Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość z ciekawości pytam

Ketonal a akcja porodowa

Polecane posty

Gość z ciekawości pytam

Z czystej ciekawości: co by się stało, jeśliby w trakcie porodu stosować "zwykłe" tabletki przeciwbólowe, takie jak np. ketonal? Zatrzymałoby to akcję? Zmniejszyło ból? Nic by nie dało?

Gość ella.k
zaszkodziłoby dziecku ;P

Gość nie rozumiem tego wcaleeeeeeee
mozesz zaszkodzc i dziecku i sobie,

Gość z ciekawości pytam
no wiem, jasne. Ale co oprócz "szkodzenia"?

Gość do autorki........,
nawet nie odczulabys dzilania tego ketonalu widac ze nie rodzilas i nie kumasz jaki to bol

Gość z ciekawości pytam
rodziłam ;P A pytam z czystej ciekawości. Nie mam takich pomysłów...

Gość mamadzidziusia
ketonal dają po cesarce więc mozna i przed porodem

Gość muffins_
mamadzidziusia, nie mozna przed porodem bo ketonal oddzialuje na plod przenikajac do krwi matki!!! tępa strzalo!!!!!!!!

Gość mamadzidziusia
no to ciekawe dlaczego podają przy karmieniu dzieci? też przenika do pokarmu przeciez. Mój gin mówił, że przy karmieniu mozna stosować te same leki co w ciąży i w następnej ciąży mogę stosowac te same leki co przy karmieniu.

Gość lookoflooks
Mamadzidziusia,co ty pierdolisz kobieto??? Ketonal (ketoprofen) jest zakazany w III trymestrze i w czasie karmienia! Zakazany-mowi ci cos to slowo?? Przenika do krwi matki,do mleka i wywiera toksyczne dzialanie na dziecko!

ketonal dają po cesarce! Wiem, bo dostawałam a karmiłam piersią (wiedziano o tym!). Ale jakby nie było, karmienie piersią a przyjmowanie w ciąży, to co innego. Nie wiem, jaki byłby wpływ wzięcia w trakcie porodu, ale sądzę,że żaden. Ani pozytywny ani negatywny. W przypływie bodźców i hormonów, organizm by nawet nie zauważył...

Gość mamadzidziusia ma racje
mnie i calej "rzeszy" kobiet 4 lata temu na porodowce dawano ketonal po cesarce - karmiacym czy nie karmiacym, wiec llookoflooks: nie obrazaj, jesli nie masz ku temu podstaw (ani odpowiedniej wiedzy) inna sprawa ze przed podczas porodu podac nie wolno, bo lek moze zatrzymac akcje porodowa (dziala rozkurczowo na miesnie gladkie}

Gość bjbjbjkl
Ja po cesarce miałam morfinę w kroplówce :P

po porodzie siłami natury w czasie kiedy karmiłam piersią u mnie w szpitalu dawali ketonal do 3 doby, po 3 dobie chyba paracetamol-już nie brałam to nie mam pewności

Gość dziś na pomarańczowo
skoro działa na bolesne miesiączki, czyli rozkurczowo na mięśnie gładkie, to pewnie spowoduje zatrzymanie akcji porodowej. tak sądzę, ale nie mam dzieci, to mogę się nie znać.

Gość mnie sie też zdarzyło
brać ketonal po porodzie, a co do zatrzymania porodu po ketonalu, to takie prawdopodobieństwo jest po każdym leku przeciwbólowym. Mnie robiono cięcie po podaniu znieczulenia zewnątrzoponowego - wszystko się zatrzymało.

Gość ddsfdasd
Ketonal i inne NLPZetymogą powodować przedwczesne zamknięcie przewodu Botala (dlatego nie należy ich stosować w III trymestrze). W skucie dziecko może nawet umrzeć, więc nie radziłabym, zapewniam was lekarze wiedzą co robią.

nie porownuj znieczulenia zewnatrzoponowego, ktorego cellm jest zwiotczenie miesni - od podania leku przeciwbolowego o znacznie slabszym dzialaniu nakierowanego na zupelnie inny uklad i przede wszystkim wchlaniajacego sie w inny sposob twoje porownanie jest tak dobre jak "nie bierz apapu jako leku przeciwbolowego bo gdy mnie podano narkoze, to przytomnosc stracilem, no.. na serio"

Gość taki lajf
Hmm, ciekawe, mnie przy pierwszym porodzie podano ketonal w zastrzyku - i wiem, że nadal w tym szpitalu podają. Co do działania to lekarka twierdziła, że miał wpływ na rozwarcie - po zastrzyku szybko skoczyło z 3 na 8cm, i to podobno od ketonalu.

Gość dendrologiaa
znieczulenie zewnatrzoponowe ma na celu zwiotczenie miesni????????????????? ze co??????????????????????????????? litosci, douczcie sie tępe krowy,co wy w ogole bredzicie?????????????

Gość mamadzidziusia
mnie mówił gin, że pokarm kobiecy nazywany jest "białą krwią" stąd mozliwość podawania w ciąży i przy karmieniu tych samych leków

sie odezwal - nie tepa krowa - wyksztalcony i kulturalny rododendron :D mamuski ziejace jadem, no frustratki - co w was baby siedzi takiego, ze siedzicie na kafe i nie umiecie konstruktywnie dyskutowac, tylko od razu smaarowac wyzwiskami - i wy jestescie matkami?! i wy bedziecie kulltury dzieci uczyc?! strach... i wstyd :/

Gość ddsfdasd
owszem biała krew, białą krwią, ale przewód botala jest potrzebny w życiu płodowym a po urodzeniu już nie. dlatego ketonal dopiero po porodzie.

Gość mamadzidziusia
polopiryna też nlpz a brałam całą ciążę, ( zespół antyfosfolipidowy) odstawiono przed porodem - nie kwestionuje tego co piszesz, tylko wskazuję fakty

dziewczyno, ale nie ujadaj teraz jak maly piesek tylko napisz ladnie duzymi literami ze nie masz pojecia co to ZZO-bo wpisem o "zwiotczeniu" zupelnie sie pograzylas jesli chodzi o jakąkolwiek wiedze medyczna:O

nie mam zamiaru czeegokolwiek pisac komus, kto nie ma odwagi napisac kulturalnie i jednoczesnie nie przyjmuje do wiadomosci, ze komus moglo sie pomylic: cel ze skutkiem dyskusja z osobami tego pokroju jest rynsztokowo zalosna :/ pozdrawiam "kulturalne" towarzystwo matek, a raczej "matek" :/

Mi się wydaje, że ketonal zatrzyma akcję porodową- działa przeciwskurczowo. Ale też się kiedyś nad tym zastanawiałam ;P

Gość gośći
Z ketonalem i innymi tego typu trzeba być bardzo ostrożnym, brać przez krótki okres.