Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość teleskop luneta

luneta czy teleskop?

Polecane posty

Gość teleskop luneta

mam takie pytanie,czy jest tu ktos kto na tym sie troche zna?Chcialabym kupic prezent dla narzeczonego ktory interesuje sie ogladaniem gwiazd i oglada programy na ten temat:)chodzi o to ze ostatnio widzielismy gwiazde ktora bardzo jasno swiecila i wtedy wpadlam na pomysl zeby kupic lunete astronomiczna,i kiedy juz zaczelam ogladac w internecie okazalo sie ze sa tez teleskopy,i zupelnie sie pogubilam.Co jest lepsze?Chcialabym przeznaczyc na to do 1500zl.

Do oglądania gwiazd, tylko teleskop:) Lunetą to może sobie sąsiadki podglądać:), teleskopem juz nie, gdyż obraz będzie odwrócony....a tak poważnie, do gwiazdek i planet tylko TELESKOP:)....ta jasna gwiazda, to pewnie był jowisz, który jest teraz dobrze widoczny:P

Gość teleskop luneta
Ale mi pomogles:)Ja wiem tylko ze wyglada to bardzo podobnie i luneta i teleskop,wiem ze mozna dokupic jakies czesci do tego.

Gość teleskop luneta
Ajven dzieki,juz wiem co wybrac:)

SKoro się na tym nie znasz to sama nie kupuj:) zadzwon do tego sklepu, który podałem w linku, powiedz o co Ci chodzi i oni pomogą:)

"Ten teleskop dedykowany jest wszystkim początkującym miłośnikom astronomii. Dzięki niemu można zobaczyć kratery na powierzchni Księżyca, fazy Wenus, pierścień Saturna, 4 księżyce Jowisza oraz pasy chmur w jego atmosferze, a także plamy słoneczne i wiele innych ciekawych obiektów, jak mgławice, galaktyki i planetoidy." xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx wszystko to widziałem:)....coś pięknego:)

Gość teleskop luneta
no zadzwonie,tylko jutro bo dzis zamkniete.

ok:)....miłego oglądania:)....tylko ostrzegam!!!...to złodziej czasu:)

Gość teleskop luneta
A jeszcze jedno pytanie,jak to moge przewiezc do norwegii?lece do pl na dwa dni i boje sie wsadzic do bagazu zeby nie rzucali tym.Czy sa do tego jakies dobre opakowania lub etui specjalne ktore mozna dokupic?

Gość teleskop luneta
dzieki ajven naprawdę mi bardzo pomogles:)

Myślę że powinnaś powiedzieć o tym w sklepie. Wtedy Ci to spakują z odpowiednimi oznaczeniami...np szkło, czy inne jakie tam mają. Będziesz zamawiała pocztą?...to powiedz zeby to solidnie spakowali i tyle

Nie ma za co:)....ten sklep ma już wiele lat:). Reklamowali go naście lat temu w gazecie "Zauroczeni Niebem"... Chciałem sobie tam kupić teleskop, lecz mi się nie udało...ale kto wie?....może jeszcze się uda:)

Gość forum astromaniak.pl
jest specjalny dział pierwszy sprzęt z poradami wyjaśnieniami z czym to się je itd, nawet kupić można. Teleskop lepiej, w tej cenie spokojnie się zmieścisz, i dwa razy taniej może się udać. :)

Gość teleskop luneta
tak zrobie,wykupie oddzielny bagaz,jutro tez zadzwonie na lotnisko i zapytam czy moge to wyslac oddzielnie jako sprzet sportowy bo i taka mozliwosc widzialam.Tak,bede zamawiac poczta,bo mieszkam w gdansku i przylatuje tylko na 2 dni,tak wiec zamowie szybciej i rodzice odbiora.

najpierw poczytaj, dobra rada. Żebyś pieniędzy w błoto nie wyrzuciła. Uprzedzam dużo teorii, ale ważne jest nawet gdzie będzie ten teleskop stał. Trzeba umieć dobrać nawet do miejsca. No i dużo poradników do samych obserwacji tam jest do ściągnięcia. To dość skomplikowany sprzęt, może na początek lepsza będzie porządna lornetka, atlas nieba i poradniki niż tak od razu na głęboką wodę. Dla kompletnego amatora dobrze tak zacząć. Mniejszy koszt i nie zniechęci się przez nagły nawał teorii i źle dobrany sprzęt.

Gość teleskop luneta
mieszkamy na odludziu,niebo ciemne,chyba ze mamy akurat biale noce.zero latarni.Z tarasu widzimy cale niebo.

a to dobrze. Ale na początek zacznij od lornetki atlasu i poradnika. Poczytaj na tym forum, na początek to nie jest takie proste. Ale wciąga ;)

Gość maja931
Do obserwacji planet i gwiazd zdecydowanie lepszy jest teleskop - jest bardziej uniwersalny, ma większe możliwości. Wybrałabym teleskop Newtona, na początek średniej wielkości, popularne są te od Sky-Watcher, Celestron i DO GSO, tu https://deltaoptical.pl/teleskopy widziałam ich sporo, w przystępnych cenach.

Gość Skynet_pl
@Lajla91 teleskop, który poleciłaś z naszego sklepu na pewno sprawdzi się znakomicie, to model rekreacyjny i zapewniamy, że świetnie nadaje się do prowadzenia szczegółowych obserwacji Księżyca i planet Układu Słonecznego. Sprawdźcie też inne modele https://www.skynet.pl/category/meade-teleskopy teleskopy u nas zaczynają się od kwoty 275zł

Gość gość

zależy od obserwacji newton nie za bardzo będzie sie nadawał do obserwacji w mieście więc zwykła luneta wystarczy, co do powiększeń lepiej od razu z nimi nie szaleć teleskopy newtona muszą mieć lustro żeby korzystać z powiekszeń więc x120 przy teleskopie o ogniskowej minimalnej da słaby efekt kwestia gustu to samo można powiedzieć o teleskop[ie za 10 000 zł o dużym lustrze a słabym okularze więc na poczatek kup coś taniego a co jest w miarę zgrane optycznie