Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jhajdh

Rok urlopu maciezyńskiego-co Wy na to?

Polecane posty

34..... przecież w tej chwili urlop macierzyński to 24 tygodnie, to mało. Biorąc pod uwagę, że państwo nie pomaga w żaden sposób. Przecież u nas nie ma jakiegoś rodzinnego, za które mogłabyś zapłacić za nianie, wolne miejsca w żłobkach też raczej nierealne. Jakby była możliwość przedłużenia macierzyńskiego to wiele kobiet odetchłoby z ulgą, a tak .. to 4 miesięczne dziecko trzeba ostawić od piersi, oddawać 70 % swojej pensji niani i modlić się aby czas szybko zleciał do momentu aż dziecko pójdzie do przedszkola :D

Gość jsabqjbwhfvwh
Jetsescie wszystkie głupie. Zwiększenie przywilejów dla matek spowoduje tylko jedno: ze jak zechcecie kiedys znalezc pracę, to zamiast Was będą zatrudniac o połowe mniej kompetentnych facetów. Sama jestem kobietą, sama planuję dziecko ale MYŚLĘ i łaczę powod ze skutkiem, Wy chyba najwyrazniej macie z tym problem.

Gość 3432432423
z tego co czytam na tym forum, to wiele kobiet dostaje na głowe od tego siedzenia w domach i z radoscią poszłoby do pracy, ale nie moze, bo brak miejsca w złobkach. Bardziej z sensem byłoby zwiększenie ilosci miejsc w złobkach.... No i w końcu sama nie uswiadczyłam nigdy macierzyńekisgo jak wiele innych osób, nie kazdy ma szczeście miec pracę, a jak wprowadza takie przepisy to juz kobiet nikt nie będzie chciał zatrudniac zwłaszcza na dobre stanowiska

ewela bo te zmiany odnosnie ulg na dziecko i becikowego od 2013 roku:) Niestety ulga też od 2 dzieci bo jak jedno to też musisz mieć małe zarobki a jakby nie patrzeć zawsze te 1300 zł było na dziecko. Co do innych rzeczy to ja 10 lat temu na macierzyńskim byłam 6,5 miesiąca, wychowawczy był płatny dla każdego i jakoś kraj nie zbankrutował.

Gość jsabqjbwhfvwh
No i zapomniałam dodać, że jeśli wierzycie w te bujdy dla wyborców łatwowiernych, to już na bank jesteście głupie wybitnie. Przykro mi czasem patrzeć, że inne baby w większości to idiotki nie rozumiejące podstaw praw rzadzących gospodarką. Miłego gnicia w domu bez pracy z gromadą dzieciarów.

oj tam , oj tam ty się tak nie denerwuj :D . Ja akurat nie skorzystałabym z przywileju rocznego macierzyńskiego, ale fajnie mieć wybór . Jak ktoś faktycznie nie ma co zrobić, a zarabia najniższą krajową ( często nianie zarabiają więcej) to lepiej sobie posiedzieć rok w domu z dzieckiem, niż siedzieć na bezrobociu. Bardzo często właśnie urodzenie dziecka wiąże się z rezygnacją z życia zawodowego ponieważ dziecka na czas pracy do kieszenie nie schowasz. A jak ty chciałabyś wrócić do pracy prędzej to proszę bardzo ... nikt Ci nie broni :D

Gość 3432432423
Mam dwójkę dzieci, jak rodziłam to nikt nie słyszał o becikowym, to tez kompletnie poroniony pomysł pod publikę, ta kasa miała zachęcac do rodzenia! Kogo 1000 zł zachęca do rodzenia? Chyba skrajną patologię, nawet bodajze bywają takie przypadki, że babka rodzi, odbiera kase i potem oddaje dziecko.... Przeciez a kraju bieda, a oni dają kasę nawet tym co zarabiają krocie, na co??? REncista musi wyzyc za 500 zł i kupic leki, na co dawac takie świadczenia ludziom co mają po 10000 ??

