Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaPoRazTrzeci ;-)

Lipiec 2013

Polecane posty

Dziewczyny wysłałam Wam listę na maila. Sugerowałam się tą, którą podała Mama 6 latki a potem ją modyfikowałyście ale ja i tak dodałam coś od siebie pamiętając co mi było potrzebne przy synku :-) Mam nadzieję, że Wam się przyda chociaż wiem, ze i tak każda ją zmodyfikuje wg siebie:-) Dietowo czekam na listę od położnej :-)

Ciąża zaczyna mi się na zwoje rzucać. Dzwonili właśnie z Urzędu Skarbowego, że chcieli przekazać zeznanie do wypłaty, ale nie mogą, bo jest malutki jeden problem. Wpisałam sobie jedno nazwisko, o zgrozo - to męża. Chyba muszę jakąś lecytynę zacząć brać albo coś na koncentrację:P:P:P Apropos fotelików Maxi Cosi - byłam ostatnio na warsztatach dla mam (głównie autopromocja okraszona kursem pierwszej pomocy i propagandą karmienia piersią) i jeden panel dotyczył właśnie promocji Maxi Cosi. No i z fotek wychodzi, że ten Cabriofix (czy jakoś tak) jest największy w swoim przedziale. anetach18 - pewnie babka jeszcze dokładnie nie policzyła, albo księgowa jeszcze jej nie przedstawiła wyliczeń (w sumie to naturalne, bo nie ma Twojego 2iego zwolnienia) i tak sobie tylko gada. Uszy do góry:) Virada- gratuluję pozytywnych informacji:) Messi - tak sobie w moim małym rozumku kminię, że gdyby Tusk się z tych pomysłów wycofał byłoby to nie PR-owe, ale Kosiniaka-Kamysza już zdmuchnąć ze stołka można. Więc póki podpisu pod rozporządzeniem/głosowaniem nad ustawą nie będzie, nie możemy mieć pewności. A szkoda:( A z dodatkowym tak niestety jest, że trzeba zgłosić pracodawcy (że się chce z niego korzystać) już w trakcie trwającego urlopu. Bo my durne baby jesteśmy i przecież zdanie możemy zmienić, heheheh;)

Messi tylko można byłoby tam ciuszki jeszcze dopisać- ile czego mniej więcej i w jakim rozmiarze. Ja na swojej liście tego nie pisałam, bo mi nie potrzeba, ale może którejś dziewczynie by się przydało? A ja właśnie od lekarza wróciłam :D Kazał mi mój gin do przychodni przyjść, bo na samo sprawdzenie wyników i wypisanie skierowania na tarczycę ( a on za takie rzeczy nie lubi zdzierać prywatnie ;P). Wziął mnie bez kolejki, więc szybko na szczeście poszło ;) wyniki mam dobre. Krzywa cukrowa wyszła książkowo, tylko w moczu jakieś bakterie i szczawiany, ale kazał sobie tym głowy nie zawracać (niewielka ilość). No i przed wizyta połozna sprawdzała serduszko :) Kurcze taka fajna babka, że zamiast w przychodni powinna w szpitalu pracować i porody odbierać. Kobieta tak kochana, ze człowiek aż ma ją ochotę uścisnąć :) Badając serduszko pytała o płeć, o imie, o starszą córkę, o samopoczucie, zachwycała się "oj jak slicznie bije serduszko, jak równiutko, słyszy Pani? A jaka ruchliwa, ach jak ucieka, och, ach itd" no po prostu kobieta przewspaniała :) Bardzo lubię kiedy lekarz, położna, pielęgniarka podchodzą do pacjenta podmiotowo, a nie jak do "kolejnej ciężarnej"

Hej dziewczyny. umówiłam się na wizytę do ginki na poniedziałek i wtedy będe wiedziała co ze zwolnieniem. Co do aspiratora do noska myślałam o czymś takim : http://allegro.pl/frida-aspirator-do-noska-najlepszy-plus-4-filtry-i3084807824.html Gruszka fatalnie mi się kojarzy. Lista fajna;) Ja muszę sobie trochę po manewrować przy niej i po wykreslać co już mam ale kilka rzeczy mi po porostu umknęło jak próbowałam pisać swoją. Co do podkładów do szpitala to jak się zaczęłam inetesować to w sumie nie wiem czy takie wielgachne brać czy te tochę mniejsze. W sumie tak na prawdę nie wiem do końca co mnie czeka;D Nabawiłam sie ostatnio jakiejś infekcji pochwy i teraz kurde próbuję sobie pomóc tantum rosa. Kurde bo oczywiście mam juz odparzenia nie wiadomo od czego;/ Red Onion - współczuje tego drapania. ja jak siedzę chwilę taka dość skulona to mnie ciągnie i swędzi skóra przez co szału dostaję a co dopiero u Ciebie.

