Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to-i-ja

Kolka. Juz nie wiem o co w tym chodzi... Przeczytajcie prosze.

Polecane posty

Gość to-i-ja

Nie wiem o co chodzi... Moja 7 tygodniowa córka w nocy - zawsze między 4 a 6, strasznie stęka, pręży się. Po czym zasypia. Następuje to po karmieniu. Obstawiałam kolki, ale nic takiego nie jem... Myslałąm, że to od witaminy K, ale odstawienie nie przyniosło efektów. zawsze o tej porze było to samo. Nigdy w ciagu dnia, nigdy po karmieniu o 1 w nocy. Czemu tylko w tych godzinach? Co, wtedy mam inne mleko? Przecież nic nie podjadam nocą. Dzisiaj przesunęło sie nam karmienie. Z 4 na 5.30 i... przesunęła się też kolka o te 1.5 h. Jak to wyjaśnić? A może to w ogóle nie kolka? Córka wyprożnia się co około 3 dni, ale pediatra mówiła, że to normalne na piersi.

Gość tez przyszla
Moja ma to samo miedzy 5 a 6 idą bączki albo mała się praży. Daje jej wtedy jakieś kropelki, masaż i staram się uśpić z powrotem. Wydaje mi sie że przez dzień latwiej te gazy uchodzą a w nocy się zbierają a potem ją boli

u nas tez tak bylo. zawsze nad ranem maly sie prezyl, probowal sie wyproznic. masowalam brzuszek, czasem korzystalam suszarki, albo cieplej pieluszki na brzuszek. ok 8 robil kupe i przechodzilo :) z czasem mu to przeszlo.

Gość madal mylicie bóle brzuszka z
kolką, bo to co opisujesz, to najnormalniej w świecie ból brzuszka gdy dziecko ma kolkę, to nie sposób pomylić to z niczym innym w życiu nie spodziewałam się, że to aż tak wygląda mój synek gdy miał kolkę krzyczał tak przeraźliwie i prężył się, a do tego robił się aż cały siny... wyglądał tak jakby miał umrzeć z bólu, koszmar jakiś:O i pomimo noszenia, masowania nic nie pomagało dopiero podanie leku córka już kolek nie miała, ale brzuszek ją bolał dosyć często pomimo tego, że trzymałam dietę i jadałam w kółko to samo trzeba jakos przetrwać, z czasem będzie lepiej, gdy układ pokarmowy stanie sie juz dojrzały;)

Gość to-i-ja
A co mozna poradzic na takie bole brzuszka? I dlaczego wystapuja tylko miedzy tymi godzinami?

Gość możesz podać espumisan
w kropelkach dla niemowląt albo po prostu masować brzuszek

espumisan nie jest na ból brzucha.. zapytaj sie pediatry albo połoznej o krople na wspomaganie flory w jelitach.. zapomniałam jak sie nazywają ale nam pomogło.. mały mój był wyjałowiony po antybiotyku i położna kazała mi kupic te kropelki.. jakoś 30 zł kosztuj pomogło..

masaz, kropelki typu espumisan, ciepla pieluszka na brzuch, ogrzewania brzuszka suszarka. niestety trzeba przeczekac, pomagajac maluszkowi wlasnie w ten sposob.

Czasem nic na kolke nie pomoże, w sensie kropelek, herbatek, trzeba to przetrwać, my tak mieliśmy z córką, cięzko było...

Patrycja - espumisan jest na wzdecia a u takiego maluszka bol brzuszka powoduja glownie (nie wylacznie) zalegajace w nim gazy, czyli wzdecia :) krople o ktorych piszesz to probiotyki, zapewna BioGaja albo Dicoflor (nie wiem czy jakis jeszcze probiotyk wystepuje w formie kropelek). mozna je podac, na pewno nie zaszkodza!

ja miałam taka sytuacje jak autorka.. i to nie byla kolka.. kolke dostał jak miał miesiąć a ból po tych probiotykach przestał go bolec.. po paru dniach była poprawa i spokuj.. później zaczęła sie kolka i to nie wygląda jak ból brzucha.. przy kolce dziecko drze sie w niebogłosy i to napewno nie trwa to krótko.. jak miał bóle brzucha to następowały jak mały sie najadł i ustepowały (takie odniosłam wrażenie) jak strawił to co zjadł..

i występuje w nocy u autorki.. w nocy jelita jeszcze słabiej pracują.. więc to raczej nie kolka.. tylko brzuszek boli bo nie moze sobie poradzic z trawieniem..

u małego atak kolki przychodzi między 22-24(w tych godzinach co wieczór),synek krzyczy,pręży się,od krzyków jest aż czerwony-w ciągu dnia podajemy Esputicon,BioGaia,pije herbatkę ale to nic nie daje-podczas ataku podkurczamy mu nóżki,masujemy brzuszek,plecki,przykładamy na brzuszek ciepłą pieluchę-na razie bez zmian-co wieczór my jako rodzicie przechodzimy gehennę obserwując jak synek cierpi,a inaczej nie możemy mu pomóc

Gość a co za różnica
Nie gadajcie że espumisan nie pomaga w takim wypadku - u nas był jak zbawienie przy dolegliwosciach brzusznych dziecka

Gość natmik
moja córcia też miała to samo zawsze między 5 a 7 rano. wiedziałam ze to nie kolka bo ponoć nie sposób jej z niczym pomylić. Ale coś ją bolało, więc obstawialiśmy brzuszek albo zaparcie i faktycznie jak juz udało jej sie zrobić kupkę to wszystko przechodziło. Nic jej nie podawałam tylko bujałam i przytulałam. Od pewnego czasu zaczełam jeść activie jedną dziennie zawsze rano i wszystko jej przeszło (karmię piersią). Ja sie regularnie wypróżniam i malutka robi kupki bez żadnego wysiłku i skończyły sie płacze i stękanie nad ranem:) spróbuj