Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdziwiona na maksa

która wersja jest dobra?

Polecane posty

Gość zdziwiona na maksa

Jak powinno się mówić? I have 25 years old. Czy I am 25 years old. Zgłupiałam, przez ponad 10 lat bylam przekonana,ze pierwsza wersja jest OK, a ostatnio do mnie kobita po anglistyce ,że 2 wersja jest dobra. Hmm przeciez po polsku, tez powiemy ,ze MAM 25 lat.Ona powiedziala,ze to blad. Co wy na to?

Gość zdziwiona na maksa
pomoże ktoś?

Gość jfjdvshxhc
A jakie ma znaczenie to jak mówimy po polsku? :o Oczywiście, że druga wersja jest prawidłowa.

Gość etgvwe
druga a to przez ten przymiotnik "old" zdanie oznacza nie tyle "mam 25l" co tak jakby "jestem 25-cioletnio stara" ja to tak rozumiem :)

Gość mój mąż na szczęście nie
no pewnie, że wersja druga jest poprawna

Gość yyyapyyyerdooole
NA ANGLISTYCE? To ty jestes na anglistyce i takich rzeczy nie wiesz? Bozeeeeeee! Zenada! Jak juz wczesniej mowilam te prywatne uczelnie samych kretynow szkola. Rzygac sie chce.

Gość zdziwiona na maksa
etgvwe aha, dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie sprawy:) A jakby powiedzieć i have 25 years?? bez tego old?

Gość latwo powiedziec,. ja kocham
oczywiscie ze I am. ktos ladnie tu wytlumaczyl, ze toam nie jest i have 25 years tylko i am 25 years old

Gość yyyapyyyerdooole
A ja sie nie wyspalam i czytac chwilowo nie umiem. Sorka.

Gość kkithlp
Nie wiem, jak można 10 lat znać język, powiedzmy jako tako, i tego nie wiedzieć:)

Gość zdziwiona na maksa
yyyapyyyerdooole a gdzie ja napisałam,że studiuje anglistyke?:) Nigdzie, jestem słaba z języków - wybacz nie każdy jest geniuszem.

Gość yyyapyyyerdooole
I AM 25 YEARS OLD. Koniec kropka.

Gość idhoi
10 lat uczysz się angielskiego i nie wiesz, że W ŻADNYM JĘZYKU NIE ROBI SIĘ KALKI Z JĘZYKA OJCZYSTEGO? U nich "I'm 20 years old" = "mam 20 lat" u nas, koniec, nie można inaczej!

Gość zdziwiona na maksa
kkithlp Może to głupio zabrzmi, ale tak mnie uczono.Dlatego zapytałam się, bo mnie to zdziwiło, tyle lat w błedzie byłam, przy tak prostym zdaniu:(

Gość etgvwe
bez 'old' nie będzie wiadomo, że odnosi się to do wieku :) zamiast tego można powiedzieć "i have 25 years of life"

Gość fibhnsegoi
a to przez ten przymiotnik "old" zdanie oznacza nie tyle "mam 25l" co tak jakby "jestem 25-cioletnio stara" Zdanie to jak najbardziej oznacza "mam 25 lat", nie tłumaczy się dosłownie. :o

Gość zdziwiona na maksa
etgvwe OK, dziękuję. Do reszty piszących, Dziękuje za odpowiedzi, już wiem,że JESTEM TĘPAKIEM, i również wiem która wersja jest odpowiednia.koniec

Gość idhoi
i have 25 years of life..... yyyy... what the fuck?

Gość idhoi
autorko, proponuję nie używać wersji "i have 25 years of life" bo tylko się ośmieszysz ;) prawidłowo jest tylko "I'm 20 years old" :)

Gość etgvwe
oczywiście, że lepiej nie używać to wyrażenie jest trochę sztywne:classic_cool:

Gość proklamorestetyka
owszem, druga wersja jest poprawna.trzymaj się tego, ale nie słuchaj tych tępych doradzcow i specow od anglika co tu się wypowiadaja, bo każdy jest idiota i będzie się madrzyl, ze zna najlepiej angielski. niestety możesz się uczyc cale zycie i tak nigdy nie opanujesz jezyka w calosci, i wiele będzie Cie zaskakiwać. tym bardziej nie jesteś tepa, tylko chetna do nauki i siegniecia po porade. niestety profesjonalizmu brakuje polaczkom co sa wielkimi anglikami.