Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bla ble bli

Czy ktos z Was jest uczulony na NIKIEL???

Polecane posty

Ja właśnie wczoraj dowiedziałam sie ,ze jestem uczulona.Od roku walcze z swędzącymi plamami na twarzy,głównie wokół oczu.Pojawiają sie i znikają i tak w kóło :O Zrobiłam testy (mialam naklejane paski na plecy) i wyszedł nikiel.Jak z tym żyć?Przeciez niekiel jest wszedzie,nawet w wodzie!Jestem załamana :(cale życie nic mi nie dolegało a wieku 35 lat przyplatało mi sie takie paskudztwo !

Gość ja jestem uczulona
i odkryłam to kiedy klamra od paska dotykała mojego gołego brzucha........a tobie skąd się to na twarzy wzieło?

no właśnie, skąd na twarzy? tez mam uczulenie. własnie od pasków do spodni, marnej jakości kolczykow, wisiorków, wychodza czerwone plamy , a pozniej jakieś ropne bable, ale tylko przy bliskim kontakcie

Lekarka powiedziala mi ,ze uczulenie na nikiel objawia sie np wysypka w miejscu gdzie np dotyka klamra od paska czy od zegarka albo tak jak u mnie-plamy na twarzy.Ja mysle ze mam to od kolczyków-wziełam je od córki bo swoje zgubiłam i tak je nosiłam a one nie sa ani złote ani srebrne tylko takie zwykłe.Juz je wyjełam i zobaczę czy pomoże...Wydaje mi sie jednak ,ze duzo nie pomoze,bo przeciez na codzien uzywam sztućców,długopisów itp :O

bla ble bli, od sztućców czy długopisów nie dostaniesz uczulenia, plamy wychodza tylko przy dluzszym kontakcie. ale z plamami na twarzy mam pierwszy raz do xzyniena

NA dodatek mam rany przy uszach,tak jakby ktos mi je naderwał.Łuszczą sie i swedza.Brrr.Smaruję ELIDELEM i pomaga-powoli schodzi.

kciukiem -.czytałam w necie trochę o tym,weszłam na forum o alergiach i tam niektórzy opisywali podobne objawy do moich.Tak wiec chyba nie ma reguły,jak to uczulenie sie objawia.Wyszło mi jeszcze uczulenie na mieszaninę tiuramów tzn cos co jest w gumowych rekawiczkach,prezerwatywach,kablach,butach,zabawkach,paskachale ten odzcyn był słabszy niz tenna nikiel.Jak ja mam normalnie funkcjonowac,skoro otaczaja mnie rzeczy,,które mi szkodzą??? :(

z uszami miałam to samo, nie drap tego, bo jak sie ropniaki zagoja, to plamy bedą schodzić kilka miesiecy(ja plame na brzuchu miałam pol roku, a bable ledwo tydzien) kup sobie detreomecyne i tribiotic, zejdzie predzej.

może nie ma reghuły, ale sama sobie nie wyobrażam mieć alergii na twarzy. sama jestem alergikiem, bo prócz niklu mam też alergie na zboże i pyłki, przez co sezon letni jest dla mnie zajebiscie meczacy i wstretny. ale tj Ci mowie, nie powinnas miec alergii po czyms, z czym masz kontakt prze chwile.tak przynajmniej mi sie wydaje

Twarz smaruje maścią ELIDEL (masc bezsterydwa) a na uszy i szyję dostałam CUTIVATE i tabletki BILAXTEN.

kciukiem -> ponad rok czasu nosiłam kolczyki od córki bo swoje zgubiłam i one były takie zwykłe,metalowe.Może to od tych kolczyków?Wczoraj je zdjełam i zobaczę co bedzie sie działo.

Dziewczyna Karola Informatyka -> o smarowaniu klamr pasków i kolczyków bezbarwnym lakierem do paznokci czytałam własnie na forum dla alergików.Dziewczyny tam pisały ,ze ta metoda sie sprawdza tylko co jakiś czas trzeba to malować ,bo lakier schodzi.

