Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bankaigraszka

Kto z was wrocil do Polski

Polecane posty

Gość Bankaigraszka
Wiecie co, najgorsze jest to, ze we wlasnym kraju nie mozna godnie zyc, tylko trzeba tulac sie po swiecie.

Gość dsfsdfsdf
Bo ludzie w Polsce myślą sobie że jak skończą wyższe uczelnie, masę kursów i odbędą praktyki czy staże to firmy będą się bić o nich a na początek będą wynagradzani od 3.000/rękę ale realia w Polsce są takie że gospodarka upada, dużo inwestorów jest zagranicznych którzy nas wykorzystują jako tanią siłę roboczą, składki są wysokie, podatki wysokie, benzyna droga, jedzenie drogie a wypłaty stoją w miejscu. Średnia krajowa to jest 1500-1800zł BRUTTO !!! a nie tak jak podają oficjalne statystyki 2.500-3.500zł BRUTTO..Pomyśl sobie zarabiasz 1500zł/ rękę i po opłaceniu wszystkie jesteś bez pieniędzy.

Gość co tu duzo mowic
wrocilam cztery lata temu i kazdego dnia coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, ze zle zrobilam. wyzsze wyksztalcenie, znajomosc jezykow obcych, doswiadczenie. rozeslalam setki cv. najpierw wyszukiwalam oferty mi odpowiadajace, potem juz wysylalam wszedzie... niestey tak to wyglada tutaj

Gość dsfsdfsdf
A dobrze zarabiają Ci którzy dostali pracę po znajomościach lub mieli ogromne szczęście a to jest zaledwie mały procent wśród 40milonów Polaków którzy wegetują. Zresztą co ja Ci będę pisał zrobisz co sama będziesz chciała ale weź sobie moje słowa pod uwagę i szczególnie rodziców których za pewne kochasz i ufasz im, oni Ci mówią prawdę, nie ma tutaj do czego wracać. Polska upada a będzie jeszcze gorzej. Nie myśl sobie że ja jestem jakimś psychicznym sceptykiem, po prostu taka jest tutaj dzisiaj polityka że nie inwestuje się w krajowy produkt. Wyobraź sobie że Polska to taki dziwny kraj w którym bardziej opłaca się ściągnąć jabłka z CHIN ! niż od prywatnego sadownika w Polsce :) Zgadnij dlaczego ? Myślę że potrafisz sama sobie odpowiedzieć na to pytanie. Taką mamy politykę i tak to właśnie działa, zagraniczni inwestorzy się bogacą na polskiej taniej sile roboczej a rząd nie robi nic żeby temu zapobiec bo im to idzie na rękę bo mają z tego miliony na prywatnych kontach.

Gość Bankaigraszka
"co tu duzo mowic " naprawde nic sensownego nie moglas od tego czasu znalesc, czy masz na mysli tylko umowy tymczasowe, a potem a piac to samo

Gość co tu duzo mowic
a no bo srednia krajowa jest wyliczana rowniez z pensji panow prezesow wielkich spolek, politykow i innych takich, ktorzy wyciagaja miliony.to i srednia wychodzi 3tys. gorzej gdy sie rozejrzysz dookola.

Gość Bankaigraszka
dsdsf slyszalam, ze w 2013 ma byc niestety jeszcze wiekszy kryzys.

Gość pipipipi
"co tu duzo mowic a no bo srednia krajowa jest wyliczana rowniez z pensji panow prezesow wielkich spolek, politykow i innych takich, ktorzy wyciagaja miliony.to i srednia wychodzi 3tys. gorzej gdy sie rozejrzysz dookola." Rozumiem, ze w krajach tzw. starej unii średnia zarobków wyprowadzana jest wg innego modelu? Oswieć mnie :)

Gość Bankaigraszka
A ja serio tak sobie marzylam, ze moze dostane w Polsce kredyt na mieszkanie, ze nie bede juz musiala mieszkac w wynajmowanym jak tutaj.

Gość co tu duzo mowic
prawda taka, ze znalezienie pracy w ktorej nikt nad toba nie stoi z batem, za godziwe pieniadze graniczy z cudem. dokladnie tak jak pisal moj przedmowca - pelno zagranicznych inwestorow, ktorzy szukaja taniej sily roboczej. a ludzie nie maja wyboru. tyraja jak niewolnicy za njnizsza krajowa, bo zyc trzeba. jakies tam prace mialam, ale wiedz, ze byly one dalekie od moich oczekiwan. czulam w nich tylko frustracje i poczucie niespelnienia. oczywiscie zostalam pouczona, ze na moje miejsce jest cala masa chetnych. zadnego poczucia bezpieczenstwa i stabilizacji.

Gość co tu duzo mowic
pipipi - oswiece, owszem. srednia krajowa to 4tys ale w moim urzedzie nie ma ani jednej oferty z takim wynagrodzeniem. bylam na wielu rozmowach wiem jakie wynagrodzenie jest oferowane przez pracodawcow. oczywiscie, wszedzie na swiecie srednia krajowa liczona jest w ten sam sposob, tyle ze w przykladowej Wlk. Brytanii za najnizsza krajowa mozesz godnie zyc. a u nas nie. potem ktos taki jak autorka postu, slyzy ze srednia to 4tysiaki i mysli, ze w Polsce na start dostanie 3tys na reke. a tak nie jest. i nie lap mnie prosze za slowka, bo jestem pewna, ze dobrze wiesz co mialam na mysli, a drazysz aby mi cos wytknac.