szkoda ... obiecanki cacanki ... :D Ale moja mama się ucieszyła i dzwoniła do mnie do południa z takimi właśnie rewelacjami :)

Ewela no niestety politycy zawsze obiecują złote góry a nic z tego nie wynika:) A co do becikowego to skoro tyle pieniędzy wydajemy na wyprawkę to fajnie, że państwo chce ponieść jakiś procent tych kosztów

3432 ..... przecież jak nie chcesz tego becikowego to nie musisz brać , tutaj masz wybór, widzisz ja akurat ten 1000 wydam na szczepionki , inni wydadzą na święta , a jeszcze inni kupią sobie wózek. Teraz możesz być spokojna bo zabierają ten tysiąc , jak myślisz dadzą ten 1000 nawdyżki który będzie od stycznia ? rencistom, emerytom ??? Myślę że ta kasa rozpłynie się w powietrzu albo wydadzą ją na kolejną komisję śledczą :D

a ile teraz w ogóle jest macierzynskiego? jak rodziłam córę było 18 tyg

meaaa - NIE WEJDZIE:) uwierz na słowo:)Skoro nie stać państwa by becikowe w 2013 płacić ( 1000 zł) to będzie ich stać by płacić dla każdej kobiety która urodzi minimum 9 tys ( 1500 razy 6 m-cy) a dla niektórych duzo więcej? Przecież to jest śmieszne!

głupi jest ten, kto wierzy, że polityk zrobi CI dobrze, dla samej idei... pytanie: po co to expose teraz i co Tusk chce osiągnąć taką marchewką? może akurat będzie chciał przepchnąć taką ustawę (co go w końcu obchodzi, że nikt już nie zatrudni młodej kobiety) - jak mu się uda otrąbi sukces i troche naiwnych głosów zdobędzie - akurat przed wyborami, jeśli mu się nie uda to wskaże paluchem przez kogo nie mógł reformować - winny musi być... zresztą kto w tej kwestii będzie miał odwagę powiedziec: to głupi pomysł? z punktu widzenia mamusinego jak najbardziej rok macierzyńskiego nie jest pomysłem złym, ale w kraju, który na to stac; marny macierzyński i drogie żłobki w UK sprawiają, że kto ma dobrą pracę i boi się ją stracić to wraca jak najszybciej, reszta wraca po macierzyńskim, bo przeważnie jest dokąd i trzeba podreperować budżet.

Gość To zależy ...
Znów ludzie będą cierpieć i klepać biedę przez łatwowierne idiotki. Premier został przyciśnięty do muru i ratuje się słynnymi obiecankami. Jeden z posłów powiedział, ze premier jest mistrzem w nawijaniu makaronu Polakom na uszy, a wy jesteście zdolne uwierzyć. Same sobie będziecie winne, co gorsze nie tylko sobie, bo przez was naiwniaków ludzie i dzieci skazani są na biedę. Premier nie od dziś zajmował się bogatymi i wizerunkiem Polski za granicą i nic się nie zmieni, tak będzie dalej, dla niego ważniejsza jest unia!

gdyby to się faktycznie spełniło, to uważam, że wszyscy by na tym skorzystali i trzymam kciuki, żeby chociaż z tym się naszemu rządowi udało. :) chociaż dla mnie to i tak nic nie zmienia. :)

Gość po tym temacie widac
wlasnie kto chodzi na wybory. Idiotki pokroju autorki:O Tusk palnal w TV o rocznym macierzynskim, media to rozdmuchaly (w koncu o czyms gadac trzeba) a debilki nie majace w ogole zielonego pojecia o niczym jak te matoly na dziek slow "roczny macierzynski" skacza i sie ciesza:O Jednak nie pomysla te biedne uposledzone kobiety, ze to tylko obietnica, taka jak inne, ktorych Tusk nie spelnil, ba zrobil nawet odwrotnie niz obiecywal jak np. z podatkiem. Takze beda sie cieszyc kretynki, pojda i zaglosuja na Tuska a potem sie zdziwia jak macierzynski zostanie skrocony:D I bedzie placz i lzy i narzekanie na rzad, a przeciez ten rzad wybieraja takie matoly jak autorka ktora slyszac rok macierzynskiego wymysla sobie, ze tak bedzie od 2013:O Naprawde trzeba miec cos z glowka by tak sobie to ubzdurac.

