Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

za długa zima i zła

dieta south beach

Polecane posty

Gość shila0001
właściwie to w 2 fazie pisze że można powoli włączać produkty takie jak makaron, ryż, pieczywo pod warunkiem że będą pełnoziarniste :) więc połączyłam trochę zasad z 2 fazy diety SB z własnymi zasadami takimi jak: - piję dużo wody (z cytryną oczyszcza organizm i jest smaczniejsza) - nie jem kolacji (po powrocie z pracy ok. godz. 16 obiad zjadam o 16:30 - 17:00 i do godz. 20 jestem syta więc kolację pomijam a kiedy łapie mnie wieczorny głód piję wodę) - zjadam 3 posiłki tak żeby się najeść ale nie przejeść - na 1 fazie nie miałam w ogóle siły na ćwiczenia ale kiedy przeszłam na zdrowe odżywianie staram się ćwiczyć co najmniej 6 dni/tydzień po 30-45 min - w ciągu dnia jem na posiłki białko i pozwalam sobie na jeden posiłek złożony także z węglowodanów -piję w pracy zieloną herbatę w ciągu dnia 3 kubki plus stosuję się do tego co napiszę poniżej: 1.Wyznacz sobie realny cel Badania potwierdzają, że większą szansę na powodzenie mają osoby, wyznaczające sobie małe cele. Cel taki musi być przede wszystkim realny, konkretny i możliwy do osiągnięcia w określonym czasie. Sprecyzowanie go, nada mu bardziej realnych kształtów niż enigmatyczne „chciałbym nieco schudnąć. 2.Monitoruj zmiany Wagę możesz wyrzucić. Nie odda ona w pełni, osiąganych przez ciebie rezultatów. Na wadze zobaczysz jedynie utratę w kilogramach, bez podziału na tłuszcz, mięśnie czy też wodę, której, zwłaszcza w pierwszych dniach diety, stracisz najwięcej. Najlepiej dokonuj pomiarów metrem krawieckim: w talii, biodrach, udach, ramionach i klatce piersiowej lub jeśli masz możliwość, skorzystaj z porady dietetyka lub instruktora fitness, który przeprowadzi pomiary zawartości tkanki tłuszczowej za pomocą tzw. fałdomierza. Te metody najlepiej ukażą zmiany, zachodzące w twoim ciele. Wskaźnik wagi nie jest miarodajny i w ciągu doby potrafi wahać się w granicach nawet do trzech kilogramów, co może wpłynąć na ciebie zniechęcająco. Waga nie odzwierciedla też zmian w budowie ciała, które mogą zachodzić pod wpływem diety i ćwiczeń. 3.Chudnij nie więcej niż 0,5 kg na tydzień Pół kilograma tygodniowo to idealne tempo utraty wagi. Oczywiście w pierwszym tygodniu ta cyfra może być wyższa, bowiem pozbywasz się w tym czasie sporej ilości wody. Pamiętaj, że szybsze pozbywanie się kilogramów, pozbawia cię w dużej mierze nie tylko tłuszczu, ale również mięśni. A im mniej masz mięśni, tym mniej kalorii spali organizm. 4.Rób notatki Poznaj na początku swój sposób odżywiania. Zapisuj, co jesz i pijesz, w jakich ilościach, i w jakich godzinach. Może się okazać po analizie, że brakuje ci jakichś substancji odżywczych. Takie notatki pomogą zaprowadzić porządek w twoim codziennym jadłospisie. Dzięki temu dowiesz się, z jakich źródeł tłuszczy najczęściej korzystasz, czy spożywasz wystarczające ilości błonnika i gdzie ewentualnie popełniasz błędy. Zapiski te pomogą je wyeliminować. Jeśli brakuje ci odpowiedniej wiedzy na ten temat wystarczy z takimi zapiskami udać się do dietetyka, który po krótkiej analizie szybko wskaże błędy w diecie. 5.Jedz regularnie Staraj się jeść co około trzy godziny 5-6 niewielkich posiłków dziennie. Wiele badań wykazało, że częstsze jedzenie mniejszych porcji powoduje mniejsze ogólne spożycie kalorii. Takie postępowanie wpłynie również na przyspieszenie tempa twojego metabolizmu. Czyli, najprościej mówiąc, im częściej będziesz jeść, tym więcej kalorii spali twój organizm. 6.Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych (nasyconych) Z diety powinieneś wyeliminować tłuszcze zawarte w tłustych mięsach, fast-foodach, wyrobach cukierniczych i tłustym nabiale. Zamiast tego dostarcz więcej tłuszczów roślinnych i przede wszystkim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) zawartych w rybach, oliwie z oliwek, siemieniu lnianym, orzechach, nasionach, które pobudzą produkcję hormonów i pomogą wchłonąć witaminy. 