Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agulec23

Ciąża w 17 tygodniu i nie tylko

Polecane posty

Cześć, jestem w 17 tygodniu ciąży , jest to moje pierwsze dzieciątko i mam wiele obaw i pytań . Piszę na forum ponieważ chciałabym także dowiedzieć się jak u Was przebiega ciąża i podzielić się swoimi przeżyciami. Siedzę prawie cały czas w domku i umieram z nudów więc może tu troszkę mój czas się urozmaici. Jeśli ktoś ma ochotę poopowiadać o przebiegu swojej ciąży to zapraszam.

Gość jorek
Cześć, ja również zaczęłam 17 tydzień i tak jak ty siedzę w domu na zwolnieniu. Staram się nie nudzić, wynajduje sobie różne zajęcia. Poza tym zaczełam pisać pracę mgr więc jakoś czas mija :) A z jakiego miasta jestes? ja z Lublina.

Jestem z Krakowa , moim teraźniejszym zajęciem jest jak na razie gotowanie obiadów , muszę się oszczędzać ponieważ mam dość uciążliwe bule brzucha Ty też tak masz? Jak wstaje rano strasznie mnie kuje prawa strona kładąc się też. Jak się w ogóle czujesz przyszłą mamusiu , to pierwsza ciąża czy juz masz doświadczenie?

Gość dajmabj_a
Hej ja jestem w 7 tygodniu i tez siedze w domku z tym ze mieszkam W niemczech i ZABARDZO NAWT NIE MAM Z KIM POGADAC A MOZ WRACA DOPIERO PO 18 OSZALEC MOZNA

Gość jorek
Mnie brzuch nie boli, czasem tylko rano czuje macicę, dosłownie jak mi rośnie i jest to taki lekki ból i trwa kilka sekund ale oprócz tego żadnych dolegliwości nie mam. Czuję się dobrze. A Ciebie jeśli boli brzuch to faktycznie oszczędzaj się, dużo odpoczywaj, nie dźwigaj nic. A co lekarz ci powiedział na ten temat? bierzesz jakieś leki? to też moja I ciąża więc doświadczenia brak :) a oprócz bólu brzuszka jak się czujesz? ale jakoś damy radę, grunt to mieć pozytywne nastawienie bo jak będziemy się stresować to i dzidziuś będzie nerwowy.

Gość jorek
dajmab_ja- u mnie to samo ,mąż wychodzi po ósmej wraca po 17-stej a ja w domu sama całymi dniami:)

Gość dajmabj_a
ZACZYNAM SIE DENERWOWAC PRZED PIRRWSZA WIZYTA U GINEKILOGA , WCZORAJ BOLALO MNIE PODBRZUSZE A DZISIAJ NIC JAKBYM W CIAZY NIE BYLA TYLE ZE PIERSI MNIE BOLA...

Cześć dajmabj_ wiem o czym piszesz ja też całymi dniami siedzę w domu , Krzyśka nie co drugi dzień w domu chodzi na 24h . Z tych nudów człowiek może zwariować więc stwierdziłem że może ktoś jeszcze się nudzi i ma ochotę popisać. Jak się czujesz , to pierwsza ciąża jak początki? Moje były straszne pierwsze 3 miesiące koszmar ubikacja mój przyjaciel, rano pierwsze co wstałam mdłości wymioty po obiedzie to samo . Teraz dopiero ustały chociaż czasem jeszcze oddam to co dzidziusiowi nie spasuje . Jeśli masz ten sam problem to w szpitalu ginekolog powiedział mi że na mdłości i wymioty najlepsza jest wy gazowana coca cola. Z początku miałam obawy ale na prawdę pomogło.

Gość jorek
Agulec23 to może dziewczynka bedzie? podobno na dziewczynkę takie wymioty są, moja siostra też jest w ciąży, wymiotowała dlugo no i na usg wyszło że córcia :) ja nie wiem co to wymioty ani razu mi się to nie zdarzyło i podobno chłopiec bedzie. Za to męczę się z uciążliwymi bólami kręgosłupa. Dajmab ja powodzenia przed I wizyta na pewno wszystko będzie dobrze :)

Lekarz powiedział , ze to normalne byłam w szpitalu żeby sprawdzi czy faktycznie wszystko w porządku i dostałam tabletki na podtrzymanie ciąży. A tak to zażywam magne b6 kwas foliowy i Pharmaton Matruelle . A Wy co zażywanie jak pytam koleżanek to każda ma inne witaminy już tak na prawdę nie wiadomo komu wierzyć. Co do samopoczucia to już czuje się lepiej ale jak przypomnę sobie początki to ojoj . Piersi też mnie strasznie bolały teraz już mniej chociaż strasznie swędzą i są o wiele większe ... Dziewczyny a brzuszek jaki macie? U mnie nie widać prawie nic tylko jak by mi się troszkę przytyło no i trochę tyłek mi urósł .

