Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przedszkole i szkola

Ktory rocznik musi obowiazkowo isc do szkoly

Polecane posty

Gość przedszkole i szkola

jako szesciolatki?

Gość khhbyn
Rocznik 2007 do klasy pierwszej.

A ja słyszałam, że rodzice dzieci z 2007 mają jeszcze wybór, a obowiązkowo muszą iść dzieci z 2008...

a to może się coś zmieniło... u nas nauczycielki to mówiły przed zakończeniem zeszłego roku szkolnego. Chyba, ze coś pomyliły- nie zdziwiłabym się...

Gość dopiero rocznik 2008
ma iść obowiązkowo 2007 rocznik ma jeszcze wybór

Gość wiśniaaa
Rocznik 2007 jeszcze ma wybór.

Gość onomatopeja888888
2007 jeszcze nie musi.

w sumie to bardzo dobrze :D Bo bałam się, ze będzie straszny natłok w 1szych klasach jak pójdzie na raz rocznik 2006 i 2007 :D U nas prawie nikt nie wysyła dzieci 6letnioch do szkoły dobrowolnie. A tak to byłyby 2 roczniki na raz :/

a orientujecie się jak to będzie z Iszą komunią? Roczniki, które musza iść do 1szej klasy w wieku 6 lat będą miały komunię w 2 czy 3ciej klasie?

Większość znajomych, którzy mają dzieci z 2007 też nie chce ich posyłać wcześniej, ciekawa jestem tylko jak (i czy) pogrupują dzieci, moja córka w dniu rozpoczęcia nauki w szkole będzie miała 5 lat i 9 msc i nie wiem, czy dorówna dziecku np ze stycznia 2007...

Gość jakby rodzice się zbuntowali i
nie posłali swoich dzieci do szkoły, to nie byłoby żadnych problemów , kiedy muszą. Co to znaczy : muszą?? Bo jakaś minister sobie to wymyśliła???

te zmuszone sześciolatki idą do komunii w trzeciej klasie, poszukać sobie na stronie waszej diecezji.

Gość uefheuvhy
rodzice dzieci z 2007 maja jeszcze wybor, obowiazkowo do pierwszej klasy idzie rocznik 2008.

No właśnie - każdy uważa, że to durny pomysł i mało kto cokolwiek w tym kierunku robi. Sorry, że nie na temat, ale tak mi się ulało. Bo władza zabiera Wam Wasze dzieci i decyduje o ich losach, a rodzice nic. Bierni.

Gość hgjhg
zwariowałam już zupełnie, czyli jak moje dziecko jest z pazdz. 2008r to kiedy pójdzie do szkoły ? 2014-2015 ? dobrze liczę ????

Gość wiśniaaa
Komunie będą w 3 klasie, na razie trzeba się dowiadywać jak będzie teraz. Czy będzie rok przerwy z komuniami, czy 2 roczniki razem bo to zależy od indywidualnych ustaleń (chyba diecezji, ale nie jestem pewna)

Gość wiśniaaa
hgjhg Twoje dziecko w przyszłym roku idzie do zerówki a potem już 1 klasa, nie będzie mogło 2 razy zaliczyć zerówki.

Gość zdecydowanie musi iść rocznik
2008. Bardzo interesuje mnie ta kwestia, ponieważ mam synka z końca grudnia 2007 i ogromnie się cieszę, że nie musi iść do szkoły np. z dziećmi ze stycznia 2006, czyli de facto 2 lata starszymi.

Gość uefheuvhy
Moje deziecko jest z maja 2008 i we wrzesniu 2013 idzie do zerowki a w 2014 do 1 klasy. Pewnie wiele matek popiera ten pomysl, bo w innych krajach, np. w UK dziecko idzie do 1 klasy w wieku 5 lat. Mieszkalam tam 2 lata i wiem, jak to wyglada-jest nizszy poziom nauczania. Dodatkowo takie dziecko jak idzie do 1 klasy, to przez 2 tygodnie ma krocej zajecia, zeby przyzwyczaic sie do szkoly-chodzi na 8:40 a konczy o 12. Po tych 2 tygodniach lekcje odbywaja sie normalnie do 15.

Gość anastazjjaaaa
Bez przesady u nas w szkole zajecia dla klas 1wszych są od 8 do 11.25, więc krótko....natomiast większość rodziców dzieci z rocznika 2007 pośle za rok 6l do szkół, gdyż obecnie ( w szkole mojego dziecka) nie posyłane beda zieci TYLKO łabo radzace sobie, i ociężałe umysłowo :o więc nikt z normalnych rodziców nie zrobi takiej krzywdy swojemu dziecku by zostawiac go na siłe w 0, gdy koledzy pójda do klasy 1.

Gość anastazjjaaaa
# słabo.

Gość uefheuvhy
Juz nie przesadzaj. Ja normalnie zaczynalam zerowke w wieku 6 lat, wczesniej nie chodzilam nawet do przedszkola, a bylam jedna z najzdolniejszych uczennic.

obowiazkowo do szkoly beda musialy isc dzieci w wieku 6 lat,ktore urodzily sie w 2008roku,obecnie rocznik 2007 jest ostatnim rocznikiem gdzie decyduje rodzic czy poslac dziecko do klasy 1 w wieku lat 6.Obowiazkowe jest rowniez roczne przygotowanie 5-cio latka w przedszkolu badz w szkole w klasie zerowej

Gość anastazjjaaaa
W szkole mojego dziecka już w tym roku szkolnym zostały rozpoczete 2 klasy pierwsze z 6 latkami. Wiec pewnie też zalezy to od regionu Polski. Nie zauwazyłam by rodzice byli zbulwersoawni faktem posłania 6latków do szkoły, tak więc z zebrania wiem że tak jak w tym roku szkolnym, w kolejnym nie pójdą do 1 klas tylko te dzieci radzą sobie naprawde marnie w zerówce lub nawet radza świetnie, ale np rodzic nie chce ( nie zgłosił zaden taki rodzic na zaebraniu) Ja tam nie widze problemu w posłaniu 6l do szkoły, moje dziecko w zerówce mialo zajęcia do 13.30 obecnie w klasie 1-szej ma do 11.25.

A u nas w szkole w pierwszej klasie będą głównie 7 latki i nie dlatego, że dzieci są słabo radzące tylko dlatego że zajęcia idiotycznie trwają od 8.00 do 11.45 :D czy jakoś tak... za to świetlica działa do 7.30 do 15.30 czyli funkcjonuje dla matek niepracujących. Przedszkola są bardziej dopasowane godzinowo, dzieci mają i obiad, nie mają ferii świątecznych ani zimnowych. Więc zdrowi na umyśle rodzice zostawiają dzieci jak najdłużej w przedszkolu nawet zdolniejsze dzieci, bo dziecko w szkole = jedno z rodziców niepracujące albo droga niania .