Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wolna wola chyba jest

Dlaczego wierzący w Boga uciekają z tematów wtedy, gdy zadaje im się

Polecane posty

Chrzest był od początku nawiązaniem do obrzezania, którego dokonywano ósmego dnia życia (Flp 3:5), przez które wchodziło dziecko do wspólnoty Ludu Bożego. Jest on dla chrześcijan znakiem podobnym do izraelskiego obrzezania. Kol 2:11n. mówi, że chrzest jest nowym obrzezaniem (duchowym): "otrzymaliście (...) Chrystusowe obrzezanie (...) w chrzcie, w którym też razem zostaliście wskrzeszeni przez wiarę...". Jeśli Biblia tak precyzyjnie podaje kiedy miało odbywać się obrzezanie, a nie podaje wieku, od kiedy ma być przeprowadzony chrzest, to znaczy, że dopuszcza go dla niemowląt. 5) Tekst 1Kor 10:1n., mówiąc o "chrzcie" całego Izraela w morzu, ma na uwadze też dzieci, które towarzyszyły rodzicom. Podobnie było z manną na pustyni, którą jedli wszyscy, także dzieci (J 6:31). Była ona zapowiedzią Chleba Pańskiego (J 6:32-58). Czyż nie powinno się wpierw ochrzcić dzieci, które mogą spożywać Chleb Pański? 6) Bóg nikomu nie ogranicza przystępu do siebie, powołując wielu już w łonie matki (Łk 1:15, Jr 31:34, Sdz 13:5), więc czemu nie można by ich ochrzcić. Jezus "oświeca każdego człowieka gdy na świat przychodzi" (J 1:9). Chrzest jest darem łaski Bożej (Ef 2:5), więc dziecko w momencie jego przyjęcia nie potrzebuje wykazywać się wiarą. Otrzymanie z łaski oznacza bez żadnych uprzednich zasług. http://www.piotrandryszczak.pl/36.html

Gość kamilkaaaaa23
No chrzci się - i co w związku z tym? Wlepisz mi bana? :P

Gość piglot
a biblię pisali ludzie, ze swoimi słabościami, przekonaniami i wadami. Nie należy jej brać dosłownie.

Gość piglot
co mam wlepiać, jak coś piszesz to pisz prawdę.

a Jezusa c ktoś chrzcił a czy Jezus miał grzech nie miał - a jednak został ochrzczony i co ty na to ?:)

Gość piglot
jak ogarnąć na forum coś, nad czym ludzie pracują całe życie? To tylko komuś kto zakłada taki temat zdaje sie, że jednym pytaniem podważy wiarę ludzi w boga.

Gość alium kiedyś gadalismy
o piekle i jego opisach w Biblii. Po głebszym przeanalizowaniu problemu, zgadzam się, że gehenna jest zawsze utożsamiana z ogniem ale ogień w Biblii to symbol nieodwracalnego unicestwienia, dlatego śmiem twierdzić, że piekło nie istnieje.

Gość piglot
trzeba mieć szersze spojrzenie na takie sprawy jak wiara, a nie zadawać pytanie, dlaczego niektórzy uciekają z tematu bo ktoś zadał jakieś pytanie. Pogadaj na żywo z teologiem, po kilku zdaniach nie będziesz miał jeden z drugim nic do powiedzenia.

to witam :) ale jeśli piekło nie istnieje to co z tymi , którzy do nieba nie wejdą ?