Gość dajmabj_a
MOJA PIERWSZA WYCZEKANA CIAZA MOJE OBJAWY TO BRAK OBJAW TO ZE OSTSTNIA @ MIALAM 28 SIERPNIA I ZACZELY MNIE SUTKI BOLEC TO NIEPODEJZEWALA BYM CIAZY ALE TEST ZROBILAM NAWET CZEKAC NIE MUSIALM JA 2 GRUBE KRECHY SIE POJAWILY. TERAZ CZASAMI MAM BOLE PODBRZUSZA ALE TO CHYBA DLATEGO ZE LOKATOR SIE ROZPYCHA. TAK TO NIC

11 tydzien ciazy , okolice Krk... :) Co do wymiatow wskazujacych plec musze sie nie zgodzic bo u mnie mama miala trzy corki i ani raz nie wymiotowala. Kuzynki rowniez przy corkach czuly sie bardzoooo dobrze, natomiast szwagierka przy synku wymiotowala codziennie... Zona mojego kuzyna teraz tez jest w ciazy ale to dopiero poczatki (ok.5/6tc) i tez ciagle wymiotuje - kuzyn cieszy sie ze bedzie mial syna , bo przy corce czula sie znakomicie... Ja szczerze w to nie wierze. Co ma byc to bedzie :) Ale sa takie stare przesady , ze zachcianki, ze wielkosc brzucha itp. ;)

Ja co prawda kończe 26 tydz, ale powiem Ci ze chyba dopiero w 1 zaopatrzyłam się w spodnie ciązowe ( o ile nie póxniej) Wymiotów nie miałam w ogóle witaminy falvit, kwasy dha, A mag forte

Allegrowiczka z tymi smakami tez nie do końca ja jem mieso i sie sprawdził, ze chłopak, koleżanka tez jadła i ma dziewczynke :D

Gość jorek
Ja tez biorę magnez kwas foliowy i ten pharmaton. U mnie brzuch już widać, jest taki średni bym powiedziała ale jak tak dalej będzie to będę wyglądała jak słoń :) przytyłam 2,5 kg od poczatku ciąży. Agulec a na kiedy masz termin? ja na 21marca. A z tymi piersiami to masz racje swędzą jak cholera i brzuch też swędzi szczególnie po bokach ale smaruje oliwką i na trochę przechodzi.

Jorek mi wszyscy mówią że będzie chłopczyk ja w sumie też mam takie przeczucie. Ale jeszcze niestety nie wiem mam chyba kijowego lekarza bo jeszcze mi nawet USG nie zrobił musiałam iść prywatnie , ale nie było widać płci . A w którym tygodniu miałyście pierwsze USG robiłyście badania genetyczne ?

Gość jorek
No tak to jest z tymi przesądami, ja na mięso patrzeć nie mogłam dopiero teraz wraca mi chęć a podobno chlopak będzie wiec faktycznie to loteria.

Agulec23 Ja od 6tc jestem na Duphastonie , ale biore juz ostatnie opakowanie do tego w szpitalu przepisali mi no-spe oraz magne B6 Moj ginekolog zapisal mi MATERNE noi od poczatku ciazy kwas foliowy , nie codziennie bo w maternie tez jest :) Co do brzucha - URUSŁ MI O DZIWO DOSC SZYBKO !!! Wlasnie robilam porzadki z ubraniami bo w nic sie nie mieszcze a to dopiero 3miesiac. Musialam zaopatrzyc sie juz w spodnie ciazowe...

pierwsze usg miałam w okolicach 7-8 tydz, potem genetyczne 12 , nastepne genetyczne 20 :) ja chodze prywatnie i lekarz na każdej wizycie robi badanie i usg

joek mnie odrzuciło na poczatku od kawy , nabiału sera żółtego tylko miecho mogłam jesć. A teraz juz wszytsko :)

Gość jorek
Angel i ja się doczekam pewnie tych siedmiu :) hehe ja mialam usg genetyczne robione przelom 12/13 tydzien a pierwsze usg 4/5 tydzien ale nic nie bylo widać tylko taka kropeczka a potem w 6/7 tydzien i juz serduszko bilo :)

No wlasnie ja przed ciaza uwielbialam Stripsy z KFC :P A teraz jak pomysle to mnie odrzuca... Za to jak nigdy nie jadlam slodkiego to teraz pozeram tony cukrow w ciagu dnia heh :) Za miesiac mam kolejna wizyte u lekarza wiec moze dowiem sie czy to dziewczynka czy chlopiec tak domaga sie slodyczy ! :) Mi brzuch urusl sporo ale od poczatku ciazy stracilam na wadze ponad 2kg :/ Ale lekarz mowil ze to normalne - macica rosnie wiec brzuch tez a ze trace na wadze , to wina stresu :)

mnie na pierwszym wyszły bliźniaki :) A co do brzucha to ja powiem tyle, że ja ćwiczyłam wczesniej i koleżanka też i jej bardzo szybko urósł a mnie wolniej. Wniosek z tego taki, że każdy ma inaczej, najlepiej podpytac mamy lub siostry :)

Gość jorek
O widzisz Angel a ja pierwsze trzy miesiące jadłam tylko nabiał i ser żółty a mięso to byl wróg nr 1 :)

Powiedzcie mi , warto robic to USG genetyczne? Bo mi lekarz wypisal skierowanie ale zaznaczyl ze mam zrobic jesli tylko chce, bo jesli nie choruje nikt w rodzinie to nie musze... Troche czytalam o tym noi stwierdzilam ze to drugie badanie w okolicach 20tc jest wazniejsze a to pierwsze juz sama niewiem...

Moje dzieciątko było nie planowanie, jak się dowiedziałam to zawalił mi się świat , dopiero co wzięliśmy kredyt na mieszkanie stan deweloperski a tu niespodzianka Kochanie jestem w ciąży . Teraz się cieszę nawet nie wiecie jak bardzo , już się pierwszych ruchów nie mogę doczekać . Smaków nie mam i to mnie trochę dziwi jem wszystko , a powinnam mieć?