Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Renemi

Ktoś kto przerwał studia.

Polecane posty

Gość Renemi

Zastanawiam się nad odłożeniem studiowania na jakieś 2 lata, chcę wyjechać z narzeczonym za granicę. Dostaliśmy propozycję pracy w dwa lata udało by się na, zarobić na ślub i dom. Byliśmy tam razem w wakacje po przyjezdzie kupilismy dwa samochody, jednak moja mama przekonała mnie do powrotu czego troche teraz żałuje. Chciałam wiedzieć czy ktoś podjął taki krok czy żaluje teraz że odłożył studia w czasie czy może wręcz przeciwnie?

Gość wredniucha05
"zarobić na ślub" !!!!!!!

Gość Renemi
Jeżeli ktoś nie chcę żerować na kasce rodziców musi sam zarobić no to co chcę, a majać pensję 2000 jak mój facet cieżko jest od tak wyrzucić 30 tys. i brać na to kredyt.

Gość mimiruuu
Ja przerwalam studia, ale w sumie to z innego powodu i teraz studiuje znow. A z kasa na slub to cie rozumiem, mam podobna sytuacje.

Gość rggr
Taaa durna mentalnosc polskich ludzikow, zrobic wystawny slub na 300 osob, zaciagnac kredyt, a potem glodowac i sciskac sie w mieszkaniu z rodzicami. Dziewczyna dobrze mysli, a nie tylko wysysa z innych i odwiedza banki.

Gość Renemi
Mam ogromną chęć sprobować wyjechać żeby póżniej nie żałować. Perspektywa, że jeśli się uda będę mieć 23 lata męża i dom własny za swoje pieniądze bardzo mnie kusi;). Tylko żal trochę mamy bo wiem, że bedzie jej ciężko gdy przerwe studia bo zawsze we mnie wierzyła i chciała żebym to skończyła. Sama nie wiem co zrobic;I

Gość Renemi
Ja nigdy nie chciałam aby ktoś organizował mi wesele, bede mieć pieniadze bedzie wesele a jak nie to tylko małe przyjecie. Ale jak kazda chcie miec biala suknie i cudne wesele ale chce wiedziec ze robie je bo mnie na nie stac. Z jednej strony chce studiowac bo mi sie to podoba, ale wiem że nie bedzie mnie stac wtedy nigdy na dom nawet jesli dostane prace w zawodzie.

ja bym na twoim miejscu jechala.. studia jesli nie sa jakies konkretne to nic nie daja a taka okazja moze sie nie pwotorzyc

Gość Renemi
Tylko czy to jest normalnie, że czuję lekki strach ??

Gość mimiruuu
A jakie studia pytam z ciekawosci:)?

Gość Renemi
Filologia polska ale czuję, że to chyba nie był dobry wybór. Zmuszam się do zaliczeń o chodzenia na zajęcia.

Gość mimiruuu
Lol...ja tez konczylam filologie polska z historia, i to ja w trakcie przerwalam, ale wkoncu skonczylam :D A szczerze mowiac to bardzo zaluje, ze skonczylam i wrocilam na te studia, bo powiem ci szczerze, ze nic po nich nie mam procz wlasnej satysfakcji hehe.

Gość mimiruuu
Na twoim miejscu, z perspektwy czasu bym sie nawet nie zastanawiala- jedz. Bedziesz miala czas, ochote i byc moze pieniadze to sobie kiedys jeszcze pojdziesz na jakis interesujacy kierunek.

Gość Renemi
Heeh właśnie dlatego chcę wyjechać, a po powrocie iść na farmację.;)

Gość Adrenanina
ja studiowałam FP i przerwałam po roku ale z powodów zdrowotnych. Nie żałuję. Będę prowadzić z narzeczonym wspólny biznes.

