Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaPoRazTrzeci ;-)

Lipiec 2013

Polecane posty

@7bla: Myślisz, że mdłości i te inne dolegliwości są wyznacznikiem powodzenia? Chyba nie - to o niczym nie świadczy, bo każda ciąża jest inna. Jedna kobieta rodząca dwa razy może czuć się zupełnie odmiennie w dwóch ciążach i urodzić całkiem zdrowe dzieci. Co do Twojej przeszłości i tych dwóch poronień, to nie rozumiem, dlaczego lekarz nie dał Ci chociażby dopochwowej luteiny na podtrzymanie... Przyjmowanie jej niczemu nie szkodzi, bo to naturalny progesteron, poza tym nie jest droga. Jedyną dolegliwością w tym przypadku jest to, że jak się zacznie ją przyjmować, to trzeba to robić konsekwentnie do 14 tygodnia. Zapytaj lekarza, co on o tym sądzi.

Patussa, zapomniałaś o Wioli: NICK ................ wiek ..... która ciąża ....województwo ....data porodu Arba79.................33..........2...........podlaskie. ............07.07.2013 MamaPoRazTrzeci ...32... ......3 ..............?????...............08.07.2013 optymistka85 .........27.........2.........lubuskie.............ok.10.07. 2013 żółta_cytrynka.......25..........1.........mazowieckie ..........11.07.2013 viola881988...........24..........1.........lubelskie.... ...........13.07.2013 Fredzi_a...............27..........1.........małopolskie ............14.07.2013 niagara1212............23.........1........warm.-mazurs.. ..........15.07.2013 Virada123.............28..........1.........dolnoślaskie ...........16.07.2013 gąska.................. 27..........2.........śląskie..................16.07.2013 Ginger78...............34.........3.........podkarpackie. ..........16.07.2013 lucjola123..............33.........1...........mazowiecki e..........18.07.2013 TOPKA..................27.........3...........śląskie.. .............20.07.2013 patussa18.......21.........2.(po poronieniu)..świętokrzyskie...............24.07.2013

Gość patussa18
No przy poronieniach wcześniejszych dziwne, że nie dal luteiny. Ja poroniłam samoistnie rok temu i przy I wizycie ginekolog od razu napisał mi duphaston 2 razy dziennnie.

czesc dziewczyny patussa witamy :) dopisz sie:P 7bla - ja tez mysle ze brak objawow to zly znak skoro wszystkie wokol maja mdlosci i cos je tam boli...tez latam do wc i sparawdzam czy wsyztsko ok,boje sie ze powtorzy sie najgorsze. tez stracilam 2 ciaze-1 to bylo puste jajo plodowe, po tygodniu gdy sie dowiedzialam bylo po wsyztskim...poronilam samoistnie,obylo sie bez czyszczenia. za 2 razem serduszko przestalo bic i na przelomie 9/10tyg musieli mnie wylyzeczkowac:( dzis wiem ze winna byla tarczyca,wtedy nie mialam pojecia bo nikt mi nie dal skierowania na to badanie.jestem na lekach i mam nadz ze teraz bedzie dobrze:) wciazmajacanadzieje - w ktorym dniu cyklu robilas ta bete?bo troszke niska:(moze to nic nie znaczy ale sprawdz ponownie czy rosnie co dwa dni powinna byc mniej wiecej 2 razy wieksza:) mnie czasem mdli czasem nic nie czuje i wtedy wkrada sie panika ze cos jest nie tak,ze dzidzia nie zyje...ale przeciez sa kobiety ktore dlugo nie maja zadnych objawow....i dzieci rodza sie zdrowe. moja mama mowi ze jak byla ze mna w ciazy to moze ze 2 razy ja zemdlilo i raz miala zachcianke na piwo:) dziewczyny bedzie dobrze-musi byc!!!! a co do meza,to moj sie bardzo cieszy,ale tez bardo tego nie okazuje bo troche sie boi zapeszyc po tamych 2 razach :( ja mojej mamie(tata zmarl2 mce temu) chce powiedziec na swieta, a tesciom maż stwierdzil ze powiemy po nowym roku ale mysle ze sie wygadamy wczesniej(jesli wszystko bedzie OK) :)

