Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość USG i związane z nim pomyłki

USG i związane z nim pomyłki związane z płcią ..

Polecane posty

Hej mam takie pytanie odnośnie płci, zawsze marzyłam o synku ale jak dowiedziałam się na przełomie 20/21 tygodnia, że to dziewczynka to i tak byłam szczęśliwa niby lekarz pokazał mi wejście do pochwy ale nie wiem jak on się go dopatrzył bo mała nie była rozkraczona miała wręcz przeciwnie nóżki złączone.. Już od sporej ilości znajomych usłyszałam, że nic się nie zmieniam, że nie widać, że dziewczynka bo podobno ona zabiera mamie urodę i takie tam i znów we mnie pojawiła się nadzieja... Czy jest szansa na to, że młodej wyrósł ptaszek? :) Następne USG dopiero za 4 tygodnie to ostatnie już w 36 tygodniu...

Gość Jedyne usg które
na 100 % wyjaśni czy to chłopak czy dziewczynka to usg 3D i nie ma możliwości pomyłki bo nie patrzy się na pochwę czy siusiaka a na jajniki lub ich brak(z jajników siusiaka już nie będzie :) Zwykle usg nie jest w stanie tego pokazać.

Gość OMGODD
usłyszałam, że nic się nie zmieniam, że nie widać, że dziewczynka bo podobno ona zabiera mamie urodę i takie tam i znów we mnie pojawiła się nadzieja. co za bzdury ciesz sie dziewczyno ze dziecko jest zdrowe i doceniaj to co masz bo mozesz stracic i wtedy dopiero bedziesz zalowac tych wypowiedzanych słow jedne kobiety miec nie moga albo staraja sie latami i wszystko by daly obojetnie jaka byla by plec zeby sie tylko udalo a ty takie rzeczy piszesz wstyd!

Gość ja...,,,
Miałam pomyłkę, do 9 miesiąca- do porodu byłam pewna że będzie dziewczynka, miałam sukieneczki i różowe ciuszki. Urodził się chłopak. Miałam 3 usg w tym czasie.

Gość mama 6latki :))
bzdura, zwykłe USG może pięknie pokazać płeć dziecka na 100% :))) Dużo zależy od sprzętu, ale też i od lekarza... Nie za bardzo tylko wiem jak zwykłe USG może pokazać wejście do pochwy o.O chyba, że dziewczynka by sobie może tam wargi rozchylała czy coś, ale to chyba raczej głupie :D ja na USG widziałam wyraźną śliweczkę ;P i nie było żadnych wątpliwości, że to dziewczynka :D Co do wyglądu w ciąży... mi też mówili, ze chłopak, bo nic mi na boki nie poszło tylko miałam ładną piłeczkę, dodatkowo w ciąży wyglądałam jak nigdy!!! Cera gładziutka, włosy rosły jak głupie a paznokcie wreszcie pierwszy raz w życiu mogłam wreszcie zapuścić (wcześniej bardzo mi się łamały i wiecznie zadzierały mi się skórki). Fakt, że jest tendencja do tego, że dziewczynką w ciąży wygląda się gorzej a chłopcem lepiej, ale jest cała masa wyjątków...więc tym nie radziłabym się sugerować aż tak bardzo :)

Nie mów tak bo to nie prawda, ja się bardzo cieszę z dziecka ale każda kobieta która dowiaduje się o ciąży bądź się o nią stara ma jakieś oczekiwania typu marzy o dziewczynce lub na odwrót, z jednym masz racje najważniejsze zdrowie dzieciaczka! Nie moja wina, że inne kobiety mieć dzieci nie mogą, współczuję im ale to nie moja wina, ja pomarzyć sobie mogę, że może jednak to chłopak ale to nie zmienia faktu, ze mimo moich cichych nadziei słabiej będę kochała dziecko!

Ja jestem już w 32 tygodniu ale ostatnie właśnie badanie USG miałam na przełomie 20/21 tygodnia teraz kolejne dopiero w 36..

Gość OMGODD
Nie mów tak bo to nie prawda, ja się bardzo cieszę z dziecka ale każda kobieta która dowiaduje się o ciąży bądź się o nią stara ma jakieś oczekiwania typu marzy o dziewczynce lub na odwrót, z jednym masz racje najważniejsze zdrowie dzieciaczka! Nie moja wina, że inne kobiety mieć dzieci nie mogą, współczuję im ale to nie moja wina, ja pomarzyć sobie mogę, że może jednak to chłopak ale to nie zmienia faktu, ze mimo moich cichych nadziei słabiej będę kochała dziecko taa jak bys straciala to bys dopiero docenila to co masz ale ty tego nie doceniasz i nie pisz o innych kobietach bo nie wiesz co o ne czuja iel by daly zeby miec dziecko albo sie staraja po kilka lat nie pisz glupot (zeby nie bylo ze ja nie mam oczywiscie)

Gość zamiast siedziec w domu
i się zastanawiać, idź na usg prywatnie. Mi dobry lekarz na dobrym usg w 12 tyg na 95%, a w 16 na 100% określił pleć, nawet zdjęcia siusiaka dla dziadków wydrukował :) 3 usg przysługujące na nfz to jakaś kpina.

