Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość btw ...

kolposkopia ? - Czy ktoś miał?

Polecane posty

Gość btw ...

jak wyżej..

Gość chcę być szczupła27
miałam gastroskopie badanie okropne, na kolonoskopie nie poszłam

Gość btw ...
kolposkopia - badanie szyjki macicy

Gość chcę być szczupła27
:D:D:D

Gość btw ...
się zgadałysmy koleżanko :), tez mam 27lat

ja miałam -to całkowicie bezbolesne badanie-tak jak ginekologiczne tylko że na końcu wziernika jest minikamerka która w dużym powiekszeniu daje obraz szyjki,lekarz ogląda ją na monitorze komputera,robi zdjecia,potem polewa płynem i patrzy na zmiany jakie wywołało działanie tegoż płynu.nic strasznego,

Gość btw ...
a w badaniu cytologicznym , którą grupę mialas wpisaną?

miałam 3 grupę cyt,uprzedzajac pytania miałam poteb pobranie z wycinków i poniewaz wyszły żle musiałam przejść amputacje szyjki -miałam pojedyńcze komóki nowotworowe,ponieważ szybko wykryte na tym się skończyło i żyję jak zdrowa osoba,kolposkopia jednak to nie badanie wykrywające nowotwór tylko potwierdzające wyniki cyt,czasem lekarz ocenia jaki zabieg będzie potrzebny-leczenie farmakologiczne,wymrażanie czy konizacja,często okazuje się ze to tylko infekcja bakteryjna i leczenie antybiotykiem wiec nie ma strachu.

Gość btw ...
no właśnie boję się, bo mam rozpoznanie PAP IIIB CIN

Gość btw ...
a czy jest jakaś sensowana odpowiedź z praktyki, skąd ta 3grupa się bierze, jakie jest źródło//>////////?

Gość gość
Ja też jestem po konizacji jak koleżanka wyzej i zyję już ponad10 lat , nie ma się czego bac nawet rak wcześnie wykryty jest uleczalny

Gość mozliwe, ze jestes zarazona
wirusem hpv, powodujacym raka szyki macicy. Dobrze, ze kieruja Cie na kolposkopie. To dokladna diagnostyka, nowoczesna. Jesli lekarz zauwazy "podejrzane" miejsca dokladnie z nich pobierze wycinki do badania histopatologicznego. Niestety, na wynik czeka sie troche, tak kolo 3 tyg. Za to pozniej dokladnie wiesz na czym stoisz. Mozliwe, ze tez pobiora wymaz na badania dna hpv, jesli beda i do tego wskazania. Kiedy lekarz bedzie mial te wyniki w dloni powie co dalej.

Gość btw ...
a wpływa to później na posiadanie dzieci? mam 27lat a Wy dziewczyny w jakim wikeu miałyście te badania?

Gość btw ...
lekarza mam ostrożnego i profesjonalnego wycinanie kawałków do badania boli?

Gość gość
ja bylam młodsza od Ciebie jak mialam konizacje robiona a wyszło mi przy krwotoku z powodu ranki na szyjce macicy i bardzo złe wyniki mialam , nie pamietam już i urodzilam normalnie zdrowego syna. Tylko szyjke macicy mam polowę

Gość gość
to nie jest wycinanie tylko jakby ci powiedzieć skrobanie czy szczypanie, nie boli nic branie wycinków

mialam 38 lat. Ale szyjki mi nie skracano. Nie bylo takiej potrzeby. No ale i moja cytologia nie byla az tak kiepska. Co prawda moj ginekolog posluguje sie bardziej dokladna metoda opisowa. Sama kolposkopia nie boli. Pobieranie wycinka jest nieprzyjemne, ale nie jakos specjalnie bolesne. Choc pewnie sporo zalezy od umiejetnosci lekarza. Ja bym pobieranie wycinka porownala do ...skrobania ostrym patykiem po skorze. Trwalo to kilka sekund.

Gość btw ...
wycinanie zmnian jest w znieczuleniu ogólnym?

Gość gość
Tak ,w pełnej narkozie

Gość btw ...
boję się bo mam napisane - grupa 3B dzięki dziewczyny za odp. pozdrawiam

Gość gość
Nie masz się czego bać , jak napisalam wyzej to da sie wyleczyć . Trzymam kciuki za to żeby wszystko się udało Równiez pozdrawiam :)

ale poczekaj...na razie idziesz na badanie diagnostyczne. Byc moze do zadnego "wycinania zmian" nie dojdzie

Gość btw ...
Czesc, nie mogłam w nocy spac przez 'te' myśli. dziewczyny, jka się ubrać na kolposkopię, chodzi o to że bede przyjeta do spzitala na 1dzień. Zabrać jakiś dres, koszulę czy coś innego?

Gość Agalogin007
mnie to badanie strasznieeeee bolalo, ledwo po nim chodze i juz chyba dzis niczego nie zjem tak mnie boli podbrzusze i caly dol. jak dla mnie mega bolace badanie....az lzy w oczach mialam, moze mam dziwna budowe tych czesci kobiecych, ale zaluje ze wrocialm do pracy po badaniu, najchetniej poszlabym do lozka odpoczac i zazyla tabletke przeciwbolowa.

Gość gość
Mnie samo badanie kolposkopowe nie bolało chociaż nie należało do przyjemnych. Po badaniu zaczęło boleć mnie podbrzusze i promieniowalo aż do samych kolan. Ból nie przyjemny ale da się wytrzymać. Dostałam skierowanie na pobranie wycinka i będę miała rozmowę z lekarzem czy będzie robił leep odrazu czy tylko wycinek.

Gość Kolposkopia

Witam mam 24 lata niedługo będę miała kalposkopie , moja cytologia wyszła na 3 stopień   bardzo Się boję co dalej będzie 😔

Gość Jolanda

u mnie cytologia wyszła bardzo źle, przez wirus hpv, mam  zmiany w obrębie szyjki macicy, teraz dostałam zalecenie żeby stosować żel papilocare i przyjść na badania znowu za kilka miesięcy na kontrole, trochę się stresuję 

Gość ola

No przy wirusie hpv to musisz się pilnowac, bez dwóch zdań, bo z tym żartów nie ma,  a ten żel faktycznie taki dobry? można go stosować zapobiegawczo? 

Gość jolanda

a no, żel całkiem spoko, tak papilocare stosuje się zapobiegawczo przed rakiem. A sam żel eliminuje wirusa