Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qweertyyoioi

okres próbny, L4, a macierzyński-proszę o radę.

Polecane posty

Gość qweertyyoioi

Hej! :) na koniec stycznia /początek lutego spodziewam się przyjścia na świat dziecka :) Przez ostatni miesiąc byłam na umowie o pracę próbnej. Teraz przedłużono mi ją na 2 lata. Wcześniej nie pracowałam. Mam skomplikowaną ciążę i muszę iść na L4. Tylko kiedy? Muszę czekać jakiś okres by mieć w pełni płacone, czy ta umowa próbna już się do tego okresu liczy? I czy będzie mi również przysługiwał zasiłek macierzyński w pełnej kwocie?

Gość mniiuu
po miesiącu opłacania składek należy się zasiłek chorobowy. Umowa na okres próbny się liczy bo miałaś płacone składki wtedy. Możesz iść na L4 ale licz się z tym że ZUS najpewniej skontroluje to zwolnienie. Macierzyński przysługuje od razu. 6 mies. musisz mieć przepracowane aby móc pójść na wychowawczy.

Gość u nas zawsze maseczka w takiej
No ale kwota macierzyńskiego jest płacona jako średnia z ostatnich 12 miesięcy, więc autorka napewno nie dostanie macierzyńskiego w wysokości takiej jak pensja.

Gość jjjjjkkkk,,
autorka dostanie taki macierzyński jaką miała tą jedną czy 2 pensje przed pójściem na l-4. Urodzisz jeszcze podczas trwania umowy to nawet wychowawczy będzie Ci się należał. Natomiast wątpliwe jest, że kolejną umowę Ci przedłużą.

Gość tegoroczna maturzystka...
To dziwne moja koleżanka pracuje w sklepie od 7mies teraz jest w 3mies ciąży a matka jej twierdzi ze jak nie przepracuje 12 mies to nic nie dostanie... :o

Gość jjjjjkkkk,,
hehehe głupia ta matka:D

Gość mniiuu
tutaj są pełne informacje na temat zasiłku macierzyńskiego: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431 O podstawie wymiaru też jest. Nie będę kopiować bo od kiedy na kafe nie ma odstępów to źle się czyta taki jednolity tekst.

Gość mniiuu
Maturzystka, niech się ta matka douczy bo gada głupoty: "Zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego lub w okresie urlopu wychowawczego: urodziła dziecko,(...)" ze strony ZUS.

Gość tegoroczna maturzystka...
Pokaże jej ten link, ale numer :classic_cool: a jej mama nawet w pn mówiłą do niej przy mnie : "zaciskaj zęby ipracuj, bo pieniądz przy dziecku się przyda jak chciałaś dziecko tak wczesnie" :D i ona świecie przekonana ze musi przepracowac rok bierze jakieś tabletki p.wymiotne i chodzi do pracy :o

Gość prosze o rade
Bardzo prosze osoby które wiedzą o informacje. Niestety nie mam teraz mozliwosci szukania odpowiedzi na moje pytania wiec spróbuje je tutaj zadac. Co jesli na samiutkim początku ciązy podejme prace, najpierw na umowe próbną.... czy na próbnej jestem juz chroniona i należą mi sie jakies swiadczenia typu macierzynski, L4?

Gość qweertyyoioi
dzięki za bieżące informacje. Ciężko znaleźć w necie aktualne... Liczę się z kontrolą , w sumie zwolnienie bedę miała leżące najpewniej, więc mogą kontrolować.

Gość jjjjjkkkk,,
na l-4 możesz iść a co jeszcze się należy to zależy od tego na ILE czasu jest ta umowa próbna, bo jak na miesiąc czy dwa to po prostu jej nie przedłużą, jak na dłużej a Ty już będziesz w 3 miesiacu to Ci do dnia porodu muszą umowę przedłużyć.

do proszę o radę jeśli umowa na okres próbny skończy ci się w pierwszym trymestrze ciąży to nie jesteś "chroniona". Co do składek to poprzednicy już odpowiedzieli. Sytuacja analogiczna.

