Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wolna wola chyba jest

Dlaczego wierzący w Boga uciekają z tematów wtedy, gdy zadaje im się

Polecane posty

Gość onamelliina
a jakim cudem maja odpowiadać na konkretne pytania jak mają zerową wiedzę na temat założeń własnej religii, teologii, Biblii, filozofii, nurtów teologicznych w KK? przecież to niemożliwe. jak chcesz dyskutować z kimś kto po prostu wierzy w Jezuska i chodzi do kościółka, bo pradziad też chodził i nigdy się nie zastanawiał dlaczego i po co? polski katolicyzm jest całkowicie bezrefleksyjny, a polski katolik nie jest zainteresowany wiedzą na temat religii

Gość lukuczka
1. Myślę, że jeżeli ktoś urodził się w kraju gdzie od dzieciństwa wpajano mu wiarę np islamską nie ma nic do rzeczy. Liczy się to, czy człowiek jest dobry. Myślę, że jeśli ktoś jest dobrym to zasługuje na szczęście wieczne. 2. Dlaczego istnieje bieda? Dzieci kalekie? Sieroty? Są rzeczy, na które mamy wpływ i te na które nie mamy. A jak mielibyśmy udowodnić swą dobroć? Gdyby wszyscy mieli się dobrze, komu mielibyśmy pomagać? Obce byłoby nam współczucie, smutek, gniew... Czasem coś wydaje się dla nas tragedią, a dla Boga to sposób na nasze przebudzenie, jego danie nam szansy. Dla przykładu: mąż był 2,5 roku bezrobotny. Zachorował (kręgosłup) i do tego depresja. To były straszne lata w naszym małżeństwie. Jednak trwaliśmy razem, mimo wszystko. To nauczyło nas szacunku do tego, co się posiada, oraz bezwarunkowej miłości bez "kocham cię bo..." tyko "kocham cię" 3. Jeśli chodzi o chrzest. Owszem mamy wolną wolę. I to Rodzice w wolnej woli, chrzczą dzieci. To ich wola. Dzieci, nieświadome, są nijako naszą "własnością". Normalna matka nie pyta pierwszoklasisty do jakiej szkoły chce iść, jakie mleczko będzie pić, czy pójdzie do babci na urodziny. Narzucamy przez całe dzieciństwo dzieciom nasze zdanie bo martwimy się o nie. Dlatego wierząc, że narodzone dziecko posiada grzech pierworodny (ciężki) dbając o nie, chcemy od tego grzechu uwolnić! W przyszłości może wystąpić z kościoła, jego wola. Jednak co, kiedy dziecko umrze?Np w wieku 6 lat?Umrze z grzechem pierworodnym, który wg wiary jest bardzo ciężki. Muszę kończyć. Polecam świadectwo Glorii Polo, można zamówić w internecie za 4 zł (koszty przesyłki). Ps. Można też poczytać w internecie. Kobieta, która przeżyła trafienie piorunem i której przeżycie uznano za cud (nie żyła bodajże 2 godziny nim ratownicy mogli udzielić pomoc z powodu niebezpieczeństwa porażenia prądem- normalnie mózg umiera po 4 minutach).Wyszła z tego cało i jeszcze urodziła dziecko, choć miała całkowicie zniszczone wnętrzności,w tym macicę. Na koniec. Ktoś powiedział mi kiedyś historię. Wchodzi do pociągu Pan, siada w przedziale. Na stoliczek przy oknie daje mały obrusik, na to świeczkę, kwiatuszek. Wstaje i na okienko nalepia firankę, zdejmuje buty, zakłada kapcie, z plecaka wyciąga filiżankę i termos z kawą i bierze się za czytanie gazety. Ludzie patrzą na niego zszokowani...podobno i my wyglądamy tak śmiesznie dla Boga, próbując urządzić się tu na Ziemi, zapominając, że to w niebie powinien być nasz dom ostateczny. I już na ziemi, powinniśmy zadbać o życie wieczne. Zaraz zlecą się maniacy, którzy zaczną mnie obrażać. Zajrzę juto, bo dziś naprawdę kończę pracę.

