Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kesiak

Urodzinowy obiad?

Polecane posty

Gość Kesiak

Chciałabym się poradzić :) W piątek przygotowuję urodzinowy obiad na całe...4 osoby :) Wraz z solenizantem ustaliliśmy, że przyjadą do nas, obiad, ciacho, potem na miasto. W sumie to bardziej ma być spotkanie dawno nie widzianych najlepszych kumpli z akcentem urodzinowym... Wiek: 25 lat. Pytanko moje jest takie: co mogę przygotować? W planie jest kotlet, ziemniaki, mizeria (święte życzenie solenizanta :D) ale myślę, że skoro zostają u nas na noc, to przydałoby się coś więcej :P Podzielcie się proszę przepisami :)

Gość Kesiak
A po obiedzie seks grupowy ;)

Gość Kesiak
Podszywowi dziękuję za podniesienie tematu :)

Gość .tmd.ptmd
Zrob flaczki, bigos. to może stać kilka dni. ja zawsze w słoiki gorące wlewam i w lodówce może stać kilka dni.

Gość ten obiad jest nudny
poszukaj w przepisach, w necie jest tego od groma

Gość Kesiak
Problem w tym, że nie dość, że dopiero zaczynam przygodę z gotowaniem i niewiele jeszcze umiem, to mam małą kuchnię i lodówkę i mało się tam mieści... :( bo przepisów to fajnych widziałam sporo, ale nie umiem ich zrobić...

Gość Kesiak
Było na ostatnim zjeździe znajomych :)

deser i przekaski, ciasto na deser moze byc misza-masz sniezkowy z bezami i owocami, lub galaretka z owocami przekaski... hmmm moze rolada serowa z lososiem i szpinakiem, syta i swietna, oryginalna przede wszytskim, jakies bagietki z roznymi smakowymi maslami proste ale smaczne.. ciasto...? muffiny czekoladowe z otrebami i platkami migdalowymi? dzis sama robilam, czekoladowo pyszne i ladnie odchodza od papierka, albo piernik czekoladowy... bo czekolada kojarzy mi sie z jesiennymi wieczorami :D

pierogi sa pysze, ale mozna latwo schrzanic ciasto - chyba ze komus nie zalezy na dobrym ciescie i sa pracochlonne jednak

Gość Kesiak
Karolowa Ojeeeju :) zasypałaś mnie wręcz świetnie brzmiącymi przepisami, których nie mam możliwości nawet zrobić... Nie działa piekarnik w starej kuchence na przykład, a nowej jeszcze nie ma.... Że nie mam pojęcia jak zrobić, to nie wspomnę :) Chodzi mi bardziej o taki obiad dla 4 facetów, którzy zjadą się tego dnia z różnych stron kraju ;) Prosto i smacznie.. I żeby dało się potem iść w miasto na imprezę ;)

Gość Kesiak
Na deser myślałam o Shreku (jest tak uwielbiany w moim otoczeniu, że aż poproszę sąsiadkę o udostępnienie piekarnika na jedno ciacho, mówi się trudno).

moj maz uwielbia ta rolade, i jest bardzo prosta, ale trzeba miec piekarnik chociaz, a to ma byc tylko taki obiad dla facetow czy cos jeszcze?

Gość Kesiak
Tylko dla facetów :) wiecie, 3 razy do roku się widzą, to i wypadałoby coś zorganizować z tej okazji ;) Jeszcze jedno pytanie... Można zrobić biszkopt mikserem?

