Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość melka76

Badanie na paciorkowca?

Polecane posty

Gość melka76

Tak czytam Wasze posty nt. badania na paciorkowca. Jestem już w 38 tyg. będę miała cesarkę, mój lekarz jak dotąd nic nie wspominał nawet na temat tego badania, chodzę prywatnie. W tej chwili go nie ma bo wyjechał na kilka dni. Czy mogę sama sobie pobrać wymaz, czy musi to zrobić lekarz? Podpowiedzcie proszę jak to jest, i ile dni czeka się na wynik?

Gość emcekwadrat
Słyszałam, że można pobrać sobie samemu wymaz. Jeśli będziesz miała cesarkę, to są minimalne szanse, że dziecko się zarazi. Przynajmniej tak mi mówiła położna, ponieważ wykryto u mnie paciorkowca.

Gość koszyk guzikow
badanie moze zrobic polozna tez

Gość melka76
ale sama też mogę?

Gość koszyk guzikow
tak i zawiezc patyczki do labo

byl przypadek na forum, ze dziewczyna miala paciorkowca, miala planowana cesarke i zarazila dziecko.

Gość sdgdgsdsgdgsdsg
na cc jak przyjechalam to pobrano mi wymaz od razu po przyjsciu do szpitala...wiec i tobie beda.

Gość melka76
wizytę mam w poniedziałek 19.11. późnym wieczorem, a cesarkę zaplanowana albo na 21.11, albo 26-27.11. czy to nie za późno już na leczenie?

Gość melka76
acha, czyli jak podadzą antybiotyk przed samym cc to wystarczy?

Gość sdgdgsdsgdgsdsg
a nie lepiej swojego lekarza zapytac o to czy robia wymaz

Gość melka76
pisałam już że lekarz wyjechał teraz na kilka dni, a wizytę mam na poniedziałek, termin cc też jest różny ( z innych przyczyn) i boję się że, wrazie gdy bym była zarażona, to nie zdążę się podleczyć. Ale z tego co czytam, dziewczyny piszą że często dostają antybiotyk przed samym porodem.

dostaniesz antybiotyk przed porodem, chociaz np w moim przypadku bylo za pozno. Corka sie zarazila, dostawala antybiotyk dozylnie 2x przez 7 dni. Rzadko lekarze chca przeleczac ta bakterie przed porodem, bo czesto jest to nieskuteczne i mozna sie szybko od nowa zarazic. Ja nadal mam w sobie to dziadostwo i tym razem wyzebralam od lekarza antybiotyk przed porodem, ale musze go wziac doslownie "na ostatnia" chwile co tez ciezko wymierzyc. Poza tym na bank znowu przed porodem dostane i cos czuje, ze dziecko zapobiegawczo po porodzie tez dostanie. Co do samego badania to czesto laboratoria maja pielegniarki, ktore pobieraja taki wymaz. Najprosciej podzwonic i zapytac. Przy szpitalach sa tez laboratoria :)

teraz w szitalu badanie na paciorkowca jets obowiazkowe, wiec jak po porodzie przyjdzie wynik i okaze sie, ze masz ta bakterie to dziecku beda podawac antybiotyk. Przypilnuj tylko zbey w szpitalu przed porodem dopytac o pobranie wymazu.

Gość melka76
ok, dzięki

Gość idz do pierwszej lepszej
Przychodni,lekarza,czy poloznej. Popros o pobranie wymazu i zanies do laboratorium. I tak jak chodzisz prywatnie to bedziesz za to badanie placic. Po jakis 3 dniach bedziesz miala wynik i bedziesz wiedziec co dalej :)