Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monikaaaaaaaaaaaaaaa

Odstawiam 19miesięczne dziecko od piersi:) kto że mną??

Polecane posty

Witam. No i jak mała? Mi również było strasznie żal, cieszę się że mam to już za sobą. Ciekawa jestem czy rezygnujesz? Co postanowiłaś? Będziesz nadal karmić?

Gość Moja corkaaaaaa
wiesz co nadal śpi, ale na piersiach mimo zmycia dalej jest smak

Gość monikaaaaaaaaaaaaaaa
Trzymam kciuki, być może coś z tego będzie, wiesz każde dziecko jest inne,moja sama stwierdziła że już nie chce i po krzyku,a nałóg był z Niej nieziemski i najgorsze dwie pierwsze noce, ale to wszystko zależy od Ciebie czy tego już chcesz, teraz mogę stwierdzić że to chyba ja bardziej się stresowałam niż dziecko,moja była tylko taka jakaś z kołowana, nie wiedziała co się dzieje ale minęło i zaczęło się u Nas prawdziwe tulenie.... Rozmawiałaś z Nią o tym? Ja dodatkowo mówiłam że piersi są już nie dobre, mała nie płakała, mówiła "wiem,że beeee" Pisz co i jak,biedna Ty ile Ty już z nią tak leżysz.....

Gość byla mama karmiaca
Dla nas swiadoma decyzja bylo by starac sie o drugiego malucha, udalo sie szybko. Corka ciagle karmiona piersia miala 12miesiecy kiedy zaczelismy odzwyczajac. Troche to trwalo, teraz jestem w 28tygodniu ciazy a podawalam piers jakos do 24tyg. Na 12 miesiecy corcia dostawala piers 6 razy na dobe w tym raz w nocy, wlasciwie do pociumkania. Udalo sie pozniej zejsc do dwoch razy tylko do spania w dzien. Pozniej jedna drzemka wiec jedno ciumkanie. W koncu zrezygnowala w sumie sama mowila ze nie jak chcialam dac piers. To byl trudny okres dla mnie i dla corki. Wiem ze gdyby nie udalo mi sie zajsc w kolejna ciaze tak szybko to pokarmilabym spokojnie do 2roku moze krocej jesli corka by chciala. Nie bylo latwo bo corcia to taki cycusiowy przytulak. Ale udalo sie! Teraz uzupelniamy posilki mleczne odpowiednio do wieku.

Gość byla mama karmiaca
Co do karmienia w ciazy to lekarz ginekolog wytlumaczyl ze najlepiej byloby przestac ale wiadomo ze zycie pisze rozne scenariusze i ze czasem nie jest kolorowo ze z chwili na chwile i sie uda malucha odstawic. Ale najlepiej dla dzieciatka w brzuszku mamy zeby przestac bo przy karmieniu dochodzi do skurczow macicy co nie jest dobre dla dziecka gdy ta sie zaciesnia. Owszem mozna, trzeba tylko robic czesciej badania krwi co najmniej co 2 tyg. Polozne w Anglii mowia ze jak najbardziej mozna ze dobrze ze sie karmi, sa matki ktore karmia dwojke dzieci starsze i mlodsze.

Gość Moja corkaaaaaa
Monika ja z nią nie leżałam, odeszłam gdy zasnęła, ona jeszcze nie mowi wiec zabardzo z nią nie pogadam. Płakała biedna i nie wiedziała o co chodzi. Potem jeszcze po spaniu podjęła jedną probe ale wypluła i znowu na mnie spojrzała tez taka skołowana. teraz mąż ją usypia ale juz chyba zasnęła. Wiesz co na pocz chyba za duzo posmarowałam ,nie wiedziałam ze to praktycznie tylko kropla wystarczy. Jutro napiszę co i jak. Mam nadzieję ze to koniec karmienia.

Gość Moja corkaaaaaa
do byłej karmiącej mamy : my myslimy o drugim, moja gin mowiła ze mozna karmić w ciąży oczywiscie jesli ma się dobre wyniki. Ja zrobiłam ostatnio morfologie i mam dobre, ale zaczelam brac kwas foliowy z witaminami. PS. Nie wyobrazam sobie karmic dwojki:)

Gość Moja corkaaaaaa
Monika napisz jeszcze jak sobie radziłaśjak w nocy się obudziła, dawałaś coś pić?chciał pić? a ile prob podjęła jeszcze do piersi?

