Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja tam nikogo

Kiedy Wasze dzieci zaczely chodzic?

Polecane posty

Gość ja tam nikogo

Moj synek ma 12 miesiecy i jeszcze nie chodzi.Wstaje odkad skonczyl 7,5 miesiaca, przy meblach ladnie chodzi odkad skonczyl 10 miesiecy (wczesniej tez dreptal). Pierwsz kroczki robi od miesiaca (tak ze 2-3 ale od razy pada na kolana). Raczkuje jak perszing. Myslam, ze skoro zaczal wstawac, chodzic przy meblach to zacznie zaraz chodzic, a tu mijaja miesiace i nic. Starsza corka prawie jednego tygodnia wstala i zaczela chodzic.

moj wlasnie 3 dni temu,skonczyl 13 miesiecy i jeden dzien :) daj mu czas jak bedzie chcial pojdzie sam,ja mojego nie zmuszalam

Gość 48lat
ale tylko na jednej girze ;)

Gość nieporadne kroczki
Wydaje się,ze do chodzenia wystarcza tylko sprawne mięśnie.Aby maluszek mógł samodzielnie stać,potrzebuje silnych mieśni brzucha,miednicy i nog.Jednak do postawienia pierwszych kroków konieczne jest coś więcej.Może pokierować mózg dziecka,gdy osiągnie odpowiedni poziom rozwoju. Wszelkie proby nakłaniania dziecka do chodzenia,stawianie na nogach i przestawianie mu stóp,aby zrozumiało,na czym polega,nie mają sensu,gdy ono nie jest do tego gotowe. Zbyt wczesne stawianie,trzymanie pod paszkami i prowadzenie może zaszkodzić kręgoslupowi i stopkom maluszka

Gość samodzielne kroczki
W nauce chodzenia dobre są pchacze,czyli zabawki na kółkach,na ktorych dziecko mozę sie oprzeć.Dzięki nim maluszek może sie sam poruszac i zapomnieć o strachu,ze rodzice nie trzymają go za rączke. Dopiero ok.3 roku zycia dziecko zacznie chodzić tak samo pewnie jak dorośli

Gość samodzielne kroczki
Maluszki,które spóżniają się jedynie z chodzeniem,zwykle szybko nadrabiają zaległości i po kilku tygodniach umieją juz nawet biegać. Dajcie im czas! Jeszcze was zaskoczą:)Oj,nabiegacie sie za nimi,a pozniej powiecie,Boże,byl taki spokój,a teraz wszędzie wejdzie,wszędzie go pełno:)

mój zaczął chodzic jak skończył 14miesięcy mój na takim chodziku z kółkami zaliczał glebę, bo nie oszukujmy się te jeździki pchacze są za lekkie i wystarczy, że dziecko mocniej sie oprze rączkami i te kółka sie rozjeżdżają szybciej niż dziecko za nimi nadąży. U mnie mały się trzymał mebli zabezpieczonych na rogach nakładkami. Puszczał się od mebli do ławy i się nauczył ;)

Szwagierki synek pamiętam ze stawał od 10msc przy meblach a chodził sam -nie trzymany za rączke-jak miał 14msc. Ni martw się może to być 3 dni a mozee być jeszcze 3 miesiące,wszystko w porządku:)

moja córcia zaczęła chodzić miesiąc po swoich pierwszych urodzinach :) więc może i twój lada dzień zacznie chodzić

Gość u nas było to samo
pełzanie zaczęło się koło 7 miesiąca, a raczkowanie dopiero jak miał 9 miesięcy, wtedy też siadanie z raczkowania, miesiąc później wstawanie i chodzenie przy meblach do czasu, gdy dwa razy upadł i wyrżnął głową o podłogę do tyłu i samodzielne chodzenie bez trzymania się za meble zaczęło się dopiero, gdy miał 12 miesięcy i 4 tygodnie równo;) więc może jeszcze 4 tygodnie i Twój mały też zacznie śmigać;)

Gość kiki i koko
córka miała 9 m-cy i juz chodziła