Gość jhdhvbbyfb
a potem narzekanie i płacz, że młode kobiety nie są chętnie zatrudniane, jak ledwo zaczną pracowac i się zaciążaja.

Gość qweertyyoioi
młode kobiety powinny być i tak zatrudniane, mimo mozliwości, ze zajdą w ciążę. Co to za tok myslenia ? :) dobrze, że nie wszyscy wychodzą z tego założenia.

Gość jhdhvbbyfb
Tylko z Twojego punktu widzenia. Ciekawe co byś zrobiła, gdybyś miała biznes, zatrudniła taką osobe i po dwóch miesiącach, zanim cokolwiek zdążyłaby wnieśc w firmę poszłaby na L4? Byłabyś szczęśliwa płacąc składki takiej osobie, praktycznie za nic? Trochę wyobraźni.

Gość potwierdzam007
bo L4 ciążowe :) od 1 dnia powinien ZUs wypłacać.

Gość matka pracująca na umowe z.
Ja pracuje na umowe zlecenie i sama opłacam składki, czy jezeli przepracuje 6mies to dostane macierzyńskie czy nie??

Gość prosze o rade
no wlasnie co mają zrobic kobiety w tym kraju? dlugo sie staram o dziecko, wlasnie trace prace, byc moze wlasnie udalo mi sie zajsc w ciaze. Dlatego pytam... Przepraszam ze tak was zameczam, ale chce miec jasność... czyli jesli dostane najpierw umowe próbną na 3 miesiace i w tym czasie zajde, lub bede w ciazy to najlepeij byloby sie wstrzymac do 3 miesiaca ciazy i wtedy poinformowac pracodawce? czy wtedy pracodawca musi ta próbną umowe mi przedluzyc?

Gość prosze o rade
i jesli tak to na jaki czas wtedy musi przedluzyc umowe? do porodu? jak to wygląda... bylam pewna ze na umowie próbnej nic sie nie nalezy, dlatego pytam

Gość mniiuu
Jeśli masz opłacone składki to otrzymasz zasiłek macierzyński jeśli poród nastapi w czasie obowiązywania ubezp. Nie ma tu mowy o żadnych 6mies. -pisałam że 6mies. dotyczy prawa do urlopu wychowawczego. Co do umowy na okres próbny: "Art. 177. 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. 2. Przepisu 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca. 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu."

do matka pracująca na umowe z. a czy opłacasz składkę chorobową? Bo ona jest istotna. I musisz mieć opłacaną składkę przez minimum 90 dni i wtedy należy Ci się zasiłek macierzyński ale w dniu porodu musisz dalej podlegać temu ubezpiecznieniu. Czyli nie możesz iść na chorobowe, bo wtedy zasiłek ci się nie należy, ale chorobowe płatne do dnia porodu. do prosze o rade - w skrócie mówiąć - lepiej żeby pracodawca nie wiedział o ciąży w momencie przedłużania umowy.

Gość tak tylko pytam............
a o jaka to komplikacje w ciazy chodzi dokladnie?? bo gdyby byla bardzo powazna, to dawno bylabys juz na zwolnieniu, a tak to cos kombinujesz

Gość matka pracująca na umowe z.
Dzięki za odpowiedzi. W sumie to moja praca ma wszelkie znamiona pracy podlegajacej umowie o prace gdyż musze pracować w miejscu wyznaczonym przez pracodawce, podpisywać liste obecności i pracować według ram czasowych :o niestety lepsza taka praca i jakieś tam pieniadze niz marna satysfakcja wygranej w sadzie pracy :o co za kraj 😭

e tam duże szanse i nie koniecznie w sądzie. Przychodzi PIP mówi że praca ma przesłanki do umowy o pracę i pracodawca w trybie natychmiastowym musi ci dać umowę. Wiele razy byłam świadkiem takich sytuacji. Zadzwoń do pip anonimowo i się dopytaj. Sprawdź sobie czy masz tą chorobową opłacaną.

Gość qweertyyoioi
czemu od razu miałabym kombinować? :) tak wyszło i tyle. A za pracownika n chorobowym nie opłaca składek ZUS przypadkiem..?