Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zanwiwi22

Ciaża a brak ubezpieczenia

Polecane posty

Witam mam pytanko własnie nie dawno dowiedziałam sie że bede mamą byłam na wizycie u ginekologa (prywatnie) Aby potwierdzic ciąże i zrobic usg okazało się że to 4-5 tydzien . Chciała bym sie was zapytac bo z urzedu pracy narazie nie moge sie tam ubezpieczyc do stycznia a nasz mops mówi że nie może wiecie może jakie mam prawa jako kobieta w ciązy jeśli chodzi o ubezpieczenie .Bo chyba nie ma tak że kobieta w ciazy może byc nie ubezpieczona w polsce to jest duzo badań na razie nie mam tylu piniedzy żeby płacic za wizyty i badanie co moge wywalczyc i gdzie . Bo U nas nasz ginekolog jest do bani nawet mi książeczki nie załozył nie zważył nie zmieżył cisnienia ah...wogóle on jakis mamrawy ....Pisze troche haotycznie wybaczcie za pisownie ale się spieszyłam Bede wdzieczna za odpowiedz ps/ termin sama tez sobie wyliczyłam i wyszło mi 14czerwca (+/- 7dni )

Gość teoretycznie kobieta w ciązy
nie musi być ubezpieczona zeby korzystać z bezpłatnej służby zdrowia, ale sama na własnej skórze przekonałam się ze tak nie jest. Wszystko zalezy od ludzi Ile masz lat? masz męża? moze on podepnie cie pod ubezpieczenie?

Gość zonaKraka
Każda kobieta w ciąży, przy porodzie i w czasie połogu, czyli do 6 tyg, po porodzie, ma bezpłatne świadczenia zdrowotne. Jeśli nie masz innego tytułu ubezpieczenia, po prostu opłaca to państwo. Świadczenia nie obejmują tylko tych związanych z ciążą, czyli tak samo jak ubezpieczony możesz iść do dentysty czy okulisty. Jak masz wątpliwości, napisz do NFZ. Generalnie wszędzie powinno wystarczyć zaświadczenie o ciąży, a jeśli ktoś będzie kręcił nosem, każ sobie napisać że odmawiają Ci świadczeń- nikt na to nie pójdzie :)

Dokładnie jak wyżej - masz ubezpieczenie z ustawy i tyle, jeśli gdzieś odmówią Ci przyjęcia poproś o odmowę na piśmie. Ale musisz mieć już założoną kartę ciąży żeby na nią się powoływać bo na słowo to faktycznie mogą nie przyjmować;)

mam Chłopaka za miesiac ponad bierzemy ślub i wtedy ubezpieczy mnie na siebie w swojej firmie gdzie pracuje mam zaświadczenie ze jestem w ciąży ale u nan ten ginekolog co byłam prywatnie co wizyte przekłada załozenie karte ciaży a w mopsie powiedzieli ze nie moga mnie ubezpieczyc tylko jak bym była w szpitalu bo było by coś z ciaża to tylko wtedy moga .

a mi chodzi o te ubezpieczenie bo kobieta w ciaży musi wykonac szereg badań a ja nie moge jesli chodzi o pobranie krwi i inne bo wymagaja ubezpieczenia .Raczej bede musiała isc prywatnie do pozadnego ginekologa zeby załozył mi ta karte ciąży

Gość daj lekarzowi 100zł
jesli do gina idziesz prywatnie to badania robisz tez prywatnie. Idz do gina na nfz - na potwierdzenie ciazy musi przyjac Cie tez bezplatnie i da Ci skierowanie na badania

Gość dietkaZDROWA
Boże jaka patologia....