Mamo 6 latki myślałam o ciuszkach, żeby wpisać ile czego kupić ale ja też już mam ich sporo i sama nie wiem co wpisać... Rodzimy w lecie więc myślę,że gównie body ( z krótkim rękawkiem i długim), półśpiochy, takie półśpiochy bez stópek, skarpetki, koszulki z długim rękawkiem, rampersy. To na początek:-) Fredzia co do aspiratora Frida to ja go miałam i nawet spoko, tylko,że nie raz nie miałam tyle siły, zeby "wyssać" zalegającą wydzielinę w nosku. Wtedy męczył się mąż ale gdy synek się zdążył z niecierpliwić to nic z tego nie wyszło:-( Moja siostra natomiast w ogóle nie mogła go używać, bo synek gdy tylko się zbliżała to strasznie kręcił główką na boki więc w ich przypadku nawet obecność dwóch osób przy czyszczeniu noska to za mało:-) "Katarkiem" (pod warunkiem,że dziecko nie boi się odkurzacza; niektóre dzieci wręcz sie uspokajają) czyści się szybko i dokładnie. Ostatnio któraś dodała taki aspirator na baterie?????? Zapowiada się fajnie więc wolałabym już ten kupić.

Ups o aspiratorze miało być do Anetach:-) Do Fredzi natomiast miałam pisać o barierce, ze super rzecz ale raczej dla większego dziecka. Przy niemowlaku nie wyobrażam sobie klęczeć przy wanne :-)

Majtki po porodzie polecam kupić zwykłe bawełniane niedrogie - takie babciowe he he ;) np. na targu. Te jednorazowe są nieprzyjemne - dla mnie były niekomfortowe i parzyły a my będziemy pewnie rodziły w upalne dni... Podkłady poporodowe ponoć belli są ok - choć ja miałam od razu duże podpaski takie na noc ze skrzydełkami i to najlepiej zdało egzamin - nic bokami nie wypływało. Wkładki laktacyjne polecam Johnsona - są fajnie wyprofilowane, mają wgłębienia na sutki, przylepiec, mi nie przeciekały i nie kleiły się do piersi - są np. w Schleckerze po 14,99 za 50 szt - opłaca się kupić. Belli są koszmarne - przeciekają i kleją się do sutków zostawiając paprochy okropne... Do podmywania w szpitalu najlepszy roztwór tantum rosa (któraś z dziewczyn już polecała sporządzić w butelce) a później najlepiej szare mydło - ja kupuję w aptece takie mniejsze a nie wielgachne kostki Biały Jeleń ;) A z tymi herbatkami na laktacje to nie wiem czy to działa... Najlepiej po prostu dużo pić - zwykłej wody mineralnej.

W sumie racja nie zawsze to tyle siły się uzbiera żeby wszystko odciągnąć z noska. Barierka jak dla mnie fajna sprawa ale kurde kosztowna. Bo w sumie starsze dziecko już choćby w misce można kąpać. Dodałam brzuszek;) A niedługo na badanko hihi

A mi się choróbsko jakieś rozkręca - kicham, smarkam, gryzie mnie w nosie... :( Już się wspomagam od wczoraj - żurawina, cytryna, miód, czosnek i sinupret tradycyjnie... Starszy synuś od rana gorączka - nie puściłam go do przedszkola - po śniadaniu się położył i nadal śpi bidulek. Coś czuję, że będzie zaraz w domu oddział zakaźny :(

Kurcze Virada chyba nie dam rady na ta 16.30, mam nadzieje ze zdazysz to przeczytac! Sorki!!!

Kurcze Virada chyba nie dam rady na ta 16.30, mam nadzieje ze zdazysz to przeczytac! Sorki!!!

