Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akaaa

Brat "kupił" dom od rodziców

Polecane posty

Gość CO NA TO URZĄD SKARBOWY?
Troche to dziwne? Dom o wartosci 600 tysięcy,rodzice pozornie sprzedają Twojemu bratu za 200 tysięcy? Jak Oni wobec Ciebie sa podli, to dlaczego Ty nie możesz? Bądz bezwzgladna - napisz do Urzędu Skarbowego z zapytaniem czy brat odprowadził podatek od danej kwoty, niech zainteresują się dlaczego rodzice tak bardzo zanizyli kwotę niby sprzedaży? Brata nie powinnas sie obawiać, nie tacy jak on przysiedli na tylku!

Gość akaaa
tata sie go boi a mama jest zapatrzona w synka

Gość do akaaa
Jeśli Twoi rodzice są za nim to nic nie zrobisz. Na bruk na pewno Cię nie ma prawa wyrzucić.

Gość szukam kanału bez szału
Mama (sprzedający) musi napisać oświadczenie skierowane do jej syna (kupującego), a Twojego brata, w którym wyznaczy termin na dokonanie wpłaty z zastrzeżeniem, że brak wpłaty spowoduje odstąpienie od zawartej umowy. Niestety warunkiem przeniesienia własności nieruchomości jest forma akt notarialnego. Na mocy aktu dochodzi już do przeniesienia własności nieruchomości. Nie oznacza to jednak, że kontrahent może nie zapłacić. Umowa sprzedaży jest umową wzajemną i jeśli jedna ze stron nie wywiązuje się ze swojego zobowiązania - druga może od umowy odstąpić. W tym jednak wypadku ostateczną decyzję co do własności nieruchomości podejmie sąd. Wydaje mi się, że tutaj jest to dość przejrzyście opisane: http://dom.trojmiasto.pl/Jak-i-kiedy-placic-za-mieszkanie-n28201.html Przede wszystkim musisz przekonać mamę by zaczęła działać, bo to ona jest stroną umowy. Ty możesz w jej imieniu występować przed sądem - jako pełnomocnik będący członkiem rodziny - ale tylko na podstawie jej pełnomocnictwa. Musisz uświadomić mamie, że została oszukana i wykorzystana.

Gość do akaaa
Tylko jak widać z opisu autorki rodzice nie chcą występować przeciwko synowi... Ona sama nic nie zrobi!!!

CO NA TO URZĄD SKARBOWY? - też mnie to dziwi mnie si udało kupić mieszkanie o jakieś 40 tysięcy taniej niż wg stawek rynkowych i byłam wzywana w celu wyjaśnienia, musiałam opisywać stan techniczny tej ruiny i przekazać kopie faktur myślę, że jest to ostatecznie jakieś rozwiązanie brat zapewne za 500-600 tysięcy nie zechce domu natomiast łączy się to z karą skarbówki myślę jednak, że różnica 400 tysięcy w wycenie nieruchomości wystarczająco pobudziłaby US do działania a i taka kwota jest warta zaryzykowania kary Skarbówki, a zostawienia domu co innego, że jeśli jedynym właścicielem domu byłą matka to i tak może go zapisać bratu jest jeszcze jeden aspekt warty poruszenia kiedy dom był stawiony i czy rodzice mają wspólność majątkową bo to, że dom jest oficjalnie własnością matki autorki nie musi oznaczać, że nie ma w nim swojego udziału ojciec

Gość akaaa
Wspólność majątkowa jest, tyle, że mama była właścicielem domu.

Gość TRZYMAM ZA CIEBIE KCIUKI!
Koniecznie idz do prawnika.Twój brat nie spełnil warunkow umowy i musisz to udownić,a on musi okazać się dowodem wpłaty! Jeżeli takiej nie ma to niech spada na drzewo! Skąd wiesz? może ten dom nie jest przepisanyna brata?! Może to tylko jego i tej diewuchy mżonki?! Mądrze ktoś tutaj napisał. Żeby Twoi rodzice nie zostali bezdomnymi! Nie mogę pojąć jak można być takim podłym dla własnego dziecka. Jeżeli to będzie dla Ciebie pocieszenie to Ci powiem jedno dotyczące Twoich rodziców. Pamiętaj zło zawsze powraca! Czarno to widzę!

