Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tweeetyy

usg genetyczne robic czy nie?

Polecane posty

Gość Ginekolodzy ?
Sami tu siedzą :P Najmądrzejsi z mądrych.

Gość ???????????
usg masz w ciąży 4 razy na nfz....pierwsze w 12-14 tc potem połówkowe i 29-31 tc...więc nie trzeba płacic!!!!!ale to jest wybór każdej mamy czy chce wiedzieć co u maluszka czy nie!

Gość aaaaa.
Takie badanie jest standardem, jest bardzo ważne!!! Trzeba przy tym wiedzieć, że nie każdy lekarz je prawidlowo wykona.

Gość Genetyczne darmowe
????????- genetyczne jest płatne do 35 roku życia

Wiecie co tak czytalam ten post i zadzownilam do tego gabinetu Ludwin&Ludwin :D Pani poinformowala mnie ze koszt badania genetycznego w metodzie Hd4DLive to koszt 290zł - nie informowala o jakiejs promocji ale mimo to ustalilam sobie termin. Uparlam sie i szukalam w necie i znalazlam, zadzownilam drugi raz i chcialam zmienic termin zeby isc na to tansze badanie bo to wkoncu 90zł roznicy , ale Pani poinformowala mnie ze to jest to samo badanie co ja chcialam czyli genetyczne w drugim trymestrze i ze mam przyjechac na termin ktory sie umowilam a w gabinecie poinformowac Pania doktor o promocji 4D od Sw.Mikolaja i wtedy lekarka policzy mniej :D Tak ze jade w czwartek... :D

Gość ale pleciesz :/...
Ginekolodzy - nie ginekolodzy, ale jak ktoś nie odróżnia zwykłego usg od genetycznego lub nie ma pojęcia o tym jaki matka ma wybór i do kiedy wiedząc o chorobie genetycznej płodu, to się nóż w kieszeni otwiera :D.

Gość ???????????
mam koleżanke co zawsze robi w szpitalu usg i tam prowadzi ciąże w przychodni przyszpitalnej!!!ale jeśli chce się takie atrakcje jak 3d to wiadomo trzeba zapłacić...a testy genetyczne są płatne do 35 r.ż.typu test pappa

Ja mimo to jestem zdania ze warto zrobic takie badanie... Nie robilam genetycznego w pierwszym trymestrze bo stwierdzilam ze nawet jesli dziecko bedzie chore to i tak bede je kochac, ale na to drugie umowilam sie tylko z tego wzgledu ze wiem ze jesli np. dziecko ma jakas wade serca czy cos to jest szansa leczyc to jeszcze w lonie matki a po drugie CIEKAWOSC jak teraz wyglada moj maluszek :)

Gość Ale tu cisza
wszystkie krowy rozpłodowe poszły :P

Gość dobrze, że ty tu siedzisz
pravik-levik :D

Gość tweeetyy
zrobię tylko zastanawiam się czy w 1 trymestrze czy dalszym

Gość jwnefpjner
Miedzy 11-14 tyg ciazy robi sie badanie PAPP-A ktore wyklucza mozliwosc choroby zespolu Downa. Powinna zostac zmierzona przeziernosc karkowa poprzez usg genetyczne ktorej wynik nie powinien przekraczac 2,5-3. Jezeli jest wiekszy tzn ze jest ryzyko ze dziecko bedzie chore.Srednia wielkosc to 1mm. U mnie np bylo 1,1 czyli bardzo dobrze. Kosc nosowa jest bardzo wazna. Robi sie te badania w tych tyg dlatego ze musi byc zachowany odpowiedni rozmiar glowki. Dlatego robienie tego badania po 14 tyg moze byc niemiarodajne.

Gość robic robic
jak dziecko okaze sie uszkodzone to mozesz zakonczyc ciaze bez zadnych tłumaczen,nieprawda jest ze musisz urodzic chore dzieco z wadami genetycznymi albo np bez konczyn!

