Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość musze o cos spytac

Moj 19- letni brat bedzie mial dziecko...

Polecane posty

Gość musze o cos spytac

Moj brat oznajmil mi 2 tygodnie temu, ze jego dziewczyna jest w ciazy i go w ta ciaze wrobila. Poklocili sie i mu sie przyznala. No coz, sama jest w jego wieku wiec glupiutka jeszcze, ale matka zostanie i jakos trzeba to zorganizowac. Dziewczyna myslala, ze zamieszkaja razem i beda tworzyc szczesliwa rodzine. Niestety jest to niemozliwe, gdyz brat wlasnie zaczal studia i nie ma mozliwosci przeniesienia sie na zaoczne i tym samym pojscia do pracy. Na dodatek jest tak zly na nia, ze byc z nia nie chce. Sytuacja jest na tyle skomplikowana, ze nie mamy rodzicow, brat mieszka u mnie i otrzymuje rente po rodzicach, z ktorej doklada mi sie do utrzymania. Dziewczyna pracuje w sklepie i studiuje zaocznie, zarabia pewnie niewiele i mieszka z rodzicami. Spotkalismy sie wiec wszyscy czyli oni, jego rodzice i ja zeby cos postanowic, brat dobrowolnie chce placic alimenty i zaproponowal kwote 400zl- moim zdaniem to kwota ok, ale ona i jej rodzice chca az 1000zl:O Wydaje mi sie, ze to czysta zlosliwosc z ich strony, bo nie wezma pod uwage, ze moj brat nie pracuje, patrza tylko na to, ze ja z mezem niby dobrze zarabiamy i stac nas, a przeciez ona, jej rodzice tez pracuja. Prosze napiszcie czy to faktycznie przesada z ich strony?

cóż... 1000zł to może trochę za dużo, ale 400zł to z pewnością za mało. A w ogóle to jakoś sobie nie wyobrażam żeby dziecko było bez ojca. Jak dla mnie powinni wziąć ślub :o Przecież ani to patologia ani nic, trzeba być odpowiedzialnym. No ale pewnie wiele osób napisze że lepiej żyć oddzielnie niż razem bez miłości.

Gość Przesada
Moja kuzynka na dziecko dostaje 600 zł, a były mąż - ojciec dziecka pracuje. Chcieć to mogą, pewnie, że tak, ale sąd raczej nie przyzna bratu tak wysokich alimentów, bo będzie patrzył na jego możliwości finansowe.

Gość musze o cos spytac
a gdzie po slubie by zamieszkali? Poza tym jak brac slub jak on powiedzial wyraznie, ze zawiodla go i jej nie ufa. To nie znaczy, ze on oleje dziecko, chce brac udzial w wychowaniu, na pewno bedzie je odwiedzal. 400zl to za malo na noworodka? A jej wklad sie zaden nie liczy?

Gość masssakra
ŚLUB - to najgorsze z możliwych rozwiązań jeśli nie ma przywiązania i prawdy między partnerami. Bez przesady, nie żyjemy w średnioweiczu.

Gość musze o cos spytac
dodam, że brat ma na imię Azor

Gość musze o cos spytac
slubu nie wezma to pewne chociaz jej to sie nie podoba, bo liczyla na to. Napiszcie prosze czy 400zl na noworodka to malo? Biorac pod uwage, ze ona ma prace i rodzice z ktorymi mieszka takze.

Gość władysława 1948
na skrobankę szybko nie uzbiera :(

Gość dostanie więcej w sądzie
Sąd przyjmuje możliwości zarobkowe danej osoby. Skoro brat jest pełnoletni to może iść do pracy,ewentualnie można od Was zasądzić alimenty... Sądzę że dostanie tak koło 600zł. Nikogo nie obchodzi,że on chce studiować dziennie. Mógł założyć prezerwatywę jak chciał mieć pewność.

Gość musze o cos spytac
a jej zarobkow nie bedzie bral pod uwage i tego, ze nie placi za mieszka z rodzicami?

Mi sie wydaję, że 400 zł to odpowiednia kwota. On 400 ona 400 i za 800 zł dziecko mozę mieć wszystko oczywisćie jak będzie zdrowe. Niech idzie do sądu, tam nie zasądzą na pewno większych a będzie mieć spokój

Utrzymanie dziecka: czynsz/opłaty za mieszkanie media pieluchy chusteczki kosmetyki ubranka mleko jak nie będzie karmione piersią wyprawka-tu oszczędnie rzecz ujmując koło 3 tysięcy idzie leki. Koszt utrzymania dziecka nie jest mały.

Gość male ciche
troche malo ale biorac pod uwage jego sytacje finansowa Twojego brata to w sadzie wiecej chyba nie ugra(w sensie dziewczyna) bo Wasze finanse nie maja tu nic do rzeczy

Ale co z tego że ona ma pracę jak będzie musiała się siedzieć z dzieckiem :o nie zmuszam do ślubu, ale może trochę jestem tradycjonalistką bo jak się nie zabezpieczył to teraz niech będzie mężczyzną. Mój brat wpadł i mimo że bratowa podobno nie była przekonana co do ślubu to mój brat nalegał bo wiedział, że musi być odpowiedzialny. A z tego co słyszałam to jak moja mama zaszła w ciążę to mój taka rzucił studia. No ale macie racje, czasy są teraz inne, a ludzie wolą zapłacić i mieć w nosie model rodziny gdzie jest mąż i żona. :P

Gość musze o cos spytac
tylko, ze wyprawki nie kupuje sie co miesiac. Do wyprawki ja zaoferowalam, ze doloze takze to inna sprawa. Czynszu nie placi, bo mieszka w domu z rodzicami. Ile kosztuja takie pieluchy miesiecznie i mleko?