7.Jedz wystarczająco W praktyce oznacza to, by podczas odchudzania nie obniżać za bardzo ilości przyjmowanych kalorii. Nigdy nie należy jeść mniej, niż wynika to z indywidualnego tempa metabolizmu. Jeśli według wyliczeń twoje podstawowe zapotrzebowanie wynosi 1500 kcal, nie stosuj diety, dostarczającej mniejszą ilość. W przeciwnym razie zagwarantujesz sobie niedobory substancji odżywczych, utratę mięśni i spowolnienie metabolizmu. Aby dowiedzieć się, ile kalorii dziennie powinieneś spożywać, wypróbuj kalkulator całkowitej przemiany materii 8.Spożywaj produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG) Produkty o niskim IG zapobiegają szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi. Dzięki temu pozwolą ci na kontrolowanie twojego apetytu, sprawią, że dłużej będziesz odczuwać uczucie sytości i w ten sposób ochronią cię przed podjadaniem. Oczywiście, jeśli masz ochotę na jedzenie o wysokim indeksie glikemicznym, możesz sobie na to pozwolić. Pamiętaj jednak, że po takim posiłku będziesz po upływie krótkiego czasu znów głodny, bowiem poziom cukru we krwi szybko wzrośnie, by następnie równie szybko się obniżyć. Możesz temu zapobiec, dodając do posiłku o wysokim indeksie glikemicznym, produkty, zawierające błonnik pod postacią warzyw lub zdrowy tłuszcz. 9.Nie rezygnuj ze wszystkiego Odmawianie sobie wszystkich ulubionych produktów, w pewnym momencie spowoduje złamanie przez ciebie zakazów diety. Dlatego dużo rozsądniej będzie, jeśli wprowadzisz do swojej diety jeden dzień odstępstwa od rygorystycznych zasad. Zjedz w ten dzień to, na co masz ochotę i co lubisz. Takie postępowanie nie zniweczy twoich działań, a jednocześnie da ci motywację. Dieta bowiem nie ma być chwilowym stosowaniem pewnych reguł, ale zmianą nawyków żywieniowych na stałe. Jeśli będziesz miał świadomość, że raz w tygodniu możesz zjeść to, na co masz ochotę, będzie ci łatwiej wytrwać w bardziej rygorystycznych postanowieniach. 10.Ułóż trening, spalający tkankę tłuszczową Na treningi przeznacz sześć dni w tygodniu. Trzy dni poświęć na trening aerobowy (tlenowy), a kolejne trzy na trening siłowy. Najlepiej, jeśli treningi te będziesz wykonywał naprzemiennie, czyli w poniedziałki, środy i piątki ćwiczysz z obciążeniem, a we wtorki, czwartki i soboty biegasz albo jeździsz na rowerze. Trening siłowy powinieneś tak zaplanować, by każdorazowo trwał około 45 minut. Pamiętaj też, by ćwiczenia na górne partie ciała i dolne wykonywać naprzemiennie (np. górne partie ćwiczysz w poniedziałek i piątek, dolne w środę). W ten sposób zapewnisz mięśniom odpowiedni czas na regenerację. Na każdą grupę mięśniową wybierz po 2 -3 ćwiczenia. Treningi aerobowe powinny trwać od dwudziestu pięciu minut do godziny. 11.Zacznij od krótszych sesji i z czasem je wydłużaj. Najlepiej, jeśli będziesz te treningi wykonywać, zmieniając intensywność, np. po rozgrzewce w umiarkowanym tempie, zaczynasz zwiększać intensywność i przez minutę biegniesz z maksymalna prędkością, by po minucie znów zwolnić i przez 4-5 minut biec w tempie umiarkowanym. Taki sposób ćwiczeń, zwany interwałowym, pozwoli ci utrzymać szybsze tempo spalania kalorii jeszcze długo po zakończeniu treningu. Wykorzystując powyższą strategię, powinieneś w sposób zdrowy i trwały zarazem, osiągnąć proporcjonalnie zbudowaną sylwetkę, bez zbędnego tłuszczu. p.s. niestety tak jak mogę obejść się bez słodyczy to nie mogę obejśc się bez fast-foodów dlatego jak mnie nachodzi ochota na te niezdrowe przysmaki zamiast zamawiać robię wersje domowe light np. dzisiaj na obiad zjadłam tortille z kurczakiem (sama zrobiłam placki tortilla z mąki z pełnych ziaren, kurczaka piekłam zamiast smażyć a sos czosnkowy zrobiłam bez użycia majonezu)