Orygenes (ur. 185) w "Komentarzu Listu do Rzymian" pisał: "Kościół przyjął tradycję od Apostołów by także niemowlętom dawać chrzest" (5:9). Synod Kartagiński (ok. 252) ganił bp. Fido za to, że nie chrzcił dzieci drugiego, czy trzeciego dnia życia, lecz dopiero po 8 dniach

Gość piglot
piekła niema, no, takiego biblijnego pewnie nie, ale czasem ludzie maja piekło na ziemi, może to jest ich odkupienie? A może piekłem jest ponowne odrodzenie sie w ciele np. szczura? Niech każdy wierzy jak umie, wiara pomaga ludziom przetrwać. Jak w samolocie zgaśnie jeden silnik, wszyscy sie modlą, czy ktoś wierzy czy nie.

zaciekawiło mi dlaczego Jezus przyjął chrzest Chrzest udzielany przez św. Jana nie był oczywiście tożsamy z obecnym sakramentem. Mówił zresztą o tym sam Jan: "Ja chrzciłem was wodą, On zaś chrzcić was będzie Duchem Świętym" (Mk 1,8). Janowy chrzest nie mazał grzechów, gdyż Jezus jeszcze nie umarł na krzyżu dla naszego zbawienia. Był symbolicznym oczyszczeniem. ludzie przychodzili nad Jordan, by rozpocząć nowe życie. Jezus nie miał grzechu, nie musiał więc wchodzić w wody Jordanu, ale zechciał być wszędzie tam, gdzie był człowiek. A rytualne obmywanie to nie była nowość. Spotykamy je w wielu wierzeniach starożytnych ludów, w Babilonii, Syrii, Egipcie, Indiach. Głęboko w sercu człowiek od zawsze był przekonany o winie, którą trzeba obmyć, tak samo, jak obmywa się brud ciała. To było więc właściwie obmycie, nie chrzest. Baptisma - zanurzenie, obmycie. Bo słowo chrzest wywodzi się od Chrystusa, to znaczenie nas imieniem Chrystusa, uczynienie człowieka chrześcijaninem. Jezus zaczął nauczać czyli zmienił życie

ci co nie wejdą do nieba albo będą żyć w raju na ziemi po armageddonie jeśli byli prawi albo zostaną na zawsze unicestwieni w gehennie i nigdy nie zmartwychwstaną

to nauka ŚJ . i na podstawie nawet nie Biblii ale " Strażnic " i innych wydawnictw . Nie ma ona jednak żadnego potwierdzenia w Piśmie .

maryja cały czas pokazuje ze piekło jest w Fatimie a teraz w Medjugorie Ostatnie słowa Hiacynty: Hartowana i kształtowana przez nadzwyczajną pokutę i ofiary, 10-letnia Hiacynta okazała się przedwcześnie dojrzała i mogła ujrzeć prorocze wizje. Miała ona wiele prywatnych objawień. Tak była oświecona nadprzyrodzoną i świętą mądrością, że Matka Godinho, dyrektorka sierocińca z Lizbony, gdzie Hiacynta przebywała przed śmiercią, zadała jej zdumiona i pełna podziwu pytanie: „Kto cię nauczył tego wszystkiego?" Poniższe stwierdzenia wypowiedziane przez Hiacyntę ukazują głębię jej duszy w obliczu moralnego upadku świata: Grzechami prowadzącymi najwięcej dusz do piekła są grzechy cielesne. Aby być czystym na ciele konieczne jest utrzymanie czystości. Być czystą na ciele to znaczy strzec niewinności. A być czystą na duszy to znaczy nie grzeszyć, nie oglądać tego, czego nie powinno się widzieć, nie kraść, nie kłamać, mówić zawsze prawdę, także wtedy, gdy nas to wiele kosztuje. Mody, które nadejdą, będą bardzo obrażać Pana. Osoby, które służą Bogu, nie mogą iść za głosem mody. W Kościele nie ma zmiennych mód. Jezus jest zawsze ten sam. Lekarzom brak światła i wiedzy, by leczyć chorych, bo brak im miłości Boga. Księża powinni zajmować się tylko sprawami Kościoła. Księża powinni być czyści, bardzo czyści. Nieposłuszeństwo kapłanów i zakonników wobec ich przełożonych i wobec Ojca Świętego bardzo obraża Jezusa. Aby być zakonnicą, trzeba być bardzo czystą duszą i ciałem. Wiele jest niedobrych mód; nie podobają się one Jezusowi, nie są Boże. Spowiedź jest sakramentem miłosierdzia. Dlatego trzeba zbliżać się do konfesjonału z ufnością i radością. Bez spowiedzi nie ma zabawiania. Moja matko, niech matka dużo się modli za grzeszników. Matko moja, niech matka dużo się modli za sprawujących władzę. Biada tym, którzy prześladują religię Jezusa. Jeśli rząd pozostawi Kościół w spokoju i przyzna wolność świętej religii, będzie błogosławiony przez Boga. Wojny są niczym innym jak karą za grzechy świata. Matka Najświętsza nie może już powstrzymać uniesionego nad światem ramienia swojego ukochanego syna. Trzeba czynić pokutę. Jeśli ludzie się nie poprawią, nadejdzie kara.