Gość cirrusik
dziewczyno! Nie obracaj się za siebie i jedź! Ja tez skończyłam studia i nic po nich nie mam a miałam okazję wyjechać do Norwegii... :( a skoro mama chce dla Ciebie jak najlepiej, to na pewno to zrozumie

Gość Renemi
Ja czuję, że to nie jest to:) A bardzo chcę sie uniezależnić a wiem, że jak będę dalej to ciagnąć to to nigdy nie zastąpi. Bo jakie są perspektywy pracy żadne tak naprawdę.

Gość mimiruuu
Ja teraz jestem na pielegniarstwie :D i narazie to bardzo mi sie podoba. Bez watpienia nie bedzie takiego rycia i nieprzespanych nocy z ksiazkami. Chociaz w sumie tych dwoch kierunkow nie powinno sie porownywac :D Farmacja tez niezly pomysl, szkoda, ze u mnie w miescie nie bylo, bo tez myslalam, a na dojazdy zwyczajnie nie mialabym sily- zbyt dobrze sie znam :D

Gość mimiruuu
Cirrusik a ty jakie skonczylas? Moze trzeba stworzyc liste kierunkow bezapelacyjnie skazanych na porazke :D

Gość Renemi
Wiem, że chcę ale boję sie o reakcję właśnie mojej mamy. Dopiero co wyprowadziłam się z domu do "dużego" miasta z chłopakiem z którym jestem 6 lat. Bardzo chcemy wziaść ślub nimo, że ktoś może mówić że przegram zycie i to za wcześnie. Boję się za mama mi tego nie zapomni nigdy, może to dziecinne trochę.

Gość cirrusik
Skończyłam Geografię :D

Gość Renemi
No to był by dobry pomysł:) bo ja odradzam każdemu ten kierunek. A gdybym przy wyborze kierunku wiedziała to co teraz to never;D

Gość cirrusik
Widzisz z jednej strony mama boi sie o Ciebie że sobie życie możesz zmarnować, dlatego reaguje tak a nie inaczej z drugiej strony masz prawo sama podejmować decyzje. Wydaje mi się że jesteś nieco uzależniona psychicznie od mamy, liczysz się z jej zdaniem, boisz sie. Ja tez tak miałam, ale przez szereg zdarzeń się odizolowałam. Mimo to nadal mieszkam z mamą ale stałam się bardziej stanowcza i widzę, że mama to szanuje choć nie zawsze jej się podobają moje poglądy. No cóż nie chce być taka jak ona, chcę żyć własnym zupełnie innym życiem.

Gość mieć23 lata i męża
to żadna perspektywa, tylko udreka

Gość mimiruuu
Ja uwielbialam te studia, a i praktyki w szkole tez milo wspominam :) Niestety nie udalo mi sie dostac pracy :/ Co do twojej mamy to hmmm powiedz jej prosto z mostu co, jak i czemu. Pewnie sie zdenerwuje, ale jak cie kocha to "przegryzie to" i zrozumie, tylko daj jej czas, na przemyslenia :D I nie ma sie czego bac.

Gość cirrusik
heh ja w wieku 18 lat urodziłam córkę, rok później poszłam na studia, też nie mam perspektywy konkretnej

Gość Renemi
To jest pewne z mama miałam taki kontakt jak z nikim innym;) Ale ona nie rozumie moich wyborów w chwili gdy robie coś po jej myśli jest okej gorzej gdy chcę własnie żyć własnym życiem. Mama urodziła mnie młodo i starała się moim życiem trochę wynagrodzić sobie swoje, a ja nie chciałam nigdy jej rozczarować. Zaciskałam zęby płakałam po nocach ale robiłam co oczekiwała, a w tej chwili już nie mogę dłużej bo się dusze.

Gość cirrusik
w tej chwili wiszisz na linie i się dusisz. Nie chcesz tego prawda? Albo się po niej wespniesz albo ją odetniesz...

Gość mokrypysku
Przetłumacz matce inaczej- na męską logikę-> nie ma perspektyw po tych studiach i tyle, nie ma sensu ich kończyć. Jak nie zrozumie to jest głupa baba albo utknęła w dobie socjalizmu gdy wszyscy mieli pracę i ciężko jej skapować, że teraz świat jest inny.