Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tysia7776@wp.pl

Dziewczyny pomóżcie....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość tysia7776@wp.pl

Kochane jestem w 11tc od srody mam isc do pracy na umowe o prace na okres probny 3 miesiace, i nie wiem co robic kiedy moge isc na zwolnienie?czy jak przepracuje 2 tygodnie bede miała placone dalej do porodu pieniazki jak to wyglada orientujecie sie moze? jak to wyglada? chciałabym otrzymywac do porodu pieniadze z Zusu tylko nie wiem czy mozna tak ? odpiszcie prosze...pomożcie.....

a potem wielki lament, że pracodawcy nie chcą zatrudniać kobiet. Ledwo podpisze umowę o pracę i juz na zwolnienie. KAsę bęzie dostawać przez 3 miesiaće tyle ile trwa umowa

Gość ala21233
A nie ma tak ze nie mozna ciezarej zwolnic ?jaka to praca ?

Zatem, przedstawiasz pracodawcy zaświadczenie że jesteś w ciąży, w takiej sytuacji umowa ulega przedłużeniu na czas do dnia rozwiązania, czyli porodu. Jeśli zależy Ci na pracy nie radzę iść na to l4, jeśli nie jesteś w stanie pracować lub na pracy Ci nie zależy na l4 możesz pójść jak najbardziej. Po miesiącu pobytu na l4 pieniądze wypłaca ZUS do czasu porodu. Wiem co piszę, zorientowałam się doskonale w temacie. Poczytaj fora prawne, lub skorzystaj z darmowej porady prawnika. Możesz również zadzwonić do ZUS i dowiedzieć się o tym jak sprawa wygląda. Poinformują Cię rzetelnie. Pozdrawiam.

Aha i jeszcze jedno.. nie radzę iść na l4 zaraz po podpisaniu umowy czy też po 2 tygodniach. ZUS czepia się tak zwanych umów fikcyjnych. Najlepiej jeśli przepracowałabyś miesiąc lub dwa inaczej ZUS może odmówić Ci świadczeń. Druga sprawa, w przepisach nie jest określone kiedy masz powiedzieć pracodawcy że jesteś w ciąży. Zatem nie będzie mógł Cię zwolnić chyba że zakład pracy ogłosiłby upadłość, lub byłyby masowe zwolnienia. Na Twoim miejscu po tygodniu poinformowałabym o ciąży. Poczytaj troszkę o tym jakie masz prawa jako cieżarna.. Jeśli jest to praca przed komputerem nie możesz pracować powyżej 4 godzin. Po dwóch miesiącach poszłabym na l4, dowody Twojej pracy będą, ZUS się nie przyczepi, na l4 możesz pójść i do porodu masz problem z głowy.

Gość kassika
pamiętaj tylko, że kobieta jest chroniona dopiero od 12 tc. Poza tym jeśli masz na okres próbny, na 3 miesiące to po tym czasie będziesz dopiero ok. 23 tygodnia. Jeśli nie jest to praca fizyczna to po co zwolnienie? Ja bym się w domu zanudziła...

Gość kassika
Przepisy prawa pracy stanowią, że umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu (art. 177 3 K.p.). Regulacja ta nie dotyczy umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa innego pracownika.

Gość doktor zlooooooooooooo
do roboty macioro, kto ci sie kazal ruchac jak jest tyle ludzi w Polsce, dostaniesz zwolnienie od sowjego pracodawcy jak mu obciagniesz pod stolem, zreszta nie jest tak zle, w taki sam sposob dostałas ta prace, dziwko

Gość doktor zlooooooooooooo
do roboty macioro, kto ci sie kazal ruchac jak jest tyle ludzi w Polsce, dostaniesz zwolnienie od sowjego pracodawcy jak mu obciagniesz pod stolem, zreszta nie jest tak zle, w taki sam sposob dostałas ta prace, dziwko

Gość do ciebie piszę
po co podpisywać umowę skoro od razu zakłądasz L4? lepiej posiedż w domu a nie kombinujesz jak oszukać państwo.przecież to zwykłe wyłudzenie zasiłku z ZUS.nie dziwcie sie potem drogie panie,że cięzarnej nikt nie chce zatrudniać takiej postawy nigdy nie zrozumiem