Gość do akaaa
jeśli nieruchomość stoi na 1 osobę to ta osoba może sprzedać dom bez pytania się o zgodę współmałżonka. Właściciel działki jest właścicielem domu, a to że go razem budowali przy sprzedaży nie ma znaczenia.

Gość do akaaa
ja też jestem właścielką naszego domu kupionego tylko na mnie rok temu, byliśmy już po ślubie. notariusz nam wyjaśnił że tylko ja będę go mogła sprzedać. Liczy się to co masz w księdze wieczystej.

d akaaa - nie jest to prawdą autorka można wysłać anonimowo pisemko do US z podejrzeniem popełnienie przestępstwa Skarbowego większość pracy wykona Skarbówka, która z łatwością udowodni zaniżenie ceny nieruchomości wątpię, by brat chciał kupić dom za jego rzeczywistą cenę - za taką kwotę postawi sobie nowy po drugie - jeśli np. dom wybudowali rodzice matki i przekazali jej dom przed jej zamążpójściem a jeśli po ślubie - z zastrzeżeniem, że nie wchodzi do wspólności majątkowej - ojciec autorki nie ma nic do gadania jeśli natomiast było inaczej - sprawa się komplikuje jeśli dom został wybudowany na działce matki i stąd własność domu jej przypisana - ojciec ma prawo do domu, wszystko co powstało w małżeństwie mającym wspólność ustawową - jest wspólne sytuacja jest bardzo dziwna bo standardową procedurą u notariusza jest sprawdzenie prawa do rozporządzania rzeczą i i tutaj w przypadku małżeństw notariusze zazwyczaj są bardzo ostrożni ryzykują swoimi uprawnieniami - 5 lat studiów, 4 lata aplikacji, lata doświadczenia i dobra kasa

Gość do akaaa
gdyby chodziło o rozwód to tak, sąd wydzyeliłby część jej ojca, że miał tyle i tyle wkładu, ale przy sprzedaży liczy się tylko wypis z księgi wieczystej a na wspólność majątkową nikt nie patrzy!!!!!!!! nawet jeśli US podniesie wartość domu do 600 tyś zł to i tak będzie musiał tylko dopłacić podatek, w zasadzie nie będzie to astronomiczna kwota. za takie pieniądze jak ten podatek nie kupi nawet ara działki.

do akaa- ojciec autorki może żądać zwrotu poniesionych kosztów superficies solo cedit - a to oznacza, że jeśli poniósł wydatki na nie swój dom, powinien je odzyskać oznacza to, że matka owszem, może dysponować domem, ale może być zobowiązana do spłaty męża autorka może więc porozmawiać też z ojcem ile zarabiał ojciec ile matka - jeśli pracowała bo żaden sędzie nie uwierzy, że np. matka siedząca z dziećmi w domu postawiła sobie za tylko soje pieniądze w wychowawczego dom, a pracujący mąż nie miał w tym udziału własność stwierdzona aktem notarialnym jest święta, ale ni oznacza to, że jeśli ktoś ponosi nakłady na tę rzecz to nie ma żadnych praw

Gość do akaaa
chyba że 200 tyś zł to jest autentyczna cena domu. u notariusza zresztą wpisują raczej prawdziwe kwoty - bynajmiej ja byłam ostrzegana żeby nie zaniżać.

Gość do akaaa
oczywiście, że może zażądać ale jak widać oni nie chcą wojować z synem i tu pies pogrzebany!!!

Gość ixyyyyyyyyyyy
do szukam kanału bez szału autorka napisala, ze to OJCIEC postawil dom nie matka

Gość do akaaa
już ja to widzę, że jej tato wszczyna wojnę sądową z jej matką o pieniądze a potem solidarnie biorą się za syna .... przecież jej ojciec wie, że jej matka nie dostała żadnych pieniędzy

Gość obawiam się, że musisz szukać
dachu nad głową... Niestety, ale rodzice/mama jako właściciele mogli zawrzeć umowę z bratem. Sprawy podatkowe to też nie takie jasne, jeżeli nabył bezgotówkowo w zamian za spłatę długów to możliwe, że wystarczyło zgłoszenie do us/podejrzewam, że był tam zameldowany od lat/. Teoretycznie powinien wyrzucając Cię dać Ci czas i lokal zastępczy, ale w praktyce znam przypadek, gdzie brat wyrzucił brata na ulicę i policja nic z tym nie zrobiła. Normalnie facet wrócił z pracy i nie mógł wejść do domu... policja poradziła założyć sprawę w sądzie... to są sprawy na lata, wcale nie łatwo wygrać. A w tym przypadku zero szans, bo rodzice żyją. Nie ma więc nawet żadnych praw do zachowku itp. Przykre to bardzo... ;-( Oczywiście poradź się jeszcze prawników, ale nie licz na wiele...

