Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to obliczyć?

skomplikowane pytanie o zdolność kredytową

Polecane posty

Gość jak to obliczyć?

1.Mam umowę o pracę na najniższą krajową, ale wpłacam na konto jakieś 2 000 zł miesięcznie(wypłata do ręki). Wiem, że koleżanka ma liczone to, że wpłaca więcej niż ma na umowie i wyliczyli jej zdolność z miesięcznych wpłat. 2. dochód z wynajmu mieszkania 1 000 zł 3. dochód z gospodarstwa rolnego 1 000 zł 4. działalność gospodarcza, ale na razie dochód znikomy bo dopiero rozkręcam Jaki właściwie mam dochód? Na jaki kredyt mam szanse? Chciałabym kupić mieszkanie bliżej miejsca pracy, bo dojazdy męczą, zwłaszcza teraz, zimą. Wychodzi na to, że powinnam teraz wynająć jakiś pokój, bo nie daję rady. dziękuję za pomoc:)

Gość to nie takie proste
Banki, z którymi miałam do czynienia interesowały fakty, nie mity. Faktem było zaswiadczenie o zarobkach z pracy, posiadanych dobrach pod zastaw. Konta równiez przeswietlali owszem, ale nie interesowały ich wieksze niz wymagano wpływy tylko wypływy, szczególnie regularne. Dochód teoretyczny masz nieżły, ale ile z tego jestes w stanie udokumentowac i postawic jako comiesięczny pewnik ? Takie pytanie zada sobie bank w tych kryzysowych czasach ...

Gość siemia
nie możesz wejśc do doradcy finansowego np expandera i z nim porozmawiać ? :O przecież to nic nie kosztuje, boisz sie ludzi ? wchodzisz na forum gdzie pełno gimbusów i złośliwców i pytasz o poważną rzecz jak dziecko 13 letnie :O

Gość beciakka
Najbardziej będzie się liczył UDOKUMENTOWANY dochód miesięczny - to co na umowie o pracę. W tym przypadku dojdzie jeszcze fakt posiadania mieszkania (jeśłi to twoja własnosć) i gospodarstwa rolnego (ta własność musi być też udokumentowana na papierze) - wtedy bank wie, co ci moze zabrać, jełśi nie spłącisz kredytu. Reszta - to rzeczy nieudokumentowane, więc niepewne, dzisiaj są, jutro nie, zaden bank tego nie będzie brał pod uwagę.

Gość jak to obliczyć?
każdy dochód mam udokumentowany kredyt chcę brać pod zastaw nowego mieszkania a nie pod cały majątek, jedna hipoteka oczywiście, że wybiorę się do doradcy, w tej chwili jestem chora i nie mam sił rozmawiać, to piszę

Gość jak to obliczyć?
ktoś może jeszcze się wypowie?

Gość brałam i co co
Dochód miesięczny ( z pracy tudzież z działalności ) jak działalność to dodatkowo roczny pit . Działalność minimum dwa lata musi być. Nie interesowało ich ile wpłacam co miesiąc na konto, ile mam oszczędności etc. To co na papierach udokumentowane tylko . ( radzę zabrać ze sobą pity z ostatnich dwóch lat również ). zabezpieczeniem kredytu może być drugie mieszkanie . Przy obliczaniu zdolności będą potrącać wszystkie opłaty związane w prowadzeniem działalności, raty ,życie miesięczne etc. Dajmy 4,5 tyś miesięcznie zarobisz to - odchodzą opłaty za firmę, telefon, wyżywienie etc . I z tego co zostanie wyliczają zdolność kredytową

bank bierze pod uwagę tylko udokumentowany dochód- czyli liczy się zaświadczenie od pracodawcy, nie to, co wpłacasz na konto. Jeśli masz dobre układy z pracodawcą możesz go poprosić o aneks do umowy z datą wsteczną pod kredyt- że niby dostałaś podwyżkę, jeśli masz umowę stałą to 3 m-ce wstecz wystarczą. A w historii rachunku pokrycie będzie, skoro i tak i tak wpłacałaś. Dochód z najmu- brany pod uwagę tylko zgłoszony oficjalnie, będzie trzeba przedstawić potwierdzenie odprowadzenia podatków z tego wynajmu, banki biorą średnio 70% takich dochodów. Dochody z gospodarstwa rolnego- tu nie liczy się cyfra, którą podajesz, a ilość posiadanych hektarów przeliczeniowych. Każdy bank ma swój przelicznik hektara. Bez tej informacji nie jestem w stanie nawet mniej więcej powiedzieć, ile Ci tu dochodzi. Chyba, że masz wyspecjalizowane gospodarwstwo rolne ze sprzedazą płodów, wtedy faktury z tego roku + z poprzedniego. Własna działalność gospodarcza- jak nie ma dochodu jeszcze, to najważniejsze, by w oficjalnym rozliczeniu księgowym póki co nie wykazywała strat.

acha, i do zdolności ważne jest to czy jesteś w związku małż, czy masz jakieś osoby na swoim utrzymaniu, jakie masz m-czne kredyty, karty kredytowe, limity w ROR; najlepiej wybierz się do doradcy, niech ci przeliczy to na kalkulatorach bankowych.

Gość jak to obliczyć?
dziękuję, trochę mi rozjaśniły te wypowiedzi sytuację:-)

Gość merelka87
Witam. Generalnie warto jest skorzystać z takiego kalkulatora zdolności hipotecznej: http://www.ehipoteka.com.pl/kalkulatory-kredytowe/kredyt-hipoteczny-kalkulator-zdolnosci-kredytowej.html - dzięki temu ocenisz czy posiadasz taką zdolność kredytową. W sieci jest bardzo wiele takich przydatnych narzędzi z których warto jest skorzystać w tym zakresie. Pozdrawiam ;)

Gość gość
Gościu, wniosek składasz przez doradcę, np. Górnośląskie Towarzystwo Finansowe. Oni nie biorą ani grosza za to co musielibyście robić sami. Sprawdzą zdolność, wniosek będą składali tam, gdzie ma to sens. Po co zatem ładować się na siłę w problemy?

Gość karciel
Tutaj macie wszystkie informacje na ten temat - http://www.zdolnosc-kredytowa.pl/ Ogólnie na zdolność wpływa wiele kwestii, a najgorszym co można zrobić podczas składania wniosku jest kłamanie. W ten sposób to już całkowicie eliminujecie szanse na kredyt.