Gość .tmd.ptmd
kilka dni temu miałam 2 urodziny córki na 19 osób więc jestem w temacie. ja robiłam właśnie flaczki,bigos, sałatka krbowa, sałatka warzywna,jajka w majonezie,galareta drobiowa, ryba po grecku, kotlety Mielone, Rolady ze szpinakiem,dewolaje nadziewane,klopsiki w sosie Czosnkowym pieczone z półkami brokulami,kalafior pieczony z zasmazka, ciasta poza tym Grzybki w occie, ogórki kiszone, ziemniaki z koperkiem, więcej nie pamietam. mam nadzieję że pomoglam bo pisze z telefonu i będzie mi przykro że tylke się napisalam na marne:-D

Kesiaku ja lubie grzebac w kuchni ale jestem troche len, wiec sama czesto szukam czegos szybkiego, smacznego i innego, dla facetow przychodzi mi do glowy jeszcze danie jednogarnkowe ktore znowu uwielbia moj maz i brat, karkowka z pieczarkami, cebula i ziemniakami, wszystko w jednym naczyniu, pyyycha, ale tez trzeba miec piekarnik :(

Gość Kesiak
Brak piekarnika wszystko psuje =.= ech... Przegrzebałam książki i zeszyt, które zabrałam z domu, ale nic nie mogę znaleźć. Przeprowadzki to zło ;)

mysle o czyms bez piekarnika... domowe rollo z sosem musztardowo-miodowym? jak stol szwedzki? kazdy kladzie co chce, zawija i juz, ale troche krepujace dla osob ktore sie dawno nie widzialy bo mozna sie ubrudzic...

Gość Kesiak
Oni się między sobą nie krępują :D jakby mogli, to dopisaliby się sobie nawzajem jako bracia... Możesz napisać o tym coś więcej?

moze spaghetti miesne dla facetow? albo jakies jednogarnkowe? ziemniaki, kapusta, boczek... albo cos ala leczo: miecho, warzywa, ziemniaki geste z grzankami? z zup polecam dla facetow gulaszowa, taka ooostra :)

Gość Kesiak
O... To brzmi bardzo dobrze! :) Jeśli możesz, napisz coś więcej o rollo i tych ziemniakach z kapustą... Bo szczerze mówiąc nie bardzo się jeszcze orientuję w tajemnicach kuchni :)

ostatnio kiedys robilam... kroisz salate, pomidory, ogorki, cebule czerwona, kladziesz oliwki, kukurydze... wszystko w osobne salaterki, miske z miesem (filet z kurczaka kroje w paski, obtaczam w jajku i pogniecionych platkach sniadaniowych i smazysz - ja pieke w piekarniku zeby dietetyczniej bylo ale usmazyc tez mozna) i sos w salaterce (miod z musztarda i majonezem dla facetow - ja robie sobie z dodatkiem jogurtu) i oczywiscie placki tortilli podgrzewasz, mozesz w mikrofali, tylko posmaruj najpierw woda zeby nie stwardnialy na kamien albo zawin w folie, wszystko na stol i niech kazdy naklada na placek czego sobie zyczy, polewa badz nie sosem i zajada :)

Gość Kesiak
Świetny pomysł :) Co prawda jak ich znam to będzie raczej przegryzka w do piwa, ale z pewnością wykorzystam! :) bardzo dziękuję :)

a to jednogarnkowe z kapusta... szatkujesz kapuste i próżysz w garnku na wpolmiekko, kroisz w tym czasie obrane ziemniaki w kostke, i boczek w kostke, boczek smazysz na patelni, zeby lekko skwarkowate byly i tluszczyk sie wytopil (tylko dobre jest z takim prawdziwym boczkiem a nie tym "wodnym"), mozesz do boczku dodac cebulke w piorka, jak kapusta bedzie prawie miekka, dodajesz do niej ziemniaki i czekasz az tez zmiekna, na samym koncu dodajesz boczek i ladnie wszystko mieszasz :) mozesz do tego zrobic schabowe ;)

Gość Kesiak
Dzięki Tobie problem z głowy :) i coś czuję, że nie tylko ten jeden raz będę to robić :) wieeeeeeeelkie dzięki :)

Kesiak jak sobie ponakladaja od serca to zjedza max. po 3 rollo na glowe, maksymalnie, mam meza ktory lubi zjesc, choc nie wyglada i jest wysoki facet, a po dwoch rollo od serca ma dosyc, warzywa sa sycace mocno :)