Gość monikaaaaaaaaaaaaaaa
Dwie pierwsze noce miałam przy łóżku herbatkę, fakt budziła się ale nie chciała piersi, przytulałam i tak zasypiała do 10min, więc tragedii nie było. Z mężem do tej pory w szoku jesteśmy że tak łatwo skończyliśmy z karmieniem, a byłam już bezradna, wierz mi, mój mąż nawet urlop planował żeby z córką spać w osobnym pokoju aby o piersi zapomniała a tu dwa dni i po wszystkim:) Wydaje mi się że nie powinnaś teraz już ulegać bo szkoda dzieciaczka:) Życzę wytrwałości.Teraz śpi już ciągiem całą noc, tak jak pisałam zdarza się że się przebudzi ale pogłaszczę ją, poprzytulam i śpi dalej, picia się nie domaga, więc wszystko tak jak ma być, nawet przeziębienie mamy już za sobą i tragedii nie było, jadła dość dużo, piła również, a do tej pory mały katar sprawiał że odmawiała jedzenia i picia za to przy piersi mogła leżeć cały czas. Powodzenia:)

Gość Moja corkaaaaaa
Juz chyba najgorsze za mną. W ciągu dnia córka ze dwa razy zajrzała mi pod bluzke, ale nie chciała juz do piersi, ja mowiłam "Mleczko beee" a ona "beee". A przed spaniem założyłam jej śpiworek jak zawsze, ona tylko rączką pokazała na łóżko tam gdzie zawsze ją karniłam, ja polozyłam ją do łóżeczka ,szeptem powiedziałam że idziemy spac" i polozylam się do mojego łóżka Po chwili zasnęła. Tak zwykle usypia ją mąż. W nocy nie było za dobrze bo akurat jak na złość jakieś odparzenia jej się zrobiły. A w ciągu dnia wczoraj i dziś dużo się bawiłyśmy, przytulałyśmy, już nawet w domu nic nie robiłam by jak najwiecej czasu a nią spędzić.

Gość Ruda z Wyboru
jak można przez 1,5-2 lata karmić dziecko piersią? O_o

Czesc kobietki:) Jestem tu nowa szukam wsparcia bo tez mam problemik z odstawieniem malej pijawki od mojej cycy:) W dzien jest ok zabawie ja jak slysze magiczne slowo cysia potancze z nia dam jej cos do zjedzenia i oszukuje szkraba najgorzej jest noca:) Moja Kornelcia ma 21 miesiecy i nadal jest uzalezniona do cysia:)Moj maz wkrotce bedzie mial swiateczny urlop prawie dwa tygodnie czekam na te chwile z utesknieniem poniewaz zaplanowalismy radykalne odciecie Korusi od cysia wtedy.To on bedzie do niej wstawal po nocach i walczyl z nia.Ja juz nie daje rady poza tym jestem w 11 tygodniu ciazy nie mam sily i bardzo bola mnie brodawki koszmar....Mam nadzieje,ze osiagniemy sukce przez te dwa tygodnie trzymajcie kciuki kochaniutkie:)

Gość spier stąd
"jak można przez 1,5-2 lata karmić dziecko piersią? O_o" jak można przez 1,5-2 lata nie karmić dziecko piersią? O_o

Gość Moja corkaaaaaa
Karolajna bedziemy trzymac kciuki. Ja tez planowalam na ten okres swiateczny odstawiac gdyby miało nie wyjść z PALUSZKIEM :)

Gość logic is for pussies
Ruda - no można, jak widać, nie? q śledze temat od jakiegoś czasu, bo moja pannica 20 mcy tez jeszcze cycoholiczka. Mam za sobą jedna próbę odstawiania, taaa... to było bardzo smutne półtora dnia i noc między nimi :/ poddałam się, bo myślałam, ze mi cycki wybuchną O.o Chcę już odstawić tego cyckowego potwora, bo mimo, ze daję jej dwa razy dziennie (do spania) to w ciągu dnia usiąść na tyłku nie mogę, bo od razu sie na mnie pakuje i do bluzki dobiera. I też miałam plan w nowy rok wkroczyć bez pijawki :) plan jednak zmieniłam przez szanownego pana małżonka - jak zwykle ściągnął do domu jakąś zarazę. Skończyło się na tym, że oboje mieliśmy gile po kolana i kaszel jak kolonia gruźlików - a córka nawet nie siąknęła noskiem. Więc uznałam, ze jeszcze przeczekamy zimowe plagi.