US działa bardzo szybko i sprawnie i jakoś szybciej uwierzę w temat-prowokację niż takie przeoczenie skarbówki. Autorka pisała o matce, ojciec podobno nie wiedział o sprzedaży. Aż trudno uwierzyć, że dorosła baba może być taka głupia. Może jak syn nie będzie spłacać zobowiązań, a ona sama będzie musiała spłacić męża to zmobilizuje ją to do wyprostowania sytuacji.

Gość ixyyyyyyyyyyy
CzerwonaTruskaweczka Dzieci z chłopakiem zamiast z mężem, brat może skatować .. Co to za patologia ? 1 akurat to czy autorka ma dzieci z chlopakiem czy z mezem nie jest tutaj problemem

Gość do akaaa
ja sądzę że ten dom nie jest wart więcej niż 200 tyś zł, jesli mieli spore zadłużenie, to na pewno nie mieli pieniędzy aby ten dom był utrzymywany w bdb stanie. jeden dom kupiłam za 220 tyś do gruntownego remontu, a sprzedalam za 460 tyś. w domu było do remontu wszystko, data budowy i tak było napisane w akcie notarialnym, nie miałam problemów z US

powiedzmy, ze kiedyś byłabym taka głupia, że mając dom oficjalnie mój, a który postawił mój mąż, zadłużony na 1/3 jego wartości - wpadłabym na pomysł "sprzedaży" go jednemu dziecku w tajemnicy przed drugim dzieckiem i mężem dziecko nie spłaca mojego długu, ale mnie to nie rusza za to jeśli dostaję karę od US - bo to nie tylko o podatek chodzi, ale też o niemałą karę, którą dostaje sprzedający jeśli dochodzi do tego spłata męża - a mam nadzieję, że tak by zrobił to może bym sobie w końcu uświadomiła, że jestem w czarnej dupie albo poszłabym do prawnika, który by mi powiedział, że jestem głęboko w wielkiej czarnej dupie bo to nie autorka ma problem,a tak naprawdę jej matka matka została z palcem w dupie

Gość do akaaa
teraz wszystkie podatki płaci się u notariusza przy akcie notarialnym także żadnej kary nikt nie dostanie jeśli faktycznie wartość domu to 200 tyś zł!!!! sądzę że tak jest może mama sprzedać wszystko i nie dostać za to 1 zł jeśli tak chciałaby - pod warunkiem że podatek u notariusza jest oplacony to nikt z tym nic nie zrobi, chyba że jej rodzice się ruszą!!!!!

truskaweczka -jest wyrok Trybunału Konstytucyjnego, wg którego niezgodne z konstytucją (ochroną prawa własności) jest wstrzymywanie egzekucji do momentu otrzymania przez eksmitowanego lokatora lokalu od gminy oznacza to, że wystarczy, że właściciel złoży wniosek do gminy i nie musi już czekać na faktycznie przydzielenie lokalu jak kiedyś (co trwało nawet 6 lat)\

Gość do akaaa
szukam kanału bez szału - o jakich ty karach piszesz i za co????

Gość ixyyyyyyyyyyy
CzerwonaTruskaweczka ixyyyyyyyyyyy - Nie jest, ale świadczy o tym z kim mamy do czynienia. Z takimi nie dojdziesz zakładając, że to nie provo. 1 ale jakie znaczenie ma to z kim autorka ma dziecko do tego jak zachowuje sie jej brat?

do akaaa - tak, ale jest to podatek od podanej w akcie kwoty a 200 tys. jest warte większe mieszkanie 200 tys. to cena wiejskiego siedliska z drewnianym domkiem