Gość lilinkaaaaa
co za bzdury, ze dziewczynka zabiera mamie urode, ja mam 2 corki i kazdy i mowil, ze ciaza mi sluzy, ze ladnie wyglada...co tu gadac, dziewczyny tez sa ladne...teraz tez jestem w ciazy i tez podobno wygladam ladnie;)...pewnosc bedziesz miala jak urodzisz..i wyluzuj...co bedzie to bedzie, nie rob planow, bo mozesze sie bardzo rozczarowac...wazne, zeby bylo zdrowe..

szkoda pieniedzy na prywatne usg tylko z ciekawosci babskiej, usg to promienie ktore wcale nie sa dobre dla zdrowia pozatym jest za wczesna ciaza żeby juz określac na 100%, spokojnie przyjdzie na ciebie czas i pora daj temu dziecku sie rozwinac przeciez nawet gdyby sie urodzilo nie ma szans na przezycie wiec skup sie na jego dobru i tak przeciez rzeczy nie bedziesz jeszcze kupowac bo za wczesnie!!

Gość Lililililajjjj
Nie przejmuj się gadaniem złośliwców, w tym temacie zawsze się ktoś znajdzie. Prawdą jest, że najważniejsze żeby dziecko było zdrowe, ale tak jak piszesz-każda przyszła mama ma jakieś marzenia. Ja np. Marzyłam o córeczce, a podobno ma być synek i też się musiałam z tym pogodzić, ale za tydzień USG (jestem w 21 tyg.) i naiwnie się łudzę, że może ten siusiak to była pępowina ;) Chyba będziemy musiały się zamienić ;)

Gość słuchajcie.......
przeciez to kopmpletna bzdura z tą płcią jedna kobieta porzechodzi ciąże i rozkwita inna nie- psują jej się wlosy, zęby, to pewnie te zalezy od tego w jakim była stanie zachodząc w ciążę, czy się dobrze odzywia, jaki ma organizm itd :O glupi przyklad, no ale nawet obok mnie kolezanka, dwie ciąże, obie z dziewczynkami a wyglądala bajecznie

Gość lilinkaaaaa
słuchajcie....... mam takie same zdanie...jedna przytyje 20 a inna 40kg...mysle, ze wyglad to ostatnia z metod pozwalajaca okreslic plec dziecka ;)

ale tu nikt nie jest złosliwy, chodzi o to że przesądy które kiedys miały rację bytu z powodu braku usg( bo przykładano trąbki do brzucha) mówiono o wystajacym pepku i o urodzie i o zachciankach, co ma piernik do wiatraka? hormony na każda inaczej działają, tu wszyscy prawdę mówią bo przezyli coś wiec to nie jest po to aby komus zrobic na złośc!! ile to dziecko ma cm w takim wczesnym tygodniu? więc nie ma co tu deliberować tylko czekać do 30 tyg wtedy kiedy trzeba kupywac rzeczy i tyle w temacie

Gość mama 6latki :))
Nie możecie wymagać od dziewczyny żeby się czuła jakby kiedyś dziecko straciła, bo nie straciła!!! To normalne, że przyszła mama myśli sobie czy chłopczyk czy dziewczynka, normalne jest też, że sobie marzy, żeby np. chłopczyk był pierwszy... TO JEST NORMALNE! Jednocześnie takie marzenie nie świadczy o tym, że matka nie będzie kochała dziecka bo ma nie tą płeć co chciała :D Moi rodzice też chcieli mieć syna, wyszły 4 córki i kochają nas nad życie ;P Moja siostra ma 3 synów i czasem mówi, że chciałaby mieć dziewczynkę, bo falbanki, kucyki i te sprawy, ale poza synami świata tak naprawdę nie widzi :D Ty, która pisałaś z takim jadem o tej stracie dziecka- proponuje wybranie się do psychologa skoro sobie z tym nie radzisz... a autorka ma rację- TO NIE JEJ WINA!

Gość oj tam,oj tam
Buahaha! Ale idiotka-lekarz gada jej,że widzi dziewczynke,pokazuje jej-a ta wciaż swoje,że to chłopak- bo nawiedzone babki i ciotki tak twierdza. To sa zabobony! Wiesz co to? Lekarz owszem może się mylić-ale niezdarza się to często. I jeszcze 'jak on to zauważył' ano,zauważył bo to jego chleb powszedni.

Gość oj tam,oj tam
Mi wróżyli na początku chłopca-bo niby ładnie wygladałam,zaczełam tyć-rysy się zmieniaja,pozatym pare pryszczy wyskoczyło-już,że dziewczynka. Śmiałam sie strasznie z tego. Probowali mi tez wróżyć z chinskich kalendarzy,zachcianek czy objawow ciążowych. Lekarz na prenatalnych w 21 tc wywróżył chłopca i tego się trzymam.

