Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rollins bandos per

tak wszyscy nadaja na ksiezy a czy kiedykolwiek jakis ksiadz was molestowal?

Polecane posty

Gość rollins bandos per

albo znacie taki przypadek?i czy znacie niby ksiedza,ktory ma kobiete na boku?

Gość a czy wy katolicy
modlicie sie za ksiezy????? A wiecie ze szatan ich nienawidzi w pierwszej kolejnosci, i sa najbardziej narazenie na opetanie???

Gość Pomocna dłoń :)
Ksiądz w naszej miejscowosci ma dzieci i wszyscy o tym wiedza, a ksiądz z miejscowosci mojego meża ma babke z która nwet sie pokazuje i tez maja dzieci, więc zapewne tak jest wszedzie.

Gość ppooddaatteekk
no nie, przecież ksiundz to istota ponadludzka nie oceniamy go naszą miara to pośrednik między masą a Bogiem, więc jak to może być sqrvysynem ?

Gość fnndtse
Nie znam przypadku takiego przypadku wśród moich znajomych, żeby ksiądz kogoś molestował. Ale już takich księży, którzy mają babkę na boku, znam wielu :) Np. moja cioteczna siostra od paru lat jest w związku z młodym księdzem. Co więdzej, wiedzą o tym jego zwierzchnicy, biskup itd. I jedyną sankcją jaką na niego nałożono, było przeniesienie do sąsiedniej parafii :) Fakt, że księża utrzymują bliskie, w tym intymne, kontakty z kobietami , to już chleb powszedni, więc nawet zaprzestano stosowania wobec nich surowych kar. Celibat to przeżytek, i nawet Kościół Katolicki daje ciche przyzwolenie na jego łamanie.

Gość ludzie wy naprawde
ja tez znam takiego... do mnie tez uderzal i do wiekszosci lasek w szkole

Gość giowaniprycz
ja znam dziecko księdza

Gość __oo__
@fnndtse Celibat - bezżeństwo. Czy trzeba być żonatym aby pukać? No raczej nie. Zakazuje tego szóste przykazanie. (nie pukać bez ślubu).

"Celibat to przeżytek, i nawet Kościół Katolicki daje ciche przyzwolenie na jego łamanie." cos nie bardzo chyba masz pojecie o czym piszesz:) KK nie daje zadnego przyzwolenia cichecho na łamanie celibatu bo złamanie celibatu to nie jest ruuuuchanie kbity czy faceta przez księdza (prezbiter, biskup) tylko zaieranie przez tegoz duchonego ziązku małżeńkiego przyzolenie ciche jest i wkk bylo od zawsze na łamanie slubów czystosci. w prawie kanonicznym JEDYNIE takie lamanie slubób czystości spotyka sie z jakąs reakcja i kara jesli jest jawne i gorzace i psuje opinie,naraża kk na zła opinie. w pozostalych przypadkach obywa się bez kar. jest kilka odstępstw od celibatu ale wiąze się to z koncem kariery w kościele. bo mozna miec zonę ale wtedy można być co najwyzej diakonem stałym. kolejny wyjątek to żonaci duchowni np kościoła anglikanskiego którzy uznają zwierzchnictwo papieża.

w celibacie chodzi tylko i wylącznie o to zeby ksiądz pelniący urząd i dobra kk jakby dla siebie , po śmierci nie dzielil majątku kościoła na swoje dzieci zrodzone w malzenstwie...taka byla idea i cel wprowadzenia celibatu. dlatego jesli ktos chce sluzyc bogiu i miec zonę to najpierw niech zawrze malzenstwo i idzie do smeinarium na diakona stałego. ale nikim wiecej nie zostanie, nie dostanie rzadnej funkcji waznej, wlansej parafii, kasy itd...:P