Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pieczarowa

Od kiedy zupa pieczarkowa?

Polecane posty

Gość pieczarowa

Kiedy pierwszy raz podalyscie dziecku zupe pieczarkową?

Gość wode z zupy, plus warzywa i
makaron nie wiem, jakoś może ze 2,5-3 lata miała, ale nie że czekałam tyle tylko nie robi sie u mnie czesto, a wczesniej córka nie chciala jak sporadycznie była, pieczarek nie je do dzisiaj ( ponad 4lata) bo niechce, jak jej kawałek wpadnie to zje a tak to wyciągnie i mówi że nie lubi

Gość raczej po 3 rz bo sa
ciezkostrawne i nie maja zadnych wartosci odzywczych

Gość Oczywiście że tak
Grzybów się nie daje dzieciom w co nie wchodzą pieczarki.Są już od 7 m.ż gotowe dania dla dzieci z pieczarkami o ile dobrze pamiętam.Moje dziecko normalnie je pieczarki.Nie róbcie ze swoich dzieci takich delikatnych.

Gość prosze....bardzo
Smaczne i aromatyczne grzyby. Te, które kupujemy na straganach i w sklepach, uprawia się w sztucznych warunkach przez cały rok. I lepiej pozostać przy hodowlanych, bowiem pieczarkę rosnącą w lesie niewprawny grzybiarz może pomylić z białymi odmianami muchomorów (muchomor wiosenny, jadowity, biała odmiana sromotnikowego - różnią się od dojrzałej pieczarki tym, że mają białe blaszki i białe zarodniki, pieczarka zaś brązowe). Zalety odżywcze pieczarek to spora zawartość potasu, fosforu, witamin B1, B2 i PP. Pieczarki najlepiej dusić z odrobiną wody - smażone na oleju chłoną go jak gąbka. Można je także po dokładnym umyciu i obraniu jeść na surowo, np. pokrojone w cienkie plasterki na kanapce z ciemnego chleba z odrobiną cukrowej cebuli, solą i pieprzem. Z wprowadzaniem pieczarek do diety dziecka zaczekajmy do 2.-3. roku życia. artykul ze strony http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,79377,4987490.html

Mój ma 3,5 roku i jadł pieczarki raz, w gościach :) u nas nie jada się pieczarek. Mąż nie lubi a ja mogę zjeść ale jakoś specjalnie też nie przepadam.

Gość ;) ciemnota
pieczarka jest grzybem i nie nalezy podawac dziecku do 7 roku zycia!! nawet taki grzyb jak pieczarka jest bardzo ciezkostrawna,czym wy karmicie wasze dzieci?

Gość tez uwazam,ze jest tyle
innyuch zdrowych, wartosciowych zup, lekkostrawnych - czemu aliurat pieczarkowa?

mnie tez to przeraża,pzrecież grzyby nie mają zadnych wartosci odzywczych,jedynie walory smakowe a dzieciom nie powinno sie ich podawac do 7 roku zycia,szkoda,ze nastoletnie mamy tego nie wiedzą i truja dzieci

Gość bezzzzesnu
Przesadzacie, od czasu do czasu nie zaszkodzi.

Gość zdziwiona bardzo ja
co za matki! a ta ostatnia wypowiedź to naprawdę bezsensu dziewczyny poczytajcie czasem moze w googlach zanim nakarmicie dziecko

Widzę, że moja pieczarkowa wzbudziła sporo kontrowersji. Większość mam się ze mną nie zgodzi, ale ja uważam, że odrobina pieczarek w zupie pełnej warzyw i z makaronem nie zaszkodzi. Ale wiadomo, każdy robi jak uważa :)

scarlet po co dawać te cięzkostrawne pieczarki do jarzynowej zupy, skoro to tak obciąża żołądek i wątrobe tak małego dziecka? nie rozumiem po co tam dajesz te grzyby tak małemu dziecku?!

Nie gotuję zupy pieczarkowej specjalnie dla młodszej córki, tylko ogólnie, a ponieważ mała lubi próbować tego, co my jemy, nakładam jej to, co nam (oprócz smażonych mięs, bigosów, grochówki itd.) Myślę, że te parę pieczarkowych wiórek nie jest groźniejsze niż ewentualna chemia zawarta w warzywach (kupuję w zieleniakach, nie mam swoich).

Gość kimonkowa
kurcze, moje 18-mies dzieck czesto wcina pieczarkowa

w słoiczkach pieczarki są chyba od 8 miesiąca, kobietki nie przesadzajcie

Gość Najlepiej do 18tki
nie podawać :D.

Gość Do Wie
Opinia, że w pieczarkach nie ma nic wartościowego, nie jest do końca prawdziwa. Pieczarki są np. dobrym źródłem cynku czy witamin z grupy B oraz witaminy D. Tylko co z tego, skoro trudno je strawić? Jest tyle innych, łatwiejszych do strawienia produktów, które mogą pokryć zapotrzebowanie na obecne w tych grzybach witaminy i mikroelementy, że tak naprawdę nie ma żadnego sensownego powodu, by podawać je dzieciom przed ukonczeniem conajmniej pierwszego roku życia.

Gość gość
Ktoś zapytał, czym karmimy dzieci. Ja podaję gluten, cukier i laktozę ;D aaa... i pieczarki ofkorz hyhy

Gość gość
Dajcie spokój z tymi pieczarkami... Parę do smaku nie zaszkodzi

Gość gość
Wodę z makaronem i włoszczyzna jakoś koło roku próbował. Samych pieczarek nie daje (synek ma 15miesiecy). Jak są w jakiejś potrawie to wybieram ale jak wpadnie kąsek to nie robię szumu tak samo z papryką ze skórą.