Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Patrycja:)

ile miały wasze dzieci jak zaczęły raczkować??

Polecane posty

Gość synek miał 9 miesięcy
a córka chyba zacznie wcześniej, bo dziś konczy 7 miesięcy, a od miesiąca przemieszcza się jak torpeda, ale to jeszcze nie raczkowanie;)

Gość kulkaka
jedna miała 10 mc a druga 6.

Gość ARIaaaaaaaaaaaaaaa
11 miesiecy.

Gość do tych co pisza ze 6 mies
normalnie już raczkowały wasze dzieci? czy pełzały?

Gość kulkaka
Młodsza bardzo szyko się rozwijała, bo pełzała jak miała 5 mc (i siedziała) a raczkowała jak miała równo 6 mc. Chyba to rekompensata była za starszą, bo ta i siedziała i raczkowała mając dopiero 10 mc a pełzać zaczęła zaledwie tydzień przed raczkowaniem. :) Mam w domu 2 skrajnie różnych dzieci pod każdym względem :D

Gość Moja córka miała
6 miesięcy jak zaczęła pełzać a 7 miesięcy jak już powoli podnosiła pupę do raczkowania (potrafiła już stać na nogach) ale całkiem sprawnie i szybko to dopiero jak miała 8 miesięcy. Każde dziecko ma inaczej.

Gość moja córka
11 miesięcy

Gość zonaKraka
6 mcy jak raczkował, czyli pupa podniesona i równe ruchy rąk i nóg, wyglądał zabawnie... nagrane ma to nawet. Ale on z rozwojem fizycznym trochę "do przodu".

Gość mamuśka miluśka
córka 6 miesięcy i 10 dni normalnie przebierając na zmianę rączkami i nogami ruszyła do przodu, wcześniej z 2 tygodnie bujała się. Syn, ma teraz 5,5 miesiąca trochę pełza grubasek :D jak jest całkiem boso próbuje czworakować dźwiga dupkę ale wtedy ryje buźką albo odwrotnie, górna część ciała w górze za to tył leży :D córka już siedziała w tym wieku on nie, bo ma za gruby brzuszek :) ale przyjdzie i na niego czas :)

Gość czyli miesiac temu;)
najlepszego dla Patryczka;)

Moja córka zaczynała przybierać pozy do raczkowania jak miała niecałe 6 miesięcy, jak spróbowała raczkowania to miała niecałe 7,5, ale jej się to chyba nie spodobało bo zrezygnowała z tego na rzecz czołgania się (8 mies):) Podciąga się rączkami i odpycha jedną nóżką. Przemieszcza się migiem i chociaż czasem zdarza się jej przemieścić standardowym raczkowaniem to chyba nie do końca się jej to podoba:) Ale sposób przemieszczania się nie ma znaczenia, ważne aby dziecko podejmowało próby przemieszczania i jeśli się to udaje w jakikolwiek sposób to jest ok:)

Dziękuje w imieniu synka:) tak dokładnie miesiąc temu:) siedział na łózku i nagle na czworakach "poszedł" po pilota

Gość nie stac mnie na fryzjera
moj syn mial 11,5 mca

Mój dosyć szybko bo ok 6 miesiąca ale pewnie dlatego, że nie używaliśmy chodzika, podobno dzieci "chodzikowe" później raczkują lub w ogóle

Ja również nie używam chodzika, dziecko same się nauczy jak będzie na to gotowe. Całkowicie popieram.

Gość reeeeeeeeee
córka pelzac zaczela jak miala 5mc a raczkowac tak sprawnie jak 6,5mc, jak skonczyla 7mc chodzila przy meblach w wieku 10mc stawiala samodzielne kroki i przed rokiem juz ladnie chodzila

Gość okaoka
starsza nigdy nie raczkowala,zaczela szybko pelzac i bardzo dlugo tak sie przemieszczala,potem ok.13-14 ms zaczela czworakowac,ale czesciej przesuwac sie na kolanach i dopiero pozniej chodzic,mlodsza w wieku 9m odkryla raczkowanie.

6 miesiecy 2 tygodnie raczkowac, NIE pelzac, czy jak ja to nazywam ódpalac 'rakiete (czyli takie bujanie w przod i tyl na czwoorakach)

Gość mamagiema
moja starsza miała skończone 7 miesięcy jak zaczęła raczkować. Młodsza 6 miesięcy, a teraz ma 8 i zaczyna chodzić. Trochę się martwię czy to nie za wcześnie.