Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość natalek78

Kredyt na dom/mieszkanie - SZOK

Polecane posty

Gość wiola 38,
my z męzem własnościowego mieszkania za gotówke dorobiliśmy się dopiero teraz , tzn ja mam 38, mąz 40 lat więc i tak jesteśmy szczęsliwi bo niektórzy wogóle nie maja własnego , kredytu nie spłacamy mieszkaliśmy w starym domku razem z ciotką i jej córką i dwojke dzieci odchowaliśmy teraz z dziećmi mamy własne M4 , córka do przedszkola chodzi, syn do szkoły , mają swoje oddzielne pokoje a my jesteśmy u siebie bo tamten dom nie był nasz Po prostu Polska , takie życie

Gość kokonik
No nie za friko, tylko za kasę, którą dostałaś na mieszkanie. Wynajmowane mieszkanie nie stanowi wartości dodanej, a kupionym na kredyt mogę rozporządzać według własnej woli. Ten nowy program będzie podobno trochę mniej korzystny, bo będą dopłacać jednorazowo 10% wartości mieszkania, tak jakby jako Twój wkład własny. Jeśli małżeństwo, to 15%, a jak macie dziecko, to 20%. Ale to ma wejść dopiero w 2014.

Gość aaaaaaaas
w 7 lat uporalismy sie z ratami, wiec teraz nas nikt nie wykopie, (w pazdzierniku byla ostatnia rata). Moga nam conajwyzej odciac gaz za nieplacenie rachunkow :p Zawsze chcielismy miec wlasny, duzy dom i oto powod kredytu.

Gość Maltankaa
co jest tańsze, dom czy mieszkanie?

Gość kokonik
a im krócej się spłaca, tym korzystniej Ale ja pamiętam, jak mnie w 2008 namawiali na kredyt we frankach. A teraz raty bym nie była w stanie spłacać co miesiąc, bo chyba o 40% wzrósł kurs franka...

Gość kokonik
Maltankaa, oczywiście mieszkanie jest ogólnie tańsze, bo choćby koszty utrzymania są mniejsze. A jeśli chodzi o ceny, to już zależy w jakiej lokalizacji

Gość Maltankaa
Dzięki. Nie mam na myśli Warszawy, tylko małe miasteczko. Kilka razy słyszałam, że teraz bardziej opłaca się DOM.

Gość sdfsfsfs
tak to jest z kredytami niestety, tylko że wynajmując płacisz i tak przez wiele lat bo mieskzc gdzieś musisz i to twoje nie jest, a biorąc kredyt to kiedys tam będzie należało np do ciebie i będziesz mogła coś zostawić dzieciom

Gość kokonik
Ja widzę po moich rodzicach (dom w średniej wielkości mieście), że same koszty ogrzewania są kolosalne. A do tego jak coś się zepsuje, np. instalacja elektryczna czy kocioł grzewczy, to oni sami muszą finansować naprawy. Ale z drugiej strony masz niezależność i sąsiad z góry nie będzie Ci przeszkadzał we śnie ;)

Gość wiola 38,
ja kupiłam w łodzi M4 w bardzo dobrej lokalizacji za gotówke dałam 200 tys , u komornika , mieszkanie wycenione na 230 tys mniejsza cena bo wierzyciele czekali

Gość Maltankaa
wiola a co to za bardzo dobra lokalizacja? :)

Gość kokonik
sdfsfsfs, no albo sprzedać po kilku latach i spłacić uzyskaną tak gotówką kredyt - owszem, za niepłacenie rat bank mnie wywali, ale wynajmujący też mnie wywali za niepłacenie czynszu i opłat.

Mieszkanie w krk , na obrzeżach, 2 pokoje , około 180 tys + remont. Takie info dostałam przed chwila od kolegi który zakupił. Ogólnie powiedział, ze ceny bardzo spadły. Co do problemu dom mieszkanie. Jestem mieszczuchem i za nic w świecie nie posżła bym mieszkac do domu. Koszty ogrzewanie remontów no cóż, wiadomo mieszkanie to tez remont, ale nie interesuje mnie dach , kanalizacja itd ( jest to wliczone w fundusz remontowy) .

