Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jowitttka

Wkładka wewnątrzmaciczna - która z was miała lub ma??

Polecane posty

Gość jowitttka

Zastanawiam sie nad ta metoda antykoncepcji. Mam pare pytan: 1. Jaki jest mniej wiecej koszt założenia wkładki w gabinecie prywatnym? 2. Czy założenie jest bolesne? 3. czy po założeniu odczuwa sie jakies dolegliwosci bólowe bądź krwawienia czy plamienia? 4. Na zdjeciu widzialam wkładki i sa one wszystkie zakonczone sznureczkiem, czy ten sznureczek wystaje caly czas "stamtad" jak ten od tampona??:) (moze to glupie pytanie ale naprawde mnie to ciekawi) 5. Na jak dlugo zaklada sie tą spirale? 6. Czy zdejmowanie jest bolesne? Bede wdzieczna za odpowiedzi, cieplo pozdrawiam :)

Gość NA POCZATKU BDEIZE
jak jestes wrazliwa na hormony z pigulek tak jak ja to nie zakladaj mireny bo od razu ja bedziesz wyciagac ( straszne efekty uboczne) zwyklej miedzianki nei mialam bo jestem katoliczka.

1. koszt zalezy od spirali i gabinetu -zwykla miedziana ok 350 zl, mirena (hormonalna ok 1000 zl) 2. przyjemne nie jest, troche boli ale da sie wytrzymac i bol trwa krotko 3. tak kilka dni boli brzuch jak przy miesiaczce (trzeba brac no-spe) i jest niewielkie krwawienie 4. sznureczki wystaja tylko z szyjki, na zewnatrz nic nie wystaje :) 5. zwykle sa na 5 lat 6. nie wiem, podobno nie.

Gość NA POCZATKU BDEIZE
ja za zakladnie placilam w pryw gabinecie 1000zl

Ja mam wkładkę od 19 września. 1.Ja zakładałam w Uk, a tu mam za darmo, ale w Polsce dowiadywałam się i mój gin chciał 350zł za miedzianą.2.Założenie mnie nie bolało, ale nie należy do przyjemności.3.Po założeniu wkładki miałam ból brzucha utrzymujący się kilka godzin,jednak zaraz po wyjściu z gabinetu brzuch rozbolał mnie cholernie,musiałam sobie przysiąść na murku na ulicy,poczekałam chwilę i osłabło.Okres faktycznie może być dłuższy i silniejszy,krwawienie obfitsze(miedziana) ponieważ Mirena może powodować z czasem osłabienie i zanik okresu.4.Sznureczek jest ale lekarz przycina go odpowiednio,abyś mogła go wyczuć palcami(wkładasz do pochwy środkowy palec i sprawdzasz,ja dopstałam polecenie sprawdzać po każdym okresie) podczas seksu sznurek jest niewyczuwalny dla obojga(przynajmniej u mnie) i nie wystaje jak ten od tampona, całkiem na zewnątrz.Sznurek jest mniej więcej w tym miejscu jak tu na opbrazku: http://www.google.pl/imgres?q=spirala+domaciczna&num=10&hl=pl&biw=1366&bih=645&tbm=isch&tbnid=aJ6ajJwZMSZeLM:&imgrefurl=http://antykoncepcja.atspace.com/inne.html&docid=VICktd8l_iLQMM&imgurl=http://antykoncepcja.atspace.com/inne_pliki/image006.jpg&w=231&h=380&ei=saR2UIntNOmx0QWC8IGoCQ&zoom=1&iact=hc&vpx=897&vpy=133&dur=4185&hovh=288&hovw=175&tx=49&ty=304&sig=107467328631506236158&page=1&tbnh=128&tbnw=79&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:4,s:0,i:85 właśnie po to żeby nie dyndał :) 5.Zależy od wkładki i od czasu jaki zaleca producent,czasami lekarz może zalecić wcześniejsze wyjęcie.Ja mam T-safe cu 380a ql,ona działa do 10 lat. 6.Nie wiem ,nie wyciągałam jeszcze ale podejrzewam że jest podobnie niesympatyczne jak zakładanie.

Temat mnie interesujący:) Zastanawiam się właśnie nad mirena bo miedziana odpada. U mojej gin prywatnie mirena kosztuje 950zł na 5lat. podobno okres moze zaniknąć całkowicie...i tu mam wątpliwości....czy to aby na pewno zdrowe??? Moja gin twierdzi że tak ale mimo to mam wątpliwości... I jeszcze czy jest zwiększone ryzyko ciąży pozamacicznej? I jeśli jednak bym wpadła to pytałam gina a ona powiedziała ze przy porodzie wkładka sama wyjdzie ale dla mnie to hardcore, nie uszkodzi płodu? te hormony nie będą szkodzić? Tego włąsnie zapomniałam dopytać:)

Grzenia ja miałam Nexplanon przez pół roku,okresu nie miałam 3 miesiące a potem jak dostałam to miałam kolejne 12 tygoni.Nie wypowiem się na temat Mireny bo chciałam wkładkę bez hormonów i Mirena odpadła u mnie na dzień dobry.Ryzyko ciąży pozamacicznej ponoć większe przy wkładce.Co do ciąży z wkładką można ją usunąć ale wtedy jest bardzo duża możliwość poronienia, albno i nawet wyjęcie wkładki=poronienie murowane,już nie pamiętam jak mi to lekarka mówiła.Jeśli jednak kobieta zdecyduje się na ciążę z wkładką-powinna ona zostać wydalona razem z łożyskiem,.tzn będzie w nim.Ponoć był jakiś przypadek/przypadki że dziecko urodziło się z wkładką w głowie czy innej części ciała-nie wiem ile w tym prawdy, czy to tylko takie opowiastki nigdzie przez nikogo nieudokumentowane czy to miało faktycznie miejsce.No w zasadzie każda metoda ma swoje plusy i minusy, przy każdej istnieje jakiś procent zawodności,mam jednak nadzieję że nas nie zawiedzie.

ja nie rodzilam zalozylam dzisiaj 450 zl zaplacilam mam wkladke zlota mini nic mnie nie bolalo teraz tez nic nie boli dostalam granulki arnika montana zeby nie krwawic i to wszystko spokoj na 5 lat :D ale mysle ze wyjme wczesniej .