To fakt nie należy do tanich rzeczy ale ja zamierzam kupić pierwszą wanienkę dla takiego małego dziecka ( taką z tych pierwszych) najlepiej wyprofilowaną albo z jakąś podkładką a poźniej jak będzie siedzieć stabilnie to do wanny i właśnie ta barierka bo wydaje mi się że jest to w jakimś stopniu oszczędność i finansowa i miejsca w łazience bo nie musisz mieć aż tak dużo jak na miskę czy drugą większą wanienkę. A ta mniejsza wanienka poczeka sobie na rodzeństwo naszego Antosia ( lub Michałka bo nie możemy się zdecydować co do imienia ) :)

To fakt nie należy do tanich rzeczy ale ja zamierzam kupić pierwszą wanienkę dla takiego małego dziecka ( taką z tych pierwszych) najlepiej wyprofilowaną albo z jakąś podkładką a poźniej jak będzie siedzieć stabilnie to do wanny i właśnie ta barierka bo wydaje mi się że jest to w jakimś stopniu oszczędność i finansowa i miejsca w łazience bo nie musisz mieć aż tak dużo jak na miskę czy drugą większą wanienkę. A ta mniejsza wanienka poczeka sobie na rodzeństwo naszego Antosia ( lub Michałka bo nie możemy się zdecydować co do imienia ) :)

Dzięki kobietki z te listy potrzebnych rzeczy:-) Dla mnie jako, że to 1 ciąża to bardzo przydatna sprawa:-) Ja jutro mam usg połówkowe:-) Z jednej strony nie mogę się doczekać a z drugiej trochę się boję...

Hej dziewczyny! Będzie u nas DZIEWCZYNKA ;D Juppi. M nie zadowolony... Ale musi sie przyzwyczaić;) Malutka zdrowiutka i waży ok 400g, Słuchajcie bardzo jestem zadowolona z tego usg. Robił dokładnie i powoli i mamy filmiki w 3d kurde taka fajniutka jest;) Jak znajdę chwilę wrzucę stop klatki. Ale nie bardzo ją widać bo rączkami się zasłaniała. A lekarz stwierdził że tak sie zasłaniała i wziął 100 zł za badanie;) Nerki mam w porządku i kazał brać jakiś żurawit czy coś jak boli i nospę. Dopisuje malutką do tabelki: NICK ............wiek .... ciąża ....województwo ...data porodu..płeć dziecka anidzik20........20.........1........wlkp............01.0 7... Truj...............29.........2........podkarp.......01.0 7...chłopiec Mama 6latki.....24..........2.......lubelskie.......02.07...dziew czynka metafora.........26.........1.........śląskie........02 .07... chłopiec optymistka85...27.........2........lubuskie........03.07. ..chłopiec dietowo..........25.........1......mazowieckie....03.07.. .dziewczynka Margrit ..........28.........1........pomorskie ....03.07...chłopak paulina_83.......29.........1.......podkarp........02.07. ..dziewczynka przyszła mama 2013..29..1.........kuj.-pom.....04.07...dziewczynka Messi29 .........29..........2......małopolskie.....04.07... Koalala...........31..........1......mazowieckie...04.07. ..dziewczynka Agnik83..........29..........2.....warm-maz.......05.07.. ..chłopiec?? irysek22.........31..........2.......Irlandia.........06. 07. .. LadyG............31..........1......dolnośląskie....06. 07....chłopiec Ciezaraowka31 31..........2........UK..............06.07....dziewczynka Arba79...........33..........2........podlaskie.....07.07 ...chłopiec Niuniek4646....29..........1.........śląskie........07. 07... MamaPoRazTrzeci...32....3.......zach-pom......08.07... Karla_00........19...........1.........śląskie.......08 .07... Joannnna.......25...........1......małopolskie....09.07. .. cynamon-22....29...........2......mazowieckie...10.07...< br /> żółta_cytrynka...25.......1......mazowieckie....11.07. ..chłopiec Katarzynka_26...26........1.....warm.-mazur. ...11.07...dziewczynka Agusiek77.......35 .........2......mazowieckie....12.07...dziewczynka drugieszczęście...25......2........mazowieckie....12.07 ... chłopiec viola881988.....24.........1.........lubelskie.......12.0 7...chłopiec nicka8601.......27.........2...........UK............14.0 7... Fredzi_a........27..........1.......małopolskie ....14.07... chłopiec niagara1212....23.........1......warm-mazur.....15.07...< br /> _tesla_..........30.........1........dolnośląskie.....1 5.07.....chłopiec gąska............27.........2.........śląskie......... .16.07... Ginger78........34.........3.......podkarpackie...16.07.. . atamta..........32........4........wielkopolskie....16.07 ...chłopiec .sapphire.......23........1........wielkopolskie....17.07 ...chłopiec lucjola123......33........1........mazowieckie.....18.07. .. elliska.........27.........1.........kuj-pom...........19 .07...dziewczynka TOPKA......27......3 (2 stracone)....śląskie....21.07......dziewczynka Zara Baby.....30.........2.......pomor/malopol...20.07... tigrai30........30.........1........dolnośląskie......2 0 .07...dziewczynka Virada123....28.........1........dolnośląskie .....21.07...chłopak Biala87........25.........1.....śląskie/opolskie....21. 07... lady venera...34........1........mazowieckie.....22.07... kapris.........28.........3........lubelskie..........22. 07...dziewczynka patussa18....21.......2(po por.)...świętokrz... 24.07... Wika78.......34.........1..........Francja.........25.07. ..dziewczynka emu21........31..........2.......mazowieckie.....26.07... pokahontas81...31...2(po por.).....śląskie......28.07... fingo 30..........30.......1.............UK..........29.07... anetach18.......24.......1.........lubelskie......29.07.. .dziewczynka Nescafe03.......24.......1.........lubelskie......29.07.. . ALIME ..........25........2......kuj-pom.........29.07.. ... Ines89............23.......1..........śląskie.......30. 07...

