Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poproszeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

25x67 czy ktos wie jakim sposobem mozna

Polecane posty

to obliczyc w pamieci (szybko!) bez zapisywania na kartce?!

Gość kurde kurde kurde
nie... a swoją drogą- po co? :D:D:D

mam rozmowe w sprawie pracy niedlugo i podobno zadaja takiego typu pytania :(

Gość ...piggy
taaakkk.. napewno...

Gość kurde kurde kurde
wiem, ze to pewno podszyw- ale... gdyby mnie takie pytanie zadano, to poprosiłabym żeby mi wyjasnili w jaki sposob ta zdolność wpłynie pozytywnie na efektywność mojej pracy :P

Gość prościznaaaa
trzeba odpowiedzieć że po to wynaleziono kalkulatory żeby nie trzeba było tego liczyć w pamięci pozdrawiam :-)

a ja mysle ,ze to pytanie ma sens. w niektorych zawodach np. jezeli robisz kontrole bilansow, powinienes miec umysl matematyczny i np. widziec na pierwszy rzut oka , ze w ksiegowosci cos nie gra, czy jest zle policzone. chca tez sprawdzic w jaki sposob myslisz, bo trzeba to liczyc na glos z tego co wiem. te liczby to oczywiscie przyklad, rownoczesnie moze byc cos innego 35x91.

o co chodzi z tym podszywem??? czy to takie dziwne pytanie??

faktycznie zadaje sie takie pytania i wiele osób sie na tym wykłada, a to jest proste jak dupcenie: 670 +670 +335 najlepiej przy tym "głośno mysleć", aby zyskac na czasie

Gość prościznaaaa
a na jakie stanowisko aplikujesz?

bardzo prosto ;) najpierw liczysz 6* 25, to proste prawda ? bo 4*25 to intuicyjnie jest 100 i do tego dwie dwudziestki piatki to 150 ;) poniewaz mnozysz przez 60 a nie przez 6 dodajesz jedno zero masz 1500 teraz 7*25 juz wiesz ile to jest 6*25, wiec szybko dodajesz tam jeszcze jedna 25 i masz 175 ;) tym razem nie odajes zera po mnozylas przez rzad jednosci teraz szybko to sumujesz i masz 1675 ;) ten proces w pamieci przebiega bardzo szybko jesli cos policzysz tak wielokrotnie i sie wprawisz

Gość mozesz b szybko traktujac 25
jak 1/4 - odpowiednio potem ustawiajac przecinki.

no wlasnie musze to pocwiczyc, chociaz dla mnie troche moze i glupota, bo rzeczywiscie pozniej liczysz na kalkulatorze. no ale nie chcialabym sie zblaznic i lepiej byc przygotowana na kazda ewentualnosc prawda:) aplikuje do audytu

z tym 25x6 sie zgodze ok latwo,ale "schody" sie zaczynaja przy innych liczbach, bo to byl tylko taki przyklad. rownoczesnie moga zapytac 47x63, wiec to by juz nie bylo takie proste

ta sama metoda. to jest naprawdę banalne. musisz tylko potrenować 1260+1260+441

a jaka droga dochodzisz do 1260 i 441?

"z tym 25x6 sie zgodze ok latwo,ale "schody" sie zaczynaja przy innych liczbach, bo to byl tylko taki przyklad." no wlasnie w tamtym przykladzie dało sie jeszcze łatwiej, ja raczej napisalam ogolnie jak to mozna probowac liczyc bo jak patrzysz na 25, to mozesz sobie pomyslec przeciez ze to jest dwie i poł szescdziesiatki siodemki a na koncu przesuwasz przecinek i masz wynik momentalnie 134+33,5 *10 a dla 47x63 mogloby byc 2520 + (504-63) = 2520 + 441 = 2961 bo 4*63 jest dosc proste 126+126 od razu masz wynik w glowie; a potem od podwojonego iloczynu poprzedniego wyniku odejmujesz 63 albo moze dla Ciebie łatwiej - 63*7 szybko policzyc jako 420+21 (czyli 6*7+3*7)

Gość proste jak konstrukcja cepa
25 x 67 = 67 x 25 = 67 * 100 / 4 = 6700 / 4, a to już łatwo w pamięci

o bosche :O sprobuje sie bardziej przypatrzyc tym metodom, ale na pierwszy rzut oka, to czuje sie jak z innego swiata :O w 5sek nie odpowiem ci 6700 / 4 kurde chyba z lekka mnie to przerasta :O mam wrazenie,ze z matematyka jestes "za pan brat"

mącą Ci w głowie ;) 20 X 67 + 5x67 Oba łatwo policzyć.

6700 na 4 to liczysz tak: - 100/4 to 25 - czyli 700/4 to bedzie 7x25 = (7x20+7*5)= 140 +35 = 175 - 6000 na 4 to 1000/4 razy 6 - czyli 250 * 6 = 200*6 + 50*6 = 1200+300=1500 Suma: 175+1500=1675

Mozna proscie! Dzielenie przez 4 to dwa razy dzielnie przez 2. 6700/2 = 6000/2 + 700/2 = 3000+350 = 3350 3350/2 = 3000/2+300/2+50/2 = 1500+150+25= 1675 !

Gość wwwwwwwwwwwwwwwwvwwwwwww 32856
juz bardziej popierdolić nie mogłeś? :O

Jacek J zlozonosc obliczeniowa tego ostatniego przykladu miazdzy :D dla ludzkiego mozgu cwiartka i polowka jest wycwiczona w codziennym zyciu i tym tropem lepiej isc niz to rozpisywac

Gość wwwwwwwwwwwwwwwwvwwwwwww 32856
jak Jacek doradzi to nie ma bata:classic_cool:

Lomu, dokladnie te metode napisalam dla drugiego przykladu ;) 40*63 + 7*63 tylko dodatkowo rozpisalam co z poszczegolnymi czynnikami moze dziac sie w glowie

kurcze, jestes tu jeszcze autorko ? bo teraz po poscie Lomu mam wyrzuty sumienia, ze Ci namieszalam nie pisząc skąd wziełam te obliczenia, bo zalozylam to za oczywiste, ja nie umiem tłumaczyc jednak :( jeszcze raz ok ? to byl poczatek 40*63 + 7*63 a potem po prostu to co napisalam jest rozlozeniem tego na proste procesy myslowe czyli jak szybko policzyc 40*63 i jak szybko policzyc 7*63, mając w pamieci operacyjnej jeszcze wynik z poprzedniego mnozenia

no wlasnie to co napisala Lomu to w ten sposob bede liczyla,bo tak dla mnie najprosciej. tylko musze sie wprawic,zeby robic to szybko. moze dla innych to dziecinnie proste, ale ja jakos nie jestem matematycznym umyslem (tylko predzej humanistka), dlatego jak nie moge tez tego zapisac na kartce to nie jest dla mnie takie proste. poza tym rozmowa bedzie w obcym jezyku, co jeszcze bardziej utrudnia sprawe, jezeli mialabym liczyc na glos...dlatego probuje znalezc najbardziej dla mnie zrozumialy sposob, bo za bardzo sie zakrece. ale oczywiscie dziekuje za wszystkie propozycje, fajnie ze ktos sie odezwal :)