no własnie te tanie metalowe ozdoby tak działaja. ja tj pisal ktoś wyzej klamry od paskow mam przemalowane albo lakierem bezbarwnym albo czarnym lakierem-pomaga. ale noszac w uszach pajaki, ktore kosztowaly w jakims skarbku ok 10 zl prawo mi pourywały, siostra miala jeszcze gorzej, bo kurewstwo tyle ropy produkowalo, ze jej sie wlosy wklejaly, miala policzki nawet uwalane. sciagnij te kolczyki. ja juz w kazdym razie bizuterii nie nosze tylko kolczyki na twarzy i ciele, ale to jest stal chirurgiczna, wiec nie uczula. no i paski, przemaowywane raz w mc. a Twpoich masci nie znam, bo ja sie na wlasna reke lecaylam:P

ja juz w uszach nie nosze, ale wiem, ze nawet ten uczulony na nikiel bedzie miał problemy z kolczykami srebrnymi czy złotymi. przynajmniej alergicy, ktorych ja znam. ja probowalam nosic mamy zlote kolczyki, kupilam srebrne za stowe i dupa, non stop to samo. sprobuj ze stali albo z tytanu, to nie uczulu Cie na 100%

na allegro lepiej nie ryzykowac. wejdz sobie na wildcat. pl nie wiem czy znajdziesz tam do uszu, ale powinny byc linki do innych sprzedawcow, a wildcat ma subskrybowanych tylko sprawdzonych. (nie wiem, ja juz w uchu nosze typowy piercing, a siostra ma ksiazatko, ktore jej kupuje perly i takie wynalazki, ktore uszek nie rania)

nie ma na samym wildcacie kolczykow, sa typowe ciezkkie, piercerowe, a to Cie pewnie nie zainteresuje. poszukaj w necie stron , ale koniecznie musi to byc stal.

Oj ja jestem uczulona na nikiel. Ale w zasadzie to tylko u mnie pojawia sie to w kontakcie z bizuteria i klamra ze spodni. Ale od kiedy wiem., to nie jest to dla mnie juz uciazliwe. Kupuje bizuterie tylko zlota i to proby 585, bo nizsza tez mnie uczula.... Zegarki bez niklu, a pasek lakieruje... I jest ok. U mnie pojawiała sie wysypka tam, gdzie nikiel miał kontakt ze skora. Po jednym pierscionku z apartu poł roku prawie walczyłam z wysypka na dloni. To byla masakra. Tak mnie to meczyło, ze podczas snu rozdrapywałam co noc wysypke do krwi. Dopiero trzecia dermatolog .i pomogła i od tej pory jest dobrze.

Ja zauważyłam tez miedzy palcami,tam gdzie mam obraczkę-szorstki,swedzacy wyprysk.To czasami jesttak suche ,ze peka mi skóra.Smaruje maścia i znika a za 2-3 dni znowu wraca.Moze to tez od złotej obraczki?

Ja mam od 3 lat, nie pomaga mi nic, zjeździłam chyba wszystkich mozliwych alergologów i dermatologów w swoim mieście i poza. U mnie problem jest większy, bo placki i strupy pojawiają się także w miejscach, w których nie mam z niklem żadnego kontaktu - od paru dni całę ramię i przedramię. Biżuterii nie noszę, więc co tam mogło być, pytam się? Podobno czarne ubrania także szkodzą osobom z takim uczuleniem. Idzie się powiesić. U mnie też dodatkowo pokarmowa, czyli oprócz metali, muszę uważać na 3/4 tego, co jem. Nic mi nie wolno, a i te wszystkie zakazy na niewiele się zdają. Piję od niedawna napar z liści czystka, podobno usuwa metale ciężkie z organizmu. Zobaczymy jak to będzie.

Gość gość
Właśnie wróciliśmy z córką 6 letnią z odczytu testów i wyszło,że jest uczulona na nikiel. Ja też to u siebie odkryłam po ranach po biżuterii i paskach oraz guziku jakaś masakra. Nikiel jest wszędzie nie można się wyleczyć tylko trzeba wliminować.Mąż prawdopodobnie też jest bo zrobiła mu się rana pod złotą obrączką i czasami robi mu się egzema na rękach

Gość gość
Ja też jestem uczulona na nikiel ale te swedzace krostki robią mi się tylko przy dłuższym kontakcie ze skórą. Nie kupuję sztucznej biżuterii, jeśli noszę zegarek to tylko na skórzanym pasku i da się żyć!

Gość gość
Tez mam niestety to uczulenie od roku Biegam po lekarzach bo nie mogę dać rady z rękoma niestety nikiel jest w monetach a ja pracuje jako kasjerka i pytanie co dalej mam się zwolnić? Masakra