Hej dziewczyny, a co myślicie o monitorach oddechu? Ja jakos przy pierwszym synku chciałam kupić, ale ciągle kasy nie było - inne wydatki itp. Ale zawsze mnie ten bezdech u dzieci przerażał i jeszcze spotegował to fakt, ze mieliśmy na osiedlu taki przypadek, że dzieciątko właśnie tak zmarło ;(

Żółta Cytrynka fajny brzusio, wydaje mi się, że mam bardzo podobny :) A co do L4 to można je wystawić do 3 dni WSTECZ (pracowałam kiedyś w gabinecie ginekologa-położnika i m.in. wypisywałam zwolnienia lekarskie), chyba, że w tym roku coś się zmieniło... Anetach gratuluję córeczki! :) a gdzie wstawiłaś swój brzuszek (do którego folderu)?

Witajcie dziewczyny. LadyG - to nie w tym roku się zmieniło a w 1999 :D. "Z 3 ust. 1 tego rozporządzenia wynika, że druk ZUS ZLA wystawia się na okres od dnia, w którym przeprowadzono badanie, lub od dnia bezpośrednio następującego po dniu badania. Zaświadczenie lekarskie może być jednak wystawione także na okres rozpoczynający się po tym dniu, nie później jednak niż czwartego dnia po dniu badania, jeżeli: 1) bezpośrednio po dniu badania przypadają dni wolne od pracy, 2) badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do pracy." (ze strony http://www.baza-wiedzy.pl/press_show_category,10795,zwolnienie-lekarskie-wystawione-do-przodu.html) Arba. a Tobie polecam dzisiejszy artykuł z Onetu http://wiadomosci.onet.pl/kraj/co-czwarta-polka-w-ciazy-siega-po-papierosy-alkoho,1,5444559,wiadomosc.html a w szczególności analizę dość zaskakującego stwierdzenia Pana prof. "Podkreślił, że tzw. nagła śmierć łóżeczkowa zdarza się wyłącznie u dzieci, których matki były w okresie ciąży uzależnione od tytoniu.", bo wygląda na to, że jeśli nie byłaś uzależniona od tytoniu w ciąży, to śmierć łóżeczkowa Twojemu dziecku nie grozi...

atenach gratulacje córeczki:) ja dziś miałam kontrolną wizytę u ginki i bez problem,u dalej zwolnienie:) co do mojego skoku wagi to kazała się obserwować bo mówi że to rzeczywiście dziwnie bo nie mam nawet żadnych obrzęków(oglądała mnie dokładnie) a dodatkowo jestem po kolejnych zajęciach w szkole rodzenia, tym razem pani dr ginekolog-położnik w mocno zaawansowanej ciąży:P liczy na rozwiązanie za 2 tygodnie:P

