Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak przechwac fasolke po brets

jak przechowac fasolke po bretonku ,zrobilam jej za duzo a chcialabym miec na ja

Polecane posty

na jakis inny dzien i nie wiem czy zamrozic czy jak kurde pomozcie

Gość zawsze robie wiecej
i mroże, tak samo z bigosem.

Powsadzaj ją w sloiki i do lodówki, sporo ci w szczelnym zakreconym sloiku w chlodnym miejscu postoi Tak sie wlasnie słoikuje z bigosem,gołabkami , leczo, fasolka

aha ale nie trzeba pozniej tych sloikow gotowac? dzieki kurde bo juz sie martwilam ze bede musia troche wywalic bo jest jej ful

Gość sloiki na 100 trzeba pasteryzo
najlepiej i najlatwiej do zamrażarki potem zagotujesz i masz pewność że ejst ok. No a ze sloikami to większa robota no i jak nie chwycą to się popsuje. W lodówce ci postoi tyle co i w garnku. Po tygodniu zrobi się już nieświeża.

z tymi słoikami to jednak radze je zagotowac (pasteryzowac) bo mogą się zepsuć po dluzszym czasie

Nie,no po co masz sloiki gotowac!Fasolka jest juz zrobiona i tylko przelac w sloiki ,i dłuugo ci one postoja jak beda szczelnie zakrecone Dobry miesiąc napewno w lodówce

Gość hsjksahj
najlepiej ją zamrozić, bo w słikach raczej bym gotowała

toksyczna jadacie fasolkę ktoa miesiac stalą w lodówce? Oj to musicie być bardzo zdrowi i zahartowani bo normlani ludzie po zjedzeniu zupy któa stalą miesiac to by wylądowali w spzitalu. Ja zostawilam zupe w lodówce na tydzien to się po tygodsniu popsula- skisła i smierdziala kwasem.

ja jak zrobie czegoś za duzo to porcjuje w naczynia plastikowe z przykrywką i zamrażam, tak samo z zupą, bigosem, gołąbkami, fasolką etc. potem na leniwy dzień jak znalazł

Po to się gotuje zeby pod wplywem tem sloik zassał i byl szczelny w innym wypadku szczelny nie jest. Toksyczna lubię Cię ale nieraz serio bredzisz. Miesiac zupa ma stać w lodówce przelana do sloika i się nie popsuje. Aurtorko jak masz plastikowe pojemniki do mrożenia to pomróź w nich, a jak nie to zamróź w garnku i potem mozesz rozmrozić bezpośrednio na gazie. Albo jak wolisz to pasteryzuj w sloikach ale nie zostawiaj w lodówce no chyba ze planujecie zjeść maxymalnie za 6 dni.

Gość To zależy ...
Jeżeli słoiki są wyparzone, to nie trzeba pasteryzować, ale trzeba dokładnie oczyścić z tłuszczu wierzchnią "obręcz" słoika i wieczko, bo nie chwyci słoik i fasolka długo nie utrzyma się. Jeśli fasolka zawiera wędliny, czy mięso, to wolałabym zamrozić, ewentualnie pasteryzować, choć ja wolę mrożenie.

Gość toksyczna zal ciebie
kobieto w zadnym temacie nie potrafisz doradzić tylko gnoisz a ta rada z fasolką przeszła juz wszelkie granice , autorko zeby słoiki postały musisz je pasteryzować jesli tego nie zrobisz po paru dniach mozesz wszystko wyrzucić

tak ale wtedy wlewać trzeba wrzącą zupę i sloiki dokładnie dokręcić i ustawiać wieczkiem w dół zeby zassały, jednak to nie sok tylko mięso z fasolą wiec bym raczej nie ryzykowała tej metody.

Gość jak wyżejjjj
konserwy warzywne i mięsne trzeba STERYLIZOWAĆ, pasteryzacja nic nie da, zbyt wysokie pH produktu, fasolkę możesz zagotować w garnku i gorąca włozyc do słoików i wieczko powinno zassać, możesz tez wlozyc do sloików i zagotowac je w wodzie ale pamietaj beda to konserwy pasteryzowane wiec zbyt długo ich nie przechowasz :-) mozna tez zamrozić :-)

Gdzie ja Pisze o zupie?? pisze o fasolce!! Miesią podalam tak hipotetycznie!!U mnie wszelkie dania ktore byly w sloiki powkladane w 3-4 dni juz znikaly z lodowki, bo mam duza rodzine dlatego tak szybko Nigdy wiecej niz 5 dni nic nie stalo, a ten mieisac napisalam ot tak, na chybił trafił !!!!

tak tylko ze pasteryzacja i sterylizacja to jest dokładnie to samo. Konserwowanie za pomoca wysokiej temperatury.

no miesiac ma ciut wiecej niż 3 dni :P Na 3 dni można nawet w garnku zostawić w lodówce nic jej się nie stanie.

Gość jak wyżejjjj
pasteryzacja to nie to samo co sterylizacja :-) chociaz zgodze sie ze proces polegajacy na poddaniu dzialaniu wysokiej temp. sek tylko w tym o jak wysoka temp. chodzi :-)

No ale w domu nie osiagniesz 140 stopni (UHT) więc trzeba się zadowollić pasteryzacją. Zresztą pewnie ta fasolka nie jest szykowana dla prawnuków tylko chcą ją zjeść w ciągu najbliższych kilku miesięcy a na tyle pasteryzacja spokojnie wystarczy.

Toksyczna - skoro nie sprawdzałaś, czy faktycznie miesiąc postoi to po co komuś to doradzasz? Nie wszystkich stać na wywalanie jedzenia/pieniędzy do kosza.

Gość ło matkoooooooooooooo
Toksyczna te twoje rady .....tragedia:(

Gość FASOLKAAAAAAAAA
wiecie co zamrozilam ale w garnuszku,czy dobrze????

tak dobrze, może być w garnuszku, garnku, pojemniku plastikowym, obojętnie byle nie szklanym

Gość FASOLKAAAAAAAAA
AHA BO JUZ SIE MARTWILAM ZE W METALOWYM NIE WOLNO MROZIC :) DZIEKI

Gość bibiglow
Daj komuś kto jest głodny zawieź rodzinie nie wiem