Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ioioioioioioio

przeziebienie a karmienie piersia

Polecane posty

Gość ioioioioioioio

Czy to mozliwe ze w wyniku dosyc mocnego przeziebienia mam mniej pokarmu w piersiach? Czy to chwilowe, czy laktacja sie zmniejszyla juz na stale?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Może dopowiem
możliwe, tak samo jest przed okresem, ale wszystko wróci do normy tylko przystawiaj dziecko do piersi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ioioioioioioio
a nie zaraze dziecka przez takie czeste przystawianie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ioioioioioioio
zadna mama nie odp?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przystawiaj jak najczesciej! wlasnie jak jestes przeziebiona to dzieki twojemu mleku maluch ma szanse sie nie zarazic bo w mleku sa przeciwciala :) mniej pokarmu moze byc przez przeziebienie. moze tez byc kryzys laktacyjny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to z tym dzialaniem
antybakteryjnym to bzdura!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fajnytemat.....
Mleko matki zawiera lipazę, laktoferrynę, lizozym, amylazę i inne Lipaza ułatwia trawienie tłuszczów, laktoferryna zwiększa wchłanianie żelaza, lizozym ma działanie antybakteryjne, amylaza ułatwia trawienie wielocukrów. Duża ilość białych ciałek krwi i ludzkich immunoglobulin. Gdy matka styka się z bakteriami czy wirusami, wytwarza przeciwciała, które przekazuje dziecku. przeczytaj to http://www.bangla.pl/artykuly/a77/mleko-modyfikowane-prawie-jak-od-mamy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no juz nie przesadzaj
do fajny temat-a ja ci zaraz inna stronke wrzuce po angielsku i tam przeczytaj:) to jest dobre,jak kafeteryjne kwoki siedza caly czas w necie i wrzucaja stronki,nawet nierozumiejac tego co same czytaja:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fajnytemat.....
a to poproszę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fajnytemat.....
Ciała odpornościowe 10 grudnia @ 22:42 Kategoria: Skład mleka Mikroflora jelit u niemowląt karmionych mlekiem matki i mlekiem krowim, różni się w stopniu decydującym o poziomie zdrowia dziecka. Gdy niemowlę karmione jest piersią, to w jelitach obecne są mikroorganizmy z rodziny Lactobacillus bifidus. Żyją one dzięki cukrowi zawierającemu azot, zwanym czynnikiem bifidus, który nie występuje niestety w dostatecznej ilości w mleku krowim. Bakterie te wytwarzając kwas octowy i mlekowy zapobiegają rozwojowi np. Escherichia coli wywołującego zapalenia jelitowo-żołądkowe u dzieci karmionych butelką. Lactobacillus bifidus chronią też przed rozwojem drożdży wywołujących pleśniawkę i hamuje rozmnażanie wirusa grypy. Oprócz Lactobacillus bifidus innym czynnikiem przeciwinfekcyjnym jest białko o nazwie laktoferryna. W mleku ludzkim występuje w dużo większym stężeniu niż w mleku krowim. Białko to powstrzymuje wzrost organizmów chorobotwórczych takich jak drożdże i gronkowce, pozbawiając je żelaza potrzebnego do rozwoju. Laktoferyna traci swą aktywność pod wpływem wysokiej temperatury, tak więc jej znikoma ilość w krowim mleku i tak jest dla dziecka bezużyteczna. W mleku ludzkim występuje również liozym, w ilości 300 razy większej niż w krowim. Bierze udział w walce z bakteriami chorobotwórczymi. W mleku matki występują też kmórki limfoidalne, podobne do białych ciałek krwi. Nijak więc martwe przegotowane, pasteryzowane mleko krowie może się równać z ochronnymi właściwościami mleka matki. Komórki limfoidalne w ludzkim mleku wytwarzają IgA interferon - substancję antywirusową. Występują w nim też makrofagi potrafiące pochłonąć bakterie. Warto wspomnieć też o występującej w mleku ludzkim witaminie C, enzymie peroksydazie, nadtlenku wodoru. Mają właściwości hamujące rozwój gronkowca, bakterii Escherichia coli i innych. Słusznie można sie spodziewać, że w mleku ludzkim występują też inne, niezbadane, niezbędne substancje ochronne, które występują w śladowych ilościach. Nie znajdziemy tych substancji w sztucznych pokarmach produkowanych dla dzieci. Mleka matki nie zastąpi nic - nie istnieje coś takiego jak idealny, sztuczny jego zastępnik. źródło: Mleko cichy morderca N.K. Sharma http://mleko.ojoj.pl/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×