Gość o matko i corko
to ktos jeszcze Tuskowi wierzy w cokolwiek? przeciez to zwykla kielbasa wyborcza Chore to dla mnie jest! jak ktos mowi o Polsce jako kraju prorodzinnym to mne trzesie! Ludzie! niech ten duren wezmie sobie te becikowe, te macierzynskie, tacierzynskie i inne! niech mi zagwarantuje, ze po urodzeniu dziecka bede miala pewny powrot do pracy, ze bede mogla pogodzic go z wychowywaniem dziecka, ze nie bede musiala tego co zarobie oddac na nianie czy przedszkole. nie chce tej jałmużny w postaci tysiaka. Wole rabat na pieluchy, mleko, kosmetyki, odziez dla dzieci. Niech zabiorą nawet ulge podatkowa na dzieci, ale w zamian za to chce miec pewnosc, ze stac mnie bedzie na pieluchy i mleko modyfikowane. w panstwie prorodzinnym powinno pomagac sie rodzinie a nie dopierdolic jeszcze wyzszy vat! Nie wiem, jakie macie zdanie na ten temat, ale ja bylabym sklonna zrezygnowac ze wszystkich obecnych '' przwilejow'' zwiazanych z posiadaniem dziecka w zamian za zapewnienie mi poczucia bezpieczenstwa, ze bede mogla utrzymac dziecko na godnym poziomie, ze niczego do prawidlowego funkcjonowania mu nie zabraknie. A jesli premier zniosl by calkowicie vat na podstawowe artykuły dzieciece, jestem gotowa nawet z miejsca machnac sobie jeszcze ze dwoje dzieci. niestety, dzisiaj na posiadanie dziecka stac juz coraz mniej ludzi, a my mowimy o nizu demograficznym

Gość to możliwe?
największa fanka Ty masz tyle dzieci?

Gość sdfsgf
juz widze jak rodze w przyszlym roku i siedze rok na macierzynskim :D ciekawe tylko czy potem będę miała gdzie do pracy wracac :P zresztą to tylko słowa rzucone na wiatr, jak wszystkie inne.

Gość mam pracę i może dam...
Jakoś jednak wierzę Tuskowi [w tym wypadku], ale ta decyzja odbije się na kobietach czkawką. Pomyślcie, czy ja zatrudnię jakąś kobietę bezdzietną? panienkę? NIE!!! Dlaczego? ba zacznie pracować, zajdzie w ciążę - 7-8 miesięcy na zwolnieniu, potem rok macierzyńskiego - po co mi taka osoba, muszę ją przygotować do zawodu, a ona zaraz ucieka na L4. Otwiera się pole do zatrudnienia kobiet po 40, 50, emerytek, rencistek, ba nawet 30 letnie kobiety samotne i" dzieciate" będą miały większe szanse.

Gość jjwqkbdbjwqd
Fajnie, ze jednak niektorzy mysla rozsądnie Powtarzam: JESLI TO W OGOLE WEJDZIE W ZYCIE, TO KONIEC ZATRUDNIANIA KOBIET W WIEKU ROZRODCZYM. CIESZYC SIE Z TEGO MOGĄ TYLKO NAIWNE KRETYNKI, KTORYCH SZCZYTEM AMBICJI JEST SIEDZENIE W DOMU I PODCIERANIE DUPY DZIECIAKOM. Sorry ale ja chce miec szanse na rynku pracy. Juz i tak przez leniwe babay w 3 tygidniu ciazy uciekajace na L4 mam przesrane, bo faceci z takim samym doswiadczeniem awansuja wiele szybciej i w ogole startuja z lepszych pozycji. Czemu? Bo szef zaklada ze na razie jestem ale zaraz moge zaciażyc i jak inne baby w mojej firmie spieprzyc na L4 w pierwszym miesiacu ciaży. dziękuję nieambitnym Matkom Polkom! Wstydzcie sie i zacznijcie myslec tym mozgiem, jesli jeszcze cos macie a nie tylko kaszkę!

