Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ines06

JAK ODUCZYĆ PSA....

Polecane posty

Mycha dobrze piszesz, ta metoda na oduczanie ktora opisalas, jest najlepsza.

aha, nie bo myslalam, ze moze za wczesnie od matki zabrany i nie zdazyl sie nauczyc tzw psich manier :) a to rasowiec czy kundelek jesli mozna zapytac? aaa, co do Twoich obaw - przejdzie mu. O ile Wy nie bedziecie go za to chwalic, nagradzac czy rozkrecac zabaw. Jesli kiedy zacznie przesadzac bedziecie przerywac zabawe i go ignorowac, wychodzic z pokoju na dwie, trzy minutki to on baaaardzo szybko sie zmieni, sama bedziesz zaskoczona jak przez tak proste zachowanie mozna cos u psa wyegzekwowac. Zadne deptanie, kladzenie na bok czy dawanie klapsow. Pies potrzebuje jasnosci w komunikacji, ale potrzebuje tez rownowagi i luznej atmosfery, jesli energia jest napieta to chocbys stosowala dobra metode nic z uczenia go czegokolwiek nie bedzie. SPokoj, opanowanie i konsekwencja sa kluczem, krzyk czy oddzialowywanie fizyczne poprzez szarpanie smyczy czy jakiekolwiek inne, dzikie metody sa zle, stresuja psa i skutecznie niszcza jego zaufanie do Ciebie.

ale to bardziej metoda nagradzania.... moj świetnie reaguje na nagrode słowną i smakołyk... potrzebuje czegos bardziej do oduczania złych nawykow... co robic jak mnie gryzie :(

jest to kundelek z tym wychodzeniem z pokoju to tak jak mowilam - uczepil sie mnie jak rzep i gdzie ja nie pojde tam on (nawet wc :P) ale faktycznie nie ignorowalam go do momentu az sam odsedl.... sprobuje tak

Na Allegro mozna kupic Kliker z ksiazka w ktorej cala metoda jest pieknie opisana. NA YouTube sa filmiki instruktazowe, kanal MojPsiSwiat i tam ''O metodzie klikerowej'' czy jakos tak, swietnie wytlumaczone. Jesli mialabym opisac to w skrocie to nauka ta polega na klikaniu od razu kiedy pies zrobi to czego od niego oczekujemy i po kliknieciu zaraz podanie smakolyka. Nawet najwieksi amatorzy sa w stanie ogarnac te technike a metody awersyjne polecane jako skuteczne prosilabym wlozyc w ksiazki o mitach :D

ta babka co mowila mi o tym przytrzymaniu go na leżąco polecała tez taka metode: jak tylko chce ugryźć lub juz ugryzie to dźgnąć go wskazującym palcem i wydać dźwięk "pssst"... że podobno on zrozumie ze to mi sie nie podoba

Wlasnie o to mi chodzi, widzisz, jeszcze malo wiesz :) Szkolenie psa nie ma polegac na karaniu go za cokolwiek w jakis sposob. Jesli nie podoba Ci sie jego zachowanie to do widzenia, odchodzisz i masz go w nosie, to dla niego jasny sygnal, ze sie zle zachowal. Inna sprawa to oduczanie psa pewnych zachowan typu szczekanie czy nie robienie czegos tam. Pies nie zrozumie o co chodzi w slowie ''nie wolno''. Tym bardziej jesli to slowo stosujesz sto tysiecy razy zawsze w innej sytuacji. Skad on ma wiedziec czego od niego oczekujesz? Dlatego tez najpierw - metoda nagradzania - trzeba go nauczyc znaczenia tej ''komendy'' :) przyklad: pies gryzie ulubionego pluszaka dziecka. Podchodzisz ze smakolykiem, mowisz psu ''nie wolno'' i wowczas podsuwasz psu pod nos smaka i odciagasz takim ruchem, ze piechu automatycznie odchodzi od pluszaka i go zostawia. W momencie kiedy puszcza pluszaka i podaza za reka mowisz ''dobry pies'' czy tam klikasz klikerem i dajesz psu smaka. Pamietaj by smaki byly zawsze czyms ekstra, malutki kawalek parowki, cos czego nie dostaje od tak. Dzieki powtarzaniu takiej nauki nauczysz psa z czasem (rozwijajac to cwiczenie) ze na 'nie wolno' przerwie wykonywana czynnosci i podejdzie do Twojej reki. Nawet jesli jakiekolwiek komendy ma opanowane to i tak zawsze co trzeci, czwarty raz dawaj psu smaka, bo jesli w ogole je wyeliminujesz to cwanemu psu tez sie znudzi robienie za darmoche :D

Nie ma za co, wlasnie w tym celu sie wyszkolilam na terapeute psich zachowan, by pomagac innym ludziom :)

Jak bedziesz sie znecac nad psem np dzganiem go, to zrobisz z niego agresywnego, a tego chyba nie chcesz?...nie sluchaj tej babki, tytaj Mycha Ci podala dokladnie co i jak robic.

wiem wiem sama czulam ze ta metoda to cos nie tak dlatego wolalam spytac mądrzejszych :) Mycha mama nadzieje ze jestes tu czesto i jesli mialabym jeszcze jakies pytania to bedziesz aktywna bo widac twoją wiedze na ten temat i pomoze pewnie nie tylko mi :*:*

Ines, od czasu do czasu sie pojawiam, zawsze mozesz napisac na mojego maila ze stopki :) Ucaluj psisko ode mnie!

dziekuje Mycha na prawde:*:* to moj 1 piesek i boje sie zeby nie popełnic jakiegos bledu... chetnie napisze jesli bede miala jakis problem :* wiem ze uzyskam fachowa porade :) psinka tez Cie całuje :D

Piesek jest na etapie poznawania otoczenia i uczenia się budowania relacji. Najpewniej samoistnie mu to przejdzie - większość szczeniąt tak się zachowuje. Jak pisali poprzednicy - piesek potrzebuje teraz różnorodnych zabawek do gryzienia, szarpania i przeciągania. Jeśli jednak już popełniliście jakieś błędy które mu to zachowanie utrwaliły, pamiętaj że: Pies traktuje krzyk jako oznakę histerii i słabości. Pies reaguje na siłę. Ale NIE na przemoc. Pies nie słucha poleceń osoby pobłażliwej. Im wyżej ocenia twoją pozycję w stadzie zwanym rodziną, tym większą przypisuje ci siłę, tym samym tym brutalniejszy jest w zabawie.

witam:) chciałabym, aby u nas w domu pojawił się psiak, tylko że tyle sie nasłuchałam komentarzy na ten temat (większość negatywnych), że juz sama nie wiem, wiem, że to wielka odpowiedzialność, ale powiedzcie tak obiektywnie - jak to jest, czy naprawde wszyskie psy gryzą kapcie itp.??, dodam, że mamy dzieci w wieku 13, 7 i 3 lata,