Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze_o_oddpowiedz

jak długo karmiłyście swoje dzieci tylko piersia?

Polecane posty

Gość prosze_o_oddpowiedz

Pytam, bo moja córeczka ma 3 miesiace i od jakichs dwóch tygodni musze dawać jej dziennie ok 100 - 150 ml mm, bo niestety nie najada sie moim mlekiem. Mam z tego powodu troche wyrzuty sumienia, ze moze nie robie wszystkiego, zeby ja wykarmic wylacznie piersia:(. Jak to bylo u Was?

Gość laktacja
Zgłoś się do doradcy laktacyjnego, np w szpitalu. Mleko matki zawsze wystarcza dziecku, wystarczy tylko nad tym popracować, a my często nie wiemy jak, przestajemy karmić, dokarmiamy butelką. Spróbuj...

Gość ja karmiłam samą
piersią przez 6 miesięcy, po tym czasie syn zaczął odrzucać pierś nie chciał ssać, próbowałam dawać mm ale tez niechciał, wtedy spróbowałam kaszki na mleku modyf. i zasmakował, od tamtej pory nie pił z piersi juz wcale i laktacja zaniknęła naturalnie, choć trochę mi tego brakowało bo chciałam karmić przynajniej do roczku.

Gość prosze_o_oddpowiedz
nie bede sie wdawac w szczegoly dlaczego, ale jestem zmuszona odciagac mleko laktatorem i podawac małej moje mleko z butli i nie wiem czy to po prostu nie jest naturalne, ze bez stymulacji brodawek mleka jest troche mniej...

1 - 6 miesiecy 2 - 4,5 miesiecy (ale jak wychodzilam z domu dosatwal wczesniej mm) od 4,5 miesiaca moje mleko tylko w nocy, w dzien mm, po 6 mies tylko mm. sam odrzucil piers, najpierw w dzien potem tez w nocy.

Gość asdfgasdfg
5 miesięcy wyłacznie piersią, zaczęłam rozszerzać o miesiąc szybciej bo miało lekką niedokrwistość a po drugie chciałam, żeby jadło stałe posiłki jak pójdę do pracy. Teraz ma 7 miesięcy je obiad, deser i kasze łyżeczką mleka modyfikowanego nie dostaje wcale.

Gość prosze_o_oddpowiedz
prosze jeszcze o wypowiedzi

Gość celinka 32
Tylko piersią pół roku, później lub wcześniej się wprowadza inne jedzonko. A mleko mm moja polubiła dopiero w 10 miesiącu życia

Gość piersia do pol roku
po pol powoli wprowadzalismy inne pokarmy.dzis ma 21 m i nadal piers.nie ma czegos takiego,ze mm jest lepsze od twojego.popracuj nad tym to zwiekszy sie laktacja.nie daj sobie wmowic frazesow typu,ze dziecko gloduje na cycku.ostatnio na rodzinnej imprezie 2 kuzynki opowiadalay jak to chcialy karmic piersia,ale przeciez nie mialy dobrego pokarmu.ich mama tez nie miala i siostra pewnie tez nie bedzie miala.acha zona brata(choc nie ich rodzina)tez nie miala.takie mity sa zabojcze.ciekawe jak bysmy przezyli jak pierwsi ludzie nie mieli sklepow za rogiem z mm.oj dziewczyny ruszcie glowa!

Gość miałam podobnie ..
3 miesiące później pokarm zanikł ..dziecko traciło na wadze i przeszłam na mm.

Gość pierwsze dziecko
rok i 2 miesiące, drugie rok.

Gość pierwsze dziecko
rok i 2 miesiące, drugie rok.

Gość 8 miesięcy
ja 8 mcy

Gość pierwsze dziecko
haha, to sie nazywa czytanie ze zrozumieniem:), obie około 6 m-cy tylko pierś.

Gość 8 miesięcy
drugie też tak samo. sztucznych mieszanek wogóle

Gość papilotka84
Ostatnio mialam podobny kryzys. Sie zawzielam, przystawialam dziecko co godzine. Noca odciagalam laktatorem. Jak mala sie nie najadala to podawalam odciagniety pokarm. Po okolo tygodniu, poltora laktacja wrocila do wystarczalnego stanu. Corka tez ma 3 miesiace.

Gość 8 miesięcy
A ja piłam bawarke, podobno dobrze działa na laktację. Poza tym jak najczęście przystawiać dziecko. Najlepiej wtedy kiedy chce. jaki popyt taka podaż.

Gość papilotka84
Ja kupilam 3 karmi, ale stoja w lodowce, balam sie pic. ;)

Gość papilotka84
A skad wiesz, ze corka sie nie najada? Moja ma tak, ze jak jej sie da to i 200 wcisnie z flaszki, a pozniej wymiotuje. Ale nie ma umiaru.

