Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lokatka

poród po cesarce

Polecane posty

Gość Litości :/
Poród po sn to jest podwyższone ryzyko ze względu na możliwość pęknięcia macicy a co za tym idzie - Twój natychmiastowy zgon.

Ważka a po wyjęciu dziecka nie przyszyli Ci 3 ręki? Do osoby wyżej-PTG dało FAKULTATYWNE zalecenia. A o tym co jest podwyższonym ryzykiem dla pacjentki decyduje lekarz! I on stwierdza,że SN nie niesie ze sobą ryzyka,więc zgoda pacjentki nie jest potrzebna. Wyłożyć jaśniej czy paniatno?

Litosci - to dlaczego lekarze twierdzą, że nic takiego nie ma ( mnie co najmniej dwóch tak powiedziało) Ja bym się na serio ucieszyła jakby taki zapis gdzieś był ale każdy to interpretuje jak CHCE.

Monisiu - mylisz się, dziubeczku. Lekarz może decydować o sposobie porodu, jeśli nie masz za sobą cc. A w momencie, kiedy już masz za sobą pierwsze cc, to już zawsze sn niesie ze sobą ryzyko - i dlatego to ty decydujesz o sposobie porodu. Panimaju :D? Ważka - nie, nie każdy interpretuje to jak chce. W tym wypadku wytyczne są jasne - i nie jest to "zalecenie" ale konkretny przepis, na który można się śmiało powoływać.

Powinno być do osoby na poprzedniej stronie :) A wskaż mi w ilu przypadkach za ewidentny błąd w sztuce lekarz poszedł siedzieć? Bo to są przypadki jeden na milion kiedy lekarz zezna przeciw lekarzowi. Jak zaszyją Ci nożyczki w trakcie operacji to będzie wina instrumentariuszki,jak przy SN umrzesz-wina Twojego organizmu i Twoja bo nie współpracowałaś,a wedle opinii innego lekarza ten lekarz w świetle posiadanych informacji wydał najlepszą możliwą decyzję. Sędzia lekarzem nie jest i swoją opinię opiera na opinii biegłego nawet jeśli w jego osobistym odczuciu lekarz popełnił błąd to nie może tego orzec,bo brak podstaw i w odwołaniu by mu wyrok uwalili i jeszcze,by dostał z okręgu wytyczne dotyczące postępowania dowodowego wraz z naganą :O

Gość do Litości
żyjesz w jakiejś utopii, nie ma tak jak piszesz, ja rodziłam dwójkę dzieci PO pierwszej cesarce i za każdym razem lekarze nie chcieli mi zrobić cc mimo prośb!!! To co, łamali prawo? ( dwa inne szpitale)

Monisiu, ja widzę, że jak zabrakło konkretnych argumentów to już się kłócisz po to tylko, żeby się kłócić :D i schodzisz z tematu kompletnie. To nie o to chodzi ilu lekarzy zostało skazanych, a o to, żeby ten, który przed tobą siedzi i odmawia ci ceasrki - zastanowił się, czy nie będzie pierwszym :D. Mi to wisi, czy uda ci się wyegzekwować swoje prawa czy będziesz miała na to za mało jaj ;). Ja o swoje się wykłóciłam, więc wiem, że można. A jak tobie się nie chce, albo będziesz narzekać jak 3/4 naszego społeczeństwa, zamiast podkreślić swoje prawa - to jest twój problem, a nie mój. Artykuły macie - powodzenia :).

do Litości - może żyłabym w utopii, gdybym nie wykłóciła się z lekarzem drugą o cesarkę :D. Powołując się na w/w przepisy. Ważka - ja nie mam zamiaru tobie ani monisi niczego udowadniać ani tłumaczyć zachowań lekarzy. Jak będziesz na wizycie to go po prostu zapytaj o cc a jak odmówi, to zapytaj jak ma się to do w/w przepisów (zapisz je sobie, jak się boisz że zapomnisz). Lekarze często żerują na niewiedzy pacjentów. I nie tylko lekarze.

Litości ale ja pytałam i mi odpowiedziała moja ginekolog że nie ma pewności że lekarz dyżurny zrobi mi cc, to samo położna powiedziała i dlatego teraz idę do kolejnego lekarza.

Litości-pysiu :p niestety nie ma przymusu wyrażenia zgody na SN. Zresztą jakby był to i tak im to podpiszesz-po prostu będą stać i patrzec i czekać. A CC i tak nie zrobią. A jak to potem wyjaśnią? Czekali na rozwój akcji... A CC w ich mniemaniu było zbyt dużym ryzykiem i działali w najlepiej pojętym interesie pacjentki,a że pacjentki subiektywne odczucie jest inne? Ona medycyny nie kończyła. Byłoby super gdyby było tak jak piszesz-tak być powinno,ale nie jest.