Gość Gerlinda
te dwie ostatnie wypowiedzi dają dużo do myslenia, pewnie nie dane mi będzie kiedyś nawet pójść na macierzński, bo kto mnie zatrudni??? Dzisiaj męża szef zatrudnił emerytkę na etacie, chociaż o to stanowisko ubiegało się sporo młodych pań

Nie powiem abym w 100% znała się na polityce i aby to mnie na tyle interesowało ale chciałam podpytać na kogo głosować w tych czasach ? Pytanie w kierunku osób które autorkę i inne osoby wyzywają od debilek i upośledzonych kobiet które pójdą i zagłosują bo ktoś im coś obiecał Moim zdaniem nie ma na kogo głosować, ludzie idą i głosują na "mniejsze zło" albo nie głosują w ogóle bo nie wierzą że ktokolwiek zrobi coś dobrego jeszcze w tym kraju. Dziwi mnie tylko i bardzo zastanawia skąd propozycja Tuska na roczny macierzyński a zabierają właśnie becikowe hmmmm becikowe uderza w jego budżet a macierzyński dłuższy nie ? Może właśnie stąd ten pomysł bo przecież roczny macierzyński będzie powodem do głosowania na Tuska zwłaszcza że kobiety nie maja teraz możliwości na normalne funkcjonowanie chcąc mieć dziecko... Co i tak nie zmienia faktu że to co dzieje się w tym kraju to jakaś jedna wielka paranoja...

Czyli jest odpowiedź skąd taki pomysł Tuska Ostatnio mówiono o wydłużonym wieku emerytalnym i o tym kto zatrudni takie osoby aby dobiły do tego wieku - już wiadomo - zamiast młodych ludzi będą zatrudniać starszych "pewniejszych"

Gość i nie ma co sie dziwic ze
w wieku rozrodczym nikt zatrudniac nie chce. W firmie mojego meza 3 lalunie poszly L4 od razu jak sie o ciazy dowiedzialy:O zeby jeszcze jakas miala zagrozona ciaze ale nie poszly bo odpoczywac chcialy od pracy za biurkiem. I byly wszystkie na tyle inteligentne ze sie chwalily tym w biurze. Maz od tamtej pory nawet przy rekrutacji nie bierze pod uwage kobiet w wieku 25-35 pod uwage. Podziekowac teraz moge ja i inne debilkom, ktore bez powodu ida na zwolnienie i twierdza, ze panstwo je okrada to one maja prawo:O

Gość dziś na pomarańczowo
ja jestem za. rok macierzyńskiego oznacza spadek bezrobocia, pomyślcie tylko, te wszystkie zastępstwa za świeżo upieczone mamuśki, plus wychowawczy i zaległe urlopy, z półtora roku można się pobujać na jednym stanowisku. a ile zwolnień u prywaciarzy ;) w ten sposób można całkiem długo popracować, może nawet do 67 roku życia ;)

Gość uzależniona*
To obiecanki premiera;) Ktoś jeszcze w nie wierzy? Ja od lat glosuje na to samo, nie zmieniam zdania Pewnie jestem krową;) Jednak panujących rzadów nigdy nie zaakceptuje dla dobra ogółu. Nie kieruj się w tych sprawach tylko tym co tobie wyjdzie na zdrowie Bo jak większości będzie dobrze to i ty na tym skorzystasz. My polacy powinniśmy czynniej walczyć o demokrację jako jednostki!