Truj niestety to bzdura, ze tylko dzieci matek palących czy pijacych są narażone na śmierć łóżeczkową. Gdyby tak było to by było za prosto... Najnowsze badania wykazały, ze śmierć łóżeczkowa spowodowana jest zaburzeniami w mózgu rejonów odpowiedzialnych za oddychanie i połykanie: http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/rozwiazano-tajemnice-smierci-lozeczkowej,166816.html Owszem- dzieci matek palących są narażone bardziej, ale tylko wtedy, kiedy mają te zaburzania. Jeśli dziecko całą ciąże było podduszane fajami, to jest większe prawdopodobieństwo, ze w połączeniu z zaburzeniami tych rejonów w mózgu moze skończyć się to tragicznie, ale nawet jak matka nie paliła, nie piła i dbała idealnie o ciążę, to również może dojść do śmierci łóżeczkowej. Na szczęście zdarza się to bardzo rzadko no i nawet jeśli dziecko ma te zaburzenia, to niekoniecznie musi mu się coś stać. Ważne, zeby przestrzegać m.in tego, ze dziecko nie powinno spać na brzuszku, bo wtedy ryzyko rośnie aż 7miokrotnie!!! No i warto też wiedzieć, że jest to przenoszone w genach- jesli w rodzinie zdarzyła się śmierć łóżeczkowa, to trzeba mieć oczy dookoła głowy

dzieki Truj. kiedys palilam trochę, ale juz pare lat nie palę wcale.

mamo 6 latki - czyli tak w sumie to dalej jestem w kropce. Pamiętam jak urodził się Miłek to potrafilam stac nad nim w nocy i patrzeć czy oddycha, albo nawet glaskalam go jak nie bylam pewna. Takie jakieś schizy mam.

Arba toż pisze Ci, ze to jest rzadkie :D w polsce rocznie na smierć łóżeczkową umiera 160 dzieci- to wcale nie dużo biorąc pod uwagę liczbę urodzeń. W wielkiej brytanii jak była akcja uświadamiania rodziców jak się powinno zmniejszać ryzyko (kładzenie na plecach, nie przykrywanie kołdrą, itd to liczba przypadków spadła o 75%!!! Także warto wiedzieć z czym to się je aby być nieco spokojniejszym, bo niby dlaczego m,a to spotkać akurat Twoje dziecko?

kurcze trochę mnie przeraziłyście w ogóle nie brałam takich czarnych myśli pod uwagę, ale brat mojego męża zmarł najprawdopodobniej w wyniku takiej śmierci łóżeczkowej tylko wtedy jeszcze tego tak nie nazywano...

A może któraś z doświadczonych mam, która stosowała monitor oddechu, doradzi nam? Ja na pwno zakupię monitor pomimo tego, że nie mam w rodzinie przypadków śmierci łóżeczkowej, nigdy nie paliłam papierosów ani nie piję alkoholu w ciąży. Zastanawiam się tyllko czy lepszy taki "stacjonarny" monitor (z płytką pod materacykiem) czy przenośny (przyczepiany do pieluszki itp). Są podzielone opinie na ten temat... I mam mętlik w głowie

Kurcze dziewczyny nie nakręcajcie się! Monitory oddechu często robią alarm bez powodu niestety co może dopiero narobić stresu! Najlepiej kłaść bobaska na przemian na bokach - można położyć z obu stron choćby zrolowany ręcznik lub kocyk aby maluch się nie przekręcił, przykrywać lekko (nie po uszy) i nie dawać dużych pieluch do przytulania! Lepiej nie kłaść bobaska na noc na plecach bo może mu się ulać. W ciągu dnia to inna sprawa - warto kłaść dzidzię w różnych pozycjach - na brzuszku też - to dobrze robi na wrażliwe i słabo pracujące jelita. Lepiej wydać parę złotych na nianię elektroniczną, mi się bardzo przydała przy obu synusiach :) Anetach gratuluję córy!!!

Dokładnie! Nie ma co się nakręcać! Ejże :D Śmierć łóżeczkowa jest taką rzadkością, ze szok. Gdybyśmy miały brać wszystkie możliwe schorzenia pod uwagę to bysmy dziecko zamknęły w jakimś kombinezonie astronauty i wsadziły do szklanej kuli :D i atamta ma racje- monitory oddechu kochają straszyć...