Gość n i e w r y j
jakich konkretów oczekujesz? jak ci opisać wiarę?

alium powiedz mi jak obalić tezy ŚJ ? jak z nimi rozmawiać jakie pytania zadawać, a najlepiej jakimi wersetami się posłużyć by ich zagiąc? ostatnio strasznie piorą mi mózg i już nie wiem w co wierzyć

. Łucja wspomina, że wizja piekła do tego stopnia przerażała siedmioletnią Hiacyntę „Że wszystkie kary i umartwienia wydawały się jej zbyt małe, aby uzyskać u Boga łaskę wybawienia niektórych duszHiacynta często siadała na ziemi lub na jakimś kamieniu i zadumana zaczynała mówić: Piekło, piekło, jak mi żal tych dusz, które idą do piekła, i tych ludzi, którzy tam żywcem płoną, jak drzewo w ogniu. Drżąc klękała z rękami złożonymi, aby powtarzać modlitwę, której Pani nasza nas nauczyła: O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, zachowaj nas od ognia piekielnego, zaprowadź wszystkie dusze do nieba a szczególnie te, które najbardziej potrzebują Twojego Miłosierdzia. Obecnie Ekscelencja rozumie, dlaczego ostatnie słowa tej modlitwy odnoszą się do dusz, które znajdują się w największym lub najbliższym niebezpieczeństwie potępienia."

dzienniczek Faustyny muwi o piekle ( Dz.741 ) Dziś byłam w przepaściach piekła, wprowadzona przez anioła. Jest to miejsce wielkiej kaźni, jakiż jest obszar jego strasznie wielki. Rodzaje mąk, które widziałam: pierwszą męką, która stanowi piekło, jest utrata Boga; drugie ustawiczny wyrzut sumienia; trzecie nigdy się już ten los nie zmieni; czwarta męka jest ogień, który będzie przenikał duszę, ale nie zniszczy jej, jest to straszna męka, jest to ogień czysto duchowy, zapalony gniewem Bożym; piąta męka jest ustawiczna ciemność, straszny zapach duszący, a chociaż jest ciemność, widzą się wzajemnie szatani i potępione dusze, i widzą wszystko zło innych i swoje; szósta męka jest ustawiczne towarzystwo szatana: siódma męka jest straszna rozpacz, nienawiść Boga, złorzeczenia, przekleństwa, bluźnierstwa. Są to męki, które wszyscy potępieni cierpią razem, ale to jest nie koniec mąk. Są męki dla dusz poszczególne, które są mękami zmysłów: każda dusza czym grzeszyła, tym jest dręczona w straszny i nie do opisania sposób. Są straszne lochy, otchłanie kaźni, gdzie jedna męka odróżnia się od drugiej; umarłabym na ten widok tych strasznych mąk, gdyby mnie nie utrzymywała wszechmoc Boża. Niech grzesznik wie: jakim zmysłem grzeszy, takim dręczony będzie przez wieczność całą. Piszę o tym z rozkazu Bożego, aby żadna dusza nie wymawiała się, że nie ma piekła, albo tym, że nikt tam nie był i nie wie, jak tam jest. Ja, siostra Faustyna, z rozkazu Bożego byłam w przepaściach piekła na to, aby mówić duszom i świadczyć, że piekło jest. O tym teraz mówić nie mogę, mam rozkaz od Boga, abym to zostawiła na piśmie. Szatani mieli do mnie wielką nienawiść, ale z rozkazu Bożego musieli mi być posłuszni. To, com napisała, jest słabym cieniem rzeczy, które widziałam.