Gość Ale zwykłe usg
nie potrafi tak wcześnie i nigdy nie będzie to na 100 %.Kochana nie wymądrzaj się że bzdura skoro się na tym nie znasz :p

Gość oj tam,oj tam
Że niby do kogo to?

Gość Ale zwykłe usg
Za to masz całkowitą rację co do tych odczuć,że dziewczyna ma prawo się nad tym zastanawiać i nie musi stawiać się w sytuacji innych bo po co ;)

Gość Ale zwykłe usg
Do mamy 6-latki :)

Gość lilinkaaaaa
ja ieszkam w niemczech i musze z przykroscia napisac, ze lekarze tutaj maja sprzet z ok. 1820 roku, takich zlomow uzywali polscy lekarze chyba w PRL-u...jednynie polscy lekarze maja super sprzet... ja jestem 4 tyg. przed terminem i jeszcze nie wie co bede miala...zreszta juz nie chce wiedziec, do 8 m-ca chcialam strasznie poznac plec dziecka..teraz to juz mam to gdzies, wazne, zeby bylo zdrowe... najbardziej wkurzaja mnie baby, ktore nie spytaja sie jak sie czuje tylko od razu co bedziesz miala?...jak slysza, ze mam 2 corki, to kazda zyczy mi syna...jakby posiadanie 3 corek bylo kara;)... kiedys siedziala na placu zabaw...i jedna taka upierdliwa z afganistanu ciage mowila, ze maz to pewnie sobie syna zyczy...juz chyba z 5 razy tak do mnie zagadywala, to jej powiedziala, ze z checia dam jej numer telefonu do mojego meza i moze sie go sama spytac co on sobie zyczy, jak ja to tak bardzo interesuje;)....od tego czasu mam z nia spokoj heheh

Mój znajomy miał tak, że lekarz jakoś do 25 tygodnia utrzymywał, że to chłopak natomiast po 25 stwierdził, że to nie chłopak a dwie dziewczynki ;)

Gość lilinkaaaaa
aha a jak rzeczywiscie bede miala corke, to pewnie pomysli, ze to kara, za to, ze tak jej odpwiedzialam heheheh

Gość lilinkaaaaa
Samuelle takiego lekarza, to bym od razu zmienila, co innego pomyslic chlopca z dziewczynka i na odwrot, a co innego nie rozpoznac blizniakow...

Gość okillakkk
w moim przy[adku bylo tak,badania prenetalne teraz nie pametam ale ok 20 tyg ciazy.Lekarka mowi ze bedzie dziewczynka,na kolejnych w 33 chyba to bylo okazuje sie ze urósł ptaszek :) i co ty na to ? :)

Mnie lekarz określił płeć w 13/14 tygodniu,był pewny na 99% ale powiedział że poczekamy dalej na kolejnym ush.Lekarz twierdził że to ma być chłopiec.Potem w 20 tygodniu znów byłam,dziecko ułożyło się prościutko i pokazało kuleczki to wiedziałam że synek,dało się gołym okiem bez zbędnych ceregieli zauważyć,jednak lekarka robiąca nie chciała potwierdzić, bo w mieście gdzie mieszkam (UK) nie mówią płci dziecka.P{otem znów nbyłam w Polsce w 24 tygodniu i lekarz był pewny że będzie chłopak.I rodzić szłam z przekonaniem że będzie syn,tak też się stało.Aczkolwiek już na porodówce przeleciała mi myśl przez głowę, że jeśli Aleksander okazałby się dziewczyną, to nie mam dla niej imienia, i przez kilka dni byłaby bezimienna.No ale tak jak mówił lekarz od początku,urodziłam syna.Jeśli chodzi o wygląd na chłopca czy dziewczynę to kompletnie w to nie wierzę-do połowy ciąży wyglądałam jak potwór-pryszcze na buzi,wyłażące,przetłuszczone strąki zamiast włosów,buzia blada,wiecznie zmęczona,mega cienie pod oczami,co niby by wskazywało na dziewczynę.Od połowy wszystko zaczęło się stopniować,buzia ładna gładka,nabrała kolorów człowieka który żyje,policzki różowe,włosy ładne,błyszczące,fajnie się układały,wróciła mi nawet energia,bo do 16 tygodnia nic nie robiłam tylko spałam,nawet jak gotowałam ziemniaki to potyrafiłam usnąć na 15-20 minut.No i korzystny wygląd został mi już do kńca ciąży który miałby wskazywać na chłopca.Może-ale ja w to nie wierzę że brzydnie się na dziewczynę a ładnieje na chłopaka.

U mojej kuzynki zawsze widział chłopoca,grubo po 20 tygosdniu okazało się że dziewczyna i urodziła się Nicola.