Gość anonimka838383
Autorko ja pracuje na uczelni, jestem w trakcie doktoratu. Mam 1500 brutto :( Poważnie, ale tkwię w tym bo wierzę ze kiedyś bedzie lepiej :) Naiwna jestem.

Gość pipipipi
Dlaczego wciąż porównujecie kraje Starej Unii do nas pod względem zamożności? Nigdy wynik Was nie zadowoli, bo są 3x bogatsi od nas. Luxemburg chyba nawet ze 6x. Tak społeczeństwo ma gospodarkę rynkową od dziesięcioleci, my dopiero 20 lat. I nie jest to żadna wina rządzącyh, tylko naszego opóźnienia, naszej biedy (tak samo, jak innych krajów bloku sowieckiego, gdzie nie istniało coś takiego jak ekonomia i wynik finansowy przedsiębiorstw). Porównujcie Polskę z Węgrami, Czechami itp. A w krajach Starej Unii owszem, za średnią krajową mozna godnie życ, ale to nie są elity, ani nawet klasa średnia. W przeliczeniu za zł brytyjska średnia pensja to bardzo dużo, ale i koszty zycia są wyzsze. A poza tym, to i tak są niziny społeczne.

Gość bankaigraszka
Niestety z tego co wiem wynajecie kawalerki w wiekszym miescie kosztuje nawet 1000,1500zl, wiec praktycznie tyle co tutaj

Gość co tu duzo mowic
pipipi - nie masz racji. bylam, widzialam. koszty zycia sa takie same jak u nas w przeliczeniu na zlotowki. ceny zywnosci takie same. ubrania- u nas drozsze. wsparcie jakie daje Panstwo rodzinom - bez porownania, nie ma czego porownac. zylam za granica i uwierz, nie obcowalam z nizinami spolecznymi.

Gość do bankaigraszka
Ja tez chcialam wrocic, ale wszyscy odradzaja. jestem samotna mama, wlasnie koncze magistra,ale chyba sie nie odwaze na powrot:(

Gość bankaigraszka
zalamujecie mnie, serio

Gość co tu duzo mowic
powiem ci tez, ze przytoczone przez Ciebie Czechy i Wegry sa w duzo lepszej sytuacji ekonomicznej. czy wiesz, ze polacy mieszkajacy przy czeskiej granicy wola tam pracowac bo zarabiaja 2 razy tyle? do tego jest wyplacany dodatek na dziecko?

Gość pipipipi
Ale dlaczego porównujecie nas, kraj z 20letną gospodarką rynkową, do kraów Starej Unii? I ciągle narzekacie? Cz Wy naprawdę nie rozumiecie, jakie są przyczyny takiego stanu czy tylko zgrywacie idiotów? Przecież każdy, kto choc trochę zna historię zna genezę i nie porównuje nas z Wielka Brytanią tylko z Czechami i Węgrami.

Gość co tu duzo mowic
mi tez odradzali, ale ja nie slucham. ja bylam przekonana, ze cos osiagne...

Gość co tu duzo mowic
pipipi - to napisalam ci o czechach.

Gość co tu duzo mowic
poza tym porownujemy bo o tym jest watek.

Gość do bankaigraszka
watek jest o tym,czy warto wrocic do polski a nie porownywanie polski z czechami

Gość wkrótce emigrantka
Nie wracaj!!! Zrobiliśmy z mężem ten błąd 6 lat temu. Na początku było nawet ok, ale tak od 2009r zaczęło się robić coraz gorzej. W tym momencie nie stać nas już na nic. Mąż odnowił kontakty za granicą, pożyczyliśmy kasę na wyjazd i wyjechał ok miesiąca temu. Pracuje, szuka lokum i myślę, że wiosną już będziemy wszyscy razem za granicą. Muszę tylko nie zapomnieć przed wyjazdem zakopać wszystkie sentymenty.

Gość co tu duzo mowic
wkrotce emigrantka - tez mysle o ponownym wyjezdzie. zakop sentymenty gleboko, tak aby Cie tu znow kiedys nie przywlekly.

Gość co tu duzo mowic
do bankaigraszka- no tak, ale to sie scisle laczy z porownywaniem. bo zeby sie dowiedziec czy warto tu wrocic, musisz porownac, bo jak inaczej odpowiesz na to pytanie? a czechy to przytoczyla pipipi. ale ja mam inne pytanie, do Ciebie. napisalas, ze jestes samotna mama - czy mozesz mi napisac jak sobie radzisz? i jak bylo na poczatku/ wyjechalas jako samotna mama czy zostalas nia za granica?

Gość gargameel
wszędzie dobrze gdzie nas nie ma kraje nadające rytm gospodarce unijnej walczą o oszczędności bo bieda zagląda im w oczy, a najbardziej wrzaskliwa jest Wielka Brytania, która stoi na skraju bankructwa, pamiętajcie, że wszelkie zasiłki, dodatki itp. to nie kwoty, które generuje dane państwo lecz kasa podatników czyli mieszkańców danego kraju i nie możemy zachwalać, że oni dają bo oni komasują rezerwy dla swoich, a nie dla obcych

Gość do bankaigraszka
do co tu duzo mowic ja corke urodzilam tutaj, rozstalam sie z jej ojcem ponad rok temu- pracuje full time, studiuje , mala w przedszkolu i dajemy rade, nie zyjemy na najwyzszym poziomie ale jest ok. stac nas na wiele rzeczy

Gość gargameel
mówią, że dla chcącego nic trudnego, coś w tym jest

Gość Bankaigraszka
podbijam temat ;-)