Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emka.009

Stwardnienie rozsiane

Polecane posty

Gość emka.009

Chciałabym się więcej dowiedzieć na temat choroby od osób cierpiących na tą chorobę lub mających bliskich, którzy cierpią na to schorzenie. Dzisiaj się dowiedziałam o tym, że mój były chłopak cierpi na stwardnienie rozsiane. Nie jesteśmy już razem ale pomimo tego utworzyliśmy związek oparty na przyjaźni. Czy ta choroba prowadzi do śmierci, czy można z nią żyć? Co nieco wyczytuje na temat tej choroby, ale nie przeczytałam nic, co pisalyby osoby cierpiące na to schorzenie. Może ktoś się wypowie i jak mogłabym pomóc. Z góry dziękuję.

Gość dsfdgfg
skoro byly to juz chyba nie twoja sprawa... co sie nim martwisz

Szukaj pod hasłami SM ,to znajdziesz więcej. Ze stwardnieniem mozna żyć, ale nieuchronnie prowadzi na wózek, a potem na łóżko. Ale zanim to nastąpi mozna żyć w pełni sprawności wiele wiele lat - podstawa to leki. I to nie te refundowane przez państwo, niestety. No i utrzymywanie sprawności ciała poprzez ćwiczenia i rehabilitację.

Gość emka.009
Co z tego, że były? Utrzymujemy nadal kontakt oparty na przyjaźni, poza tym był mi bardzo bliski skoro z nim byłam trzy lata i to, że rozstaliśmy się ze względu na to, że między nami już nie iskrzyło, nie było tego "czegoś", uczucie miłości się wypaliło, nie znaczy, że mi koło tyłka lata, tylko jest nadal bliską osobą! Widać, że Ty nigdy uczucia nie zaznałaś...

Gość dsfdgfg
wyplailo sie haha co za glupie pieprzenie, po prostu mu sie znudzilas i kopnal cie w tylek, albo oboje sie soba znudzliscie z nadmiaru latwego seksu

Przykro mi, ale to śmiertelna choroba. Prowadzi zawsze do czegoś: słabsze nerwy, utrata wzroku albo chory kończy na wózku. Jest mały % chorych, którym choroba idzie wolniej.

Gość emka.009
Leki bierzę i poza tym studiuje. Chciałabym wiedzieć jak mu mogę pomóc na miarę moich możliwości, czy takiej osobie pomoże rozmowa czy zajęcie, oderwanie myśli od sytuacji. Nie znalazłam informacji o tym, czy jest to choroba doprowadzająca do skrócenia życia?

Gość emka.009
Nie wypowiadaj się na temat, na który nic nie wiesz... Wróc do książek dziecino, bo to aż żałosne, co wypisujesz na poziomie zerowym...

Gość hghgj
jak masz 5 tys miesiecznie to stac cie na leki, choroba postepuje wolniej i mozesz uniknac wozka wiele lat, nawet do starosci inaczej bierzesz leki te z nfz i powoli umierasz

Gość xxxlordi
Lekarz powinien go odpowiednio pokierowac. Dla ludzi, którzy nie skonczyli jeszcze 40 lat sa specjalne programy oparte na tym,że chyba bodajze przez rok czy 2 lata bierze się specjalne drogie leki albo, które spowalniaja chorobę i można normalnie funkcjonować. Moja kuzynka jest objęta takim programem. Moj tato jest chory na ta chorobe juz 25 lat i niestety,ale wczesniej było inaczej i nie było tylu mozliwosci co teraz.

Gość emka.009
Jakieś 3miesiące temu mi mówił, że ma zaburzenia widzenia i widzi podwójnie. Po kilku badaniach okazało się, że to SM

Gość emka.009
Ameryka południowa-wiem, że to dno społecznie. xxxlordi-a jak tata teraz żyje?

Gość e.s.p
Pozniej zaczna sie problemy z chodzeniem, przewlekle bóle, wózek inwalidzki a na finale śmierć.

Gość emka.009
Ameryka południowa-wiem, że to dno społeczne. xxxlordi-a jak tata teraz żyje?

jak czytam, że żeby człowiek był zdrowy trzeba mieć kase bo nasz fundusz tego nie zrefunduje tzn nie zapłaci za dobre leki to mnie kreew zalewa naprawde dobrze ze Polski rząd ma kupe kasy na utrzymywanie tych wszystkich skurwysynów na wiejskiej:o

Gość emka.009
I to utrzymują się bardzo dobrze w nawiasie.

Gość xxxlordi
Mój tato ze wzrokiem ma wszystko ok. Bo rodzajów tej choroby jest naprawde dużo. Jemu dretwiały reka i noga po prawej stronie-Bogu dzieki,że choroba nie dotknela lewej strony, gdzie jest serce. Chodzi o lasce, z każdym rokiem coraz gorzej,ale chodzi i oby tak dalej.Badz blisko swojego przyjaciela, wspieraj go, to bardzo wazne.

Gość emka.009
Dziękuję, wszystkiego dobrego dla taty!

Gość xxxlordi
Dziękuję i ja. Wszystkiego dobrego dla przyjaciela i Ciebie, pozdrawiam cieplutko :*

Gość Zofia 70
Mogę polecić Akademię Medycyny Ludowej, gdzie ostatnio osiągnięto świetne wyniki w leczeniu SM. Jest to miejsce, gdzie się leczy za pomocą medycyny niekonwencjonalnej. Przemek, który przyjechał z Anglii i nie był w stanie się ruszać ani zrozumiale mówić, po kilku tygodniach już mówił tak, że się dało go zrozumieć i był w stanie sam się poruszać! Podaję linka do filmu dokumentalnego o Przemku, gdzie widać postępy w jego leczeniu. http://www.youtube.com/watch?v=mfA3EnzKR1U Mogę opowiedzieć o leczeniu w Akademii, gdyż sama przeszła tutaj kurację. Mój mail to: zofiasky70@o2.pl

Gość cg
moze stosowac diete makrobiotyczna