Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Weselniczka 21.09.2013

Błogosławieństwo a rodzice ateiści

Polecane posty

Gość klaudia1617
ale przeciez blogoslawienstwo to moze byc takie zyczenie wszystkiego dobrego dla swoich dzieci! nie chcą tego rodzice??:O nie musza wam krzyzykiem machac po czole.

Ja jestem ateistką, a rok temu moja wierząca córka brała ślub kościelny. Wcześniej ustaliłam z młodymi, że nie będę robiła szopki i machała krzyżem wbrew moim przekonaniom. Pobłogosławili ich w sposób tradycyjny rodzice i babcia zięcia, a gdy ja doszłam, młodzi wstali z klęczek i powiedziałam do nich parę ciepłych, poważnych słów - takie świeckie błogosławieństwo :) Wyszło chyba naturalnie, w każdym razie nikt nie komentował i nie robił z tego sensacji.

Gość klaudia1617
no własnie bo przeciez to cale "błogoslawienstwo" to jaby symbol zyczenia szczesliwej "drogi" dla swoich dzieci. nie chodzi o jakas szopke

Macie rację. Szukając kamerzysty widziałam na jednym filmie pokazowym, że młodzi całe błogosławieństwo przyjęli nie klękając. Wtedy to już prawie w ogóle nie byłoby widać różnicy.

Gość no tak, jasne
nie trzeba klękąć

a ja wcale nie bede robila szopek z blogoslawienstwem. co prawda oboje zostalismy wychowani w rodzinach katolickich ale ja od kilkunastu lat uwazam sie za ateistke, moj chlopak tez wiec bedziemy miec slub cywilny bez zadnych koscielnych obrzedow weselniczka - nie daj sie "namowic" na slub koscielny tylko dlatego ze ktos tego od ciebie oczekuje, bez przesady. nie rob niczego wbrew sobie. a ja slyszalam o przypadku gdzie slub owszem byl w kosciele ale tylko panna mloda przysiegala przed Bogiem a pan mlody ateista ominal ta kwestie, nie wiedzialam nawet ze tak mozna...

Gość Mario Bolucci
Ja byłam na takim ślubie. Panna młoda była wierząca, a pan młody nie. On omijał wszelkie kwestie odnoszące się do Boga wiary. NAwet babcia pana mlodego nie zauwazyla, a zawalu by dostala jakby wnuk slubu w kosciele by nie brał :D Nie widac roznicy.

Gość zrobswojslubPL
Błogosławieństwo zawsze można zrobić w trochę innej formie, niekoniecznie z klękaniem, krzyżem i kropidłem. Na pewno znajdzie się dobre rozwiązanie także dla niewierzących. Kilka dobrych rad: http://zrobswojslub.pl/blogoslawienstwo-rodzicow/