Idz do urzędu pracy i spytaj ich co w takim razie jak nie chcą cię zarejestrować jak masz korzystać z państwowej służby zdrowia (nie mów, że jesteś w ciąży) bo z tego co wiem to muszą cię zarejestrować, żebyś miała ubezpieczenie a ewentualnie za 3 msc to mogą zrejestrować do wypłacania zasiłku (tak było z moim tatą, powiedzieli mu, że rejestrują go tylko dla ubezpieczenia a na zasiłek nie ma co teraz liczyć przez najbliższe 3 msc..dobrze ze znalazł szybko pracę.. ) Owszem należy Ci się ubezpieczenie z ustaw ale ustawa swoje a życie swoje i przez nie jedno pewnie będziesz musiała przejść i się nasłuchać, więc lepiej idż do tego urzędu i popytaj nawet na dzienniku podawczym - co przez te 3 msc. Aa jeszcze jedno nie nastawiaj się tak, że dostaniesz skierowanie na wszystkie badania lekarze z NFZ nie chcą przepisywać często droższych badań (chyba, że trafisz na fajnego) zazwyczaj dają na morfologię, mocz, przeciwciała różyczki,tsh A tych badań jest o wiele więcej (m.in grupa krwi, przeciwciała 2 x do toxoplazmozy, żółtaczka typ B,C, przeciwciała Rh, cytomegalia. Ja zrobiłam wszystkie prywatnie (koszt u mnie194 zł) bo chodzę tez prywatnie bo szkoda mi nerwów i zdrowia na użeranie się z tymi palantami z NFZ, każdy fajny lekarz który był za dobry i wystawiał za dużo skierowań do specjalistów czy badań kończył przygodę przynajmniej w mojej placówce.

Gość K.klementyna
O inne badania mozna sie upomnieć a jak odmówi to poprosić o pisemne uzasadnień nie.

Gość marylka b.
Czemu nie możesz iść do UP? Muszą Cię zarejestrować, nie musisz mówić, że jesteś w ciąży. Teoretycznie jak jesteś w ciąży należy Ci się bezpłatna opieka, a praktycznie różnie bywa. Np. na śląsku - nie masz ubezpieczenia to nie masz karty NFZ. Nie masz karty to Cię nie zarejestrują i koniec.

bo zanim sie dowiedziałm o ciazy zapomniałam sie stawic na podpis i mnie wyrejstrowali pisałam usprawiedliwienie ale nie pomogło sama sobie w sumie winna jestem ale teraz nie chodzi o mnie tylko o dziecko zeby wiedziec czy rozwija sie prawidłowo ja jestem z dolnegoślaska i tu jak nie ma sie ubezpieczenia to lekarz nie przyjmie mnie tak o bo jestem w ciązy i musze miec badania

Gość zonaKraka
Musi przyjąć... napisz do NFZ w tej sprawie, możesz im machać decyzją na piśmie i jak pisałam- żądaj na piśmie odmowy świadczeń... Finansowanie leczenia kobiet w ciąży, jak pisałam, nie dotyczy tylko ginekologa, ale każde badania, każdą wizytę i leczenie masz jak ubezpieczona.

Gość gość
Oferujemy ubezpieczenia: - komunikacyjne (wypadki drogowe, samochodów OC, AC) - także wycieczki: życiowe, rolne, majatkowe - domu, mieszkaniowe i firmowe Dołącz do grona naszych zadowolonych Klientów. indekaubezpieczenia.pl 32-448-85-14

Gość gość
Zapraszamy do współpracy z naszym wykwalifikowanym zespołem w zakresie ubezpieczeń. Lata doświadczenia w branży oraz nowoczesny sprzęt i oprogramowanie świadczy o naszej dobrej opiece nad Klientem, któremu dobieramy ochronę ubezpieczeniową zgodną z ich potrzebami a jednocześnie za rozsądną cenę. Dzięki temu stale wzrasta grono osób i przedsiębiorstw obdarzających nas zaufaniem. Jesteśmy na bieżąco ze zmianami na polskim rynku w zakresie ubezpieczeń. Serdecznie zapraszamy do kontaktu: Grzegorz Kania Pośrednictwo Finansowe Tel: 515 169 649, 503 085 915 E-mail: kaniafinanse@wp.pl

Gość gość
Zapraszamy do biura mieszkańców Garwolina i okolic. Specjalizujemy się w doradztwie produktów ubezpieczeniowych. W trosce o dobro i potrzeby naszych Klientów staramy się wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom. Każdego traktujemy indywidualnie, dopasowując jak najkorzystniejszą ofertę. Dzięki współpracy z czołowymi towarzystwami ubezpieczeniowymi nasze przedsiębiorstwo z roku na rok zdobywa coraz to większe uznanie i poszerza grono stałych Klientów. Zapraszamy na stronę: http://www.ubezpieczeniagarwolin.pl/

Gość gość
Witam mam pytanie czy jak chodze do lekarza prywatnie to czy moge pobierac krew na kase chorych jak nie jestem ubespieczona? Prosze o odpowiedz Pozdrawiam

Gość gość
A komu chcesz tę krew pobierać?

Gość gość
musisz mieć skierowanie od lekarza przyjmującego na NFZ. Inaczej musisz płacić za badanie.