Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość drwesa

co robimy źle?

Polecane posty

Gość drwesa

mamy syna - 16 miesięcy i od jakichs2 tyg mamy koszmar z zasypianiem; dziecko po kąpieli i butli wpada w jakiś amok, jakby nowe siły w niego wstępowały, biega jak szalony, kompletnie nie mamy sposobu żeby go jakos wyciszyć;

Gość żurwałfinka
A ile dziecko śpi na dobę? Jak długo w dzień i o której kładziecie?

Gość drwesa
rano wstaje róznie - czasem o 6, a czasem o 7.30. Idzie potem spać po ok 4-5h i śpi ok 1,5-2h. Wieczorem kąpiemy go ok 19, ok 19.30 dostaje butlę i zawsze do tej 20 zaypiał, a teraz jest jakiś koszmar.

Gość śpi około 16 -17.00
1,5 godziny?

Gość śpi około 16 -17.00
1,5 a nawet 2 godziny?

Gość drwesa
nie, śpi po 4-5 godzinach od porannej pobudki - jeśli obudzi się rano o 7, to idze spać ok 11-11.30 i śpi 1,5h

Gość śpi około 16 -17.00
aha, ok;) a co robicie bezpośrednio przed kąpielą? bo rozumiem, że zaraz po kąpieli mały idzie spać?

a moze on tak szaleje po tej butli. moj syn jak zje kolacje to od razu dostaje takiej werwy ze szok. moze dawaj mu butle przed kapiela i zanim pojdziesz kapac to odczekaj z jakies 20 minut.

Gość zonaKraka
Chętnie się dowiem, u nas to samo... czasami próbujemy zostawić go bez drzemki, ale nie dość że jest strasznie marudny pod wieczór, to jeszcze bywa że się budzi w środku nocy i chce bawić... Jeszcze gorzej odkąd ma otwarte łóżeczko.

Gość śpi około 16 -17.00
u nas kąpiel zawsze działała tak na synka, że potrafił być po niej jak nowo narodzony i mieć mnóstwo nowej energii i tak jest tak do teraz (ma ponad 4 lata) po kąpieli po prostu należy iść z dzieckiem do pokoju i mu poczytać czytanie najlepiej wycisza dziecko i usypia

tee, zmien kolejnosc,najperw kolacyjka a pozniej mycie, bo w jakim celu dziecko ząbki ma myc przed jedzeniem jak on i tak je na noc ? Kolejnosc wskazana do zmiany. Wieczorne mycie jest po jedzeniu, nie przedf, kąpiel go ukoi i wyciszy

Gość drwesa
o 18 wraca tata z pracy i jedzą - tata obiad, a młody kolację (kanapkę, resztę zupy z obiadu), potem się bawią. Potem kąpiel ok 19, po kąpieli pozwalamy pooglądac teletubisie, oglądamy książeczki, ok 19.45 butla i zaczyna się szał.

To niech nie je kolacji o 18, tylko o 19, po niej do szorowania, a nast spac do łozka ,choc moje pozno chodzily spac, ale widze ze twoj tak o 20 Moze zbyt wczesna pora jest to dla niego spania?

Gość drwesa
ja wiem że z tą kolacją to robimy źle, ale moje dziecko nie przesypia nocy bez jedzenia i żeby jako tako funkcjonować musze mu dać jeszcze ok 23 kaszę z mlekiem na śpiocha - dzięki temu moge przespać te 6-7h bez pobudki; wiem że zęby na tym cierpią, ale nie znalazlam lepszego wyjścia. A z myciem żebów też mamy problem, mały od pewnego czasu nie wpuszcza szczoteczki do buzi.

moje też po kolacji dostają amoku - nazywam to drgawy przedsenne - musza się wybiegać, więc po prostu pozwalam im się bawić w berka, czy co tam chcą, ale potem sprzątamy, kąpiel, butla, bajka i zasypiają bez problemu - zmień kolejność jak mówiła toksyczna i daj się dziecku wyszaleć, może nawet spróbuj go kłaść trochę później spać

Gość drwesa
tylko, moje dziecko to jakiegoś amoku dostaje, jak mu pozwolę szaleć to na bank mamy jakiswypadek, bo on biega na oślep.