Gość uppppppppppppppppp
up up

Hej mamusie jak tam odstawka? Ja to mam nie Te dziecko, mała strasznie wydoroślała mamusi. Jak ją położę o 20tej, tak mogę rano wrócić i się nawet nie zoriętuje. Odżyłam.........:)

Gość mlodamamaa
to super a ja chcialam oduczac lecz mala zachorowala wiec przelozylam to ale w tym czasie ona postanowila korzystac z nocnika i uczymy sie tego i super jej to wychodzi :D

Gość Moja corkaaaaaa
A moja zrobiła się straszna przylepa, cały czas by tylko się przytulała i całowała, a wczesniej nie chciała:D, ogolnie jest mniej marudna, wiecej tez czytamy książeczek i się bawimy bo juz o nie goni mnie co godzine by cycka dac. Noi wreszcie mogę sobie pozwolić na jakieś winko czy drinka:D

Gość Moja corkaaaaaa
noi jestem zadziwiona ze laktacja mi szybko zniknęła:), piłam szałwie może to dzięki niej. a i mam pytanko jak u Was z okresem bo mi się spoznia juz tydzień, co nigdy się nie zdarzało, moze to przez odstawienie? Ciąża wykluczona;p

ja również chyba w końcu odstawię mojego brzdąca od piersi, ma juz 16 miesięcy i też jest uzależniony od cycusia, gdy jestem w domu to bez niego nie chce zasnąć. Mąż zaczyna jutro 2 - tygodniowy urlop, więc spróbujemy... Muszę przeczytać cały ten topik i 2 stycznia zaczynamy...

Gość sdasdfasdddddddddd
Aga jesli mogę Ci coś poradzic to rosmaruj tym PALUSZKIEM na brodawce doslownie jedną dwie krople.

Gość czupaczupsssssssss
Podbijam, bo śledziłam temat, aż wreszcie przyszła ta pora :) Odstawiam prawiedwulatkę. Za mną pierwsza noc bez uwieszonej pijawki. Było tak cicho i bezboleśnie, że aż się boję. Wcześniej od paru dni prowadziłam indoktrynację pt. cycy są dla malutkich dzidzi, a ty już jesteś duża, duże dziewczynki nie jedzą cycy itp. Po kąpaniu pokazałam zaklejone plastrami cycki, rzekłam, że zepsute cycy i boli. Dziecko zrobiło jakąś rozpaczliwą minę, zaklejonym cyckom zrobiło histeryczne papa, ale nawet nie próbowało się dobierać. Leżałlo grzecznie z rączkami na kołderce i przemyśliwało o co cho, omawiałyśmy sobie nasze plany na dziś itd. Zasnęla bez beku, w nocy obudziła się raz (co wykorzystałam na zapobiegliwe obdojenie - ale nie do końca, na tyle żeby nie mieć rano odętych bolących balonów). Dziś od rana nie wspomina wogóle na temat. Spodziewałam się masakry, histerii i zgrzytania zębów a tu nic. Jestem w szoku.

super, ja jakoś nie mogę się do tego zabrać a Antek ma już 21 miesięcy...

i mnie się udało, poszło tak bezboleśnie że jestem w szoku, sam raz zasnął przy mnie bez cyca, następnego wieczora znów to samo i następnego ponownie, był długi weekend i w ciągu dnia było jeszcze karmienie, ale gdy wróciłam w poniedziałek do pracy i to zniknęło. Dizś mija tydzień od ostsniego karmienia, czasami jeszcze zagląda mi do dekoltu, ale ja mówię nie i daje mi spokój...