Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ilkas89

Facet z łuszczycą

Polecane posty

Gość ilkas89

Witam poznałam fajnego faceta, jesteśmy ze sobą coraz bliżej, spotykamy się, ale oficjalnie jeszcze nie jesteśmy razem. Ostatnio zauważyłam u niego takie plamy dziwne na łokciach zapytałam się co to jest, a on że choruje na łuszczyce. Na początku się tym za bardzo nie przejęłam ale potem przez przypadek znalazłam artykuł na ten temat i trochę się przeraziłam że to takie poważne jest. Mimo wszystko zależy mi na nim i chciała bym z nim być, tylko jestem ciekawe jak taka choroba przekłada się na codzienne życie, chodzi mi o to czy wiąże się z jakimiś ograniczeniami i w jakim stopniu choroba faceta odbija się na partnerce? Dużo pisze na ten temat w sieci ale są różne odmiany choroby a mi głupio jest go o to wypytywać. Jeśli są tu dziewczyny z podobnym problemem, to proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam ilka

Gość Paradoks natury
Łuszczycę s powodzeniem można leczyć dietą, a właściwie to jedeyna droga do wyleczenia ale lekarz wam o tym nie powie.

Gość [zgłoś do usunięcia]1
Jak ma jakąś łagodniejszą to nie problem raczej.

Gość adfadf3333
To zależy od przypadku. Z moim facetem było tak że gdyby nie powiedział to bym nawet nie zauważyła. Nie odbija się to na mnie w żaden sposób.

Gość jak mu
obiciągniesz to mu zedrzesz skórę z ......

Gość ulkjhgfd
moj ma na nogach i plecach. dla mnie nie ma to zadnego znaczenia. on nie korzysta z basenu i ma opory przed rozbieraniem sie w publicznych miejsach przez to ze ludzie dziwnie reaguja, conajmniej jakby to byl trad:O luszczyca nie jest zarazliwa. jedynie jest 50% mozliwosc ze wasze dziecko odziedziczy chorobe po nim.

Gość Milazpoznania
Też mam podobny problem co autorka tekstu, strasznie mnie odpychją te łuszczące się plamy na łokciach mojego męża, co jakiś czas się pojawia to cholersto. On mówi że na to nie ma lekarstwa i "samo musi przejść" w ogóle się nie leczy a z tego co tu czytam można sobie z tym jakoś poradzić, tylko jak?

Gość kakofonia31
@milazpoznania - łuszczycę można skutecznie leczyć, wręcz powinno się to robić żeby nie doprowadzić do nasilenia objawów, polecam poczytać sobie - http://luszczyca-blog.pl

kto na co dzień nie ma do czynienia z tą chorobą to nie powinien się wypowiadać , jest wiele typow tej choroby od czerwonych plamek do twardej łuszczącej lub pękającej na całym ciele ! choroba ta nie jest zarażliwa "podobno genetyczna" ale to też do końca nie jest zbadane , można ją zaleczyć nigdy wyleczyć , wiem na ten temat b.dużo gdyż dotyczy to bliskiej mi osoby z którą to zmagamy się od ponad 20 lat!!! mozna z nią normalnie żyć ,jeżeli ją się akceptuje ......

Gość kakofonia31
roybush: autorka wyraźnie napisała "Ostatnio zauważyłam u niego takie plamy dziwne na łokciach zapytałam się co to jest, a on że choruje na łuszczyce. " opis objawów pasuje do niezbyt nasilonej formy łuszczycy zwyczajnej, którą tak jak napisałam można bez większych problemów zaleczyć. Oczywiście nie neguję że są różne rodzaje choroby itd. ale ja odnioslam się do tego co pisze autorka.

Gość żona łuszczyka
nie jest to takie proste mimo wszystko... nie chodzicie na basen, na plażę, nie chodzi w krótkich spodenkach i koszulkach, pościel, piżamy, bielizna itd w plamach których ni e można sprać od maści, codziennie odkurzanie prześcieradła i podłóg bo się sypie z niego, albo drapie się i rozrzuca, koszt maści obłędny... zaczęło się po ślubie od małej plamki, dziś wygląda to źle. i ciągły mój strach o dzieci- odziedziczą czy nie? jest to straszna choroba na która nie ma lekarstwa, irytuję się i denerwuję na powyższe sprawy ale jest to drobiazg wobec tego co on przeżywa. Chociaż często czuję się rozdarta. Z jednej strony widzę jak się z tym męczy, wstydzi itd, współczuje mu, pomagam ale z drugiej widzę jak sobie olewa sprawę, nigdy po sobie nie sprzątnie, drapie si ę po głowie przy jedzeniu a skóra leci do talerza, członek niby nie ma zmian ale czasem czuję jakby piasek w zębach, nie trzyma diety itd.

Osoby z łuszczycą w zasadzie nie mają żadnych ograniczeń. Poza wizytami w SPA i na basenie, bo choć łuszczyca nie jest chorobą zakaźną, nie są tam mile widziane. Z łuszczycą da się żyć zarówno osobie chorej jak i jej partnerce/partnerowi.

szczerze mówiąc nie wiadomo czym to leczyć , mój małżonek przeszedł przez wszystkie chyba etapy leczenia konwencjonalnego , klinicznego , doświadczalnego , szamańskiego , chińskiego , zielnego,chemicznego itp........ nawet morze martwe i co ??? i jajo ! kocham go za to że jest a z łuską raz jest lepiej raz gorzej , czasem nawet mamy ubaw z jego pancernika i sam zażartuje ...

Gość ....finka
Skuteczne leczenie medycyną naturalną .Gabinet 695 577 791-bydgoskie