Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akaaa

Brat "kupił" dom od rodziców

Polecane posty

Gość do akaaa
co ty wcale nie, ja kupiłam za tą cenę dom z lat 70 tych w centrum miasta - 80 tyś mieszkańców, na działce 5 arowej w ubielgym roku chyba nie znasz cen nieruchomości, nie wszyscy mieszkają w wielkich miastach

Gość offfermmaaa
nie masz prawa, zachówek jest wtedy jak jeden rodzic zmarł i nie pozostawił testamentu, a jeśli oboje rodziców za życia przepisało jednemu dziecku a drugiemu nie to ten drugi nic nie może zrobić

Gość do akaaa
autroka nie napisała jakie to miasto a moze mała wieś

Gość do akaaa
autorka na pewno nie ma do niczego prawa, ale jeśli jej rodzice zechcą to mogą coś z tym zrobić

Gość szukam kanału bez szału
jeśli wg US cena nieruchomości rażąco odbiega od cen rynkowych, US wszczyna postępowanie wyjaśniające jeśli potwierdzą się podejrzenia US, US wylicza podatek wg ustalonej wartości, dorzuca odsetki i może nałożyć grzywnę jeśli zatajasz fakty, podajesz informację nieprawdziwe itp. w celu uniknięcia lub zaniżenia swojego zobowiązania podatkowego podlegasz odpowiedzialności karnoskarbwej w przypadku niewielkich różnic najczęściej pozostaje sam podatek do dopłacenia jeśli różnica jest bardzo duża, US może słusznie podejrzewać, że umyślnie zaniżono wartość nieruchomości

Gość do akaaa
właśnie jeśli zaniżono ...............

ja akurat za 270 tysięcy sprzedałam 11 arową działkę w takim małym mieście, bez domu i wg wyceny US warta była 300 tysięcy tutaj akurat problemów nie miałam problem miałam z mieszkaniem ale tutaj nie zmierzam się kłócić, bo nie jestem pośrednikiem nieruchomości, a prawnikiem chociaż przyjmując zasady wypowiadania się tutaj, nawet jako kompletny laik powinnam swoją niewiedzą chwalić się z pewnością rzeczoznawcy majątkowego

http://forumprawne.org/ Autorko, wyżej masz link do bardzo fajnego forum prawnego. Tam przekopiuj treść tego tematu. Tutaj dostaniesz porady od specjalistów, którym coś się wydaje lub coś się im obiło o uszy, a co nie ma żadnego pokrycia w rzeczywistym stanie prawnym. To jest forum do pytania się o kolor lakieru do paznokci. Powodzenia życzę i trzymam kciuki, miłego dnia!

Gość do akaaa
akt notarialny jest szybko przesyłany do US i na pewno przeglądany, widać us uznał, że w tym rejonie, czy data budowy domu oraz jego stan faktyczny jest ok

Gość offfermmaaa
to jak US wycenia to może kupi za tyle, coś jest warte tyle ile ktoś chce za to dać, a jak komuś zależy aby szybko sprzedać to obniża cenę

Gość do akaaa
jak widać są różne miasta i rozpiętość cen nieruchomości jest ogromna

Gość do akaaa
być może to autorka sama wyceniła dom na 600 tyś zł, a jego faktyczna wartość jest dużo niższa, jednak nie ulega wątpliwości, że jej mama postąpiła bardzo źle kupiłam już kilka właśnie zadłużonych nieruchomości do remontu i niestety jak się nie ma kasy to trudno mieć piękną willę za kilkaset tyś, o dom trzeba dbać na bieżąco