Gość drwesa
trafił mi się taki egzemplarz, że szok; nie chce jeść, nie chce zębow myć i nie chce spać. Poza tym trzeba za nim doslownie cały dzień biegać, bo nieszczeście gotowe. Ostatnio jego ulubione zajęci ato wspinanie się na wszystko, bieganie po łóżku i próba wywrócenia łóżeczka (bez naszej interwencji byłaby udana)

no a w dzien nie wariuje??, tez napewno dynamit w tylku ma kiedy sie wyspi i sie naje A ze sie rąbnie ,lub o podloge wyrżnie to juz wiekszego wpluwu na to nie masz Ja tez sowjej mowilam tyle razy aby nie ganialy sie pod stolami czy bioukami, i nici, wiec kilka razy w łepek puknely o stol, i pokazowo w pamiec zapadlo, ostrozniej juz bylo

moja też ma talent do obijania się i wywracania, nie latałam za nią dopóki sobie łapy nie złamała... na szczęscie widzę, że już jest trochę i stabilniejsza i rozważniejsza (21 mies.), a że te szaleństwa się kończą płaczem jednego, drugiego albo i obydwóch to pewnik

a w oczach dziecka to my jestesmy upierdliwe matki ze o wszystko upominamy, mowimy,ostrzegamy, lecz przyjdzie co do czego jak sie trzasnie raz, drugi,trzeci, to daje do myslenia o co nam wtedy chodzilo U mnie sytuacja tydzien temu byla z bujaniem na krzesle,poraz kolejny do tylu poleciala, i dopiero wielkie oczy, a no boli,a ja sobie tam moglam nawet przez megafon gadac

Gość drwesa
on ciągle biega, on nie chodzi tylko biega, wspina się skacze, ale wieczór to juz jakaś masakra jest. Wiem, że to isę tak mówi że się uderzy i trudno, ale mam znajomą której dziecko miało trepanację czaszki bo się w kant ławy uderzyło.

Gość drwesa
moja znajoma była u psychologa w sprawie swojego 20 mies dziecka i min psycholog powiedziała, ze to są jeszcze za małe dzieci żeby przewidywać konsekwencje i mimo guza, dziecko znowu wyjdzie na stołek i pewnie znów upadnie. A w przypadku mojego syna sprawdza sięto ewidentnie - potrafi sobie cośzrobic, przyleci z bekiem, a za 2 minuty robi to samo.

Gość drwesa
a wracajac do spania, a może on za wcześnie chodzi spać w ciągu dnia i potem juz wieczorem jest tak zmęczony, ze ciężko mu dociągnąć do tej 20, wybija siępotem ze spania i wpada w amok? sama nie wiem

Gość śpi około 16 -17.00
zdecydowanie nie pozwalajcie oglądać bajek po kąpieli po kąpieli dziecko powinno już leżeć w łóżku czy to z butlą czy bez, ale żadnych bajek i czytajcie dziecku z butlą powinien jeszcze szybciej zasnąć moim zdaniem to ta bajka nie pozwala mu się wyciszyć na bajki niech będzie czas przed kąpielą

Gość drwesa
ale teletubisie to taka niebyt pobudzająca bajka, ale ok; postaramy się kąpać po bajce; a odnośnie książek to nie ma opcji czytania, bo on przewraca kartki, wyrywa książkę - robi wszsytko żeby nie czytać. opowiadamy mu zatem bajki, wycisza się do pewnego momentu, a potem jakby sobie przypomina że nie będzie spać i szał i tak w kółko; ostatnio po 2h juz go siłą przytrzymała żeby leżał i w końcu usnął.

Gość śpi około 16 -17.00
tak się Tobie tylko wydaje, że Teletubisie nie są pobudzające;) a są i to bardzo dla takiego dziecka i tak macie luz, że taki mały i już chce bajki oglądać;) mój młody ani myślał w tym wieku cokolwiek oglądać - tylko popierdałał jak mały samochodzik bez przerwy:O masakra:O marzyłam żeby chociaż na chwilę usiadł w spokoju w bajki wkręcił się dopiero jak skończył 2 lata z czytaniem też było podobnie, gdy był w wieku Waszego synka i trzeba było wymyślać;)spróbujcie z tą opcją nie oglądania bajek po kąpieli - moim zdaniem poskutkuje na pewno;)

Gość śpi około 16 -17.00
dodam jeszcze, że jak na razie nic się nie zmieniło (synek ma 4 lata i 3 miesiące) i nadal jest najbardziej ruchliwym dzieckiem jakie znam:D no i niestety z wiekiem śpi coraz mniej pomimo, że od zawsze spał bardzo mało w tej chwili śpi właściwie jak dorosły człowiek, bo 8 max 9 godzin na dobę:O nie mam pojęcia skąd ma tyle energii:O

Gość drwesa
tzn on lubi tylko teletubisie i jest w stanie je pooglądać tak z 10-15 min, więcej nie usiedzi wiec z tym luzem to bym nie przesadzała. ale ok, popróbujemy coś pozmieniać.

Gość drwesa
coś mi się wydaje, ze nasz też się specjalnie nie zmieni, podejrzewam że wzrośnie tylko jego ciekawość świata i wyobraźnia i mam cichą nadzieję że może stanie się bardziej uważny.

Gość palaczka ze stażem pracy
może woda w tej kąpieli jest za gorąca? nie mam dzieci co prawda, ale wiem po sobie, że jak za ciepłą wodę przygotuję, to później zasnąć nie mogę. może dzieci mają podobnie?