kamilkaa - dziękuję za odpowiedź. Ale z tym, że napisałaś o tych chorobach (że to konsekwencja tego, co sami sobie zgotowaliśmy na ziemi) pozwolę jednak polemizować. No bo ciągle odnoszę się do tego, co Bóg o sobie mówi: że jest najlepszym i kochającym ojcem, lepszym od tego ziemskiego. W takim oto razie dlaczego -jako sprawiedliwy- nie obciąży nas wszystkich tak samo? Dlaczego każdy z nas nie może być kaleką? Czemu poświęca życie swoich dzieci?! Ty byś poświęciła życie swojego syna czy córki żeby pokazać reszcie swoich dzieci, że idą w złym kierunku? Amputowałabyś jej nogę po to, żeby pokazać drugiemu dziecku "Antoś, zobacz, to cię spotka jeśli dalej będziesz skakał po drzewach"?!? I właśnie o to pytam: gdzie jest logika i jak to wszsytko ma się do sprawiedliwości i miłości Boga Ojca? Tylko problem właśnie polega na tym, że w zasadzie każdy taki wywód można sprowadzić do zdania 'szukajcie a znajdziecie' albo 'trzeba być na to otwartym, a ateiści otwarci na wiarę i poznanie nie są'. Tym niemniej dziękuję Kamilkaaa za wytłumaczenie tamtego wątku :)

czemu uważasz ,ze kalectwo i choroby istnieją niejako ku przestrodze zdrowych ?

Lukuczka - Tobie też bardzo dziękuję za odpowiedź i zaznaczam, że ja nie chcę nikogo obrażać i wyzywać :) Przekonałaś mnie z wolną wolą, ok. Ale zadałaś też kolejną refleksję: jak patrzysz na swoje maleńskie dziecko (nie wiem czy jesteś mamą), na noworodka, który jest tak niewinny, tak bezwiedny, zależny od całego świata - naprawdę wierzysz wtedy w to, że jeśli nie zostanie ochrzczony trafi do piekła!? Albo dzieci, które urodziły się martwe - w 99% też nie były ochrzczone przed śmiercią. Co wtedy? Przecież to też istoty boskie. Czyli co, piekło jest zapełnione nienarodzonymi dziećmi?? Pogoogluję sobie o tej Glorii Polo, zaciekawiłaś mnie :)

Gość lukuczka
wybacz odpowiem jutro po południu:-) uciekam

wierzylibyscie w budde. w izraelu- w allacha budda nie jest bogiem a w izraelu jest jahve a w europie jest Jezus Jahwe i duch św a co powiecie ze sa cuda kturych nie da sie wytłumaczyć np obrazy nie namalowane ręka ludzka http://poznajmy-prawde.blog.onet.pl/Mowi-glupi-nie-ma-Boga,2,ID406635772,n http://www.katolik.pl/nie-namalowany-ludzka-reka,540,416,cz.html

chrzest niemowląt to nauka KK nie wynikająca z Biblii ale z tradycji i nauk Ojców Kościoła .

Allium - no właśnie ja tego nie wiem, próbuję dojść do tego po co są. To jedno z moich przypuszczeń tylko, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy. A pomyślałam tak, bo moja poprzedniczka napisała o tym, że wszystko (choroby, kalectwo) jest spowodowane działalnością człowieka. No wiec postrzegam to jako karę/nauczkę. Ku przestrodze innym także. Sąd skazując mordercę daje wyrok konkretnej osobie, ale jednocześnie w świat idzie komunikat: was czeka to samo, jeśli dopuścicie się takiego przewinienia.

Lukuczka - oczywiście, rozumiem :) Ja też będę niedługo uciekać (bo też jestem w pracy ;)) więc jak przestanę odpowiadać to dlatego, że musiałam ustąpić stanowiska :) Ale w razie czego jestem tu jutro od rana ;)

Ale jednak Allium jest przekonanie, że bez chrztu dziecko idzie do piekieł, bo nie pozbywa się grzechu pierworodnego. Więc skąd taka praktyka i przekoanie?

ale Bóg nie ma z tym nic wspólnego . choroby i kalectwo , smierć jest konsekwencją grzechu jaki popełnili ludzie w Edenie . Grzesząc dali władzę diabłu , któremu nie zalęży na naszym zdrowiu i sprawności , przeciwnie jako wróg ludzi - stworzeń Bożych - zależy mu na naszej jak najgorszej kondycji . Oczywiście inną kwestią jest nasza własna postawa - trudno spodziewać ise ,ze matka nie dbająca o siebie urodzi zdrowe dziecko czy latając z gołą doopą w zimie doczekamy wiosny w zdrowiu :)

Gość piglot
ktoś chce na siłę udowadniać, że boga nie ma. To sie da tak samo zrobić, że bóg jest. Samo zakładanie takich tematów jest bez sensu. Proszę o przykład kto zweiwa z tematu, gdy zadaje im sie pytanie, jakie pytanie i kto zwiał?

Gość kamilkaaaaa23
Sama widzisz, że z tym chrztem niemowląt jest coś mocno nie halo - no bo jak to takie małe dziecko ma się palić na wieki w piekle? dziecko którego jedynym grzechem na tym świecie było to że się urodziło człowiekiem? Ja Ci powiem o co chodzi. O to samo zresztą chodzi w modlitwach za zmarłych którzy rzekomo siedzą w czyśccu...KASA. :) Nic więcej. KK to jedna wielka mafia do ściągania kasy z wiernych i tyle. I nic juz nie napiszę bo już mi sie cisnienie podnosi...tylko tyle - czytaj Biblię, sama szukaj prawdy.

