 4 osób, 1 faza -45 dag łososia -2 łyżeczki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny -1/4 łyżeczki soli -szczypta świeżo zmielonego pieprzu -2 zmielone ząbki czosnku -2 łyżeczki posiekanych świezych liści rozmarynu lub 1 łyżeczka pokruszonego suczonego -łodygi świeżego rozmarynu(wg uznania) -kapary(wg uznania) Pokroić rybę na cztery porcje równej wielkości. Wymieszać w misceoliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek i rozmaryn. Otrzymana mieszaniną natrzec rybę. Nastepnie włożyć rybę na ruszcie grailla. Piec nad średnim odniem aż będzie można ją rozdrabiać (4-6 minut na filet grubości 1,5 cm). Jeśli kawałek jest grubszy niż 2, 5 cm w połowie grillowania przewrócić go ostrożnie na drugą stronę. Przy pieczeniu w piekarniku z funkcją opiekacza natłuścić ruszt nad blachą oliwą i ułożyć na nim rybę w odległości 10 cm od źródła ciepła. Piec podobnie jak na grillu. Podawać z kaparami, udekorowane gałązkami rozmarynu(wg uznania) Makrele pieczone w folii 1 faza składniki: sprawiona swieża makrela pomidor cebula natka pietruszki 4 łyzki masła(i z tym jest problem???) sok i skórka starta z 2 swiezych cytryn 4 łyzki oliwy sól biały pieprz wstawić do piekarnika na 15-20 min w temp.200 stopni C SERNIK Light 1 faza -ok.400g. chudego twarogu -3 jajka -fruktoza -odrobina proszku do pieczenia (tylko żeby sernik się trochę podniósł) -masło niskotłuszczowe (w moim przypadku Mlekovity Miss Figura) -otręby Twaróg ucieramy lub mielimy alby nie było grudek. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobinką soli, a żółtka ucieramy z fruktozą (tyle aby było bardzo słodkie, ale wedle gustu). Do twarogu dodajemy żółtka i ucieram na jednolitą masę. Dodajemy proszek do pieczenia i na końcu białko delikatnie mieszając aby nie opadło. Formę na sernik wysmarować masłem i posypać otrębami. Wlać sernik i wstawić do nagrzanego piekarnika(ok.180-200 stopni).Piec aż ciasto będzie rumiane i będzie odchodzić od ścianek formy. Mówię wam pyszne. Może jedynie nie pasuje ten proszek ale wsypałam go tak mało że rozejdzie się po kościach( a nie tłuszczu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×