Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość +-87);

oszczednosc.. warto inwestowac? pomozcie

Polecane posty

Gość +-87);

Co zrobilybyscie na moim miejscu. Mamy na koncie 130 tys maz mnie namawia zebysmy wzieli jeszcze jakis kredyt i kupili za ta kase mieszkanie na wynajem. nie wiem czy to w ogole sie oplaca. Boje sie ze noga nam sie poslizgnie i nie splacimy kredytu i stracimy wszystkie oszczednosci. Nie zarabiamy duzo bo ok 4,5tys. Mamy 2 letnie dziecko i w planach jeszcze jedno. Kredyt bysmy dostali pod zastaw domu. Maz mnie ciagle namawia. Co robic? Odwazylabyscie sie?

Gość jkbjk,
kupiłabym kawalerkę za te pieniądze bez kredytu w mniejszej miejscowości. I wynajmowała

Zgadzam sie z powyzszym. Branie kredytu to debilizm. Zwlaszcza jesli mozna sie obejsc bez.

niby bezpieczniej jest jak już pisali wyżej kupić mniejsze mieszkanie za to co się ma, ale z drugiej strony z większego mieszkania jest większy zysk. Wszystko zależy też od tego jak duży ten kredyt byście mieli brać. Bo jak np. 100 tyś. to ja bym zaryzykowała. W sumie kasa z wynajmu jest na spłatę kredytu, a jak coś to możecie sprzedać. Jedyna tylko rzecz, która mi by sie nie podobała, to kredyt pod zastaw domu w którym mieszkacie. Nie wiem jak to jest, ale może jest jakiś kredyt pod zastaw mieszkania które się kupuje - sama nie wiem. A jak chcieli byście kredyt np. 200 tyś. to ja już bym się bała :)

Gość +-87);
Mysle ze drugie tyle trzebabylo pozyczyc. Tyle sie slyszy o tych bankowych osxustach. Uwazacie za wasze banki sa bezpieczne.

Gość tomciofd
Nie kupuj mieszkania. Pieniądze z wynajmu nie koniecznie muszą być większe niż gdyby miały zarabiać np na 3 miesięcznej lokacie. Kasa z lokaty może być większa niż z czynszu. Po drugie nie koniecznie znajdziesz osobę, która wynajmie to mieszkanie. Możesz nie mieć lokatora przez np 3 miesiące a kasę trzeba za czynsz zapłacić. Musisz to przeanalizować dokładnie.

Gość dfrhnyjmjkhik,
Kawalerkę bezapelacyjnie. Nieprawdą jest, że z wynajmu większego mieszkania jest większy zysk. Po pierwsze, trudniej wynająć, długo to trwa = długo czekasz na pierwsze dochody. Po drugie, więcej musisz włożyć w urządzenie i comiesięczne koszty są wyższe. Po trzecie i najważniejsze - za dwa razy większe mieszkanie nie dostaniesz dwa razy tyle z wynajmu, a rata kredytu owszem, dwa razy większa. Przy małych mieszkaniach stosunek tego, co weźmiesz z wynajmu do raty kredytu jest najlepszy. Przykład z mojego, dużego miasta: - wynajem kawalerki 30 m2 900 + opłaty - wynajem 60 m2 1500 + opłaty

banki to banki, a para banki to co innego, zresztą chyba najbezpieczniej jest w banku państwowym, tylko że drożej, ale coś za coś. Zresztą banki do jakichś tam kwot mają zabezpieczenie. No, ale nie chcę być posądzona o namawianie was do czegokolwiek ;) Ja akurat mieszkanie mam, ale może wreszcie na wiosnę ruszymy z budową domu i później się tam przeprowadzimy a mieszkanie zostanie na wynajem. Ale ja mieszkania nie kupowałam tylko dostałam, więc ciężko mi mówić bankach i kredytach.

Gość dfrhnyjmjkhik,
tomciofd - masz rację oczywiście, pisałam, że kawalerkę na pewno w sensie wyboru pomiędzy dużym a małym mieszkaniem.

Gość tomciofd
Ja jakbym miał kasę to kupiłbym mieszkanie bo to dobry okres. Ale dla siebie nie na wynajem. A jeśli miałbym już mieszkanie tzn nie musiałbym go już kupować to brałbym lokaty krótkoterminowe ale w bankach. Nie bawiłbym się w giełdy, forexy, parabanki itp. Nie chodź przypadkiem do doradców finansowych (tj np jak Open finance) bo patrzą na swoją prowizję a nie dobro klienta (wiem coś o tym). A jak byś się już skusiła to zawsze powiedz, że najpierw chcesz zobaczyć tabele opłat i prowizji oraz umowę jeśli od razu ci tego nie pokażą to podziękuj za rozmowę i wyjdź.

Ja bym nie kupowała zwykłej kawalerki tylko niewielkie mieszkanie 2pokojowe. Takie nawet do 40m. Bierzesz kredyt, wynajmujesz i z wynajmu spłacasz kredyt. Dziecko Ci rośnie i ma potem na początek mieszkanie 2 pokojowe ;) tzn.. wtedy zrobiłabyś z tym mieszkaniem co tam byś chciała :D W małej miejscowości nie wiem czy bym kupiła na wynajem... raczej w większym mieście, bo więcej tam się płaci za wynajem... ja w małym mieście za mieszkanie 70m płaciłam za sam wynajem dosłownie grosze... bo tu nikt nie chce mieszkań wynajmować :D w dużym mieście za sam wynajem płaciłam 1200zł za mieszkanie 35m 2pokojowe. Twój mąż dobrze kombinuje, bo nieruchomość to dobra inwestycja ;)

Gość tiaaaa
ale jak kupi małą kawalerkę to kase z wynajmu może odkładać, inwestować w obligacje, na lokacie trzymać, a jak większe kupi to 10 czy 15 lat będzie spłacać z wynajmu kredyt to po co takie coś?

Gość Assssssia
Za 130 tys można kopić kawalerkę tylko zalezy w jakim miescie, a jeśli chozi o samą inwestycje to polecam złoto lub srebro. Co prawda to inwestycja na lata, ale człowiek ma pewność że nie straci całosici. Tym bardziej jeśli bedzie sie zaopatrywał w sklepach numizmatycznych typu http://www.emonety.pl/