Tylko i wyłącznie piersią karmiłam do końca 6 miesiąca, później zaczęłam rozszerzać dietę, ale moje mleko nadal jadła, i trwało to chyba do 14 miesiąca. Mleka miałam spooooro (nie wiem skąd??????), mała jadła litrami, sporo zamroziłam (niestety, chyba się przeterminowało i poszło w kanał). W każdym razie moim problemem nie był brak, raczej nadmiar, dziecko się najadało i było zdrowe.

Gość mama dwóch dziewczynek
starszą karmiłam 15 m-cy, małą 16 m-cy. Dokarmiać i dopajać zaczęłam kiedy miały 4 m-ce, wcześniej tylko pierś. Były momenty, że mleka było mało, na początku i w międzyczasie kryzysy, ale ja w takich sytuacjach piłam kawę zbożową, popijałam bawarką i dziecko co chwila przystawiałam i laktacja się rozkręcała.

Gość hsdsghg
Syn ma 8,5 miesiąca i jest wyłącznie na piersi. Wyłącznie to znaczy nie zna nawet smaku mm ani smoczka :D Jestem dumna z tego, że mogę go karmić piersią :) Nie ma czegoś takiego, że dziecko się nie najada piersią jeśli dobrze przybiera na wadze, więc przestańcie dziewczyny słuchać pierdół. Dokarmianie mm prowadzi stopniowo do całkowitego zaniku laktacji! Mleka wtedy faktycznie robi się mniej i mniej, a laktator tak nie stymuluje do produkcji co dziecko

Gość asdfgasdfg
8,5 miesiąca ale chyba dietę mu rozszerzyłaś? ;) Karmić tylko piersią to nie podawać nic innego.

Gość kasia232524
A co to za powód do dumy? Natura tak stworzyła kobiety, że karmienie dziecka jest dla nich tak naturalne co oddawanie stolca - taka prawda wiec nie widzę powodów do dumy. Żyjemy jednak w czasach kiedy to mleko matki można zastąpić mm i wiele kobiet korzysta z tej możliwości podobnie jak wiele osób zamiast śmigać pieszo do pracy wybiera samochód, pociąg czy metro. A zupy nie gotuje już nad ogniskiem a korzysta z kuchenki gazowej czy mikrofalówki.

Gość prosze_o_oddpowiedz
dzieki za odp, ale nie piszcie mi, ze mam mała przystawiac do piersi, bo po prostu ona wrzeszczy, krzyczy i odwraca głowke. tylko w nocy na polspiaco ssie piers. w dzien nie umie:( I próbowałam juz kilkanascie razy nauczyc ja ssac piers w dzien, ale nie potrafie. Dziecko sie wscieka a ja tez juz nie wyrabiam.

Gość asdfgasdfg
kasia232524 jestes w błędzie widocznie nie jest tak naturalne i łatwe i bo coraz mniej kobiet zechce podjąć trud karmienia piersią, zwłaszcza że na początku nie jest to łatwe. Co do drugiej rzeczy zgadzam się, główną przyczyną karmienia sztucznego jest lenistwo i wygodnictwo.

Gość hsdsghg
Wyjaśniłam chyba jasno co oznacza "wyłącznie", po prostu przy dzisiejszej modzie na mm moje dziecko nigdy tego nie podałam, ot co. Dietę oczywiście rozszerzyliśmy już dawno, synek pięknie je obiadki :) I tak, jestem z siebie dumna, bo nie dałam sobie wmówić, że mleko krowie modyfikowane chemicznie jest lepsze od matczynego. Jestem przekonana, że dzięki temu nie wiemy co to są kolki, kłopoty z gazami, brzuszkiem, zatwardzenia itp :D Kotka karmi swoje kocięta, świnia swoje świnki, więc dlaczego moje ukochane dziecko ma karmić jakaś krowa? :/ Autorko wątku, Twoje dziecko prawdopodobnie polubiło butelkę, bo z niej łatwiej się pije. Jedyne wyjście by nadal karmić piersią to natychmiastowe nieodwołalne odstawienie butli i podawanie wyłącznie piersi, choćby nie wiem co. Jak dziecko zgłodnieje to się złamie. |Nie martw się, krzywdy sobie nie da zrobić, bo ma instynkt samozachowawczy :)

Gość wy madre krowiska
najpierw swinstwa zrecie fast foody a po tem sie szczycicie ze wasze mleko niby zdrowe taaaaa jasneeeeeeeeee

Gość lubię jeść zdrowo
ty wyżej sam/a wystawiasz sobie ocenę i jak za przeproszeniem gówno jesz, to tak się wyrażasz.