Gość shila0001
wszystko jest dla ludzi trzeba tylko mieć w tym wszystkim umiar i robić to z głową :) Dieta sb pomogła mi zrzucić zbędny balastr w postaci nadprogramowych kg teraz ważne jest nauczyć się zdrowo i niewiele jeść. Bo... jemy po to aby żyć a nie żyjemy aby jeść. I należy dostosować zasady do swojego stylu i tempa życia np. jeśli ktoś nie ma czasu (jak ja) zjadać zalecanych 5 posiłków albo czuje sie lepiej jedząc 3 nieco większe niż 5-6 mniejszych - to trzeba ułożyć swoje menu pod siebie i uwzględnić 3 posiłki.

Zgadzam się w zupełności,ja też zjadam 3 i wystarcza spokojnie a kto by cały czas jedzeniu poświęcał grunt to przestrzegać diety i się ruszać

Gość shila0001
Co jakiś czas proponowane są nowe cudowne diety odchudzające, ale obojętnie jaką stosujemy, najbardziej skuteczna jest taka, której przestrzegamy twierdzą amerykańscy specjaliści na łamach pisma „American Journal of Clinical Nutrition. „Nie ważne jaką dietę wybierzemy, niskokaloryczną, o dużej zawartości białka lub polegającą głównie na węglowodanach. Liczy się tylko taka, której zaleceń przestrzegamy, a nie jej rodzaj twierdzi główny autor badań George Bray z Pennington Biomedical Research Center w Baton Rouge w stanie Luizjana. Uczony u kilkuset osób porównał cztery różnego typu diety, wszystkie jednak obniżające dzienne spożycie żywności o 750 kalorii. Po sześciu miesiącach stwierdził, że masa ich ciała zmniejszyła się średnio o 6,4 kg, w tym ubyło im w organizmie 4,1 kg tłuszczu. Po 2 latach większość badanych nieco przybrała na wadze, ale nadal była szczuplejsza średnio o 3,6 kg niż przed rozpoczęciem kuracji odchudzającej. Rodzaj stosowanej diety nie miał większego znaczenia wszystkie działały odchudzająco dopóki były stosowane. Z czasem uczestnicy eksperymentu coraz mniej przestrzegali zaleceń, tak że różnice w zwyczajach żywieniowych coraz bardziej się zacierały. George Bray twierdzi, że wynika z tego, że należy jeść to co bardziej nam odpowiada, byle tylko w ograniczonym zakresie. Można zatem jeść mięso albo więcej warzyw i owoców, najważniejsze jest, by codziennie jeść mniej. Osoby, które spożywają mniej kalorii cieszą się lepszym samopoczuciem oraz rzadziej chorują na raka i choroby układu krążenia. pozdrawiam

dzis postanowilam z ejutro zaczynam diete najpierw musz skonzcyc dzis ksiazke czytac i zrobic zakupy na diete jest ktos chetny?

Gość aaannnusia-kawuska
ja ta diete stosowalam i powiem ci ze jest naprawde dobra , ale na poczatku bylo mi bardzo ciezko bo musialam calkiem zrezygnowac z cukru a w moim przypadku bylo to bardzo ciezkie no i chodzilam zla jak osa...ale oplacilo sie , teraz nawet jak przytyje to szybko udaje mi sie zgubic no i caly czas jestem szczupla wczesniej mialam rozmiar 44 teraz mam 40 , ale jestem wysoka 179. tylko ostrzegaja bo w pierwszej fazie nie jeszcze w ogole cukru i podobno moze to doprowadzic do omdlen, mnie sie nic takiego nie przytrafilo ale takie czytalam ostrzezenia i co najwazniejsze oponka z brzucha spada :-))))) o co mi glownie chodzilo...

hej ;D zyje ten wątek ? chętnie się dołącze, gdyz jestem 4 dzień na sb i nie zamierzam rezygnować, a miło pogadać z kims ;D

hej!!! z tą dietą mam duży problem ponieważ stosowałam ją 2,5 miesiąca temu i przerwałam z powodu świąt, zanim wróciłam na prawidłowy tor to już jest luty i co? klapa!!! jestem na niej już dwa tygodnie i waga raz w górę i raz w dół. i wychodzi na to że stoję w miejscu!!! co robić??? pozdrawiam.