Gość piesza z powołania
Ja robiłam razy-w 12tc,18tc,a potem chyba w 35tc sprawdzenie wód i dokładne sprawdzenie wszystkich narządów. Normalnie lekarz ma obowiązek zrobić 3 usg w trakcie ciąży, w badaniu pierwszego trymestru czyli tym 11tc-13tc plus 6 dni musi zmierzyć NT. Ja wiedziałam,że moja lekarka jest dobrym specjalistą ale wolałam zrobić badania genetyczne,żeby być absolutnie pewną-mieliśmy choroby które można dziedziczyć w rodzinie (u mnie rodzenstwo urodziło się z przykurczem ścięgien u stóp,a u męża w rodzinie są problemy z nerkami). Dlatego zrobiłam to badanie i na szczęście wszystko było ok,ale ja miałam okazję zobaczyć moje maleństwo. Jak kogoś nie stać aby wydać te 600zł na badania w ciąży,to za co potem utrzyma dziecko?

Pewnie że tak bo wkońcu każda chce mieć zdrowego maluszka i wiedziec co u niego. Warto dowiedziec się czy mózg, serce, wątroba, kość nosowa i przezierność są ok. A to właśnie mówi wykwalifikowany lekarz. Bo ja niestety najpierw trafiłąm do zachwalanego a nie powiedział mi nic. Następnego dnia trafiłam do drugiego i okazało się ż elepiej wykonac test pappa lub poczekac na test potrójny z krwi. A by wykluczyć ewentualnie że coś nie tak. A u mnie w mieście akurat usg nie ma za darmo! Na NFZ mogę sie do szpitala położyc na 3 dni i dopiero wykonaja to już lepiej dać 100zł i miec z głowy. O ile kogoś stać te 3 czy 4 razy w trakcie całej ciąży.

Gość dffgrfrtrt
ja zrobiłam genetyczne, a potem połówkowe....

Gość ja także polecam zrobić
badania prenatalne u mnie koszt to 380 zł razem z badaniem biochemicznym krwi ale warto,wiem ze wszystko z maleństwem jest dobrze. Lekarz na zwykłym usg takiego badania nie wykona i tak naprawdę nic na tym usg nie widać to po pierwsze a po drugie trzeba jednak mieć certyfikaty i odpowiednie szkolenia w kierunku badań prenatalnych.

Gość ja także polecam zrobić
aha i mam napisane ze te badania wykonuje się 3x 1. między 11 a 13,5tc 2.18-20tc 3.30tc

Gość ciązówkaaaaaaaaaaaa
U mnie w rodzinie wystapił zespół Downa .dziecko zmarło w wieku kilku lat. Ale nie mam na to zadnych dokumentów bo było to dawno jeszcze zanim sie urodziłam. Poprosiłam gina o skierowanie na Usg genetyczne- odmówił bo jestem za młoda mam 33 lata:-( oczywiście zrobię prywatnie.

Gość Sylwia Gut
Jeżeli byłabym na Twoim miejscu i miałabym jakiekolwiek wątpliwości co do swojej ciąży, to nie zastanawiałabym sie nawet sekundy na ten temat. Takie badanie możesz zrobić u dr Rozmus Warcholińskiej.

Gość gość
Jeśli okaże się dziecko poważnie uszkodzone, nie mówię tu nawet o ZD tylko o takich przypadkach jak zespół patau i innych. to czy zdecydujesz się urodzić? Wiedząc że najprawdopodobniej możesz rodzić w potwornych bólach kilkanaście godzin/dobę, ryzykować powikłania tylko po to żeby urodzić dziecko które na 80% umrze kilka dni po tym traumatycznym zdarzeniu? Wcale nie muszą być takie przypadki w rodzinie- to może się zdarzyć u pary zupełnie zdrowych ludzi bez żadnych przypadków w rodzinie. Już pomijając straszenie i zakładając, że pokochasz nie ważne czy chore czy nie. Może się przytrafić wada serca (lub czegoś innego) którą można wyleczyć jeśli odpowiednio szybko przeprowadzi się zabieg. Chcesz się dowiedzieć od pediatry że twoje prawie roczne dziecko ma jakąś wadę którą można było zoperować i że to zaniedbanie będzie wiązało z inwalidztwem dziecka? No nie wiem same musicie sobie odpowiedzieć na te pytania... Ja płaciłam za badania genetyczne 13tc i 20tc 200zł za każde, czyli 400pln i to w jednym z największych miast Polski.

Gość Ola

Całą ciążę robiłam badania usg w Centrum Diagnostyczno Medycznym Prima Med w Krakowie.Bardzo dobra klinika i zawsze mają terminy, bardzo fajnie , że dostosowują się pod pacjenta to jest ważne. Mogę ich polecić ze względu na to też , ze mają bardzo dobrych lekarzy.