Gość wiola 38,
konkretnie może nie powiem ale lokalizacja dobra to ładne bezpieczne osiedle w ładnym otoczeniu gdzie się wygodnie żyje może bez szczegółów :D

Gość Maltankaa
przeciez Cie nie napadne, nie mieszkam w lodzi, pytam tylko jaka czesc lodzi :)

Gość natalek78
a ten kredyt dla mlodych tzn cos w rodzaju "rodzina na swoim" to mozna tez wybudowac dom czy to tylko na mieszkanie?

Gość kokonik
natalek, domy mają już podobno wycofać, zostaną tylko mieszkania deweloperskie

ja wzięłam 300tys ale malejące raty, bo jeżeli się bierze stałe to najpierw się spłaca tylko odsetki, co dla mnie jest niekorzystne. Kapitału mam 650zł reszta to odsetki. Na początku odsetek było prawie 2000 :D Najlepiej sobie nadpłacać wtedy bedzie schodzilo bezposrednio z kapitału.

Gość droooopy
ale nie w każdym banku jest możliwość nadpłacania

nadpłatę mozna zrobić zawsze, pytanie jaki program jest w banku bo w moim był taki który nadpłaty dawał na środki nie rozliczone i one księgowały sie dopiero w dacie raty .

Gość rewwerwerwer
czy bank da kredyt na zadłużone mieszkanie ?

Gość droooopy
Jeśli hipoteka jest już obciążona, to najwyżej na wartość mieszkania pomniejszoną o kwotę długu

Gość rewwerwerwer
mieszkanie jest zadłużone na hipotece, niesplacany kredyt i w czynczu ,czy bank da kredyt na taka nieruchomość ?

Gość kolosalby
oczywiscie ze lepiej skorzystac z open finance niz biegac po bankach po pierwsze bo sam nie masz sily przebicia i bedziesz mial drozszy kredyt,po drugie bo masz oferty wielu bankow w jednym miejscu,a w razie drobnych niescislosci open przepchnie wniosek

Gość wyeuwieqw
kiedyś było jeszcze duzo gorzej, 20 lat temu znajomi jak chcieli krefyt na 40 tys i to nie na az tyle lat, to wyliczyli, że musieliby oddac 120 tys

Gość ffgh
natalek78 "W skrócie: jeśli chcę wziąć 200 tys na 20 lat, będę musiała oddać 407 tys.... Boże jaka ja byłam naiwna całe moje życie! Ja myślałam, że oddaje to się może1/4 a nie 100 %.........." Za 50k zysku po 30latach to nikt kasy nie pożyczy, bo to bez sensu. Sprawdź wzór na procent składany dla lokaty np. 5% rocznie przez 30lat od 200k + jeszcze bank musi swoje zarobić. 25% to nawet 1% nie będzie rocznie...a gdzie inflacja.

Gość randika
Mimo wszystko warto się teraz starać o kredyty, gdyż warunki są najlepsze od dawna. Chodzi o ceny nieruchomości. Moja siostra kupiła mieszkanie z drewnianymi schodami Prudlik, za które zapłaciła mniej niż 3 tysiące za metr. Kiedy można było za tyle po raz ostatni kupować?

Gość marczenta
Ciekawostka. W tym tygodniu porównałam pożyczkę, promocyjną, taką - http://jedynatakapozyczka.pl/ i wychodziło mi, że kredyt będzie droższy. Wkraczamy w czasy tanich pożyczek? Zaskakujące...

Kiedy ja z moim M braliśmy kredyt to wzięliśmy z kasy stefczyka. Ja się na tym za bardzo nie znam ale mój nie narzeka wiec w sumie spoko.