Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rutyngiel

Czy bank moze mi zabrac bezrobocie kiedy place alimenty

Polecane posty

Gość rutyngiel

Witam chcialem zaczerpnac porady.Moja sytuacja jest dosc tragoczna.Stracilem prace w czasie powaznej choroby mam ponad 900 zl miesiecznie kredytu.Nie stac mnie na zaplacenie raty.Nie posiadam zadnego majatku(dom, samochod)jestem zameldowany u ojca.Bank chce mi wejsc na wyplate tzn na moj zasilek.Czy moze mi wejsc na zasilek jezeli z tych marnych 600zl, 400 zł płace alimentow na corke.Vzy moze bank zabrac mi pieniadze na alimenty?

Tak przedstawiłeś tą sytuację, że ciężko coś powiedzieć, ale bank to nie komornik, sam z własnej woli nic nie może zabrać, musi być wyrok sądu. Czy alimenty masz zasądzone, czy sam płacisz, czy masz konto w tym samym banku co kredyt, czy bank sam sobie pobierał raty z twojego konta? Na jaką umowę pracowałeś, że staraciłeś pracę kiedy zachorowałeś?

Gość fddffgggghgh
to kara za to, ze zrobiles dziecko kobiecie i ją zostawiles, dobrze ci tak

Gość rutyngiel
Prace stracilem po porwocie z chorobowego.Nie z mojej winy zawsze bylem sumiennym pracownikiem bez zastrzezen.Nie bede sie rozpisywal jak teraz pracodawca traktuje pracownika.Musialem przejsc na zasilek dla bezrobotnych nie stac po prostu na splate kredytu.Tak alimenty mam zasadzone w wysokosci 400zl.Konto mam w tym samym banku co kredyt.Nie wierze abym nagle zdolal stworzyc 2000 a tyle wynosi zadluzenie (dwie raty wstecz) wiec zapewne bedzie sprawa i komornik.Moge zmienic konto np na konto ojca beda wplywaly pieniadze.Zapewne bank sie o ym dowie bo oni juz maja swoje sposoby.Chodzi mi o to czy jeeli mam dochod 600 zl, zasadzone alimenty na 400 co moze mi wtedy zrobic bank. Chyba nie moze podwazyci odebrac pieniedzy na dziecko.

Jeśli do komornika trafiłaby sprawa alimentów i kredytu, to pierwszeństwo mają alimenty. A jak jest w sytuacji gdy sam płacisz? Nie wiem. Może zwróć się do banku o odroczenie i zmianę wysokości rat, może się zgodzą, a twoja sytuacja, jak się poprawi, znajdziesz pracę to będziesz dalej spłacać. Bank sam nie może, jeśli go do tego nie upoważniłeś, do samowolnego zabierania pieniędzy z konta. Jak bank zwróci się do sądu, to sąd może ci zablokować pieniądze na koncie, i wtedy matka dziecka będzie musiała sprawę alimentów skierować do komornika, żeby komornik wiedział, że są zasądzone alimenty i to one są ważniejsze.