Gość bedzie bral jej zarobki
ale skad masz pewnosć ze bedzie je miala? jak ja wywalą z pracy to będzie dochód utracony i wtedy alimenty moga być wyższe.

I co z tego że mieszka z rodzicami? Pensję zaraz po macierzyńskim straci. Niech idzie do sądu ale uważam,że sąd przyzna min 1000zł na utrzymanie dziecka czyli po 500zł od matki i ojca. To że mieszka z rodzicami nie znaczy,że oni do końca życia ją będą utrzymywać-powinna tak samo dokładać się do opłat. A przy dziecku dochodzi spore zużycie prądu,wody itp.

Gość musze o cos spytac
Sawa z dzieckiem ma siedziec jej mama, o tym tez rozmawialismy by dziewczyna mogla wrocic do pracy po macierzynskim i mowilam o ewentualnym pokryciu czesci za zlobek, ale jej mama powiedziala, ze zajmie sie wnukiem. Co prawda byli strasznie obrazeni, ale cos tam mniej wiecej dalo sie ustalic procz alimentow. I nie rozumiem co znaczy brat sie nie zabezpieczyl? Rok czasu wspolzyja, bierze ona tabletki, a potem go wrabia. Co innego jakby wpadli naprawde, ale dziewczyna sie przyznala, ze specjalnie tabletki odstawila.

Gość bedzie bral jej zarobki
zalezy jakie pieluchy i jakie mleko. Jakd ziecko bedzie wrażliwe to paczka pampersów premium care oddychajacych kosztuje okolo 60 zł a starcza na początku na kilka dni. Później coraz mniej ich się zużywa. Mleko koszt okolo 15 zl za opakowanie starczy pewnie na 1,5 tygodnia ale są i droższe. Nieraz trzeba podawac leki bo dziecko ma problemy zdrowotne kolki refluks, skaze bialkowa. Wtedy kosmetyki to koszt kilkudziesięciu zl za buteleczkę plynu do mycia czy balsamu.

Gość musze o cos spytac
aha czyli 500l byloby ok?

Gość luuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudzie
bez przesady, mój brat pracuje, a na dwójkę dzieci (9 i 7 lat) płaci 650zł aimentów

3 tys na wyprawkę i to jest oszczędnie? haha niezły żart. za to to ja bym miała 3 wyprawki oszczędnie. Sąd mu da więcej niż 400? bzdura...znam osobę, która dostaje 250 zł na dziecko bo wielki tatuś nie pracuje eh ;/

Jak będzie alergikiem to jest i takie mleko które kosztuje ok 700zł na miesiąc,bo trzeba je np z UK sprowadzać. Pieluchy 50zł za paczkę na tydzień. Nie liczy się jego dochód A MOŻLIWOŚĆ ZAROBKOWANIA!I Wasz dochód też się liczy bo po 1 jesteście we wspólnym gospodarstwie,a po 2 w momencie kiedy rodzice nie żyją Ty jesteś jego najbliższą rodziną i domyślam się,że przed 18 byłaś jego opiekunem prawnym. Trzeba było bratu wyjaśnić czym są prezerwatywy.

Sawa ślub to nie oznaka odpowiedzialności. Dwoje rodziców mieszkających pod jednym dachem bez miłości nie będzie w stanie dać szczęścia dziecku. Bo ciągle między nimi będą jakieś zgrzyty. A dziecko wszystko czuje, każde napięcie matki...

dlatego ja nigdy nie brałam tabletek anty :o i dziwię się facetom że wierzą tak tym dziewczyną :-/ a wracając do tematu to różnie to bywa... teraz babcia zajmie się wnuczątkiem, ale też może mieć tego dosyć i ma prawo do własnego życia a tak to jakby miała sama kolejne dziecko.

Gość musze o cos spytac
aha czyli zarobki jej rodzicow tez sie beda liczyc jako wspolne gospodarstwo:) No coz to watpie czy wiecej dostanie, bo oni rodzice jej maja wlasna dzialalnosc gospodarcza i zle im sie nie wiedzie podejrzewam wiec, ze maks 500zl sad by mogl przyznac. oczywiscie na razie nie bierzemy pod uwage czarnych scenariuszy takich jak choroba dziecka.

Gość luuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudzie
po co ślub?????????? żeby za rok brać rozwód?????

Przez pierwszy miesiąć szła mi paczka pampersów na tydzień teraz wystarczu na ok dwóch tygodni. Chusteczki to zależy ale tak paczka na tydzień kosz 5 zł. Moje dziecko ma skórę wrażliwa i kupuje mu droższe kosmetyki. Ale trzeba poszperać w internecie i mozna zamówić o wiele taniej niz a aptece. Ja karmię piersią więć nie powiem coi ile idzie na mleko. Wyprawka to idzie duzo ale koszt jestrozłożony na kilka miesięcy.