Gość piglot
i kto ten temat założył, osoba z rodziny chodzącej do kościoła?

Aha, widzisz, nie wiedziałam tego o tym chrzcie. Zabierałam się kiedyś za czytanie Biblii ale jakoś mi nie szło - może czas wrócić do tej lektury i -będąc ateistą - dowiedzieć się czegoś więcej o tych faktach ;) Dziękuję Allium. Ok, ja zmykam ale będę jutro. Jeśli ktoś miałby coś ciekawego, konstruktywnego do napisania, chętnie się juro do tego odniosę :) Miłego wieczoru Wam życzę, cieszę się, że ten temat nioe przerodził się w wojnę ideologiczną :) Pa ;)

Gość piglot
kamilka czego się czepiasz szczegółów, które stworzył kościół? Mowa tu chyba o wierza w boga, a nie o praktykach ustalonych przez instytucje kościelne?

Gość piglot
ludzie ci wam? Kościół to instytucja, każdy wierzy po swojemu, a bóg jest jeden.

Gość kamilkaaaaa23
Autorka zadala pytanie dotyczące chrztu niemowląt a z tego co wiem taka praktyka jest tylko w KK. wiec jej odpowiedziałam, żeby odróżniła KK od Boga, bo wielu ludziom z Bogiem się kojarzy jedynie ten koscioł. I co na ten temat sądzi Biblia,bo to też dość istotna kwestia. A że mam awersje do KK to już inna bajka...

Gość piglot
wolna wola dotyczy ludzi, którzy umieją dokonywać wyboru.

Gość piglot
awersje se możesz mieć, bo nie jesteś w stanie pojąć wielu rzeczy, i jesteś młoda, masz naście lat, daleko ci jeszcze do zrozumienia pewnych spraw.

Gość kamilkaaaaa23
No niestety, nie mam już naście. wiem więcej niż Ci się wydaje...nie wiem zresztą po czym wnosisz że mam małą wiedzę

Gość piglot
aha, w cerkwi nie chrzci sie dzieci?

Gość piglot
alium dziecino opanuj się i zachowuj kulturalniel

chrzest zastąpił obrzezanie Potrzeba chrztu niemowląt, które nie wszystkie dożywają do wieku dorosłego, wynika ze słów: "jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego" J 3:5. Dzieci ochrzczone wchodzą do Królestwa: "Kto nie przyjmie królestwa Bożego jak dziecko, ten nie wejdzie do niego" Łk 18:17. Nad dziećmi również ciąży grzech Adama (Rz 5:18, 12, 3:23), który gładzi dopiero chrzest (Dz 2:38; por. pkt 36.4.). NT podaje, że Apostołowie chrzcili "cały dom" (Dz 11:14, 16:15, 16:33, 18:8, 1Kor 1:16), więc znajdowały się tam pewnie dzieci. Tekst Tt 1:6 mówi o "dzieciach wierzących", wśród pierwszych rodzin chrześcijańskich. Były więc one ochrzczone (por. Dz 2:39). Wydaje się, że i Tymoteusz był ochrzczony jako niemowlę, bo już jego babka i matka wychowywały go w wierze chrześcijańskiej od małego (2Tm 3:14n., por. 1:5). określenie "cały dom" nie oznacza dzieci, to powinni też wykluczyć starców i młodzież, bo nigdzie w NT nie jest napisane: "chrzcijcie starców i młodzież". O "całym domu" mowa jest też gdzie indziej. Do Zacheusza Jezus powiedział: "Dziś zbawienie stało się udziałem tego domu, gdyż i on jest synem Abrahama" (Łk 19:9). Nie powiedział Chrystus, że z "wyjątkiem" dzieci. Biblia mówi, ze przed Bogiem wszyscy są równo ważni ("nie ma względu na osobę" Ga 2:6). Do świątyni na pokutne wezwanie mieli przybywać rodzice nawet z niemowlętami: "Zbierzcie lud, zwołajcie świętą społeczność, zgromadźcie starców, zbierzcie dzieci i ssących piersi" (Jl 2:16). Określenie "cały dom" obejmowało również dzieci: "Józef zaopatrywał w chleb ojca swego i braci swoich, i cały dom ojca swego według liczby dzieci" (Rdz 47:12

Gość piglot
wiarę należy trochę ogarniać jako całość, a nie czepiać sie szczegółów i na tej podstawie wyciągać wnioski. tak wygląda nieco poważniejsze przyjrzenie sie tematowi.