Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 5 latki

Pytanie do rodziców 5 latków DENTYSTA !

Polecane posty

Gość mama 5 latki
dobry pomysł

Mój syn tak samo panikował a ma już 8 lat. Pomogło leczenie z użyciem gazu rozśmieszającego. Po pierwszym takim leczeniu, strach jak ręką odjął, drugi raz poszedł bez stresu na leczenie. Oczywiście znów z użyciem gazu. Środki uspakajające na niego nie działały :(

Gość symfoniavivaldiego
o rany nie wiedziałam, że takie sposoby się stosuje, żeby dziecko przekonać do dentysty, ale myślę, że to chyba ostateczność, ale żeby nie było takich kłopotów warto wcześniej pójść do dentysty, niech się oswoi, zanim się pojawią ubytki. A kluczem do skucesu jest wybór dorego dentysty takiego z fajnym podejściem do pacjenta, jak dr Rozwadowski.

Gość aswqseqw
może przy okazji zapytaj pediatry, ewentualnie farmaceuty

Gość melpomena57
Skąd ja to znam ;) akurat mieszkam w Krakowie, więc u siebie w mieście mogę polecić Dentestetica. Jak szukasz dobrego dentysty, weź pod uwagę, czy w gabinecie mają wizyty adaptacyjne. Wtedy maluch może powoli zapoznać się z dentystą, z całym gabinetem i wszystkimi przyrządami. Jeśli Twój syn źle znosi pójście do dentysty, takie wizyty będą bardzo dobre na początek.

Gość gość
Najlepiej wybrać dentystę, który ma podejście do dzieci i tylko tym się zajmuje, czyli nie leczy także dorosłych. Do dzieci trzeba mieć naprawdę wiele cierpliwości. Ja chodzę do http://stomatologiadziecieca.com/ i wiem, że pani potrzeba było dużo czasu zanim syn zaufał dentystce. No i teraz nie muszę go na siłę wyciągać z domu do gabinetu.

Gość gość
Chodziłam z moimi dziećmi do stomatologa i nie miałam aż takich sytuacji.Chodziłam systematycznie, na tzw. przegląd.Jeden raz byl problem z moim synem gdy trzeba było usunąć mleczaka, który byl rozchwiany i w zaden sposób nie pozwolił się dotknąć.Lekarka miała super podejście i tamponem sprytnie wyjęła ząbka.Dzieci przyzwyczajałam od małego że trzeba chodzić dio dentysty i tak zostalo im do dziś.Teraz to samo ich dzieci chodzą do stomatologa.Lekarz musi miec podejście..

Gość gość
mój mały ma 5 lat i od roku co kwartał go prowadze do dentysty. nie ma żadnych problemów z zębami bo szczotkuje w domu rano, po obiadokolacji i przed snem plus raz w przedszkolu mają mycie czyli 4 razy dziennie z czego tylko wieczorem sprawdzam dokłądnosć. do dentysty zaprowadziłam go pierwszy raz żeby zapoznał sie zobaczył ze zagladanie do ząbków nic nie boli i nawet gdyby cos miał do zrobienia to dentysta był uprzedzony ze nic nie robimy tylko oglądamy i teraz po kilku wizytach mały chodzi z chęcią bo wie ze jeszcze dostanie jakieś kolorowanki ma zaglaane do buzi i jest ok. moi drodzy nie dziwmy sie dzieciom ze saie boja tego czego nie znają... uważam ze zrobiłam wszystkjo co w mojej mocy żeby dziecko mozliwie przygotowac na dentystę...

Gość gość
Sama jesteś sobie winna, nastrszylas dziecko i dziwisz się że ryczy. Masz bardzo mądrego dzieciaka, w przeciwieństwie do Ciebe, bk gdyby mi ktoś od kilku dni mówił że idę do dentysty i żeby sie nie bał, to zastanawialbym się czego mam się bać i pewnie że to będzie bolało.

Gość gość
A ja mam śmieszną, ale skuteczną mamę mojej malej pacjenteczki. Ona swoją małą przygotowuje w ten sposób: "bo jak będziesz niegrzeczna/ nie zjesz kaszki/ nie posprzątasz zabawek, to za karę nie pójdziemy do dentystki i będziesz miała brzydkie ząbki i będzie ci śmierdziało z buzi i nikt ci nie da buzi. I to działa! Nie wiem, czy na inne bąble też by to podziałało, ale na tę moją działa. :)

Gość gość
ja bym dziecka dentystą nie straszyła, bo jednak to wywołuje negatywne skojarzenia, ale moim zdaniem dużo zależy od tego, jakie dentysta ma podejście do malucha. W dobrym gabinecie wiedzą jak się z dziećmi obchodzić. My chodzimy do dental services na Basztową i nie było żadnych przykrych niespodzianek

Gość gość
Nie nie, nic samemu. Raczej czekam co się wydarzy u dentysty (oto mój www.stomatologkolobrzeg.pl ), jak to bedzie koniec końców.

