Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dagmarakrk

kiedy dzieci zaczynaja sie usmiechac do mamy i reagowac kiedy sie mowi di

Polecane posty

Gość papilotka84
Moja ma 8 tygodni i już odpowiada uśmiechem na uśnmiech. Smieje sie czesto i patrzy gdy sie do niej mowi, probujac tez gadac po swojemu. Z wodzeniem za zabawkami roznie - chwile powodzi, np za karuzelka, a za moment patrzy gdzies calkowicie w inne miejsce.

Gość papilotka84
Usmiechac sie zaczela juz z tydzien po urodzeniu. Ale to bylo niechcacy i nieswiadomie, ot taki grymas. Odpowiadac usmiechem na usmiech - sporadycznie, jakos z 3 tygodnie temu, od tamtego czasu robi to coraz czesciej, teraz praktycxznie caly czas gdy sie do niej zagada czy sie usmiechnie.

Gość takie tygodniowe
jak się "uśmiecha" to oznacza, że go boli brzuszek... niestety

pierwsze słysze, żeby to była oznaka bólu brzuszka, mój mały uśmiechał się podczas snu jak miał tydzień, teraz ma 4 tygodnie i zdarzy mu się taki grymasik, ale to nie jest świadomy odruch, uśmiechem na uśmiech jeszcze nie odpowiada. Czasem odwróci główkę w moją stronę jak usłyszy mój głos. Bardzo reaguje jak usłyszy mojego tatę, bo ma dość gruby, donośny głos.

Potwierdzam. w pierwszych tygodniach taki nieswiadomy usmiech czyli grymas to sprawa gazow w jelitach. nie oznacza od razu bolu.

Gość CO Z AMANDA155 CZY JAKOS TAK
po ukonczeniu drugiego miesiaca dzieci smieja sie swiadomie w najpuzniej w 3 miesiacu . co do 'usmiechow' przed 2 miesiacem sa one spowodowane gazami w brzuszku.

Gość poroocznikova
dość szybko, jakoś w wieku 2-3 miesiecy o ile sobie dobrze przypominam

Gość papilotka84
Moja w wieku 7 tygodni odpowiada usmiechem na usmiech, wiec niekoniecznie po skonczeniu 2 miesiecy.

Gość mamuśka miluśka
od następnego dnia po urodzeniu dziecko uśmiechało się samoistnie, moim zdaniem to reakcja niedojrzałego układu nerwowego a nie bóle brzucha, skończyło 3 tygodnie to zaczęło uśmiechać się na "kucikusianie", pierwszy raz do mojej teściowej...jak miało 2 miesiące zdarzało się zaśmianie w głos, od 2,5 miesiące przy rozśmieszaniu rechotanie, od 3,5 miesiąca śmianie się z różnych intonowanych odgłosów, podnoszeniu do góry i przez sen. Teraz ma ma pół roku i śmieje się się też z samego siebie, przy łaskotaniu, różnych odgłosach albo jak jest najedzony i wyspany to prawie wszystko go śmieszy np kichanie. To taki śmieszek :)

Gość mamuśka miluśka
uśmiechem na uśmiech dość późno koło 3 miesiąca ale teraz muszę uważać żeby nie uśmiechać się jak je bo uśmiech od ucha do ucha i wylewa co ma w buzi :) uśmiecha się do wszystkich jak tylko ktoś zagada, w szczególności faceci takim mocnym głosem :) najlepiej tata lub dziadek

ja mam zdjęcia uchachańca jak ma równo 2 miesiące. Czyli musiał chwilę wcześniej to robić, bo to nie był na pewno pierwszy raz.

Moja córeczka, wcześniak z 36 tygodnia, umiechnęła się swiadomie w dniu terminu porodu :-) Dlatego dokladnie zapamietałam datę. Trzymałam ją na rękach po karmieniu, spojrzałam na nią i widzę, ze bacznie mi sie przygląda. Kiwnęłam do niej głową, nie zmieniając mimiki twarzy, a ona się po prostu uśmiechnęła :-) do dzisiaj wzrusza mnie ten moment ;-)