Gość lucjola123
cześć dziewczyny, my tez nie powiedzielismy nikomu chciałabym to zrobic na swieta ale nie wiem czy dotrwamy :) Topka - ja robilam ostatnio duzo podstawowych badan zleconych przez gin. i miedzy innymi byla tez tarczyca. jesli chodzi o objawy to codzin cos nowego wczoraj bylam glodna non stop potem mnie mdlilo, wszystko mi smierdzi :) stiwerdzialam ze herbata ma smak lososia :D

Hej dziewczyny! Witam nowe :) Beta 73 nie jest niska, ja mialam jeszcze nizsza więc się tym nie stresuj tylko sprawdz czy prawidlowo przyrasta, bo to jest najwazniejsze! Mój maz cieszy się rownie bardzo jak przy pierwszej ciąży :) stara się wyreczac mnie z wszelkich obowiazkow :) nie pozwala mi niczego dzwigac, nosic, przemeczac się :) dogadza mi jak może! Jest cudowny :) kazdej zycze takiego meza :) wspiera mnie bardzo! Gdy ja panikuje że coś nie tak, to on zawsze mnie uspokaja że wszystko ok :) nie wyobrazam sobie że moglby reagowac inaczej :) Dziewczyny kazda ciaza jest inna jak widac na przykladzie arby i moim więc nie stresujcie się niczym!!! Ten stres jest wam teraz najmniej potrzebny! Niestety nie na wszystko mamy wplyw i nie jestesmy w stanie przewidziec i zapanowac nad wszystkim. Możemy natomiast darowac sobie i dzieciom zbedne stresy :)

Gość patussa18
A właśnie co do bety, to dzień po terminie @ 114,64. To dobry wynik?

Patussa, ten wynik oznacza ciążę. Przy jej braku miałabyś b-HCG niższe niż 2. Poniżej podaję normy dla poszczególnych tygodni: 1 tydz. 5 - 50 1 - 2 tydz. 50 - 500 2 - 3 tydz. 100 - 5 000 3 - 4 tydz. 500 - 10 000 4 - 5 tydz. 1 000 - 50 000 5 - 6 tydz. 10 000 - 100 000 6 - 8 tydz. 15 000 - 200 000 2 - 3 m-c 10 000 - 100 000 Z tym że nie ważne są jej wartości względne, tylko przyrost. Dlatego niektórzy lekarze każą powtarzać badanie po 48 godzinach. Wskaźnik b-HCG prawidłowo powinien podwajać się co dwa dni.

hmm to ja juz sie nie wypowiadam na temat czy dany wynik bety jest dobry czy zly;) ale dla przykladu moje cykle byly 27dniowe, robilam bete w 31dc i byla 929 :) a i tak boje sie ze mala...ale dzis odbieram wyniki kolejnej bety i zobaczymy jak urosla?i na 17.15 mam do lekarza :) oby wszystko bylo OK:) troche mnie mdli teraz.

Gość patussa18
Powiem szczerze, że zamiast chodzić co 48 godzin na betę, wolę tak jak kazał lekarz, dużo leżeć i odpoczywać. Może to by mnie trochę uspokoiło, ale wolę żeby lekarz zobaczył ciążę na USG niż sama stawiać diagnozy:-).

dziewczyny, mam pytanie troszke z innej beczki:) czy jestescie ubezpieczone dodatkowo np w pzu? po porodzie jesli ubezpieczenit o uwzglednia dostaje sie pieniadze z tytuluu urodzenia dziecka. a moje pytanie, czy jesli ubezpieczylabym sie treaz to czy w lipcu dostalabym kase? czy jest jakis minimalny okres ktory musi minac od dnia ubezpieczenia sie do dnia wyplaty z okreslonej przyczyny? wiecie cos na ten temat?