Gość gość
dla dziecka koniecznie trzeba wybrać dobrego, sprawdzonego stomatologa dziecięcego, w Gdyni chodzimy do http://j-dent.com.pl/ i dziecko nie panikuje przed wizytami, dentysta potrafi złapać dobry kontakt z dzieckiem i to jest super

Gość gość
Jeśli chcecie znaleźć dobrego dentystę to musicie kierować się opiniami innych. Ja po namowach mojej rodziny i informacjach zawartych w internecie znalazłam gabinet Sanusdent na Ochocie. Jest tam ładnie, Panie z recepcji są miłe i potrafią znaleźć bardzo szybko wolny termin (i to z krótkim okresem oczekiwania). Zabiegi są raczej bezbolesne no i przede wszystkim skuteczne.

Gość gość
Grunt to wybrać dobrego dentystę, który wprowadzi w gabinecie odpowiednią atmosferę i poda skuteczne znieczulenie. Mam 7-letnią córkę, która bała się wizyty u dentysty, ale poszłyśmy do http://cenker.pl/ i wszystko było w porządku. :)

Gość gość
Zmień może dentystę ... Moja córka niby zdrowe zęby a tu nagle okazało się ze ma kanałowe !!! Wiem, napiszecie ze nie dbamy , że nie pilnuje my ale ząbek od środka był zainfekowany. No cóż ja z mężem prawie zawał serca jak mała to zniesie a tu dziecko nawet nie drgnęlo tylko przy zastrzyku powiedziała ,, ał,, . No nie wiem może to taki typ dziecka albo podejście dentystki było zbawienne.

Gość gość
Ważne jest, żeby w gabinecie dentystycznym panowała dobra atmosfera no i oczywiście jakość usług była odpowiednia... Nie musiałam dawać córce żadnych tabletek na uspokojenie, całkiem dobrze zniosła wizytę w http://dentalservice.pl/ . Od tej pory tam chodzimy, bo to świetny gabinet z bardzo dobrymi lekarzami.

Gość gość
pewnie że tak! dentysta z odpowiednim podejściem to połowa sukcesu :) moja córka ma 6 lat, chodzimy do stomatologa do http://www.kalmedica.com.pl/stomatologia.html i jeszcze mi sie nie zdarzylo, zeby jakies sceny robiła na fotelu ;)

Gość gość
trzeba porozmawiać z maluchem na spokojnie,żeby go oswoić z gabinetem i dentystą,a najlepiej zabrać w przyjazne dzieciom miejsce. ja leczę moje dzieciaki w trójmiejskiej klinice http://stomatologia-banino.pl/ jest tam gabinet dziecięcy doskonale przystosowany do przyjmowania małych pacjentów,a lekarze dbają o miłą atmosferę podczas leczenia.

Gość gość
Dokładnie - spokojna rozmowa i przyjazny maluchom gabinet to najlepsza recepta na sukces. Ja leczę dzieci w przychodni Dental Clinic w Zamościu. Nasz doktor ma bardzo pedagogiczne podejście do małych pacjentów,co ułatwia leczenie.

Gość gość
mysle, ze lepiej nie faszerować dziecka lekami, bo tylko można pogorszyć sprawę. strachem przed dentysta powinien się zająć lekarz - na przykład www.dentysta-gadomska.pl - podejscie do dzieci jest tutaj kluczowe, zeby nie bylo problemów z późniejszym leczeniem.

Gość gość
ja po studium medycznym na kierunku technika stomatologii (www.dental-szczecin.pl) wiem, ze nie ma sie czego bac i trzeba po prostu dobrze trafic na lekarza, zeby wiedziec, ze mozna miec do niego zaufanie.

Gość gość
czy ktos z was byl wlasnie z dzieckiem np tu www.addent.pl ? zastanawiam sie nad wizyta, bo celowo musze zmienic dentyste, a zalezy mi na dobrym z krakowa;) pomozcie

Gość gość
ja ze swoim dzieckiem chodzę tu www.bettersmile.pl

Gość gość
Też byłam z dzieckiem na leczeniu w http://www.hercka.pl/ i wiem jaki to strach dla niego chociaż po zabiegu mówił że nie bolało tak bardzo ;)

Gość gość
histerię niestety trzeba przeczekać i zxacząć częściej chodzić do dentysty, żeby dziecko się oswajało, nawet na widok dentysty. Ja poszlam z maluchem bo 3letnie dziecko do www.esdentica.pl powoli sie oswajamy i jest już lepiej.

Gość gość
dzieci trzeba brać do dentysty najwcześniej jak to tylko możliwe. Osobiście poszłam z dzieckiem od razu jak zaczęły wyżynać się ząbki, potem sukcesywnie na sprawdzanie,, teraz kiedy potrzebowało pierwszego borowania - w ogóle sie nie balo. CHodzimy do www.msdent.katowice.pl/

Gość gość
teraz są świetne sposoby na leczenie bezbolesne i nie stresujące dzieci. Gazy rozweselające, oglądanie bajek. To wszystko naprawdę dużo daje. Z całą rodziną chodzimy www.warszawskidentysta.pl naprawdę warto :)

Gość gość
moze ktos powiedziec cos o gabinecie www.bettersmile.pl ? :)

Gość gość
ja swoje dziecko zabieram do stomatologa dziecięcego www.stomatolog-przymorze.pl z Gdańska, zaczełam go zabierać do dentysty jako 2-3 latka żeby się oswajał i w razie czego nie bał sie podczas zabiegów i teraz nie mam z nim żadnych problemów, chętnie chodzi do pani stomatolog