powiem tak - najlepiej nie rozmwaić z nimi wcale . Po prostu . Szczególnie jeśli n ie czujesz ise zbyt pewnie na gruncie Pisma . Bo nawet Pismo maja przetłumaczone na swoje potrzeby - jest ot tak zwane tłumaczenie Nowego Świata , Biblia nie uznawana przez żadne poważne towarzystwo tłumaczy biblijnych .

a co do świadków jehowy Błędy w "przekładzie" Nowego Świata i inne książki http://www.slideshare.net/siloam/bdy-w-przekadzie-nowego-wiata po za tym oni wierzą ze oni znają prawdę i nasza wersja bibli jest fałszywa tylko modlitwa pomoże i wpisz w gogle w obronie wiary polemika z świadkami jehowy masz tu chomika o świadkach jehowy http://chomikuj.pl/SCORP1ON

możesz zapytać - ale to juz wredne jest ;) dlaczego uważają Jezusa za archanioła Michała ?:) Bo ŚJ nie uznają Jezusa za Syna Boga a tym samym obalają ewangelię -czyli dobrą nowinę o odkupieńczej śmierci i zmartwychwstaniu Jezusa .

Gość do aliummmmm
ale ostatnio mi to wyjaśnili na podstawie kilku wersetów dlaczego uważają jezusa za michała, to już nie przejdzie

toteż najlepszym sposobem jest ucinanie wszelkich rozmów z nimi . to mili i grzeczni ludzie , mam do nich dużo szacunku dla ich wytrwałości ale głoszą fałszywą , kłamliwą naukę .

wysłuchaj Jeffery Schwehm, były świadek Jehowy, były betelczyk i jednocześnie były luteranin, który obecnie jest katolikiem. a moze później to świadectwo wrzucę na gloria tv

odrzucają boskos Jezusa 1.Jezus wykonywał funkcje, które tylko Bóg mógł czynić * Wybaczał grzech (Marek 2:1-12). * Stworzył wszystkie rzeczy (Ew. Jana 1:1-3; List do Kolosan 1:16-17). * Przejawiał wszechwiedzę (Jan 1:47-49). 5. Jezus jest wyraźnie nazywany Bogiem * Przez Stary Testament (Izajasz 7:14, razem z Ew. Mateusza 1:22; Izajasz 9:5). * Przez Nowy Testament (Ew. Jana 20:29; List do Rzymian 9:5; List do Tytusa 2:13; 2 List Piotra 1:1). * Przez Boga Ojca (List do Hebrajczyków 1:8). * Przez Samego Siebie (Ew. Jana 10:25-33; zobacz także Ew. Jana 4:25-26; Ew. Marka 15:1; Izajasz 9:6). * W Nowym Testamencie Jezus jest nazwany Bogiem 145 razy (1 List do Koryntian 1:2, 3, 7, 8, 10, itd.). Flp 2,11. I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca. (BT)

jan muwi ze na samym początku ze jezus to bóg 1) Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo. Jeffery Schwehm Prowadzący zapytał, czy z takiej (jak świadkowie Jehowy) sekty mógłby wywodzić się ktoś taki, jak Matka Teresa padła zdecydowana odpowiedź, że nie. Dalej podano uzasadnienie, którego sens był taki, że tak głębokiej chrześcijańskiej, bezinteresownej miłości i empatii uczy jedynie Kościół katolicki, że jedynie tam takie postawy są obecne.