Ważka - powtarzam. Od lekarza dyżurnego zależy, czy zrobi Ci cc na "cito". Jak masz wskazania (skierowanie - powód: poród po wykonanym cc) to umawiasz się na termin cięcia wcześniej i wtedy nie zależy to od lekarza dyżurnego, tylko od tego, z którym się umówiłaś (czy ordynatora). Więc od swojego gina masz załatwić skierowanie i z tym skierowaniem udać się do szpitala celem umówienia się na cc. Monisiu - dziubeczku, błąd w założeniu. Na sn nie musisz wyrażać zgody, jeśli do tej pory nie rodziłaś lub rodziłaś sn. Po cc musisz wyrazić PISEMNĄ zgodę - i nie jest to moje widzimisię, ale zapis w ustawach. No już się chyba nie da jaśniej. A ty swoje - czyli to, co ci się WYDAJE :P a nie stan faktyczny.

Nie schodzę na inny temat tylko wyjaśniam Ci że jak chcesz kogoś straszyć to najpierw miej do tego solidne podstawy-np zapoznaj się ze statystykami spraw sądowych. A groźby jakie kierujesz są karalne,że jakiś jeden lekarz dał się zastraszyć to nie znaczy,że działałaś zgodnie z prawem. na upartego mógłby zgłosić sprawę na policji i Ty miałabyś sprawę w sądzie.

Posługujesz się fakultatywnym zaleceniem-sprawdź w słowniku! I traktujesz jako rozporządzenie obligatoryjne :O Idę jeść obiad,bo rozmowa z Tobą jest bezsensowna.

Litosci - w teorii tak może jest, w praktyce lekarze nie chcą dawać skierowań na cc. Ja jestem najlepszym przykładem, gdzie nie tylko przebyta cesarka jest wskazaniem a duże dziecko, wąska miednica i te żylaki.

Monisiu, nie jesteś najlepsza z przepisów prawa, co :D? ""Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."" Powiedz mi żabko, w którym punkcie definicja groźby karalnej odpowiada egzekwowaniu swoich PRAW :D?

Posługujesz się fakultatywnym zaleceniem-sprawdź w słowniku! I traktujesz jako rozporządzenie obligatoryjne :O Idę jeść obiad,bo rozmowa z Tobą jest bezsensowna.

Zjedz Monisiu, może ci w końcu szare komórki ruszą :D. Poród sn po cc jest możliwością a nie koniecznością. Owszem - cc po cc nie jest zaleceniem obligatoryyjnym, jak to kiedyś bywało (raz cięcie - zawsze cięcie). I jest fakultatywne - tyle, że ten "fakultet" zależy od rodzącej, a nie od lekarza w świetle obowiązującego prawa. I z tym widzę nie możesz się pogodzić :D. Ważka - pewnie, że nie chcą dawać skierowań na cc. Miałaś podane powody. Skopiować?

"Każdy szpital jest rozliczany z ilości wykonanych cięć cesarskich, jako że są droższe i bardziej obciążające fundusz NFZ (znieczulenie, sala operacyjna, "zużywanie" sprzętu, sztab lekarzy którym trzeba zapłacić - anastazjolog i pomocnik, dwóch ginekologów, neonatolog, pielęgniarki) niż porody sn, gdzie NFZ nie dokłada, bo wszystko dzieje się "samo" . Ot, polska rzeczywistość."

I jeszcze to: http://www.ptmp.pl/png/png1z1_2008/png11-3.pdf pierwsza strona wskazań do cesarki - opracowanie MEDYCZNE :D Także dalej wmawiajcie sobie dziewczyny, że nie macie żadnych praw i ci "rzeźnicy" mogą z wami robić co chcą :D

Gość omnetta
ja miala pierwsza cc nieplanowana, dziecko bylo duze 4200 i 2 tyg. po terminie i nie chcialo wyjsc, przelezala 24 godziny w szpitalu i mimo skurczy akcja porodowa nie posowala sie, drugie dziecko urodzila 20 -cy pozniej tez ialo ok. 4200...lekarz zalecil cc...teraz jeste 3 tyg. przed cc ( 3 lata od ostatniego porodu) i jak byla zameldowac sie w szpitalu, to pytala lekarza czy ma jeszcze szanse na sn, wyliczyl mi jakie ewentualne koplikacje moga wystapic po 2 cc i tak duzych dzieciach, ze juz mi ochota odeszla:)..chcialby miec jeszcze 1 dziecko i lekarz stwierdzil, ze wieksze szanse mam na jeszcze jedna ciaze rodzac przez cc niz przez sn...

Gość Ja też nie wiem o co chodzi
Jakby mi mój lekarz odmówił cesarki po pierwszym cięciu, to poszukałabym innego lekarza. Ale nie odmówił.