Gość patussa18
Nie dostaniesz teraz kasy niestety musisz być ubezpieczona 9 miesięcy. Mam ten sam problem, nawet mówiłam mężowi o ubezpieczeniu, ale on tak zwlekał, mieliśmy to zrobić teraz w listopadzie było tak ustalone, ale gdy sie okazało, że jestem w ciąży stwierdziłam, że nie ma sensu.

Patussa, masz rację :) TOPKA, dla przykładu, ja robiłam betę w 33 dc i wyniosła 504, potem jeszcze raz w 37 dc i miałam 1971. Ale zaznaczam, że zdiagnozowano u mnie PCOS, moje cykle przed leczeniem miały ponad 35 dni.

Gość patussa18
Topka Twoja beta na pewno była ok. Moja w 28dc wynosiła 9 razy mniej:(

Potwierdzam, w PZU poinformowali mnie, że obowiązuje 9-miesięczna karencja w przypadku ubezpieczenia "na wypadek" porodu - jakkolwiek mądrze to brzmi :)

Dziewczyny spojrzcie na normy bety ! Jakie są szerokie zakresy!!! Na prawde 1 wynik nie jest wyznacznikiem absolutnie niczego! Istotny jest odpowiedni przyrost!!! Tylko to się liczy :) Co do ubezpieczenia - podzwoncie po ubezpieczalniach i popytajcie, kumpela mi kiedys mowila że 6 msc okres skladkowy wystarczy ( pracowala w jakiejs ubezpieczalni)

Gość patussa18
Ktoś mi kiedys mówił, że wcześniej karencja musiała trwać pół roku. Jeśli to prawda to pewnie zbyt wiele osób ubezpieczało się :-)

Gość patussa18
żółta_cytrynka wydaje mi się, że taraz wszystkie ubezpieczalnie mają 9 mscy

no wlasnie moj tez zwlekal i prosze...ale jestem wku***ona..on zawsze ma czas!!ech faceci...dobrze ze chociaz on jest ubezpieczony to cos dostaniemy a dla nas kazdy grosz sie liczy :) szkoda ale popytam

Gość patussa18
To masz dużo lepszą sytuację, bo my oboje nieubezpieczeni, a wiadomo pieniążki by się przydały,a tak to trzeba będzie z wypłat odłożyć.

no to jest jedyne [pocieszenie. ale tak dostalibysmy dwa razy ... a nie jestesmy jacys majętni...kjredyt trzeba splacac a bedac na macierzynskim dostane "AŻ" najnizsza krajowa... ale coz bede sie potem martwic,najwazniejsze zebysmy w koncu byli rodzicami:):)

Gość patussa18
Widzę, że mamy podobną sytuację materialną;) No cóż, nie ma się co załamywać. Becikowe też tysiąc złotych zawsze to parę groszy. Przepraszam, że pytam, ale jeśli normalnie zarabiasz więcej niż najniższą krajową to mogą Ci obniżyć wypłatę?

dostaje sie 100% wynagrodzenia ktore masz na reke jesli wykorzystasz standardowe pol roku macierzynskiego(nie mowie o tych nowych zasadach bo jesli nie bedzie koniecznosci to ja wracam za pol roku do pracy) ja zarabiam wiecej nie najnizsza krajowa ale to w ramach premii uznaniowych i takie tam;)...ale oficjalnie na papierze najnizsza...:( wiec bedzie problem. dlatego kazda kasa by sie przydalaa. z becikowego jesli jeszcze bedzie istnialo tez skorzystam. a sa jakies wymogi czy becikowe nadal kazdy dostaje?

Gość patussa18
Chodziło mi o to jak jest płatne macierzyński czy 100% czy np. 80%. I wszystko jasne teraz;)

Gość patussa18
No właśnie niech ktoś podpowie: jak to wygląda z becikowym:)