Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaskaaaa

Szczepionki jak to jest?

Polecane posty

Gość kaskaaaa

Witam, Jak to jest z tymi szczepionkami obowiązkowymi i zalecanymi?? Czy faktycznie są one szkodliwe? Czy Wy kobietki szczepiłyście swoje dzieci albo macie zamiar szczepić? Ja jestem świeżo upieczoną mamą i przede mną szczepienia córci i nie mam pojęcia czy szczepić??? Doradźcie!!!

Gość ijmp123
witam , jeśli chodzi o szczepienia obowiązkowe to z pewnością musisz zaszczepić chronią one przed różnymi chorobami a zalecane niekoniecznie ja mam dwoje dzieci i przeszły tylko szczepienia obowiązkowe.

Gość qqqoooiiioooppp
Szczepienia obowiązkowe, jak sama nazwa mówi, są obowiązkowe i musisz dziecko zaszczepić. To znaczy powinnaś. A zalecane to kwestia osobistego podejścia. Ja szczepiłam dziecko na rota, będę szczepić na pneumokoki, i innych zalecanych też pewnie nie ominę, ale wiem, że jest tu mnóstwo pań, które są absolutnymi przeciwniczkami szczepień, zwłaszcza tych dodatkowych. Więc kwestia osobista. Jedna pani powie, że trzeba być odpowiedzialnym i szczepić, inna odpowie "delikatnie" że to nieprawda i tylko się napędza interesy farmaceutom, a tak naprawdę to większe zło niż dobro. Powinnaś zrobić jak sama uważasz, bo tu na forum dyskusje są czasem bardzo zagorzałe :)

Gość ojtam ojtam
ja szczepiłam tymi obowiązkowymi ale płatnymi 5w1 - tylko zawsze z 1 - 3 miesięcznym opóźnieniem i zawsze maga zdrowe dziecko i zdrowi wszyscy domownicy

Mam 3 dzieci. Szczepiłam tylko podstawowymi, w tym mmr2 dopiero w wieku 3 lat. Żadne pneumokoki czy inne rotawirusy nie byly podawane.

Gość 9000-09
ja szczepiłąm obowiązkowymi płatnymi skojarzonymi oraz zalecane pneumokoki

Gość wiedzacccca
W Polsce obowiązkowe oznacza refundowane. Zalecane też będą obowiązkowe jeśli znajdzie się kasa na refundację. Tyle w temacie. Masz prawo odmówić szczepienia, bo to zabieg medyczny, a każdy pacjent ma prawo odmowy. Niestety w niektórych miastach dostaniesz za to grzywnę w wysokości do 500 zł, ale możesz zwrócić się po pomoc na forum "nie szczepimy" albo pisząc na biuro@stopnop.pl

Szczepię malutką skojarzonymi. Jestem wielką zwolenniczką szczepień gdyż znam osoby które były poszkodowane gdy jeszcze szczepienia nie były tak rozpowszechnione.

Gość kaskaaaa
ja wlasnie bede szczepic skojarzonymi tymi 5w1 ale zastanawiam sie nad tymi zalecanymi... nawet nie chodzi mi o pieniadze chociaz to jest wydatek ale o zdrowie mojej coreczki, boje sie ze odbija sie te szczepionki negatywnie na zdrowiu a z drugiej strony chyba warto zabezpieczyc dziecko przed roznymi chorobami.. sama juz nie wiem...

Gość Szczera baba
Szczepionki to najwieksze g...wno jakie pakujecie w swoje niewinne i bezbronne dzieci, zastanowcie sie troche: po co?

to w takim razie dlaczego pediatrzy zalecają szczepic dzieciaczki??? ja sie waham jeszcze... polozna jak przychodzila do mnie po porodzie to tlumaczyla ze warto i takie tam..

Oczywiście,że szczepię. Obowiązkowymi. Syn znosił to bardzo dobrze. Jesteś matką i zastanawiasz się czy szczepić? Też wierzysz w te fanaberie rozchisteryzowanych, niedouczonych matek? Uważasz ,że lekarze których zadaniem jest dbać o zdrowie celowo szkodzili by małym dzieciom? Przemyśl to. Ryzyko wystąpienia powikłań poszczepiennych jest ZNACZNIE mniejsze niż powikłań po chorobie bez szczepienia!

Moim zdaniem powinnaś porozmawiać z pediatrą. Tak od serca. Nie pytaj na takich forach bo mówię Ci,że tutaj nieszczepienie często wynika z niewiedzy. A chcesz by Ci doradzała matka która zielonego pjęcia nie ma ani o chorobach na które się szczepi a ni o samych szczepionkach?? Naprawdę pogadaj z lekarzem któremu ufasz!

właśnie chciałam podpytać na forum ogólnie jak do tego podchodzą inne matki. Dzisiaj idę do pediatry i porozmawiam na ten temat :) póki co się waham, ale jestem bardziej za niż przeciw szczepieniom :)

Gość zonaKraka
Ja byłam zdecydowanie przeciwko, ale starałam się zorientować na ile mogę w szczepionkach i oprócz obowiązkowych bezpłatnych dawałam pneumokoki, a potem meningokoki.

Gość b.e.a.t.a
"Szczepionki to najwieksze g...wno..." -> bzdury, i do tego szkodliwe bzdury. Szczepionki to jedno z najlepszych osiagniec medycyny, obok chirurgii i antybiotykow. A efekty uboczne szczepien sa naprawde marginalne, chociaz moga sie zdarzyc. Ciekawe, czy nie podalabys antybiotyku dziecku choremu na zapalenie pluc w obawie przed efektami ubocznymi, albo nie wyrazilabys zgody na operacje ratujaca zycie bojac sie powiklan?

Gość jhgfty
jestem absolutnie przeciwna skojarzonym szczepionkom i tego chyba nie trzeba uzasadniac, bo mozna o tym poczytac na odpowiednich stronach inter.. A mowienie przez niektorych podaje dziecku szczepionki skojarzone bo mniej jest kłucia i mniej dziecko boli jest dla mnie absurdalne i niedojrzale. Moja coreczka miala pierwsze szczepienia i doplacilam tylko za DTPa, reszta refundowana. A ze jest wczesniakiem to dostala takze darmowe pneumokoki. Na rota nie szczepilam.

wczoraj byłam u pediatry i zdecydowałam szczepić córekę skojarzonymi 5w1 i zalecane na rotawirusy i pneumokoki :) doktorka powiedziała, że jest absolutnie za i sama wszystkie swoje wnuki szczepiła i poleca wszystkim mamom a o skutkach ubocznych nie wspominała bo i takich nie spotkała... więc warto :)